Island har inte haft värsta sommarvädret sedan 1914.
1 av 2: Island har inte haft värsta sommarvädret sedan 1914. Foto: Shutterstock
Turister vid ett av Islands största vattenfall, Skógafoss, den 14 juni.
2 av 2: Turister vid ett av Islands största vattenfall, Skógafoss, den 14 juni. Foto: Shutterstock

Landet i Europa har haft sämsta sommaren på 100 år

Regn, blåst och låga temperaturer har mött turister som semestrat på Island under sommaren. Den europeiska värmeböljan har inte dragit in över ön som drabbats av det värsta sommarvädret på över hundra år, rapporterar The Guardian

I helgen gick det isländska väderinstitutet ut med en gul vädervarning i södra Island och varnade framför allt festivalbesökarna på Västmannaöarna för kommande stormbyar och regn: 

"Det rekommenderas att säkra föremål och förankra dåligt fastsatta tält som kan blåsa bort," uppmanade metrologerna besökarna, enligt lokala tidningen Morgunbladid.

Även lastbilsförare med släp manades att vara försiktiga på vägarna på grund av starka vindbyar på upp emot 25 meter per sekund.

Sommarhettan som hållit övriga Norden, Storbritannien och stora delar av Europa i ett stadigt grepp har inte nått Island. Ön upplever sitt värsta väder på över hundra år, skriver The Guardian, vilket även Dagens Nyheter rapporterat om tidigare. 

– Reykjavikborna tar stöten när solen skiner över Storbritannien och södra Skandinavien, säger den isländske meteorologen Trausti Jonsson till den brittiska tidningen.

LÄS MER: Stora misstaget turister på Island ofta gör 

Besökare promenerar längs stranden i Vík í Mýrdal den 4 juli. Foto: Shutterstock

Kallaste sommarvädret på 100 år

Enligt meteorologen är vädret på Island nära sammankopplat med vädret i Storbritannien som just nu är betydigt varmare och torrare än vanligt.  

– Ofta är vårt väder det diametralt motsatta till det som råder på Island. Geografin är sådan att jetströmmens utbredning antingen ligger över Island eller över Storbritannien, säger han till tidningen. 

Jetströmmar är kraftiga vindar på upp emot 11 höjdkilometer som bildas i atmosfären när varm och betydligt kallare luft möts. De kommer i tusentals kilometer långa och hundratals kilometer breda stråk. 

I år har jetströmmarna tagit en sydligare kurs vilket gjort att regnmolnen som vanligtvis hänger över Storbritannien och Irland flyttats dragit upp över Island som inte fått ta del av sommarens högtryck. 

LÄS MER: Weekend på Island: 7 måsten du inte vill missa  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande