Vy över centrala Madrid.
Läckra tapas kryllar det av här i Spaniens huvudstad.
Vy över centrala Madrid.
1 AV 3
Vy över centrala Madrid.
Foto: SEAN PAVONE
2 AV 3
Läckra tapas kryllar det av här i Spaniens huvudstad.
Foto: BINGE ELIASSON
3 AV 3
Vy över centrala Madrid.
Foto: BINGE ELIASSON

Madrid – platsen för sommarens weekend

Shopping i världsklass, ett suveränt kök och fantastiska viner – dessutom är staden prisvärd såväl som gåvänlig. I skuggan av Barcelona har Spaniens huvudstad utvecklats till en av den latinska världens mest progressiva städer.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Är du en av alla tusentals svenskar som funderar på att resa till Barcelona, kanske har du till och med redan varit där? Då rekommenderar jag dig att överväga att resa till Madrid, staden som i skuggan av Barcelona utvecklats till en av Spaniens mest intressanta städer. Mode, kultur, design och inte minst fantastisk mat och dryck – det är i Madrid allt händer.

LÄS MER: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Utgå från Puerta del Sol

Precis som Paris har Madrid breda avenyer, fontäner och ståtliga statyer, men hon är varken pompös eller fjäskigt vacker utan snarare vardagligt familjär. Egentligen kan man likna henne vid stad sammansatt av små byar, alla med sin egen karaktär och stämning. Ett bra sätt att ta sig an Madrid är att utgå från Puerta del Sol, stadens officiella mittpunkt. Från början låg där en av portarna i stadsmuren och det är runt den stadens stadsdelar formerar sig i en cirkel. Stadsdelar och kvarter med mysiga torg, kulinariska krogar, coola barer och inte minst ett skönt förhållningssätt till livet. Tröttnar du på att se staden till fots är det både billigt och lätt att ta tunnelbana, buss eller taxi.

LÄS MER: Guide till den snälla storstaden Madrid 

Malasaña och Chueca – stadens hippa kvarter

Norr om Puerta del Sol, på andra sidan avenyn Gran Via, tar stadens hetaste stadsdelar vid. I kvarteren Malasaña och Chueca, rör sig en skön mix människor mellan coola designkrogar, chica barer och butiker som omfattar allt från second hand till streetmode och minimalistisk design. Den kände filmregissören Pedro Almodóvars favoritkrog Museo Chicote ligger förstås i Chueca och i Malasaña. Pulsen har spridit sig till grannkvarteret Salesas som har ett bra utbud av spanska designers, välbesökta kvarterskrogar och Madrids populäraste bröllopskyrka, Santa Barbára.

Lite längre österut, på andra sidan avenyn Paseo de Recoletos, ligger Salamanca. En stadsdel med ståtliga bostadshus, prydliga gator och välklädda kvartersbor som ägnar sig åt shopping i märkesbutiker och middagar på restauranger som inte sällan drivs av kändiskockar. När Michelinkocken David Muñoz valde att öppna StreetXo, en mer prisvärd variant av hyllade Diverxo, valde han att göra det på exklusiva shoppinggatan Serrano. 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Madrid som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Loppmarknad i El Rastro. Foto: BINGE ELIASSON

Museum med Goya och Picasso

En promenad söderut på Paseo de Recoletos tar dig till avenyn Paseo del Prado och till stadens gyllene konsttriangel, museerna Thyssen Bornemitza, Prado och Reina Sofia. Man behöver inte vara speciellt konstintresserad för att kunna njuta av Velazques och Goyas mästerverk på Prado-museet eller Picassos Guernica på moderna museet Reina Sofia.

LÄS MER: Billig långhelg i Madrid – prisvärt och trendigt 

Missa inte stadens klubbar och takterrasser

Salamancas motpol hittar du väster om Reina Sofia. Den gamla arbetarstadsdelen Lavapies är i dag mångkulturell med indiska, kinesiska och afrikanska matbutiker som smakfulla inslag. Madrids äldsta stadsdel La Latina ligger norr om Lavapies, där har kvarteren en helt annan utformning med medeltida gränder, pittoreska hus och barer med kakeldekorerade väggar och patinerade träinredningar. Barerna är en del av Madrids själ och vardagsliv, det är där man umgås, byter erfarenheter och småpratar under tiden golvet fläckas ner av tandpetare, servetter och en och annan olivkärna. Kultur, shopping och torg i all ära! Madrid, med sina 4 miljoner invånare, är också staden som aldrig sover. Har du inte festat loss på klubbar och takterrasser innan du åker hem lämnar du en del av hennes själ oupptäckt. Så packa ner ett par finskor tillsammans med de mer gåvänliga skorna. I Madrid är det alltid en fest att klä upp sig!

Barerna är en del av Madrids själ och vardagsliv, det är där man umgås, byter erfarenheter och småpratar. Foto: BINGE ELIASSON

GUIDE: Madrid, SPANIEN

Se & göra

Prado, Thyssen Bornemisza, Reina Sofia. 

De tre museerna utgör Madrids gyllene konsttriangel som omfattar världens bästa konstverk genom tiderna. Undvik helgerna då trängseln är som störst. Samlingsbiljett cirka 280 kr till de tre museerna.

www.museothyssen.org 

ANNONS: Boka biljetter till Pradomuseet och andra sevärdheter i Madrid  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Cardamomo Tablao Flamenco 

I närheten av torget Plaza Santa Ana ligger den här genuina flamencoklubben. Ju senare desto mer intensiva gitarrklanger, smärtsamma sånger och rytmiska handklappningar. Entré från 320 kr. Boka i förväg.

www.cardamomo.es 

El Rastro

Även om man kanske inte längre kan fynda är det värt att bege sig till loppmarknaden El Rastro tidigt på söndagsförmiddagen, ett folkligt spektakel med stånd fyllda av köksprylar, tavlor, kläder, stickat, antikviteter och allt möjligt kravs. 

www.elrastro.org 

Äta & dricka

Viridiana

Kändiskocken Abraham García driver en av stadens bästa restauranger ett stenkast från Prado-museet. Köket baseras på säsongens råvaror och har hög kvalitet. Bra vinlista.

www.restauranteviridiana.com 

Mercado San Miguel

Madrids motsvarighet till Östermalmshallen i Stockholm är en vacker saluhall med populära serveringar som champagne- och ostronbarer intill frukt- och grönsaksstånd. 

www.mercadodesanmiguel.es‎ 

Café Murillo

Frukost, lunch eller middag – här äter man medelhavsinspirerade rätter eller tar en drink i cocktailbaren. En av delägarna släkt till designern Carolina Herrera som har restaurangen som en av sina Madrid-favoriter. Dagens lunch cirka 150 kr.

www.murillocafe.com  

Ginger boy 

Svensken Andy Boman asiatiska takeaway koncept omskrivs i trendiga magasin såväl som stadens dagstidningar. Det lilla hålet i väggen, intill mysiga Plaza Olavide, har också ett fåtal bord. Priser mellan från corka 60 kr.

www.gingerboy.es 

Shopping & nöje

Hoss Intropia

Hollywoodstjärnan Eva Longoria är en av alla kändisar som gärna klär sig i klänningar från Madridbaserade klädmärket.

www.hossintropia.com 

Del Diego

I Chueca-kvarteren ligger cocktailbaren som hyllas av New York Times och Worlds best bars. Där blandas drinkarna med en militärisk disciplin och imponerande snabbhet. Menyn omfattar mer än 40 olika ginsorter.

www.deldiego.com 

The Penthouse Terrace

Heta sommarkvällar lockar svalkande takterrasser med en magnifik utsikt över stadens takåsar. Stadens trendigaste ligger högst upp i hotell Me Madrid med utsikt över Plaza Santa Ana.

www.memadrid.com 

Bo bra

Artistic B&B

Nära torget Santa Ana ligger det här lilla pensionatet där man har gångavstånd till många av stadens sevärdheter. Dubbelrum med frukost från cirka 680 kr.

www.artisticbandb.com 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Madrid som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

De Las Letras Hotel 

Modernt designhotell med fondväggar i röda nyanser och väggar dekorerade med citat av författare och poeter nära Chueca-kvarteren och Puerto del Sol. Dubbelrum från 1300 kr inklusive frukost.

www.hoteldelasletras.com 

Resfakta: Madrid

Resa hit: Direktflyg med SAS, Iberia och Norwegian, priser från 2 300 kronor tur och retur. Paketresor med Ving och Airtours, prisexempel från 4 100 kronor per person med flyg och 5-nätter på hotell och frukost (avresa 20 till 25 maj med Ving).

Bästa tiden: Året runt, men undvik helst regnmånaderna november och december samt juli och augusti då temperaturen ofta stiger över 40 grader.

Restid: Cirka 4 timmar.

Språk: Spanska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Prisvariationen är större än i Sverige, generellt är det lägre priser. En god middag på restaurang med dryck kostar mellan 200 till 250 kr, det finns billigare och dyrare.

Ta dig runt: Tunnelbana och bussar trafikerar hela staden ut till förorterna. Taxi är billigt. Cyklar finns att hyra runt hela staden, mer info och priser på www.bicimad.es 

Bra att veta: Som i alla storstäder, använd ditt sunda förnuft och se upp för ficktjuvar i trängsel. 

Läs mer: www.esmadrid.com, www.turismomadrid.com

Topp 5 i Madrid

Charmiga torg

Få saker går upp mot att slå sig nere på en solig uteservering och studera stadslivet, gärna på charmiga torget Plaza Santa Ana. I närheten ligger Plaza Major som också har ett stort antal uteserveringar, men där är turismen intensivare och priserna högre.

Retiroparken

Gör som stadsborna och ta dig till stadens gröna lunga under helgen, parken har inte bara vackra grönområden – där finns också serveringar, gatuförsäljare, kasperteatrar och ett skönt folkliv. Missa inte den doftande rosenträdgården och titta in i vackra Palacio de Cristal från 1887 där det hålls gratis utställningar i Museet Reina Sofias regi.

Hallarna

Saluhallen i Chueca-kvarteren är, precis som tjusiga Mercado Miguel vid Plaza Mayor, fylld av härliga matstånd, tapasbarer, vinbarer, krogar och pubar. Men i Chueca har atmosfären en mer lokal prägel med shoppande husmödrar och kvartersbor. 

www.mercadosananton.com 

Tavlornas museum

Thyssen Bornemisza har handplockat de bästa verken målade av världens bästa konstnärer från medeltid fram till nutid. Världens första porträtt, världens första stilleben, världens första … 

Museet har också en rolig butik och en takterrass med servering.

www.museothyssen.org 

Tapaskrogar

I Madrids lär det finnas över 14 000 barer och krogar som alla fungerar som stadsbornas vardagsrum. Tapas är inte bara något man äter, det är också ett sätt att umgås. En bartradition är att man bjuds på en ”tapita” om man beställer något att dricka.