1 av 5: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
Pablo Picasso i brons blickar ut över sin födelsestad på La Merced-torget.
Pablo Picasso i brons blickar ut över sin födelsestad på La Merced-torget.
Pablo Picasso i brons blickar ut över sin födelsestad på La Merced-torget.
2 av 5: Pablo Picasso i brons blickar ut över sin födelsestad på La Merced-torget. Foto: SHUTTERSTOCK
Centrala Málaga är ett friluftsmuseum över stadens långa historia. Nedanför den moriska borgen Alcazaba ligger den romerska amfiteatern som återfanns först på 50- talet.
Centrala Málaga är ett friluftsmuseum över stadens långa historia. Nedanför den moriska borgen Alcazaba ligger den romerska amfiteatern som återfanns först på 50- talet.
Centrala Málaga är ett friluftsmuseum över stadens långa historia. Nedanför den moriska borgen Alcazaba ligger den romerska amfiteatern som återfanns först på 50- talet.
3 av 5: Centrala Málaga är ett friluftsmuseum över stadens långa historia. Nedanför den moriska borgen Alcazaba ligger den romerska amfiteatern som återfanns först på 50- talet. Foto: SHUTTERSTOCK
Flamenco och patinerade fasader, en del av bilden av Andalusien.
Flamenco och patinerade fasader, en del av bilden av Andalusien.
Flamenco och patinerade fasader, en del av bilden av Andalusien.
4 av 5: Flamenco och patinerade fasader, en del av bilden av Andalusien. Foto: SUSANNE KRONHOLM
Kajen Muelle uno har förvandlats till restaurang- och shoppingstråk med Málagas välkända fyr i fonden
Kajen Muelle uno har förvandlats till restaurang- och shoppingstråk med Málagas välkända fyr i fonden
Kajen Muelle uno har förvandlats till restaurang- och shoppingstråk med Málagas välkända fyr i fonden
5 av 5: Kajen Muelle uno har förvandlats till restaurang- och shoppingstråk med Málagas välkända fyr i fonden Foto: SUSANNE KRONHOLM

Málaga – bästa tipsen inför resan

MÁLAGA, SPANIEN. Förr sågs Solkustens huvudstad mest som inkörsporten till semesterorterna vid Medelhavet. Men Málaga skrudade om från sliten hamnstad till kulturstad, och marknadsförs numera som "city of museums". 

Och över alltsammans svävar Picasso.

I den här guiden bjuder vi på 8 tips för resan – från restauranger till saker att göra i kulturstaden Málaga. 

På Antigua Casa Guardia tappas málagavinet direkt från de stora ekfaten i gästens glas. Här inne kan tiden ha stått stilla sedan stället öppnade 1840, men ute på gatan Alameda Principal arbetas det med tunnelbanelinjen in mot centrum. Från järnvägsstationen Maria Zambrano sträcker den sig redan mot de västra delarna av staden, men under bygget har man ständigt stött på patrull eftersom marken här är ett slags kulturhistorisk och arkeologisk lasagne.

Fyren Castilo de Gibralfaro

Málaga är en av Europas äldsta städer, med en historia som löper 3000 år tillbaka i tiden. Den har styrts av bland andra fenicier, kartager, romare och morer, de nordafrikanska muslimer som behärskade Andalusien – Al Andalus – i 700 år. Arvet från dem lever i bland annat maten, arkitekturen och språket.

Centrala staden är som ett friluftsmuseum. Den romerska amfiteatern grävdes ut först på 50-talet. Ovanför den reser sig morernas befästa palats Alcazaba från 1000-talet, och högst uppe ligger resterna av borgen och fyren Castilo de Gibralfaro, vilken i sin tur uppfördes på feniciska ruiner.

Där uppifrån har man den bästa utsikten över Málaga och havet och det långsträckta och lite djungelartade promenadstråket Paseo del Parque, som också är en botanisk trädgård. Där är Muelle uno, kajområdet som förvandlats till restaurang- och shoppingstråk och där är det lite förnämare området La Malagueta med badstranden. Det finns många fler på en bussresas avstånd från staden.

Parque de Malaga är också känt som Parque de la Alameda. Foto: Shutterstock

Palatset Palacio de Buenavista och Picassos målningar 

Málagas förvandling från nedsliten hamnstad som man bara passerade, till en kulturstad med svällande besökssiffror, kan sägas ha börjat med öppnandet av Picassomuseet. Pablo Ruiz Picasso föddes och levde sina första år i Málaga – han brukade rita av duvorna på Plaza de la Merced vid födelsehuset, och även om han aldrig återvände, ville han att hans verk skulle visas i födelsestaden. Det dröjde dock 30 år efter Picassos död innan museet invigdes 2003 i renässanspalatset Palacio de Buenavista.

Hans målning "Guernica", som tillkom efter bombningen av en baskisk by under spanska inbördeskriget, kom att symbolisera motståndet mot fascisterna. Här minns man "Caravana de la muerte", "Dödens karavan", i februari 1937, då tusentals flyende civila mördades på vägen mellan Málaga och Almería innan Francos styrkor intog staden. Men kriget är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, och i skolan behandlas det rätt summariskt.

En annan av stadens mest kända söner är skådespelaren António Banderas, som gestaltar sin idol Picasso i "Genius: Picasso", en tv-serie om konstnärens liv. Det lär ha tagit några timmar att sminka Banderas, 57, till Picasso, 91.

Det är många fat att välja bland när man ska beställa sitt glas på Antigua Casa Guardia, Málagas äldsta vinbar. Foto: ANDERS MATHLEIN

Besök museet Carmen Thyssen och Museo de Málaga

Efter Picassomuseet följde till exempel Carmen Thyssen, museet med äldre spanskt måleri, det moderna museet Centro de Arte Contempoáneo (CAC), och inte minst det omfattande Museo de Málaga i det gamla tullpalatset. Bland de senaste tillskotten märks Centre Pompidou Málaga och Museo Ruso, en filial till det statliga museet i Sankt Petersburg, som visar ryskt måleri från medeltida ikoner till hammaren och skäran. I dag har den här staden med 570 000 invånare upp mot 38 museer, och fler är sannolikt på gång.

Spindeln i kulturnätet i Málaga är borgmästaren Francisco de la Torre, som tillhör det konservativa Partido Popular. Kultursatsningarna, en mer flanöranpassad stadskärna och upprustningen av de gamla kajerna har visserligen dramatiskt ökat antalet turister, men kritiker från vänster anser att de stora sociala behov som finns glöms bort när enorma summor av politiska skäl plöjs ned i prestigeprojekt.

Numera finns också Barrio de las Artes, konstnärskvarter kring Calle Tomás Hereda. Men att området kallas "Soho" känns en smula påklistrat, ungefär som när en skribent för många år sedan utnämnde Luntmakargatan till "Stockholms Chinatown". 

Málaga har blivit en matstad av rang 

Parallellt med sökandet efter en ny identitet som kulturstad har också köket förändrats. Massturismens paellas och fish and chips trängs undan till förmån för både regionala traditioner och nyskapande med den uppsjö av fina råvaror som finns här i ett klimat där praktiskt taget vad som helst kan växa. Málaga har blivit en matstad av rang och närheten till havet präglar många menyer. 

På tapasbarerna finner man naturligtvis klassiker som bouquerones en vinaigrette, ansjovis i olja och vinäger, och gambas al pil, räkor i vitlök och chili. Men numera kan det också vara tonfiskkuber med blomkålsemulsion eller pilgrimsmussla med rostad aubergine och kummin.

På bodegan El Pimpi håller man sig till traditionerna. Den stora, labyrintiska restaurangen – António Banderas är delägare – är ett ställe där de flesta förr eller senare hamnar och under Málagas feria är det mer än fullsatt. Det är en blandning av turister och malagueños, men på något sätt har man lyckats undgå att bli en renodlad turistfälla. Jag minns ännu den iskalla melonsoppan jag åt där en stekhet augustidag vid ett besök för sex år sedan.

Picasso i brons sitter under det blommande jakarandaträdet på Plaza de la Merced, torget där han som barn ritade av duvorna. Foto: ANDERS MATHLEIN

Roas vid pubbarna kring Plaza Merced

I kvällningen flanerar man gärna längs den blanka parad- och shoppinggatan Calle Marqués de Larios upp till Plaza de la Constitución där ett besök på Café Central hör till. Sedan följer många, vissa kvällar alltför många, Calle Granada mot Plaza de la Merced, där Picasso i brons sitter på en bänk. Barer och krogar ligger vägg i vägg.

Lugnare då att förlora sig bland smågatorna. Fasader i rostrött och ockra, burspråk och järnsmidesbalkonger, doft av apelsinblom och kanske ett litet välkomnande torg där det är omöjligt att inte slå sig ned på kaféet.

När natten sänkt sig vaknar barer och klubbar kring Plaza Merced och Plaza de la Constitución, och framför allt kring Plaza del Marquéz del Vado del Maestre, som för enkelhetens skull kallas Mitjana.

Det här är trots allt Andalusien där man äter middag vid tio på kvällen och börjar barrundan klockan två. Det är ett skäl till detta är ett av siestans sista, starka fästen. 

RESFAKTA MÁLAGA

Resa hit: Den som vill ta tåget kan välja på flera rutter, bland annat via Paris eller München. Är man beredd att åka nonstop (från Stockholm) tar det 35 timmar med byten i Köpenhamn, Hamburg, Hannover (nattåg), Basel, Lyon, Nîmes, Barcelona och Madrid. Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn och Malmö med de stora bolagen.

Bästa tiden: De varmaste månaderna är juli och augusti. Vår och höst har en behagligare temperatur.

Språk: Engelska går bra på restaurang och i affärer, men i övrigt inte självklart.

Valuta: Euro

Prisnivå: 25-30 procent lägre än i Sverige. 

Bra att veta: Tre av årets stora begivenheter är påskveckan med dess processioner, filmfestivalen i mars/april (spansk film) och den explosiva ferian i augusti.

Ta dig runt: De röda "hop on - hop of"- bussarna ger en mycket bra orientering.

GUIDE: 21 TIPS I MÁLAGA 

SE & GÖRA

1. Museo Picasso Málaga

Ett storartat museum inrymt i ett renässanspalats. Samlingen, som ibland förnyas genom Fundación Picasso, visar bredden i Picassos verk. Det är såväl målningar som teckningar, skulptur och keramik. En favorit är tjurhuvudet skapat av en cykelsadel och ett styre i Paris 1942. Ytterligare ett par hundra verk finns att se. 

Adress: Palacio de Buenavista, Calle Sán Augustín 8, museopicassomalaga.org

2. Centre Pompidou Málaga

Öppnat 2015 är detta ett rätt sent tillskott till Málagas breda museiutbud. I den permanenta samlingen i denna första filial – "popup- Pompidou" – till det stora Parismuseet visas verk av bland annat Fernand Legèr, Max Ernst, Marc Chagall, Frida Kahlo och René Magritte. Till det kommer ett par, tre tillfälliga temautställningar per år. Måleri, fotografi, installationer, arkitektur, videokonst, dans och musik – bredden ska vara stor. En vid, svagt sluttande trappa leder ned i de suggestivt upplysta salarna. Byggnaden är lätt att hitta där den ligger vid hamnen, krönt av en jättelik glaskub i ett färgstarkt rutmönster. Det kostar en miljon euro om året att stoltsera med namnet och de inlånade verken, men det stärker Málagas eftersträvade profil som kulturstad.

Adress: Puerto de Málaga, centrepompidou-malaga.eu

3. Museo Automovilístico

Bil- och modemuseet är inrymt i en sval gammal tobaksfabrik i västra Málaga och kan sägas visa ett par snäva överklassutsnitt av historien, sorterade efter epoker som Engelsk tradition och La dolce vita. Här finns ett hundratal lyxbilar i toppskick från förra sekelskiftet till 60- talet, och somliga bilintresserade blir andaktsfulla. Där är en Pacard från 30-talet, en Jaguar Mark V från 1949, en Rolls-Royce Phantom modell 1966, och Mercedels 300 SL från 1956, den med måsvinge-dörrar. Somliga av bilarna går att hyra - med chaufför.  Större delen av samlingen tillhör den portugisiske bilfantasten Joao Magalhaes och sägs vara värd cirka 200 miljoner kronor. Den andra delen av museet visar historisk haute couture från modehus som Balmain, Yves Saint Laurent, Chanel och Valentino. Man kan nästan höra hur sidenklänningen skulle frasa när den möter det krokodilskinnsklädda sätet i en Rolls. 

Adress: Edificio Tabacalera – Avenida Sor Teresa Prat 15, museoautomovilmalaga.com

Museo Automovilístico är julafton för bilnördar. Här en Mercedels 300 SL från 1956. Foto: Malaga Turismo

4. Jardín Botánico Histórico La Concepción

En trädgård och slumrande djungel med svala skuggor, mystiska passager och näckrosdammar. Den subtropiska botaniska trädgården anlades 1855 och hyser kring 5000 växter. Det vilar något romantiskt och lite bortglömt över alltsammans. Servering finns, eller varför inte en picknick? En halvmil från city, buss nr 2.

Adress: Camino del Jardín Botanico 3, laconcepcion.malaga.eu 

5. Stranden La Malagueta

Stranden Malagueta ligger i princip mitt i staden. Den påminner en del om stranden i Barcelona – den är inte bara lång, utan även bred. Sanden är mjuk och väldigt varm så ta gärna med badskor så att du slipper bränna dig. Havsbotten består av sand och stenar och är behaglig att gå på. 

Intill Malagueta ligger ett par restauranger och barer där du kan äta lunch eller ta en uppfriskande drink. På stranden umgås både lokalbefolkning och turister från morgon till kväll, i synnerhet på söndagar då de flesta butiker har stängt. 

Vid sidan om Malagueta fortsätter en annan strand vid namn Playa de la Caleta. Vill du ha det lite lugnare med färre strandgäster rekommenderas denna strand. 

Härliga stranden La Malagueta. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Vandra i Centro Historico

Centro Historico är Malagas motsvarighet till Gamla stan i Stockholm, och ligger centralt i stadens gamla kvarter. Här finner du många vackra gränder fulla av liv och rörelse. Ät gärna en sen middag på någon av tapasbarerna eller restaurangerna, eller strosa runt i butikerna som finns runtomkring. 

Centro Historico är känt för sina vackra byggnader, så beskåda gärna arkitekturen när du spatserar längs gatorna.

7. Muelle Uno

Muelle Uno är ett mysigt område vid Malagas lugna hamn. Här rör sig stora färjor bland lyxiga båtar från morgon till kväll. I Muelle Uno finns också små stånd vid hamnen likt en marknad, där man kan shoppa fina kläder, skor och smycken för en billig peng. Människorna är väldigt trevliga. 

Missa heller inte glassbaren ”Conico” som säljer utsökt glass. De erbjuder allt från smakerna chokladbrownie, hallonmousse till strawberry mojito. I området kring Muelle Uno ligger även det kända museet Centre Pompidou Malaga som kan vara värt ett besök. Nedanför finns även ett område med en konstverkstad och ett anslutande kafé.

8. Mercado Atarazanas

Den omtalade matmarknaden i Malaga är ett måste för dig som är matintresserad. Kanske inte för att handla, men för att uppleva Spaniens fantastiska mat. I saluhallen bland alla stånd finns även små barer där man kan sitta ner och njuta av tapas, vin och öl. Marknaden är indelad i tre stora delar: fisk/kött, grönsaker och frukt. 

Att bara promenera runt i gångarna och lyssna på försäljarnas utrop är en upplevelse i sig. Byggnaden var fram till 1400-talet ett skeppsbryggeri och är väldigt vacker både på ut- och insidan. 

Adress: I saluhallen – Calle Atarazanas, 10

ÄTA & DRICKA

9. Antigua Casa Guardia

På Málagas äldsta vinbar har regionens vin serverats i 178 år. Man står vid disken och får vinet i små glas direkt från faten, sött, torrt eller blandat. Ett urval tapas finns. Priset, kanske 15 kronor, skrivs med krita på disken framför gästen. Somliga åldriga stamgäster har tittat in varje dag i hela sitt vuxna liv.

Adress: Alameda Principal 18, antiguacasadeguardia.net

10. El Balneario de los Baños del Carmen

Med buss 11 eller 13 från Alameda Principal är det enkelt att ta sig österut till stränderna i det gamla fiskarområdet Pedregalejo med restauranger och barer på rad. Men stig av redan vid Playa-Balneario Nuestra Señora del Carmen, Baños del Carmen i folkmun, och gå ned till El Balneario som legat här sedan 1918 och har en magnifik terrass vid vattnet. Grillade sardiner och mycket mer. 

Adress: Calle Bolivia 26, elbalneariomalaga.com

Restaurang El Balneario en kort bussresa från centrum har varit populär sedan 1918. Foto: ANDERS MATHLEIN

11. Café Brunchit 

Café Brunchit är perfekt för dig som tröttnat på tapas (om det nu är möjligt), och som behöver fylla på kroppen med bra energi. De erbjuder allt från färgglada frukostar till nyttiga smoothies och bowls, och har förutom det, en exceptionellt bra service. 

Inredningen och menyn avslöjar ett välarbetat och genomtänkt koncept, och känns således helt rätt i tiden. Unna dig en kaffe på vägen till stranden eller starta dagen här och du kommer garanterat att få i dig kroppens alla vitaminer och antioxidanter. 

Adress: Calle Alhóndiga, 2, brunchit.es

12. Bodeguita El Gallo

Tapasbar med klassiska tapas. Här presenteras albondigas, boquerones och tortilla i en glasmonter på disken och man äter dem rätt upp och ner utan några åthävor eller någon modern twist. Inga konstigheter alltså, bara en äkta tapasbar.

Adress: Calle San Agustín 19

13. Los Gatos

Mycket trevlig tapasbar där man utöver det man beställer också får små minitapas som servitörerna går runt och delar ut. Sitt ute vid en tunna som bord eller inne i den luftiga lokalen där skinkor hänger i den kaklade baren.

Cervecerias Los Gatos är en av flera tapasbarer i de mysiga kvarteren runt Plaza de la Constitución, Plaza de la Mercéd och katedralen.

Adress: Plaza Uncibay 9, cervecerialosgatos.com

14. La Cosmopolita Malagueña

En av de kulinariska anledningarna att besöka staden är krogen la Cosmopolita. Där tillagar ägaren Daniel Carnero och hans kockar moderna spanska rätter med lokala råvaror. Vi beställde in en rad tallrikar och delade på allt. Räktartar med persilja och vitlök, ugnsstekt märgben och champinjoner med pinjecarbonara var några av rätterna. Överkomliga priser i förhållande till kvaliteten.

Adress: Calle José Denis Belgrano 3.

15. Café Central

Klassiskt kafé för seriösa koffeinister. Här duger det inte att beställa en ”café solo” eller ”café con leche”. Nej, man måste bestämma sig exakt för hur mycket mjölk man vill ha i förhållande till kaffet, om någon.  Med över hundra år på nacken är Café Central en institution i Malaga. Turisterna är många men här sitter också stamgästerna kvar under markisen njuter sitt kaffe med utsikt över Plaza de la Constitución.

Här serveras inte bara kaffe utan också måltider. Och så klart churros, de spanska flottyrpinnarna som är en självklar del av en frukost dagen efter.

Adress: Plaza de la Constitución 11, cafecentralmalaga.com

BO BRA

16. Hotel Don Curro

På lugn gata nära katedralen. Enkelt men välskött.

Adress: Sancha de Lara 7. 

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Don Curro här [extern länk]

17. Hotel Molina Lario

Designhotell som hållit stilen genom åren, med bar och liten pool på taket.

Adress: Molina Lario 20-22

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Molina Lario här [extern länk]

18. Atarazanas Malaga Boutique Hotel

Beteckningen boutiquehotell är kanske inte helt rättvisande men detta är ett trevligt trestjärnigt hotell nära saluhallen Atarazanas. Hotellet har flera frukostalternativ, men du kan också avstå från hotellfrukosten och i stället gå till saluhallen och äta nybakade bocadillos med ost och skinka där. Om du inte är för morgonpigg. Hallen öppnar klockan åtta men är inte riktigt i sving förrän vid niotiden.

De 39 rummen är inte stora, men modernt inredda med fräscha badrum och ofta en fransk balkong. Dubbelrum utan frukost kostar 600–1 500 kronor beroende på säsong och hur långt innan man bokar.

Adress: Calle Atarazanas 19

ANNONS: Läs mer och boka Atarazanas Malaga Boutique Hotel här [extern länk]

19. AC Hotel Malaga Palacio A Marriott Luxury & Lifestyle Hotel

Högst upp på hotellet AC Hotel Malagia Palacio, som ligger precis vid hamnen, finns en takbar på 15:e våningen. Där kan du beställa ett glas läskande sangria eller kanske ta ett svalkande dopp i poolen. Besök gärna baren på dagtid för att ta del av den vackra utsikten över Malaga eller gå dit senare under kvällen för att se stadens alla skimrande ljus.  Vid sidan om baren finns även en tillhörande restaurang där du kan avnjuta en god middag om du inte räds höjder. 

ANNONS: Läs mer och boka AC Hotel Malaga Palacio A Marriott Luxury & Lifestyle Hotel här [extern länk]

SHOPPING & NÖJE

20. Natura

Butiken Natura är sällan tom på folk. Den ligger centralt och har tre våningar med allt från vacker heminredning och böcker till kläder och väskor. På våningen högst upp har de en outlet där det finns möjlighet att fynda till bättre priser. 

Gatan som Natura ligger på är också full av andra spännande butiker som inte finns hemma i Sverige. Butiksinredningen är även den väldigt vacker, full av växter och härliga mönster längs med väggar och tak. 

Adress: Calle Nueva 17, naturaselection.com

21. La Recova

Hantverksbutik och restaurang, allt i ett. Här köper man keramik, smycken eller kanske en spegel. Allt är tillverkat för hand och den uttalade viljan är att bevara det traditionella hantverket. Mitt bland alla prylar kan man slå sig ner för en lunch med lokala specialiteter som zurrapa eller fårost. Skinkan, korven och osten serveras på papper och ätes med händerna. Efter maten gärna ett glas moscatel, sött vin från trakten. 

Hitta dit: Pasaje Nuestra Señora de los Dolores de San Juan 5, larecova.es

LÄS MER: Guide till Andalusien – 20 bästa tipsen