Es Raco d’Es Teix
Belmond La Residencia
Es Verger
1 AV 3
Es Raco d’Es Teix
Foto: Lottie Knutson
2 AV 3
Belmond La Residencia
Foto: Lottie Knutson
3 AV 3
Es Verger
Foto: Lottie Knutson

Lotties sju bästa upplevelser på Mallorca

På Mallorca råder skördetid året runt, från de första apelsinerna i januari till oliverna i november. Lottie Knutson ger sina bästa tips till öns småskaliga odlare och genuina matupplevelser. Utmed vägen följer oväntade möten och vackra kulturlandskap.

Lottie Knutson

Enstjärnit och närodlat

Es Raco d’Es Teix

I vackra Deià introducerar Michelinstjärniga Es Raco d’Es Teix Mallorcas bästa matproducenter. Mästerkocken Josef Sauerschell och hans fru Leonor Payeras sätter en ära i att presentera sina leverantörer. Sedan förädlas råvarorna till högklassiga matupplevelser, alltid med lokal prägel. Atmosfären är elegant men ändå genuin och opretentiös. Njut, fota alla etiketter, namn och listor med producenter - och res sedan runt för att fylla skafferiet hemma. Boka bord, gärna lunch.

www.esracodesteix.es, info@esracodesteix.es

Kändistätt i olivlunden

Belmond La Residencia

Ingenstans blir gourmetvandrarens sömn bättre än på La Residencia i Deià; bondgården och olivoljepressen från 1500-talet som Richard Branson strödde miljoner och stjärnglans över vid renoveringen för några år sedan. Utsikten mot Deià och bort mot havet slår det mesta. Den som inte fått nog med olivlundar under dagen vandrar upp på berget över La Residencias ägor, där getter och åsnor skuttar mellan de uråldriga olivträden. Köket i huvudrestaurangen och tapasdelen använder närproducerat i hög utsträckning. Icke övernattande gäster är också välkomna. Boende från 2 900 kronor natten lågsäsong.

www.belmondlaresidencia.com

Ekologiskt i bergen

Es Verger

Med prisbelönt ekologisk kallpressad jungfruolja och delikata viner är familjen Fullanas produktion välkänd bland kökscheferna. Det mesta säljs direkt till gourmetrestauranger, bland annat till Es Raco d’Es Teix, men den som bokar tid kan besöka familjens hus och odlingar, som ligger svindlande vackert i bergen ovanför den lilla byn Esporles i Tramuntanabergen. En flaska kallpressad jungfruolja och det lätta, vita vinet Neu 2015 rekommenderas särskilt.

www.esverger.es

 

Foto: Lottie Knutson

Hipsterbondgård

Loftotel Canet

Inte långt från Esporles, i en lummig och lugn dalgång vid foten av Serra de Tramuntana bjuder Lofthotel Canet på vatten direkt från den egna källan. I den ombyggda bondgården ligger lägenheter, den största med plats för åtta personer. I restaurangen serveras örter, frukt och grönsaker från egna ekologiska odlingar. Möblerna är ofta återanvända, ibland antika och kombineras med nya detaljer och modern konst i hipster-kitchig blandning. På ägorna finns åsnor, ponnyhästar, gäss och pooler. Boende från 1 000 kronor natten.

www.weloftcanet.com

 

Foto: Lottie Knutson

Apelsiner och tåg

Sóller

Färskpressade, söta och nyskördade apelsiner hör till glädjeämnena på lördagsmarknaden i den livliga staden Sóller, som med fördel nås med smalspårig järnväg från Palma. De lokalodlade citrusfrukterna pressas à la minute ute på gatan och kostar bara någon euro.

I Sóller omvandlas också ekologisk och lokalodlad frukt till sylt i dekorativa burkar hos Estel Nou, Camí des Dragonar 8, en ideell förening som anställer personer med funktionsnedsättningar.

www.asanideso.com

 

Foto: Lottie Knutson

Vin med anor

Son Puig

Familjen Alabern har bott på och brukat jorden runt herrgården Son Puig nära Puigpunyent i flera hundra år. Här har det odlats vin sedan 1500-talet - och det är bara druvor från de egna ägorna som används till familjens kvalitetsviner. De skördas fortfarande för hand av samma personer, varje år. Äldstefar Raimundo Alabern Montis tål inte längre solen, men jobbar hårdast av alla runt den slottsliknande byggnaden på höjden. Efter bokning guidas besökaren oftast av Raimundos dotter Isabel Alabern de Armenteras. Ibland ingår en drink i den familjens vackra pergola före inköpen i bodegan.

www.sonpuig.com

 

Foto: Lottie Knutson

Livets salt

Fontsanta Hotel

De gamla heliga och läkande naturligt varma, salta källorna, gratis cykelutlåning till den världsberömda saltutvinningen vid Flor de sal d’es Trenc och ytterligare någon kilometer till Es Trenc-stranden. Det är skäl nog för en natt eller två på Fontsanta. Lägg därtill en trädgårdsrestaurang med lokala råvaror och hög höjd på köket, vackra nästan sakrala rum och intressanta konstsamlingar både inomhus och i hotellparken – och en vistelse är ett måste. Pris från 1 800 kronor natten lågsäsong.

www.signaturresor.se; www.fontsantahotel.com; www.flordesaldestrenc.com

 

 

LÄS OCKSÅ:

• 13 bästa tipsen på svenskfavoriten Mallorca

• Malin Berghagens pärlor på Mallorca

• Linda Lindorff tipsar om sina måsten på Mallorca