Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Puerto del Carmen, Lanzarote.
Puerto del Carmen, Lanzarote.
Puerto del Carmen, Lanzarote.
Vin och tapas på La Bodega de Santiago.
Vin och tapas på La Bodega de Santiago.
Vin och tapas på La Bodega de Santiago.
Vackraste och bästa stranden på Lanzarote.
Vackraste och bästa stranden på Lanzarote.
Vackraste och bästa stranden på Lanzarote.
Restaurante El Caleton i byn El Golfo.
Restaurante El Caleton i byn El Golfo.
Restaurante El Caleton i byn El Golfo.
1 AV 4
Puerto del Carmen, Lanzarote.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Vin och tapas på La Bodega de Santiago.
Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
3 AV 4
Vackraste och bästa stranden på Lanzarote.
Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
4 AV 4
Restaurante El Caleton i byn El Golfo.
Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Lanzarote – tipsen som sätter guldkant på resan

Lanzarote är kanske den mest karaktärsstarka av Kanarieöarna med sitt unika vulkanlandskap, välsmakande viner och byggnader signerade lokala arkitektgeniet César Manrique. Här är 25 tips till den spännande ön, allt från hotell till stränder och restauranger.

Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén

Lanzarote är den fjärde största ön av Kanarieöarna en bit utanför Afrikas nordvästra kust. Även om vädret är bra året runt, medeltemperaturen ligger runt 25 grader, är det som allra finast och soligast under vår, sommar och höst.

Det råder delade meningar om Lanzarote. Vissa beskriver den som svart, steril och till och med händelselös. Låter kanske lite negativt, men det är ju det som är själva essensen av denna spännande ö. Visst, den vulkaniska jorden är svart, men den skiftar i så många fler nyanser om man tittar noga, och grönskan står sig vackert mot det mörka. Och visst, söker man party natten lång har man kommit fel, men den som söker lugnet har kommit alldeles rätt!

RESFAKTA: LANZAROTE

Bästa tiden: Vädret är bra året runt, med en medeltemperatur runt 25 grader på dagarna. Allra finast och soligast är det under vår, sommar och höst.

Restid: Cirka sex timmar med direktflyg

Tidsskillnad: - 1 timme.

Valuta: Euro

Prisnivå: Många lokala restauranger är betydligt billigare än motsvarande i Sverige

Ta dig runt: Lanzarote är en liten och lättöverskådlig ö, hyrbil är perfekt för att ta sig runt. Vägar och skyltning är bra.

Bra att veta: Luftfuktigheten är hög nattetid, det märker alla som har glömt handduken på balkongen under natten.

GUIDE: 19 TIPS PÅ SAKER ATT GÖRA PÅ LANZAROTE

SE & GÖRA

1. Jameos del Agua

Strax norr om Haría finns en enorm lavatunnel öppen för besökare på två platser. Öppningen närmast havet kallas Jameos del Agua och är designad av César Manrique. Här går du ner i ett stort hål via trappor och möts av en restaurang. Ojämna golv och väggar följer naturen, i taket hänger ankare och växter. Fortsätt vidare nedåt och du når en avlång underjordisk sjö. Det stilla vattnet speglar perfekt grottans välvda tak och öppningen på andra sidan. Vackert! I vattnet kryllar det av små vita kräftdjur, unika för denna plats. En smal gång sidan om sjön lider till uppgångshålet och en ny restaurang. Glöm inte att vända dig om, här är vyn ännu vackrare. När du klättrat upp kommer du ut till en bländvit mjukt formad pool med pittoreska palmer. I husen ovanför finns en vulkanutställning, souvenirbutik och ännu ett kafé. Bortom poolen, i fortsättningen av lavatunneln, har man byggt en stor konsertlokal. Kom tidigt eller sent för att njuta av stillheten utan turistbussarnas myller och trängsel.
Adress: Jameos del Agua. Längs kustvägen LZ-1, strax norr om Haría. 

Lavatunneln Jameos del Agua. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Timanfaya nationalpark

Bara att köra till Timanfaya är vidunderligt. Kolsvarta, brända kraterberg klädda i mjukrött varvas med uppsprängd svart lavasten på båda sidor vägen. Känslan av vår planets ursprung och dess våldsamma inre humör är påtaglig. Centret för nationalparken ligger uppe på en krater som fortfarande är varm. Restaurangen har en lavastensgrill som öppnar rakt ner mot hettan, snacka om stabil glöd! I själva parken får man inte köra ensam, det är en cirka 45 minuter lång busstur som gäller.
Adress: Timanfaya, Yaiza

Timanfaya nationalpark Foto: SHUTTERSTOCK

3. Skeppsvraket Telamon

I en vik strax nordost om Lanzarotes huvudstad Arrecife, mellan hamnen och de stora gas- och oljecisternerna, vilar vraket av det 136 meter långa lastfartyget Telamon. Fartyget byggdes 1954, så det ser ut som tagit direkt ur ett Tintin-album. Den 31 oktober 1981 härjade en kraftig storm i Atlanten utanför Afrikas västkust. Telamon sprang läck och sökte nödhamn i Arrecife, men det gamla lastfartyget var så skadat att det inte ansågs värt att reparera, utan bogserades ut ur hamnen och lämnades som vrak. I dag står den bakre halvan kvar på grunt vatten, resten har slitits av och plattats till av stormar. Vraket är en smått spöklik, men också vacker, och har blivit ett populärt fotomotiv.
Adress: Carretera las Caletas, Los Marmóles, Arrecife

Spöklika vraket Telamon. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

4. Fundación César Manriques

Konstnären César Manriques eget hem norr om Arrecife drivs i dag i stiftelseform och är öppet för allmänheten. Byggnadens kritvita rundade former ligger omgiven av svart lavastensknaggel överväxt med kaktusar. Inomhus växer en stilig palm upp genom taket, lekfullt och tjusigt. Det känns som att det inte finns en rät linje i hela hemmet, som är fullt av mystiska upp- och nergångar byggda efter naturens egna förutsättningar. Favoritställen är loungerummen på nedre botten, inredda i två naturliga bubblor i den stelnade lavan, perfekta att svalka sig i när solen steker ovanför.
Adress: Calle Jorge Luis Borges 10, Tahiche

Fundación César Manriques. Foto: SHUTTERSTOCK

5. La Graciosa

Stillsamma ön La Graciosa lämpar sig utmärkt för vandring men ännu bättre för en tur på cykel. Jag börjar nere i hamnen vid cykeluthyrningen (det finns flera på ön) och trampar uppåt i torr och grusig vildmark mot öns enda berg. I början möter jag några enstaka Land Rovers men efter 15-20 minuter är jag helt ensam. Ingen civilisation inom synhåll. Fågelkvitter, svaga vindar och havsutsikt gör att detta blir en av favoriterna på Kanarieöarna. Efter en liten paus på bedårande kritvita Playa Las Conchas är det dags att runda norra delen av ön och styra hemåt, medan terrängen skiftar till sandunderlag och grön låg växtlighet. Det är ingen stor ö, så hela turen inklusive pauser tar ungefär två timmar. Här känns det som att man får en glimt av hur ögruppen såg ut före massturismen, ett rent naturparadis. Färjor till La Graciosa går från Port of Orzola på Lanzarote. 

La Graciosa, den minsta kanarieön. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Museo LagOmar

En av Lanzarotes mest spektakulära byggnader. Ett sagopalats delvis insprängt i en klippa med gångar, tunnlar, bassänger och fontäner. Ritat av Cesár Manrique, och en gång hem till skådespelaren Omar Sharif. Här finns restaurang och kafé. Galleriet är värd för resande utställningar och sponsrar nya talanger på ön.
Adress: Calle los Loros, 2, Nazaret

En av Lanzarotes mest spektakulära byggnader. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Mirador del Rio

Utsiktspunkt ritad av Cesár Manrique med makalösa vyer över klippor, hav och den lilla ön La Graciosa. Här finns kafé.
Adress: Carretera de Yé, Haria, norra Lanzarote

Fantastiska vyer vid Mirador del Rio. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Testa lokala viner i Yaiza

En biltur mellan vingårdarna för provsmakning blir en vacker upplevelse. Följ vinvägen LZ-30 som sträcker sig mellan San Bartolomé och Uga, så kommer du förbi de flesta av gårdarna. Våra favoriter är pampiga Bodegas Rubicón och fina Bodega La Gería, de båda ligger praktiskt nog också mitt emot varandra precis vid LZ-30.

På Lanzarotes odlas vinet på ett annorlunda sätt. Varje vinranka är planterad i en tre-fem meter vid och två-tre meter djup grop, omgiven av en lavastenmur. Muren skyddar mot den heta och torra vinden och gropen samlar dagg och regn för bevattning. På håll ser vinfälten ut som en modern konstinstallation, där groparna bildar symmetriska mönster över de svarta sluttningarna. Dessutom sker allt arbete helt för hand.

Vindistriktet kring La Geria på Lanzarote. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

9. Puerto Calero

Lilla Puerto Calero hyser en marina av det lyxigare slaget. Yachter trängs i hamnen med segelbåtar, alla av större modell. En rad restauranger kantar hamnbassängen, vi äter gärna på La Taberna del Puerto. På våra tallrikar hamnar frasigt avokadobröd med sting och grillade fiskfiléer - jättegott! Puerto Calero är ett fint ställe för den båtintresserade och för dig som kanske behöver en paus från charterhotellen, med buss eller bil är det bara tio minuter från Puerto del Carmen. I Puerto Calero springer vi också på något så ovanligt som en engelsk tesalong av det bättre slaget. Mjuka, hembakade kakor och scones serveras på superblommig finservis tillsammans med flera sorters te (fattas bara annat) och finkaffe.

10. Museo Atlántico 

Strax utanför hamnen Rubicon vid Playa Blanca på Lanzarote finns en unik undervattenspark med flera hundra statyer. Det är konstnären Jason de Caires Tayor som skapat dem. Man kan snorkla där men mycket bättre är att åka med ett dykcenter ut eftersom de står på 12-15 meters djup.
Adress: Calle el Berrugo, 2, Playa Blanca

Museet som ligger på 15 meters djup. Foto: Allt om Resor

STRÄNDER

11. Playa del Papagayo

Den här stranden är känd som Lanzarotes vackraste, så ligger den också mitt i naturreservatet Los Ajaches, omgiven av ett avskalat ödsligt landskap. Inklämd mellan branta klippor och grönturkost badvatten lever den också upp till sitt rykte. Hit kommer du bara med bil och det dammar rejält på grusvägen ut mot stranden. Reser du under högsäsong är du inte ensam, men det finns ytterligare en strand vid sidan av som är mindre frekventerad. Tänk på att handla vatten och mat innan, visserligen finns det en förtjusande strandbar på klipporna men det är också allt.
Hitta hit: Följ grusvägen som börjar till höger i stora rondellen strax utanför Playa Blanca (om man kommer från Playa Blanca).

Playa Papagayo. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

12. Puerto del Carmen

Lanzarotes största charterort har också den största stranden - Playa de los Pocillos/Mata­gorda/Guacimeta som tillsammans sträcker sig ända till flygplatsen. Var alltså beredd på lågt flygande plan. Stranden är bred och platt och ofta blåsig. Där den tar slut mot själva stan har därför solbadare byggt upp små borgar av sten att krypa in i.

13. Playa Grande

Mysigare än så är Playa Grande som ligger nedanför den långa Avenida de las Playas mitt i stan. Här finns också solstolar och parasoller och inramningen är mer ombonad med palmer och klippor.

14. Playa de Famara

Till denna långa strand på Lanzarotes nordvästsida hittar framför allt erfarna surfare. För här går vågorna höga och det blåser ofta hårt. Vid rätt väder erbjuder dock den lilla byn Caleta de Famara  möjligheten att uppleva ett Lanzarote en bit bort från massturismen. Bada försiktigt och inte alls om röd flagg är hissad. Strömmarna kan vara lömska.

15. Arrieta

Playa de la Garita i byn Arrietas södra ände är högst ordinär med två serveringar och inga solstolar. Men byn är charmig med sina vita hus och trevliga restauranger. Inga hotell, men lägenheter finns att hyra för den som önskar leva lanzarotiskt byliv men ändå bo vid havet.

16. Playa Blanca

Närmaste turistort från Playas Papagayos är Playa Blanca, som förstås också har egna stränder. Finast och mest central är Playa Dorada som är välförsedd med solstolar och har lugnt vatten innan­för två rejäla stenpirer.

Längre österut ligger den större Playa de las Coloradas men den är i alla fall vid lågvatten stenig och tråkig. Innanför ligger semesterlägenheter och ytterligare ett snäpp från stranden en labyrint av gator utan bebyggelse. Annars består stadens kustlinje mestadels av sten och klippor, ibland med badstegar.

ÄTA & DRICKA

17. La Bodega de Santiago

Under en enorm fikus i utkanten av de svarta vinodlingarna sitter vi utomordentligt bra. Kvällssolen förgyller allt med sitt varma ljus, hundskall ekar i fjärran och man förväntar sig nästan att en tjusig adelsman på häst ska svänga runt hörnet på sin välryktade springare. Restaurangen är inhyst i ett 1800-talshus omgivet av små palmdungar och välväxta kaktusklungor. Vinlistan är omfattande och givetvis lokal, maten är finkrog hela vägen och efter ett par fina tapas får vi vår bästa bienmesabe (mandelsås) till vaniljglassen.

Adress: Calle Montañas de Fuego 27, Yaiza, labodegadesantiago.es

18. Casa Rafa Restaurante De Mar

Direkt vid stenstranden på västsidan, nära den kända vulkansjön Lago Verde, ligger pyttebyn El Golfo. På söndagarna samlas Lanzarotebor på de många fiskrestaurangerna här för lång familjelunch, men det går så klart bra att åka hit alla dagar. Alla ställen här är bra, de vi har som favoriter är Restaurante de Mar som ligger precis i början av byn och som har en fin terrass, och El Caleton längst bort i andra änden med bord nära stenstranden.
Adress: Av. Marítima, El Golfo

19. Cantina Teguise

I fina Teguise landar vi på La Cantina, som stolt utlovar stadens bredaste sortiment av tapas. Menyn lockar också med större rätter med gourmetmat i hipsterstil baserade på lokala råvaror. En utsökt mör secreto ibérico kommer i sällskap med sötsalta ugnsbakade färska fikon och (väldigt överraskande) dillkokt potatis. Det vegetariska alternativet, ugnsbakad aubergine med getost, sitter lika fint det. Vackert för ögat, magiskt för gommen och allt med äkta passion för vällagad mat. La Cantina är systerkrog till Tabla, som öppnade 2015 i Arrecife.
Adress: Calle León y Castillo 8

 

20. Chaco Fresh Burger

Med sin lite udda placering vid busstationen är det lätt att missa det här knallgröna haket med gigantiska burgare, döpta efter amerikanska storfilmer. Prova till exempel en smarrig ”Fast and Furious”. Till vår stora glädje serveras även kanarisk mikroöl som passar finfint till. Extra plus också för apelsinjuicen som kommer färskpressad i stort glas. Allt till rimligt pris och med glad, pigg servering - ett snabbmatsfynd av bästa klass i annars exploaterade Playa Blanca!
Adress: Calle la Corriquia, 5, Playa Blanca

Chaco Fresh Burger. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

SHOPPING & NÖJEN

Något shoppingmecka är inte Lanzarote. Vill man komma hem med något typiskt för ön är en affisch med något av Manriques motiv, eller ett smycke med lavasten eller oliviner ett bra tips.

21. Playa Blanca Marina Rubicon

Marina Rubicon är visserligen till största delen en nykonstruerad marina och småstad runt den vackra segelbåtshamnen med samma namn. Men gågatorna och de vackra träbroarna ger en härlig Venedigkänsla och marknaden som hålls i staden på onsdagar och lördagar 09.00-14.00 lockar stora som små besökare. Årets alla presenter kan med fördel inhandlas här, från hälsobringande, lolkalt tillverkade Aloe Vera-crèmer till handgjorda smycken med lavasten och glittrande gröna oliviner, Lanzarotes egna halvädelstenar. Här finns bra italienskt kaffe och en rad fiskrestauranger som visserligen är relativt dyra men trevliga med vy mot hamnen. Marina Rubicon är en naturlig startpunkt för cykelturer bort mot de berömda Papagayostränderna och för allelhanda utflykter med båt.

22. Gå på marknad i Haría

Varje lördag mellan nio och halv tre är det marknad i Haría. Den är precis lagom stor att lugnt strosa runt på under en lördagsförmiddag och är behagligt placerad i skuggan av en lummig allé. I stånden finns det mestadels lokalt hantverk och jordbruksprodukter. Vi provar ost, hembakat och marmelad och allt smakar utmärkt. Även konsthantverket är fint och välgjort, så för en gångs skull är det inte mat som får följa med hem. Det blir ett halsband med en handmålad keramikpärla formad som en rosa pussfisk. Roligt och annorlunda. När du är här, passa samtidigt på att ta en tapa på Bar Centro Socio-Cultural La Tegala.

BO BRA

23. Alondra Villas y Suites

En liten bit från barer, shopping och strandpromenaden i Puerto del Carmen döljer sig Alondra Villas & Suites bakom tjocka murar. Alondra är ett villaområde för familjer eller par där varje hus har egen trädgård och pool. Läget är perfekt för den som vill ha en bas för egna utflykter på ön och sedan laga egen mat i skön miljö med terrass för utemiddagar. Designen på villorna är enkel och modern. Inredningsdetaljerna är ofta hämtade från Orienten. Allra vackrast är områdets nybyggda hamam med utsökt keramik och detaljer från Marocko med åtföljande chill-out area med balinesiska solbäddar. Just denna del är dock bara tillgänglig för vuxna. Var noggrann vid bokningen, det finns ett otal olika kategorier, inredningsstilar och nivåer på villorna.
Adress: C/ Los Volcanes, 16, Puerto del Carmen
ANNONS: Läs mer och boka Alondra Villas y Suites här [extern länk]

24. Princesa Yaiza Suite Hotel Resort

Sydspetsen med området runt Playa Blanca är solsäkert och betydligt charmigare än Puerto del Carmen. Inne i Playa Blanca råder fortfarande en genuin bykänsla med strandpromenad som sträcker sig flera mil åt båda hållen och små lokala stränder där fiskare övervakar badande barn från området. Playa Blancas trevligaste hotell är klassiska Princesa Yaiza med strålande läge och utsikt över Fuerteventura. Rummen är rustikt och enkelt inredda i spansk stil och har rymliga balkonger med utsikt över palmer, pooler, hav och strand. Romantiskt lagda par njuter à la cartefrukost med havsutsikt för att sedan låta sig masseras av kraftiga saltvattensströmmar på hotellets thalassoterapi-SPA. Barnen får sitt i fotbollsklubbar och lekdelar på hotellets barnpark Kikkoland.
Adress: Avda Papagayo, 22, Playa Blanca
ANNONS: Läs mer och boka Princesa Yaiza Suite Hotel Resort här [extern länk]

25. La Casona de Yaiza

La Casona de Yaiza är ett förtjusande litet hotell, i byn Yaiza förstås. Jag får bo i rummet ”Tierra de la Virgen” en trappa upp. Det har trägolv och en målning i taket. Från badrummet har jag utsikt mot Timanfaya och från min egen terrass ser jag den lilla gården utanför hotellets restaurang. Hotellet har bara åtta rum och inga likheter med ett vanligt charterhotell.
Adress: C/ El Rincón 11, Yaiza
ANNONS: Läs mer och boka La Casona de Yaiza här [extern länk]

Hotelltips: Lottie Knutson och Elisabet Axås

LÄS MER: Gran Canaria – här är vackraste vandringarna