Kroatien på egen hand – reseguide med 6 måsten

Kroatien – klart som kristall.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 3: Kroatien – klart som kristall.

Dubrovnik är Kroatiens största stad.

Foto: Adobe Stock

2 av 3: Dubrovnik är Kroatiens största stad.

Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar, bebodda som obebodda.

Foto: SHUTTERSTOCK

3 av 3: Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar, bebodda som obebodda.

Kroatien är en populär semesterdestination för svenskar. Men landet har mer än bara vackra öar, sol och bad att erbjuda. 

Våga ta ut svängarna genom att ta dig runt på egen hand och upplev mer av Kroatiens vackra natur och aktiviteter.

Andra har också läst

Kroatiens stränder

1. Lugna byn Tucepi 

Intill staden Makarska ligger den lilla byn Tucepi. Här finns en lång strandpromenad kantad av hotell, butiker, restauranger och barer på ena sidan och en lång strand med klappersten på andra sidan. Här är trängseln mindre än på Makarskas stränder och det turkosfärgade havet är kristallklart. 

2. Zlatni Rat

Standen Zlatni Rat ligger som en spetsig tunga i ena änden av ön Brac och är en av Europas mest kända stränder. Spetsen som sträcker sig ut i havet ändrar också riktning beroende på hur vinden ligger. Kroaterna är särskilt stolta över stranden då de brukar referera till den som landets enda sandstrand. Vindförhållandena här är perfekta för både vind- och kitesurfing och det finns både surfingskolor och uthyrning av utrustning i direkt anslutning till stranden. 

Foto: STOCK.ADOBE.COM

Zlatni Rat – "Landets enda sandstrand".

3. Punta Rata

Standen Punta Rata som ligger i Brela längs Makarska Rivieran är rankad som en av de tio vackraste stränderna i världen. Omgivningen med tät tallskog, vackra klippformationer och det overkligt kristallklara vattnet ger stranden en härligt avslappnande stämning. Glöm inte snorkeln för här får du också en av de absolut bästa undervattenupplevelserna längs Makarska Rivieran. 

Bra att ha med

1. Badskor 

I den steniga strandbotten gömmer sig sjöborrar i mängder. Det bästa skyddet mot dessa är att sätta på sig badskor innan man kliver i vattnet. 

2. Snorkel och cyklop

Man behöver inte simma långt ut från strandkanten för att uppleva undervattensvärlden. Med snorkel och cyklop kan man både skåda vackra fiskar, snäckor och anemoner. 

3. Myggmedel 

Myggorna är stora, envisa och tar sig gärna in i sovrummen under natten. Bästa skyddet mot myggorna är en elatrapp som man stoppar in i eluttaget och laddar med myggmedel i form av tabletter. Finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. 

4. Luftmadrass

Det är inte bara skönt att lägga sig på en luftmadrass i havet för att svalka sig i värmen. Luftmadrassen är också ett bra liggunderlag på klapperstenstränderna om man inte vill lägga pengar på att hyra solstolar. 

Foto: Adobe Stock

Dalmatien är den del av Kroatien som flest svenskar besöker. Där hittar du kända öar som Hvar och Brac, och städer som Split och Dubrovnik.

LÄS MER: 15 favoriter i älskade Kroatien

Restauranger

1. Restoran Jeny på Makarska Rivieran

Den enda fine dining restaurangen på Makarska Rivieran hittar man en bit upp på berget Biokovo mellan Makarska och Tucepi. Här serveras enbart avsmakningsmenyer där varje välkomponerad rätt får munnen att sjunga. Dessutom är priserna modesta i förhållandet till den höga kvaliteten på både mat och vinpaket. Ett stort plus är den magnifika utsikten över kusten och havet från restaurangens terrass. För 15 år sedan var det få som hittade hit men i dag har ryktet spridit sig och det är därför klokt att boka bord i förväg. 

restaurant-jeny.hr 

2. Konoba 

Ta dig från turistrestaurangerna vid hamnar och stränder och leta i stället upp en Konoba. Här serveras traditionell kroatisk husmanskost som charkbrickor med delikatesser av ostar, korvar och kroatiens motsvarighet till italienska parmaskinkan, prsut, smakrika soppor, fisk och skaldjur. Till detta dricker man naturligtvis husets vin. 

3. Den kroatiska glassen

Medan den italienska glassen har fått ryktet om sig att vara en av världens bästa så har den kroatiska glassen fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Lösglassen är minst lika bra som den italienska. Välj ut favoritsmakerna och njut! 

4. Fisk och skaldjur

Passa på att frossa i färsk fisk och skaldjur. Men för bästa smakutbytet ska du välja rätt fisk eller skaldjur för säsongen. 

Musslor (Shells) - går bra att äta året om.

Ostron (Oysters) - smakar bäst under månaderna januari-april och oktober-december. 

Kammussla (Scallop) - bör ätas i januari-juni och oktober-december. 

Havskräftor (Scampi) - smakar som sämst under juli-september. 

Hummer (Lobster) - bör helst ätas under månaderna maj-september. 

Tonfisk (Tuna) - för bästa smak ska denna fisk ätas i månaderna julidecember. 

Havsruda (Sea bream) - bör inte ätas i månaderna januari och februari. 

Havsabborre (Sea bass) - bästa tid att äta denna fisk är från maj- december.

Dentexfisk (Dentex) - smakar bäst från juni-december. 

Drakhuvudfisk (Scorpionfish) - går bra att äta i maj-november. 

Marulk (Monkfish) - absolut godast att äta i januari-mars och i oktober-december. 

10-armad bläckfisk (Squids) - i januari, godast september- december. 

Sardiner (Sardines) - går bra att äta året om. 

Asjovis (Nchovies) - absolut godast i maj, juni och juli. 

Foto: Adobe Stock

Tryffeljakt.

UTFLYKTER 

Södra Kroatien

1. Röda och blå sjön i Imotski 

I staden Imotski, belägen i Dalmatiens inland cirka fem mil från kusten, finns naturattraktionerna den Röda sjön - Europas djupaste karstsjö - och den Blå sjön som också är en populär badplats för stadens invånare. Ladda fickorna med sten innan du åker hit. Runt Röda Sjön är det soprent på sten då folk försökt kasta stenar för att pricka vattnet. Sjöarna har fått sina namn efter den unika färgen på bergsväggarna som omger sjöarna. 

2. Ostronfarmen i Ston

En timme från Dubrovnik ligger Ston. Här har delikatessen ostron odlats i generationer och många ostronodlare erbjuder guidade turer. Passa också på att beställa in ostron på någon av byns restauranger. 

3. Forsränning ner för floden Cetina

Forsa i gummibåt ner för floden Cetina i Omis. Under tre timmar får man både makalös naturupplevelse, adrenalinkickar och inte minst motion. 

UTFLYKTER 

Norra Kroatien

4. Nationalparken Plitvice 

Plitvice är en av Europas absolut vackraste nationalparker som ligger i norra Kroatiens inland. Här kan man vandra runt bland de 16 sjöarna som binds samman med mängder av vattenfall. Tips är att boka in en övernattning för att få ut så mycket som möjligt av besöket i denna UNESCO-listade park. 

5. Tryffeljakt i Istrien

Istrien har blivit en av världens stora matdistrikt. I inlandets skogar kan man boka in sig på en tryffeljakt. En rolig aktivitet för hela familjen. Passa också på att besöka den medeltida lilla byn som tronar högt på en klippa och där tryffeln ligger som en väldoftande slöja över staden. Ät på någon av restaurangerna som lagar fantastiska rätter med tryffel eller bara insup den fantastiska panoramavyn över dalgångarna runt byn. 

prodantartufi.hr 

6. Vingård i Istrien 

Kroatiens största vinproducent, Kozlovic, ligger högst upp i Istren, precis vid gränsen till Slovenien. Här tar man emot besök för rundvandring i den vackra och moderna vinanläggningen samt erbjuder vinprovning. Även den smäktande vackra lantliga omgivningen är en upplevelse i sig. 

kozlovic.hr 

LÄS MER: 10 höjdpunkter på härliga Kreta 

I "Game of Thrones" fotspår

Är man besatt av den episka fantasyserien "Game of Thrones" känner man igen sig när man kommer till Dubrovnik. Flera platser och byggnader är flitigt förekommande i serien - bland annat känns Kings Landing igen. Entusiaster kan boka en guidad tur runt de olika filminspelningsplatserna, få lite skvaller om inspelningarna och skådespelarna men också lära sig mer om Dubrovniks historia. Även i staden Split med omnejd finns flera inspelningsplatser. Här kan man också gå guidade Game of Thrones-turer med start i Diocletian Palace där Daenerys kämpade för slavarnas frihet och vidare till andra platser som känns igen som Westeros i serien. 

kingslandingdubrovnik.com 

gameofthrone-croatia.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande