Foto: SHUTTERSTOCK

Via Brattia – vandringsleden i Kroatien som tar dig runt hela Brac

Missa inte den historiska vandringsleden Via Brattia på omtyckta turistön Brac i Kroatien. Leden är totalt 140 kilometer lång och tar dig runt hela den vackra ön.

Via Brattia erbjuder både lätta och utmanande vandringar på totalt 140 kilometer och längs tolv historiska och pittoreska platser på vackra ön Brac i kroatiska skärgården.

För att uppleva alla de tolv sevärdheterna kommer besökarna att ”på köpet” vandra igenom de flesta av öns städer, bland dem populära turistorter som Supetar, Milna och Bol. Leden passerar även de vackraste vikarna på ön som Smrka, Faro, Rasotica och Lovrecina. 

Vackra Lovrečina-bukten. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Split och Kroatiens skärgård – bästa tipsen 

En av Europas vackraste stränder

Till de tolv historiska platserna hör kapellen St Spiridon (nära Sutivan) och St Martin (ovanför byn Bobovisce), dominikanerklostret i Bol och franciskanerklostret i  Sumartin, drakgrottan nära Murvica och stenhuggarskolan i  Pucisca.  

Brac är Dalmatiens största ö. En av dess främsta attraktioner är stranden Zlatni Rat, en skönhet som brukar nämnas när Europas vackraste stränder ska utses. Namnet betyder Gyllene hornet vilket beskriver strandens speciella form väldigt bra. Dess vita ”spets” liksom skjuter ut i det turkosklara vattnet. Intill ligger den trevliga staden Bol. Ön är full av fina stränder och badvikar. De flesta städer och byar är charmigt pittoreska. 

En av Europas vackraste stärnder, Zlatni Rat finns på Brac. Foto: Shutterstock

Historiska platser längs Via Brattia

1. Museet Hermitage Blaca 

2. Drakgrottan

3. Dominikanerklostret i Bol

4. Den lilla byn Podsmrčevik

5. Franciskanerklostret i  Sumartin 

6. Basilikan i Povjla

7. The Stonemason-skolan

8. Lovrečina-bukten och St. Lawrence basilikan

9. Ruinen Mirje vid Postira

10. Brač Museum

11. Kapellet St Spiridon

12. St Martins kapell

Brac ligger i Adriatiska havet strax söder om Split.

LÄS MER: Brac – Kroatiens perfekta sommarparadis 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande