Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cykla mountainbike utanför Bol på Brac.
Cykla mountainbike utanför Bol på Brac.
Cykla mountainbike utanför Bol på Brac.
Cykla mountainbike utanför Bol på Brac. Foto: Hélène Lundgren

Zipline, kajak och cykel – aktiv semester i Kroatien

Nu när Kroatien välkomnar svenska turister med öppna armar är det dags att upptäcka Split – en perfekt utgångspunkt för äventyr kring öarna i Adriatiska havet. Här kan man vandra i bergen, paddla kajak, cykla mountainbike, testa forsränning eller åka zipline mellan bergstopparna – 150 meter ovanför en ravin.

Vi landar i Split och kör direkt ner till hamnen för att ta färjan över till Supetar på ön Brac. Adriatiska havets tredje största ö andas stillhet med små byar, branta klippor, aprikosträd, granatäpplen och vingårdar. Här finns en av Kroatiens finaste stränder med runda vita stenar och ett djupblått hav. Adriatiska öarnas högsta punkt ligger också på Brac, och både Vita huset i Washington och delar av Kungliga slottet i Stockholm lär ha byggts av den vita kalkstenen från Brac. Slingriga vägar högt uppe i bergen med utsikt över havet leder till den berömda stranden Zlatni Rat (”Guldhornet”). Det första vi gör är att slänga oss ut i det svala kristallklara vattnet som är mycket uppfriskande. I närheten ligger staden Bol, och i slutet av hamnen hittar vi en romantisk restaurang som drivs av två bröder. Restaurangen har inte en skriven meny utan serverar vad som för tillfället är i säsong. Denna kväll serveras bläckfisk i tunna skivor samt en saftig tonfisk som är bland den godaste jag någonsin har ätit.

Nästa morgon hyr vi elmountainbikes och beger oss ut på en fin cykeltur ut på udden. Här går det också att göra en vacker vandring. Vid byn Bol startar en gropig grusväg som går förbi både grottor (bland annat Drakens grotta i närheten av byn Murvica) och vinodlingar högt uppe i bergen med storslagen utsikt över havet, ända upp till toppen Vidova Gora som ligger 778 meter över havet. Eftermiddagen ägnar vi oss åt att utforska de små bakgatorna och butikerna i Supetar innan färjan går tillbaka till Split. Vi kör kustvägen till Omis som ligger mycket vackert vid floden, med bergen bakom och 1400-talsfortet Fortica Starigrad högt uppe på toppen. Den djupa ravinen med floden och bergen runt Omis är centrum för olika äventyrsaktiviteter, och hit kommer folk för att prova forsränning på floden, canyoning nedför berg och vattenfall samt båtturer och zipline över dalgångarna.

– På turerna brukar vi utforska grottor och simma in i en grotta full med stalaktiter och stalagmiter, berättar forsränningsguiden Heike.

Vi sätter oss i en liten båt för att färdas nedför den över tio mil långa floden som har en blågrön ton och ligger omgiven av höga berg. Det är så lugnt och stilla att man kan höra fåglarna sjunga, och det är nästan subtropiskt med all grönska och ljud längs floden. Lagom till lunch kommer vi fram till den populära restaurangen Radmanove Mlinice. Här tillagas maten på ett gammalt traditionellt sätt, långsamt puttrande i en gryta på en bädd av glödande kol.

Ravinen vid floden Cetina – Omis. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Kroatiska Kvarnerbukten – kultur, bad och delfiner 

700 meter lång zipline

Efter lunchen ska vi testa åtta olika ziplines över dalgångarna, varav den längsta är 700 meter. Jag sätter på mig sele, kabinhakar, hjälm och handskar innan jag går uppför en brant stig som leder upp i bergen. Väl uppe får vi en genomgång i hur man bromsar i slutet av banan.

– Du bromsar själv, och det gäller att inte bromsa för tidigt. Då blir jag tvungen att fira mig ut och hämta dig och sedan ta mig tillbaka med två personer i stället för en, berättar guiden Marko Kuvacic.

Det är inte helt enkelt att veta hur hårt man ska trycka på bromsen. När det är dags att bromsa ger guiden en signal genom att knacka på hjälmen, men på avstånd är det lite svårt att se handsignalerna.

– Den första ziplinen går 150 meter ovanför ravinen, och det går att komma upp i hastigheter i 60-70 kilometer i timmen. Luta dig mer bakåt så får du en mjukare inbromsning, säger Marko Kuvacic.

Nästa zipline är brantare med hög fart, och det gäller att bromsa lite mer. Vackrast färd har den näst sista, där man kan njuta av en storslagen utsikt över floden, bergen och havet. På eftermiddagen kör vi tillbaka till Split och har lite tid att utforska den vackra staden innan färjan till Hvar går. Vi tar en sväng till det gamla palatset, strandpromenaden och de smala gränderna med vita blankslitna gator och små torg fyllda med restauranger. Färjan går sen till Stari Grad på ön Hvar som har flest soltimmar i Kroatien. En slingrig väg leder genom bergen till Hvar stad, där vi ska bo på ett vackert gammalt hotell som ligger en bit utanför staden.

Kristi Bergset provar zipline vid Omis. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Kroatien öppnar upp – även svenskar är välkomna 

Hvar – samlingsplats för de rika och berömda

I Hvar flockas de rika och berömda, och hamnen är full av segelyachter från hela Europa. Varma sommarkvällar är det fullt ös i staden, och nöjeslivet är välkänt för sin höga kändistäthet. Under högsäsongen minglar i vanliga fall 30 000 människor per dag på stadens blankpolerade gränder bland vita stenhus och ett luftigt torg. Vid hamnen ligger segelyachter från hela Europa, och på uteserveringarna längs havet samlas turister och seglare för att njuta av utsikten. Här finns öns eleganta restauranger och trendiga barer. En lång strandpromenad leder fram till små klippiga bukter, och det är mycket svårt att motstå ett dopp i det azurblå havet.

Nästa dag ska vi paddla kajak och beger oss ut mellan båtarna i hamnen till Pakleniöarna. Vattnet här är härligt kristallklart och skiftar från blått till ljusblått. Jag ser en liten fyr på avstånd och en vit kalkstensö som liknar en val. På den lilla ön Marinkovac stannar vi till för att bada och äta lunch vid en liten bukt. Här finns en restaurang med sköna solstolar vid en sandstrand med tropiskt ljusblått vatten. Ute på udden kan man ta ett härligt uppfriskande dopp bland klipporna. På vägen tillbaka över fjärden går det högre vågor och vi får hålla undan för större båtar. Kajakerna lämnar vi på stranden och promenerar i solen på den fina strandpromenaden genom staden tillbaka till hotellet. 

På eftermiddagen utforskar vi lite mer av ön Hvar som har en lite lyxigare stämning och är en av Kroatiens populäraste öar. Naturen på ön är mjukt böljande med lila lavendelodlingar, rosmarin, ljung, pinjeskogar och stenmurar överallt. En doft av lavendel ligger tung över ön, och i början av juli färgas de böljande sluttningarna lila av lavendelblommor. Lavendeln från Hvar lär vara den bästa i världen, och exporteras till bland annat Frankrike och Tyskland för att användas till parfymtillverkning. Vid kusten stupar klipporna rakt ner i det kristallklara havet, och badar gör man från klippavsatser och små stränder. På vägen tillbaka stannar vi till i Vrboska, en trevlig lite mindre stad som ibland kallas för ”Lilla Venedig” med sina fina gamla hus och alla broar och kanaler där båtar ligger förtöjda på båda sidor.

Kajakpaddling med Kristian Markovic från Hvar. Foto: Hélène Lundgren

Korcula – Marco Polos födelseö, eller...?

Vi ska ta färjan från staden Starigrad tillbaka till Split och vidare med en ny färja till ön Korcula som är känd som den gröna ön och upptäcktsresanden Marco Polos födelseö. Korcula är en av Adriatiska havets mest skogsklädda öar med en doft av pinje i luften. Det är en ö med en stormig historia, som även har varit ett fäste för sjörövare. Den ligger omgärdad av ett djupblått hav med en sikt på flera meter. Här kan man hitta sin alldeles egen lilla bukt att bada i. Båten anländer sent på kvällen, och vi letar oss fram till vårt hotell som ligger i den gamla delen av Korcula stad. 

Jag tar en kvällspromenad i gatlyktornas sken bland stadens gränder. Korcula stad ligger på en udde och är en charmig, medeltida småstad med många restauranger och kaféer i de smala gränderna. Gränderna mynnar alla ut vid Sankt Markus-katedralen, och staden har en borg likt Dubrovnik i miniatyr. Korcula är inte direkt någon partyö, utan en lugnare stämning råder med mer kulturella upplevelser. Mellan husen i gränderna hänger tvätten på tork, och jag går förbi katedralen och den legendariska upptäcktsresanden Marco Polos hus som sägs vara född på ön. Huset där han ska ha fötts står kvar i en smal gränd nära Katedralplatsen, och den gamla familjen Polo lever fortfarande vidare på ön. Det råder dock delade meningar om Marco Polo verkligen föddes på Korcula – Venedigborna hävdar i stället att han föddes i Venedig. Det var hur som helst strax utanför Korcula som Marco Polo blev tillfångatagen och sattes i fängelse i Genua, där han skrev sin berömda bok om sina öden och äventyr i Kina. Boken blev dåtidens storsäljare och öppnade européernas ögon för okända fjärran länder och kulturer som Japan, Kina och Tibet.

Stämningsfullt i gränderna på Korcula. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Guide till segling i Kroatien – de tusen öarnas land 

Guidad vandring längs vinodlingar

Nästa morgon ska vi ut och vandra med Tina Andrijic, som ända sedan hon var liten alltid har älskat att vara uppe i bergen. Över Korculas gröna kullar slingrar sig vandringsstigar förbi vinodlingar, cypresser och många små bukter med småsten. I byarna dignar träden av oliver, fikon, granatäpplen och valnötter. Gamla bondgårdar har byggts om till restauranger och bjuder på lokala specialiteter som lufttorkad skinka, eget producerat vin, konjak och fårost. Vid små vingårdar växer vindruvorna som producerar öns unika vita dessertvin, Grk. Ön är drygt fem mil lång med en sandstrand vid Lumbarda, och längst upp i norr ser det nästan ut som en fjord med många små bukter.

Vi vandrar ut från staden, förbi ett gammalt vakttorn som ligger uppe på berget. Här i inlandet gick en gammal vandringsled mellan byarna i stället för längs kusten.

– Det var piraterna som man måste skydda sig mot, berättar Tina.

Stigen är stenig, så det går sakta innan vi kommer in på en mindre stig, omgiven av grönska överallt. Vi passerar vinodlingar, olivträd, vita liljor och granatäppelträd som blommar med vackra röda blommor. När vi vandrar i utkanten av byn Lumbarda bland vackra gamla stenhus slår en glad hund följe med oss. Snart ser vi havet och en lång sandstrand dit många lokalbor åker för att bada. Vi är på väg till vingården Bire som odlar det speciella vinet Grk som är unikt från Korcula. Här får vi prova ett vin från 2017 som är riktigt gott och har vunnit pris i London.

– Man antingen älskar vinet eller hatar det, säger vinodlaren Visnja Milina.

Det är vår sista dag i Kroatien och vi äter lunch inne i Korcula stad på restaurang Lesic Dimitri som är rekommenderad av Guide Michelin. Nere vid vattnet ligger restaurangerna på rad. Det här är resans bästa måltid med en lite ovanlig meny och kreativa rätter. Efter lunch klättrar vi uppför Klocktornet och får en sista storslagen utsikt över Adriatiska havet och de tegelklädda takåsarna innan det är dags att åka hem.

Vandring från Korcula stad. Foto: Hélène Lundgren

RESA HIT: KROATIEN

Resa hit: Norwegian, SAS, KLM och Lufthansa flyger till Split. Vår, sommar och höst har Ving, TUI och Apollo resor till Kroatien. Direkt från flygplatsen i Split kan man åka båt in till Split, Brac och Hvar, splitexpress.com och catamaran-line.hr

Bästa tiden: Vår och höst är klimatet behagligast, men det går fler båtar och fler hotell och restauranger är öppna på sommaren.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Kroatiska, men engelska fungerar bra.

Valuta: Kroatisk kuna (HRK).

Prisnivå: Billigt. Mat och dryck är 10–20 procent billigare än i Sverige.

Ta dig runt: Det går gott om färjor från Split till Brac, Hvar och Korcula, jadrolinija.hr/en/ferry-croatia. För att ta sig runt på fastlandet är det smidigast att hyra en bil direkt på flygplatsen i Split, novarentacar.hr.

Bra att veta: När man ska ta en färja kan man parkera bilen i förväg i kön och gå runt och utforska staden om man vill.

Läs mer: croatia.hr/sv-SE

LÄS MER: Kroatiens 10 bästa resmål – stränder och badorter 

GUIDE: 11 TIPS TILL SPLIT, BRAC & KORCULA

SE & GÖRA

1. Omis

Staden Omis är startpunkten för en 2,5 kilometer lång zipline med åtta olika banor. Den längsta är 700 meter och går 150 meter ovanför marken. 

Mer info: zipline-croatia.com

2. Rafting Pirate  

Forsränning 10 kilometer genom ravinen kan bokas i Omis. 

Mer info: rafting-pirate.com

3. Zlatni Rat 

Vid den berömda stranden Zlatni Rat på ön Brac kan man hyra cykel, elcyklar och elmountainbikes. 

Mer info: bigbluesport.com

4. Hvar

Från Hvar stad kan man göra kajakturer och paddla ut till Pakleniöarna. 

Mer info: https://andadventure.com/activities/sea-kayaking-croatia

Kajakpaddling från Hvar till Pakleniöarna med Kristian Markovic. Foto: Hélène Lundgren

5. Korcula 

På Korcula kan man göra guidade vandringar upp i bergen med guiden Tina Andrijic. 

Mer info: travelmatters.hr

ÄTA & DRICKA

6. Lesic Dimitri 

Restaurang i Korcula stad som serverar riktigt god och kreativ mat med inriktning på fisk och skaldjur från Adratiska havet. Rekommenderad av Guide Michelin. 

Mer info: ldrestaurant.com

7. Restoran Kastil Slanica 

Ligger vackert vid floden utanför Omis och serverar specialiteter från trakten som ålgryta samt stekta och grillade grodor. 

Mer info: radmanove-mlinice.hr/index.php/en/kastil-slanica

Grillad fisk från floden Cetina utanför Omis. Foto: Hélène Lundgren

8. Grande Luna

Familjeägd restaurang som serverar traditionella rätter på en fin takterrass i Hvar stad. 

Mer info: grandeluna.hr

BO BRA

9. Hotel Villa Dvor, Omis

Hotell med ekotänk i Omis. Jacuzzi och takterrass som har en vacker utsikt över bergen. 

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Villa Dvor här [extern länk]

10. Hotel Croatia, Hvar

Hotell från 1933 i ett lugnt område i Hvar stad. 21 rum, 9 sviter, en stor och mycket frodig trädgård och 20 meter från havet. 

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Croatia här [extern länk]

11. Hotel Korcula De La Ville, Korcula

Ett charmigt och anrikt hotell som öppnade 1912 och ligger i den gamla delen av Korcula. Ta en cocktail på terrassen vid solnedgången. Bra restaurang. 

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Korcula De La Ville här [extern länk]

Visnja Milina på Bire Winery, Korcula. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Guide och tips i Split – Kroatiens pärla