Museet för brustna relationer i Zagreb med personliga föremål från före detta kärlekspar. Hyllat i media, bland annat New York Times.
1 av 4: Museet för brustna relationer i Zagreb med personliga föremål från före detta kärlekspar. Hyllat i media, bland annat New York Times. Foto: MARE MILIN
"Ex-yxan" användes för att hugga sönder exflickvännens möbler som hon lämnat efter sig efter att ha dumpat mannen för en annan.
2 av 4: "Ex-yxan" användes för att hugga sönder exflickvännens möbler som hon lämnat efter sig efter att ha dumpat mannen för en annan. Foto: ANA OPALIC
Verket "Bind mig". Fri tolkning.
3 av 4: Verket "Bind mig". Fri tolkning. Foto: ANA OPALIC
4 av 4

Museet för brustna relationer – här kan du dela din hjärtesorg

Gått igenom hjärtesorg? Och vill dela det med världen? Besök då Museet för brustna relationer.

Museet för brustna relationer är interaktivt, där kan vem som helst bidra, antingen genom att skriva ner sin berättelse och posta på webben, eller genom att skicka in föremål som representerar uppbrottet.

Museet öppnade 2006 i Zagreb men har nu även en permanent utställning i Los Angeles, och finns dessutom virtuellt. Man väljer vilket museum man vill skicka sitt föremål till. Det, tillsammans med en kort beskrivande text, blir sedan en del av museets permanenta utställning.

Rörande exposé över kärleken

Föremålen bildar en rörande exposé över hur stark och smärtsam kärlek kan vara. Som en oöppnad champagneflaska, inskickad av en turkisk kvinna som trodde att flaskan skulle öppnas när hennes pojkvän skulle fria. I stället gjorde han slut. 

Eller yxan, som en tysk man donerat, som användes för att hugga sönder sin exflickväns möbler som hon lämnat efter sig efter att ha dumpat honom för en annan. Eller ett strykjärn, inskickat av en norrman, med ett kort meddelande: ”Använde strykjärnet för att stryka min bröllopskostym. Nu är det allt som finns kvar.”

Som kuriosa kan nämnas att museet startade som ett konstprojekt av konstnärerna Olinka Vištica och Dražen Grubišić efter att deras egen relation tagit slut.

”Pepparkakan", ett minne av en tillfällig förbindelse mellan en singelkvinna och en gift man. Foto: ANA OPALIC

FAKTA: MUSEUM OF BROKEN RELATIONSHIPS

Var: Ligger i barockpalatset Kulmer i de historiska delarna av Zagreb i Kroatien. 

Adress: irilometodska ul. 2. 

Entré: Cirka 60 kronor för vuxna, cirka 40 kronor för studenter och barn. 

Hemsida: brokenships.com.

Övrig info: Öppet alla dagar i veckan. Under sommarhalvåret 09.00–22.30, under vinterhalv­året 09.00–21.00.

Avsluta besöket i presentaffären och köp hem en souvenir som minne över brustna relationer. Foto: MARE MILIN

LÄS MER: Sveriges mest oromantiska städer 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande