Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Missa inte en dagsutflykt till undersköna ön Cavtat.Missa inte en dagsutflykt till undersköna ön Cavtat.Missa inte en dagsutflykt till undersköna ön Cavtat.
1 AV 2
En av världens bäst bevarade medeltidsstäder
2 AV 2
Missa inte en dagsutflykt till undersköna ön Cavtat.
Foto: Shutterstock

Guide till Dubrovnik – tips, sevärdheter, shopping

Dubrovnik är som en sagostad. Ringmuren, Gamla stan tornen och kalkstenshusen som skimrar i solen. Staden rymmer otaliga sevärdheter, restauranger och nöjen. Här är den enda guide du behöver!

Den två kilometer långa ringmuren är den enda sevärdhet jag tycker är obligatorisk i Dubrovnik. På promenaden får man en fin översikt av staden med dess stenhus, tegeltak och trädgårdar. Men jag har gått på muren förut så i stället strosar vi längs paradgatan Stradun nästan ända bort till andra sidan och sedan in i en gränd till vänster. Det blir morgonkaffe på Libertina. 

RESA HIT

Resa hit: Flera bolag flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Charter med till exempel Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, Solresor och Ving.
Bästa tiden: Vår, sommar och höst.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Kroatiska. Många talar engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Generellt sätt billigare än i Sverige.

Bužabarerna

Under dagens varmaste timmar hänger många turister på Banjestranden eller sitter på någon av de båda "Bužabarerna" som gömmer sig på klipporna bakom portar i muren.

Från Bužabarerna har man utsikt mot ön Lopud.Från Bužabarerna har man utsikt mot ön Lopud.Från Bužabarerna har man utsikt mot ön Lopud.
Från Bužabarerna har man utsikt mot ön Lopud. Foto: Mo Wu / Shutterstock

Šuliçi – favoritstrand

Men jag går ut från gamla stan och letar reda på min egen favoritstrand. Bakom en annan liten grind i en annan mur leder en trappa ner till Šuliçi. Här kan man bada vid en tio meter lång sandstrand eller från betongklippor. I en guide beskrivs stranden som "inte särskilt populär" vilket är bra - hit kommer inte så många turister. På terrassen sitter ett gäng studenter med papper och datorer. De pluggar på universitetet som ligger i närheten. Bredvid sitter fem kvinnor i baddräkter med var sin öl. En av dem kom just ut genom en mystisk dörr i bergväggen bakom. Själv lutar jag mig tillbaka i baren mittemot. 

Bad och bar vid stranden Šuliçi.Bad och bar vid stranden Šuliçi.Bad och bar vid stranden Šuliçi.
Bad och bar vid stranden Šuliçi. Foto: shutterstock / Shutterstock

GUIDE: 20 TIPS I DUBROVNIK

SE & GÖRA

1. Lokrum

Utflyktsö med smaragdgrön lagun och soliga badklippor. Färja avgår från hamnen i gamla stan. dubrovnik-travel.net/lokrum-island

3. Ringmuren

Gå två kilometer runt hela stadsmuren och titta ner på röda tak, gröna gårdar och smala gränder.

4. Stränderna

Närmast gamla stan ligger Banjestranden. Lite längre bort finns Lapadhalvöns stränder, exempelvis den som kallas Copacabana. Stranden Sulici är bortglömd med få turister med en härlig strandbar, Ala Mizerija.

5. Solnedgången

Kom i god tid för att hinna se solen gå ner i havet från någon av Buza-barerna på utsidan av stadsmuren.

6. Cavtat

Badort två mil sydost om Dubrovnik med klapperstensstrand och en handfull restauranger och hotell. Båtar och bussar går från Dubrovnik.

Fina Cavtat.Fina Cavtat.Fina Cavtat.
Fina Cavtat. Foto: xbrchx / Shutterstock

7. Linbana upp på berget Srd

Den första linbanan byggdes 1969 men förstördes under kriget. För tre år sedan invigdes den nuvarande banan vars topp­restaurang erbjuder en fantastisk utsikt över Dubrovnik och kustlinjen. dubrovnikcablecar.com

Inget för den höjdrädde, men en enastående utsikt!Inget för den höjdrädde, men en enastående utsikt!Inget för den höjdrädde, men en enastående utsikt!
Inget för den höjdrädde, men en enastående utsikt! Foto: MariaMaslova / Shutterstock

ÄTA & DRICKA

8. Caffe bar Libertina

Genuin bar där man inte fjäskar för turister. Billig öl för att vara i innerstaden.
Aderss: Zlatarska ul. 3

9. Lady Pi-Pi

Bästa restaurangutsikten får man på denna krog vars namn betyder precis det ni tror, vilket bevisas av statyn utanför. Endast uteservering och ingen bordsbokning så räkna med kö.
Adress: Peline ul. bb

10. Bar Buža

Kom till Bar Buža i god tid före solnedgången för att njuta av densamma på klipporna utanför muren. Det är fler som har kommit på samma idé!
Adress: Crijevićeva ul. 9

11. Taj Mahal Old Town

Namnet är missvisande för detta är detta är en riktigt bra bosnisk restaurang innanför muren. Mycket kött och rätt ställe för en bosnisk cevapcici.
Adress: Ul. Nikole Gučetića 2

12. Bistro Glorijet

Klassisk kroatisk mat med tonvikt på fisk och skaldjur nära hamnen Gruž en halvtimmes promenad nordväst om Pileporten.

Adress: Obala Stjepana Radića 16

13. Kamenice

Populär, enklare restaurang vid marknadstorget. Utemöblerna ställs fram när marknaden slutar för dagen. Mest fisk och skaldjur med ostron som specialitet.
Adress: Gundulićeva poljana 8

14. Rozario

Populär krog i ett lugnt hörn några trappsteg upp från livliga kroggatan Prijeko. När vi kommer är det fullt men de ställer ut ett nytt bord åt oss. Här finns både kött och fisk och allt smakar fint. Bra urval av kroatiska viner.
Adress:  Prijeko ul. 1

15. Banje plaža

Beachclub på dagen, nattklubb på natten på Dubrovniks stadsstrand Banje. Ljust och fräscht i elegant loungestil.
Adress: Banjestranden, Ul. Frana Supila 10/B

SHOPPING & NÖJEN

16. Life According to KAWA

Heminredning, kläder och prylar i modern kroatisk design, dessutom hantverksöl, vin och diverse delikatesser. Ligger strax utanför Ploceporten.
Adress: Hvarska ul. 2

17. Uje

Olivolja, fikonmarmelad, choklad, vin... Allt möjligt gott från Kroatien. Uje finns i ett tiotal kroatiska städer.
Adress: Stradun 5

BO BRA

18. Hotel Bellevue Dubrovnik

Stilrent och elegant hotell en kort promenad från gamla stan. Alla rum har utsikt och balkong mot havet. Egen strand samt spa med pool och bubbelpool inomhus men ingen utomhuspool. Bra frukostbuffé med både lokala råvaror och internationell standardfrukost.
Adress: Pera Cingrije 7

20. Boutique Hotel Stari Grad

Åtta rum på fyra våningar mitt i gamla stan. Fin frukostterrass högst upp. Huset är en våning högre än de omkringliggande så man har fin utsikt över taken. Boka god tid.
Adress: Od Sigurate 4, Dubrovnik.

LÄS MER: Öluffa i södra Kroatien – starten går i Dubrovnik
LÄS MER:
Šibenik – porten till Dalmatiens vackra övärld