Vackert ljus i Helsingfors hamn.
1 av 3: Vackert ljus i Helsingfors hamn. Foto: Shutterstock
På Slakthusgården anordnas festivaler och marknader.
2 av 3: På Slakthusgården anordnas festivaler och marknader. Foto: Hanna Pilli-Sihvola
Linda Lampenius, världskänd violinist.
3 av 3: Linda Lampenius, världskänd violinist. Foto: Christian Örnberg

Linda Lampenius 11 pärlor i Helsingfors

I hemstaden Helsingfors har världsviolinisten Linda Lampenius sina speciella smultronställen. Uppvuxen i kulisserna på Svenska Teatern har den vackra vita byggnaden en särskilt speciell plats i hennes hjärta.

1. Brunnsparken – Café Ursula

Det finaste området i Helsingfors heter Brunnsparken och här bodde jag själv och gick i skolan under gymnasietiden. Det är Helsingfors svar på Stockholms Östermalm fast mycket mysigare. Om du tänker dig att hela området är som en udde vid vattnet där du kan springa eller promenera längs med havet. Här ligger Café Ursula, som är ett av mina favoritkaféer. Här kan du stanna till och ta en kaffe. De har vanligt kaféutbud och mat på luncherna. Ett annat populärt kafé ligger lite längre bort på bryggorna. Här brukade man tvätta mattor förr i tiden så nu kallas det för Mattbryggan. Det är otroligt vacker utsikt över vattnet.

www.ursula.fi/

Adress: Ehrenströmintie 3

Det sitter kultur i väggarna på Kämp Hotel.

2. Hotel Kämp

Hotel Kämp är ett väldigt tjusigt hotell byggt i gammal stil. Ungefär som Grand Hôtel i Stockholm. För mig betyder det här hotellet mycket eftersom jag vet att det sitter så mycket kultur i väggarna. Sibelius, som är en av de mest kända finska kompositörerna inom klassisk musik i världen, satt alltid i hotellets restaurang med konstnärer och skalder. Söp och skapade konst. Att bo här är väldigt dyrt så jag skulle inte göra det privat. Däremot har jag bott på hotellet när jag har varit på besök i jobbet. Mitt skivbolag bokade in mig eftersom de tyckte att jag skulle ha det bästa. Det finns två restauranger som serverar fantastisk mat.

www.hotelkamp.fi/se

Adress: Pohjoisesplanad 29

Besök friluftsmuseet på Fölisön. Foto: Shutterstock

3. Fölisön

Fölisön är en ö i Helsingfors som också har ett friluftsmuseum. Lite som Skansen i Stockholm men det kostar ingenting att gå hit och är därför populärt bland joggare eller om du bara vill promenera. Kanske ta med en picknickkorg. Här har du Finlands allra äldsta byggnader samlade på ett och samma ställe. Det känns som om du kommer tillbaka till 1600-, 1700- och 1800-talen. Det är otroligt vacker med alla gamla hus och naturen. Även om det ligger nära centrum så känns det som om man är mitt ute på landsbygden. På ön finns en restaurang och två badstränder varav en av dem nudiststrand och den södra stranden är ett skyddat fågelområde. Promenerar du över bron till fastlandet hittar du mysiga kaféer i närheten, i samma stil som många hus i skärgården.

www.kansallismuseo.fi/sv/foliso

 

4. Restaurang Lappi

Om du vill äta en riktigt finsk middag ska du gå till Lappi. På den här restaurangen har man tagit Lappland till Helsingfors. De är naturligtvis experter på renkött men sist jag var där åt jag en röding som var jättegod. Jag brukar inte fira min födelsedag så jättemycket och har varken firat när jag fyllde 40 eller 45 år. Det handlar mycket om att jag är så social i mitt jobb att jag har stort behov av att få vara i små sammanhang privat. Sist jag firade var då jag fyllde 30 år och då bokade jag hela restaurangen för familj och vänner. Vi hade en jättetrevlig kväll!

www.lappires.com/

Adress: Annankatu 22

Klaus K är inrett i typisk finsk stil. Foto: Agneta Rickardsson

5. Hotel Klaus K

Rummen är extremt finskt designat med stora björkar. Det ser ut som om björkarna växer inomhus.  Det här hotellet är väldigt populärt och ingår i samma grupp av hotell som Kämp. Till skillnad från Hotel Kämp är Klaus K ett designerhotell som inte bara har tjusiga restauranger utan också baren Finlandia och nattklubben Ahjo. Här bor jag gärna när jag besöker Helsingfors och det var inte så längesedan jag var där. Hotellet har flera restauranger och min favorit är Toscanini. Jag älskar deras pasta och har ätit flera olika varianter som alla har varit jättegoda. Vill du unna dig lite extra tycker jag att du ska besöka spaavdelningen och ta en lyxig behandling. Det är jättevackert där.

www.klauskhotel.com/en/

Adress: Bulevardi 2-4

 

6. Boutique Kaarina K

I Helsingfors finns i princip samma utbud som finns i Stockholm. Alla kedjor, så som Hennes & Mauritz, Gina Tricot och Zara finns här. Gallerior poppar upp som svampar ur marken så shoppingutbudet är ganska stort. Om du vill ha något lite finare, kanske till en stor fest eller gala, har jag en butik du måste går till. Hit går alltid jag om jag är ute efter något speciellt vackert. Den heter Kaarina K och här hittar du fantastiskt fina saker av designer som Balmain och Giuseppe Zanotti. Prislapparna är höga och butiken är väldigt internationell.

Adress: Oskarinaukio 5

Motsvarigheten till Stockholms NK. Foto: Thinkstock

7. Stockman

Stockman är Helsingfors svar på NK och varuhuset är väldigt speciell för alla finnar. Det är kring den här byggnaden allting i Helsingfors kretsar. Den ägs av en finlandssvensk familj så alla finlandssvenskar känner väl lite att det är deras. Stockman har ett jättebra utbud, mycket bättre än NK. Här finns ett flertal restauranger och kaféer i samma byggnad. Delikatessen har extremt bra utbud av mat. Om du vet att du ska laga en middag med exklusiva råvaror kan du går hit. I klädväg hittar du allt från lågbudget till boutique. Här inne ligger inga kedjor men det finns en avdelning för ungdomskläder som inte är så dyr.

stockmann.com/fi

Adress: Alexandersgatan 52

Svenska Teatern betyder mycket för Linda.

8. Svenska Teatern

Svenska Teatern betyder väldigt mycket för mig och har en stor plats i mitt hjärta. Mina föräldrar har jobbat här hela livet så jag har verkligen vuxit upp här och sprungit runt i kulisserna. Det är mitt andra hem. Det är en stor, rund, vit byggnad och de har både roliga och allvarliga pjäser men även musikaler. Jag har själv varit med i pjäserna "Törnrosa" och "Hårda Tider" som barn. Med "Hårda Tider"-pjäsen åkte vi på turné i Skandinavien och i Sverige var vi på Dramaten och i Göteborg satt Ingmar Bergman i publiken. Efteråt kom han fram till min mamma och berömde mig inför henne. Det är på grund av Svenska Teatern och att mitt liv började där som jag hamnade i den här branschen. Jag rekommenderar också restaurangdelen Teatteri som har cool design och ljuvlig lounge. I baren här har de haft en utställning av mig, åtta svartvita vackra nakenbilder. Utställningen hette "8 X Linda".

www.svenskateatern.fi/sv/startsida/

Adress: Norra esplanaden 2

Det finns mycket att titta på i saluhallen.

9. Gamla Saluhallen

Hit måste du gå om du är i Helsingfors. Ska du ha färsk fisk eller färskt bröd finns inget bättre ställe. Här köper du till exempel din julskinka inför jul. Byggnaden är väldigt vacker och ligger precis nere vid torget, bredvid skolan jag gick i när jag var liten. Precis vid terminalerna för Viking Line och Silja Line så det är svårt att missa om du går av båten och går mot centrum. Du kan fika här och jag rekommenderar en sak jag alltid äter när jag är i Helsingfors. Det låter kanske inte jättegott men alla jag har presenterat rätten för är helt lyriska. Runt rågbröd eller surbröd som vi säger och gravad lax med rosépeppar och någon slags fyllning. Väldigt finsk, men så gott! Jag har själv lite koppling till Saluhallen eftersom min farmor och hennes familj hade ett bås här inne där de sålde ostar.

vanhakauppahalli.fi/sv/

Adress: Södra kajen

10. Helsingfors domkyrkan

Lite klyschigt kanske men Domkyrkan får du så klart inte missa. Hit går alla turister och jag tycker du ska se den om du åker till Helsingfors. Jag är själv inte religiös men jag går till den här kyrkan för att den är så fantastisk, unik i hela världen. Kyrkan ligger vid Senatstorget och tvärsöver ligger universitetet i Helsingfors. Är du här kring lucia måste du se när hon kommer med hela sitt följe. Det är hur mycket folk som helst som samlas nere på torget och luciatåget kommer uppifrån kyrkan och går ner för alla trappor. Det är vitt överallt och väldigt stämningsfullt. Jag älskar lucia och har fått vara det varje år sedan jag var liten.

www.helsinginkirkot.fi/sv/kyrkorna/domkyrkan

Adress: Unionsgatan 29

Coola Slakthuset. Foto: Eetu Ahanen

11. Teurastamo – Slakthuset

Det nya coola i Helsingfors är Slakthuset. Jag har själv aldrig varit där men mina släktingar och vänner som har koll säger att man måste gå hit. Från början var det, precis som det låter, ett slaktområde här, som fungerade som Helsingfors slakteri. Nu har det blivit en samlingsplats med kultur, aktiviteter, små butiker och bra restauranger med färska råvaror. En del av Slakthusets gård har lånats ut gratis till urbanodling eftersom man vill uppmuntra det. På gården ordnas också lantmarknader och andra evenemang. På vintern är det skridskobana.

www.teurastamo.com/se/

Adress: Verkstadsgatan 2

 

12 Café Ekbergs och Succès

Mina två favoritkaféer i Helsingfors är Succès och Café Ekbergs. Många turister väljer att gå till något av alla Fazers kaféer eftersom det är typiskt finskt men jag rekommenderar något av dessa två istället. På Succès hängde jag mycket när jag gick på gymnasiet. Det låg på vägen hem från skolan så det blev ett ganska naturligt val. De är kända för att ha Finlands största kanelbullar, som är jättegoda. De ligger på disken direkt när du kommer in så du kan inte missa dem. Café Ekbergs är känt internationellt. Hit brukade vi gå med familjen när jag var liten och här umgås man över generationer. Deras hembakade Napoleonbakelse är fantastisk, även om jag tyvärr inte alltid har unnat mig att äta sötsaker eftersom jag har haft en komplicerad relation till mat. När vi gick till Ekbergs klädde vi alltid upp oss lite extra. Det är lite dyrare och finare än andra kaféer men värt varenda krona.

www.cafeekberg.fi/cafeekberg

Adress: Bulevarden 9

www.facebook.com/cafesucces

Adress Succès: Högbergsgatan 2

 

LÄS OCKSÅ:

 Finland – 11 skäl att älska vårt grannland
Quiz: Tar du dig runt i Finland på 12 frågor?
Finlandsguide: Krista Siegfrids 12 favoriter
 

Linda Lampenius

Ålder: 45 år.

Familj: maken Martin Cullberg och döttrarna Olivia och Cecilia.

Bor: I Bromma.

Gör: Violinist.

Därför Helsingfors: Linda är född och uppvuxen i Helsingfors där hon bodde fram till flyttade utomlands som 27-åring.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande