Malin Berghagens pärlor på Mallorca

Malin Berghagen är aktuell med sin personliga guidebok “Mallorca i mitt hjärta”.

I Palma på Mallorca har Malin Berghagen skapat sin egen drömtillvaro. Maten, ­klimatet och yoga är tre viktiga grund­stenar i hennes välmående. Här ­njuter hon av sociala ­utomhusaktiviteter och att strosa längs den vackra hamnpromenaden i sällskap av hunden Bodhi.

För Allt om resor berättar hon om sina favoritpärlor på ön.

Malin Berghagen på promenad med hunden Bodhi. Foto: Kamilla Kraczkowski

1. Hamnen i Palma

Jag, min son Isak och vår hund Bodhi tar promenader efter hamnen på kvällarna. Vi ser kärlekspar eller äldre personer som sitter och samtalar på bänkarna där vi går. Någon åker rollerblades. Någon är ute med sin hund som vi. Trots trafiken på Paseon störs du inte. Blicken och fokus är ut mot havet och den upplysta katedralen. 

Jag tycker mycket om området nedanför katedralen. Där finns en liten fontän och du kan vandra runt den lilla sjön. På sommaren finns utebio på kvällarna och du kan ta med dig picknick och hänga med vänner medan du tittar på filmen med den upplysta katedralen i bakgrunden. Så vackert!

 

OM MALIN BERGHAGEN

Namn: Malin Berghagen.

Ålder: 49 år.

Familj: Barnen Christopher, Love, Linn och Isak.

Bor: I stadsdelen Santa Catalina på Mallorca.

Gör: Yogainstruktör och hälsoinspiratör.

Aktuell: Med boken "Mallorca i mitt hjärta".

 

För två och ett halvt år sedan flyttade Malin Berghagen med sin yngsta son Isak och familjen rhodesian ridgeback Bodhi till Palma på prov. Sedan dess har ön varit hennes hem och nu släpper Malin sin personliga guidebok "Mallorca i mitt hjärta" där hon visar läsaren sina och sina vänners pärlor.

– Mitt krav var att få göra den personlig och inte som en ren guidebok. Jag ville att folk verkligen ska känna att det jag visar är platser i mitt hjärta, som betyder någonting. Man kan säga att det är som om man hittade min agenda från att jag flyttade till Mallorca och fram till nu. Med kollage av ställen jag har varit på. Lite som att man har hittat min dagbok.

 

Sedan dag ett har Malin bott i sitt favoritkvarter i Palma. Här har hon fått många vänner och letat ut sina favoriter bland alla butiker, restauranger och kaféer.

– Området heter Santa Catalina och kallas Palmas Soho. Vi älskar att bo där. Tillvaron i Palma är så mycket lättare på många sätt. Här kan jag leva ett yogiskt liv och jag har utvecklats mycket. För mig är det viktigt att vara sann, sann mot mig själv. Jag brukar jämföra med att det känns som om jag har den svenska Ingrid Bergmans svala och stilla. I Spanien är det Penélope Cruz och det mer passionerade. I Sverige levde jag med en ständig längtan till värmen och det här som är för mig lite mer passion. Mera öppenhet.

 

Malin Berghagen tipsar om var i Palma du hittar bäst shopping. Foto: Kamilla Kraczkowski

2. Shopping i Palma

Är du lite shoppingsugen är Paseo del Born bästa platsen. Här finns lyxiga butiker men även Zara och H&M. Går du över Born kommer du till gamla stan och där finns precis allt du kan tänka dig.

Leta dig fram genom gatorna till Placa Major och vila där på någon av restaurangerna vid torget. I vintagebutiken bConnected kan jag gärna försvinna in ett tag. Här finns riktigt bra grejer.

Conected adress: Calle dameto 4-6 Santa Catalina

 

Malin Berghagen äter gärna rawfood eller ayurvediskt. Foto: Kamilla Kraczkowski

3. Ziva, Santa Catalina

Det här är ett raw food-kafé som ägs av en svensk tjej. De serverar hälsosam mat och använder sig bara av organiska och närodlade råvaror. Här hämtar jag gärna mat och mitt bästa tips är pizzan. Den är lika god som vanlig pizza men mycket mer hälsosam.

De har också gudomligt goda desserter och mina favoriter är cocosmoussen och tiramisù! Ziva ligger bara några minuters promenad från mitt hem i det mysiga området Santa Catalina.

Adress: Plaza de la Navegación 11 a, Palma

zivatogo.com

 

Malin Berghagen älskar yoga. Foto: Kamilla Kraczkowski

4. Cas Bernats, mellan Sóller och Fornalutx

En yoga- och retreatgård som ligger i bergen på Mallorca, mellan Sóller och Fornalutx. Det här stället är helt magiskt och jag har fantastiska bilder härifrån i min nya bok.

När jag ­började prata om Mallorca fick jag höra att jag var tvungen att åka hit. Det är verkligen ett paradis, på toppen av berget med utsikt över hela Sóller-dalen. De har ekologiska odlingar av apelsiner och mandel, med havs­vatten i poolen.

casbernats.com

LÄS MER: Linda Lindorffs 12 måsten på Mallorca

 

Es Trenc är en strand på södra ­Mallorca.

5. Es Trenc, Mallorca

Es Trenc är en strand på södra ­Mallorca nära en stad som heter Santanyi. Detta är en liten hippiestad med jättemysiga affärer och en fantastisk marknad. 

Stranden i sig är den längsta stranden på Mallorca, två kilometer lång med jättefin, vit sand och klarblått vatten. Det är en av nudiststränderna och naturskyddad. Hela bukten med stränderna kring Santanyi är allt från vita långa stränder till klippor som bara rasar ner i havet.

 

Naturen runt byn Alaró är vacker och dramatisk. Foto: Bigstock

6. Alaró

Alaró är en stad i närheten av Palma. Jag kan inte riktigt förklara varför mitt hjärta finns här men det är så häftigt för staden är som tagen ur "Sagan om de två tornen" med två jättelika berg som omger den.

I mitten av staden finns ett stort torg som ofta är fullt av barn som leker. Här finns också en restaurang som ska vara helt fantastisk, ett hål i väggen, där det känns som att man kommer till ett riktigt hem. Jag har inte hittat dit än och sist jag hörde var Ronnie Wood runt i Alaró för att försöka hitta just den här restaurangen. Än så länge vet jag ingen som kan namnet på den.

 

Mallorca är en cykelö och man har stor respekt för cyklister. Foto: Bigstock

7. Mallorca på cykel

Mallorca har fantastiska vägar som gör det möjligt för cyklister att ta sig överallt.

 Det är en cykelö och man har stor respekt för cyklister. Oavsett om man är proffscyklist eller åker runt på en damcykel så tycker jag att man ska uppleva Mallorca på cykel.

LÄS MER: 13 klassiska tips på Mallorca

 

Malin Berghagen snubblade över favoritfiket under en promenad. Foto: Kamilla Kraczkowski

8. Buenos Ayres Café Cultural i Palma

Det första jag föll för var stolarna på uteserveringen och människorna som satt på dem. Jag var ute och promenerade med hunden och bestämde mig för att kika in. Buenos Ayres ligger på Avenue Argentina, lite längre upp på gatan från Café Cuba, ett av mina andra stammisställen. 

Det är ett kulturcafé, med mycket musik och filmvisningar, som ordnar kvällskurser, bland annat kurser i tango. I Stockholm hänger jag mycket på Gildas vid Nytorget och Buenos Ayres påminner mig mycket om det. Det är lite enklare och jag rekommenderar framför allt deras goda frukostar.

Adress: Avenida Argentina 27, Palma

 

Njut av den spanska maten på Gaudeix Bodega. Foto: Cagri Ozgur

9. Gaudeix Bodega i Palma

Det var Vicky von der Lancken som visade mig den här restaurangen och jag kan säga att de serverar den ­godaste maten jag någonsin har ätit! Det jag tycker är mysigt här i Spanien är att man går ut lite senare och äter och att även barnen sitter med vid samma bord.

Med tanke på att man tar siesta mitt på dagen så orkar alla vara vakna lite längre på kvällarna. Den kvinnliga hovmästaren är jättehäftig, hon är en härlig profil för restaurangen. Du kan välja om du vill sitta inne och äta eller ute på den lilla ute­serveringen. ­Restaurangen håller stängt på ­söndagar och måndagar.

Adress: Calle Can Sales 2, Palma

gaudeixpalma.com

 

Ribello startades av Emilio Ingrosso. Foto: Expressen

10. Ribello, Palma de Mallorca

Restaurante Ribello är den absolut bästa italienska krogen i Palma enligt mig. Den startades av Emilio Ingrosso, men drivs nu av hans före detta tjej. 

Går du hit måste du beställa deras carpaccio på kronärtskocka till förrätt och dela en lasagne till varmrätt, så att du fortfarande har plats i magen för desserttallriken som består av bland annat tiramisù och vit choklad. Det är inte helt ovanligt att du hör svenska vid var och vartannat bord när du äter middag här.

Adress: Apuntadores 1, Palma

LÄS MER: Reseproffsets 15 favoriter på Mallorca

 

Malin Berghagen brukar rekommendera Duke. Foto: Kamilla Kraczkowski

11. Duke, Palma de Mallorca

Duke är en crossover-restaurang i Santa Catalina. Jag skulle nog beskriva det lite som ett surfställe. 

Jag jobbar en del med att föreläsa och hålla yogaklasser för svenska grupper som kommer hit, och brukar rekommendera Duke för dem. Det finns något för alla på menyn och senast i går träffade jag ett gäng från Sverige som var lyriska över sitt besök. Spanska tapas i all ära men ibland vill man ha lite variation.

Adress: Carrer Soler 36, Palma

 

Bar Coto har en stor uteservering. Foto: Facebook

12. Bar Coto, Palma de Mallorca

Det här var nästan det första favoritstället jag hittade i Palma. Jag hängde här mycket i början och har många fina minnen. Bar Coto har en stor salladsbar med många härliga sallader.

De har en stor uteservering men jag rekommenderar att gå in och titta på det stora porträttet av konstnärinnan Frida Kahlo på väggen. Jag är ett riktigt Frida Kahlo-fan! På Bar Coto serverar de, förutom salladerna, en varierad meny. Testa gärna de ­vegetariska, ayurvediska rätterna.

Adress: Plaza Drassana 12, Palma

bar-coto.com/english/

 

Foto: Istock

13. Glassbarer i Palma

Jag och Isak älskar glass och vi har fram tills nu alltid tagit Paseon hem från hans skola för att köpa frozen yoghurt på Tutti Frozen Yoghurt. Supergott med färska bär och choklad.

Nu har vi fått ett “eget” glasställe i våra kvarter i Santa Catalina som heter Cream Crew och de gör ren veganglass. Hur gott är inte det? De gör glassen själva och det är bara rena produkter. Jag rekommenderar varmt chai, acai och mandelglassen.

Adress Tutti Frozen Yoghurt: Avenida Gabriel Roca 12

Adress Cream Crew: Carrer Soler 21

LÄS MER: Superguiden till Mallorca – 80 oslagbara tips

Aktuellt just nu