Ett arktiskt paradis, det är en träffande beskrivning av Kvalvika.
Landskapet kring byn Reine långt ut i Lofoten tillhör de mest dramatiska i världen.
1 AV 2
Ett arktiskt paradis, det är en träffande beskrivning av Kvalvika.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Landskapet kring byn Reine långt ut i Lofoten tillhör de mest dramatiska i världen.
Foto: Shutterstock

8 platser i Nordland – Norges nordligaste län

Med en sagolikt storslagen natur och sällsynt vackra fjäll är Nordland en unik upplevelse. Från Narvik och Vesterålen till undersköna Lofoten.

Här tipsar naturfotografen Claes Grundsten om 8 måsten du inte får missa på resan genom nordligaste Norge.

Allt om Resor

Nordland är Norges näst största fylke (län). Det sträcker sig från Narvik och ögrupperna Vesterålen och Lofoten i norr och söderut till i höjd med nordspetsen av Jämtland. Naturen är sagolikt storslagen med skärgårdar, djupt inskurna fjordar och sällsynt vackra fjäll som ofta har släta och stupbranta bergväggar. Området erbjuder det mesta för besökare som älskar natur, sightseeing, och aktiviteter som vandring, kajakpaddling, fågelskådning, valsafari, sportfiske, klättring mm.

Naturfotografen Claes Grundsten har valt ut några egna favoriter i Nordland.

Sulitelma. Foto: Claes Grundsten

1. Sulitelma

Koppargruvan i Ny Sulitjelma är nedlagd men byn finns kvar nedanför det mäktiga fjällmassivet Sulitelma, på gränsen mellan Norge och Sverige. Att vandra runt detta massiv är en läcker fjälltur som påminner om pilgrimsvandringar runt heliga berg. Sulitelma står upp som en borg vilket gör massivet till det mest lockande i Skandinavien att gå runt. Från byn följer man den T-märkta norska vandringsleden norrut till sjön Sårjåsjaure på svenska sidan. Därifrån rundar man massivets östra sida längs svenska leder för att sedan avsluta på stigen söder om Sulitelma tillbaka till Ny Sulitjelma. Turen tar ungefär en vecka.

Hellemofjorden Foto: Claes Grundsten

2. Hellemobotn

Längst in i Hellemofjorden är Norge som smalast. Fågelvägen är det bara tre kilometer mellan Atlanten och svenska riksgränsen. Landskapet där omkring är extremt vilt och storslaget. Branta bergssidor stupar ned i den smala fjorden, och där den slutar finns en spektakulär kanjon. Området har föreslagits till ny norsk nationalpark. Vid Hellemobotn ligger en gammal samisk bosättning, och dit kan man åka med båt från Drag vid Tysfjorden, en utmärkt dagstur. Man kan också vandra till Hellemobotn via Nordkalottleden från Sørskjomen söder om Narvik, 4-5 dagar.

Tysfjorden. Foto: Claes Grundsten

3. Tysfjorden

Mest känd är Tysfjorden för sina späckhuggare som samlas här när sillen kommer i stora mängder från mitten av oktober och framåt. Även landskapet kring de många fjordarmarna är storartat och en upplevelse att se. Om man viker av från Europaväg 6 och kör till Drag finns en färja över till Kjøpsvik på östra sidan. Därifrån kan man fortsätta genom tunneln under Stetind tillbaka till E6. Fjälltopparna kring Tysfjorden har ofta nakna klippor med branta granithällar som stupar ned i havet. Det gör landskapet mycket speciellt och extra dramatiskt.

Stetind. Foto: Claes Grundsten

4. Stetind

Norges nationalfjäll är en uppenbarelse man aldrig glömmer. Toppen sticker rakt upp som en nål mot himlen, nästan 1400 meter i ett svep från havet. Efter en omröstning bland norska radions lyssnare fick Stetind sin utmärkelse 2002. Bilvägen går under toppen genom en tunnel. Rakt nedanför det häpnadsväckande branta berget finns en rastplats och där kan man stanna och beundra skapelsen. Släta granithällar får toppen att se ovanligt smäcker ut.

Trollfjorden. Foto: Claes Grundsten

5. Trollfjorden

Trollfjorden mynnar ut i Raftsundet som skiljer Lofoten från Vesterålen. Fjorden skär ned i ett hissnande smalt och djupt schakt i Trolltindans kompakta bergsfästning. Om vädret tillåter går Hurtigruten in i Trollfjorden genom den smala öppningen, en riktig höjdpunkt under båtresan. Från Lofotens huvudort Solvær utgår andra båtfärder in i fjorden. Trolltindan som kantar fjorden och Raftsundet är det högsta fjällmassivet i Lofoten, drygt tusen meter över havet. Man kan beundra massivet från vägen öster om Raftsundet.

Kvalvika. Foto: Claes Grundsten

6. Kvalvika

Ett arktiskt paradis, det är en träffande beskrivning av Kvalvika. Stranden ligger som en playa på norra delen av Moskenesøy i Lofoten, och den är skarpt avgränsad av branta berg inåt land. Man måste vandra ett par kilometer över en bergsrygg för att komma dit. Fram till 1938 levde en fiskarbonde vid Kvalvika men platsen är numera öde. I dag vallfärdar turisterna till denna extremt natursköna strand där Atlanten svallar över sanden. Vandringen tar en dryg timme.

Reinebringen. Foto: Claes Grundsten

7. Reinebringen

Landskapet kring byn Reine långt ut i Lofoten tillhör de mest dramatiska i världen. Man kan tro att en jätte gått bärsärk bland bergen. Kring Kjerkfjorden står blanka och tvärbranta toppar givakt och de byggs upp av en av Europas äldsta bergarter, 3 miljarder år gammal gnejs. På toppen av Reinebringen får man enastående överblick. Under fötterna ligger Reine naturskönt placerad längs kusten och på öarna. Till utsiktspunkten finns en stig, 400 meter upp men den är brant och förankrade rep finns bitvis utplacerade.

Værøy. Foto: Claes Grundsten

8. Værøy

Till Værøy måste man åka färja. Ön ligger i Atlanten utanför den sammanhållna raden av större öar i Lofoten. Härute finns nästan två mil väg och 750 bofasta och fisket är den viktigaste näringen. Mängder med vandringstorsk hänger på torkställningar. Byn har den äldsta kyrkan i Lofoten, och ön är också känd för sina fågelberg med lunnefåglar. Högsta berget når cirka 450 meter över havet. Mellan Værøy och Lofotodden finns den världsberömda Moskenstarumen där tidvattnet regelbundet orsakar besvärliga strömvirvlar. Redan de gamla grekerna kände till fenomenet.

Text & foto: Claes Grundsten

LÄS MER: Därför ska du besöka Lofoten på vintern