Rijeka – Europas kulturhuvudstad 2020.
1 av 3: Rijeka – Europas kulturhuvudstad 2020. Foto: SHUTTERSTOCK
Baska, längst i söder, är den mest populära turistorten på ön Krk.
2 av 3: Baska, längst i söder, är den mest populära turistorten på ön Krk. Foto: Anna Wahlgren
Legendariska Hotel Kvarner som numera är ett modernt spahotell.
3 av 3: Legendariska Hotel Kvarner som numera är ett modernt spahotell. Foto: Anna Wahlgren

Kroatiska Kvarnerbukten – kultur, bad och delfiner

En resa i Kvarnerbukten i västra Kroatien bjuder på stillsamma öar, bad i kristallklart adriatiskt hav, italiensk mat och delfinskådning. Men vi startar i Rijeka – Europas kulturhuvudstad 2020. 

Rijeka beskrivs ofta som industristaden som inte får den uppmärksamhet som den för­tjänar. Men det lär det bli ändring på nu, när staden har utsetts till europeisk kulturhuvudstad 2020.

I över fyra år planerade Rijeka för året som Europas kulturhuvudstad. När det äntligen var dags att genomföra programmet drabbades världen av coronaviruset. Över 600 programpunkter var inplanerade, och arrangörerna har tvingats tänka om. Stora framträdanden har ställts in, men programpunkter som inte kräver en publik försöker man genomföra, till exempel gatukonst, boköversättningar och videokonst. 

Rijeka är förvisso ingen klassisk turiststad. Det första intrycket är att staden är lätt bedagad, inte minst i hamnområdet med sina flagnande fasader och lastfartyg. Hamnens mest kända och populära attraktion är symboliskt nog fartyget Galeb som utnyttjades som president­yacht och flytande residens av den gamle ­kommunistledaren Josip Broz Tito. 

På andra sätt är Rijeka en värdig kulturhuvudstad. Här finns ett palats i barockstil, en pampig nationalteater, gott om konstgallerier, en bred musikscen och ett sjudande nattliv. Det är en spännande och högst levande stad, som trots allt har fått en ansiktslyftning i och med kulturhuvudstadsåret. Utmärkelsen skapar uppmärksamhet i sig, och på reseguiden Lonely Planets årliga lista över världens mesta attraktiva destinationer ligger Rijeka just nu i topp. 

– Kulturhuvudstadsåret var det bästa som kunde hända Rijeka. Utmärkelsen har gett en skjuts till hela regionen. Byggnader renoveras och det planeras för nybyggnationer. Det känns väldigt hoppfullt, säger guiden Dino Matesic. 

Kvinna som säljer fisk på fiskmarknaden i Rijeka. Foto: Anna Wahlgren

Rijekas spännande historia

Och stadens historia är onekligen speciell.

– Alla i min familj är födda på samma sjukhus i Rijeka, men vi kommer från olika länder, berättar Smilja Zeba-Strika som har bott i västra Kroatien i hela sitt liv. När min farfar föddes 1912 tillhörde vi Österrike-Ungern, när pappa föddes 1947 var vi under italienskt styre och när jag föddes 1980 tillhörde vi Jugoslavien. Det är bara min dotter, som föddes 2014, som är född i Kroatien. 

Med den bakgrunden är det förstås logiskt att det är just mångfald och det mångkulturella som man har tagit fasta på när man har utsett Rijeka – som ligger i Kvarnerregionen och är Kroatiens tredje största stad – till kulturhuvudstad 2020. Kulturårets slogan är ”Port of Diversity”, och hamnstaden Rijeka är en centraleuropeisk knytpunkt, bara några timmars bilresa från städer som Ljubljana och Venedig. 

– Det här är Rijekas mest kända souvenir, säger Dino Matesic och sticker åt mig ett paraply. 

Vi ska beta av Rijekas mest kända sevärdheter och regnet står som spön i backen. Rijekas geografiska läge mellan trädbevuxna berg och ett gnistrande Adriatiskt hav gör att här kommer rikligt med nederbörd. Regnet blåser visserligen snabbt bort, men ett tips om man ska resa hit är att packa kläder för alla väder.  

Rijeka är en stad som växer med tiden, och man behöver vara här i några dagar för att förstå sig på den. Jag gillar den långa piren som är en perfekt kvällspromenad efter middagen, fiskmarknaden i den gamla jugendbyggnaden, borgen Trsat från 1200-talet och, inte minst, alla krogar. Här är det lätt att äta både bra och prisvärt. 

LÄS MER: Dubrovnik – en av Europas vackraste städer 

Opatija – fashionabel kurort

Även om det är Rijeka som är i fokus i samband med kulturhuvudstadsåret tycker jag absolut att man ska se sig omkring i resten av Kvarnerregionen. Kombinationen stad och bad är attraktiv, dessutom är det ju öarna utanför staden som är verkligt fina. Men bör heller inte missa den fashionabla kurorten Opatija, en timmes bilresa från Rijeka. Här kretsar det mesta runt den långa strandpromenaden, orten är liksom en kroatisk version av Franska rivieran. Lungomare, den tolv kilometer långa strandpromenaden, är Opatijas naturliga samlingsplats – här löptränar man, rastar hundar och möter solnedgången – och strandpromenaden slingrar sig genom staden längs havet, förbi anlagda stenstränder, badstegar och bryggor. 

Jag checkar in på det legendariska Hotel Kvarner som numera är ett modernt spahotell. Men historien sitter i väggarna. Det var här överklassen samlades. På 1800-talet var Opatija nämligen centrum för europeisk turism. Den österrikiska kejsarinnan Maria Anna reste hit 1860, och det blev starten för Opatija som dubbelmonarkin Österrike-Ungerns hetaste semesterort. Under flera decennier var det här som dåtidens innefolk – inklusive vår svenske kung Oscar II – möttes. Än i dag är Opatija fyllt av pampiga villor som skvallrar om La belle époque.

Strandpromenaden i Opatija. Foto: SHUTTERSTOCK

Men Opatija gjorde sig också känd som en medicinsk destination. Luften här och ute på öarna anses vara extra syrerik, och regionen fick tidigt status som hälsoresmål. Fortfarande är det en av anledningarna till att folk reser hit – luften påstås vara särskilt lämplig för folk med astma. 

– Ta ett djupt andetag – känner du vilken bra luft det är? Kombinationen salt från havet och vilda örter och plantor från bergen är väldigt gynnsam. Min pappa är läkare, och han jobbar med just astmapatienter. Efter bara en eller ett par veckor i Opatija brukar astman ha förbättrats betydligt. Lungorna trivs verkligen i det här klimatet, säger Smilja Zeba-Strika, som driver eget företag och ibland jobbar som guide. 

Hon är chic i Hermèssjal och Pradaskor, och ingen höjer på ögonbrynen när hon säger att hon åker till Italien och handlar sina kläder. 

– Min syster läser på universitet i Trieste. Det är närmare än till Zagreb, vår egen huvudstad. Jag åker till Trieste på en dryg timme. Vi som bor i Kvarner identifierar oss mycket med Italien. Vårt språk är fyllt av italienska ord, vi blandar kroatiska och italienska, för att inte tala om maten. Ju längre norrut man kommer i Kroatien, desto mer Italieninfluerade är rätterna, säger hon och hugger in på en krämig sparrisrisotto.

La belle époque-villorna i Opatija. Foto: Anna Wahlgren

Sparris, fisk och skaldjur

Det är sparrissäsong och vi äter vildsparris på både längden och tvären. Den tunna, vilda sparrisen växer överallt runt Opatija.

– Om jag har tid i helgen ska jag åka ut och plocka. Den är fullkomligt delikat, eller hur? Men bäst av allt är att den är så nyttig. Vi är galna i den här sparrisen när det är säsong. Vi stoppar den i allt – omeletter, pasta och soppor, säger Smilja Zeba-Strika.

I övrigt tycker hon att man ska passa på att äta fisk och skaldjur när man är i Kvarner:

– Vi brukar säga att vi har världens bästa kalamari. Den är ljust röd, och skalen är tunna. Bläckfisken lever i grunda vatten med många källor av drickbart vatten, det är tydligen därför den är så söt. Jag tycker också att man ska prova den svarta skaldjursrisotton. Risotton färgas svart av att kokas med bläcket från bläckfisk, det är en riktig delikatess, säger Smilja Zeba-Strika.

Regionen Kvarner sägs ha världens bästa bläckfisk. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Guide och tips i Split – Kroatiens pärla 

Kvarnerbuktens öar – Cres, Lošinj och Krk

Till slut lämnar jag fastlandet och beger mig ut på öarna. I tur och ordning betar jag av Cres, Lošinj och Krk, och de är favoritöar i precis den ordningen. Många anser att öarna i Kvarnerbukten är Kroatiens vackraste. Var och en har sin egen karaktär, men en gemensam nämnare är att de är paradis för naturälskare. Cres har sina sällsynta gåsgamar, medan Lošinj stoltserar med ett marincenter som försöker bevara de adriatiska delfinerna och sköldpaddorna. Och Krk är känd för sina många vandringsleder. 

Jag börjar på Cres, som är den största ön, men som varken har särskilt många besökare eller invånare. Här finns betydligt fler får än människor, det är alltså ingen slump att Cres är känd för sitt delikata lammkött. Också olivoljan är vida berömd, och jag passerar olivlund efter olivlund där man odlar oliver som man så småningom ska göra olja av. 

Jag är glad att jag tar mod till mig och vågar mig ut på de extremt smala vägarna som leder till lilla byn Lubenice. Här är så fridfullt och vackert att man baxnar. Lubenice ligger på en höjd, och utsikten över havet är enorm. Den som inte är rädd för att halka bör promenera, på vissa ställen klättra, ner till Sveti Ivan Beach (även kallad St John's), som har rankats som en av världens vackraste stränder av den tyska tidningen Bild. Vattnet runt öarna är både kristallklart och prisbelönt. Många stränder på öarna visar stolt upp en blå flagga, EU-symbolen för god vattenkvalitet.

Mysiga hamnen i Veli Losinj. Foto: Anna Wahlgren

Runt Lošinj lever ett par hundra flasknosdelfiner. Säkraste sättet att se dem är att följa med på en båtutflykt med start i hamnstaden Veli Lošinj. Före avfärd får man en föreläsning på Lošinj marine education centre i hur delfinerna lever och hur man ska närma sig dem. När jag ger mig ut på havet är det stilla, inte en krusning på vattenytan. Det dröjer inte länge förrän två delfiner börjar leka runt båten. De simmar med båten och gör små hopp framför oss. Till sist bjuder de på riktiga cirkuskonster. Man får en känsla av att de vill bjuda till, bara för oss. Vi klickar med kameror och mobiltelefoner. Sedan ler vi lyckligt hela vägen tillbaka till hamnen. 

Sista anhalt är Krk, här ligger flygplatsen och därmed passar det bra att inleda alternativt avsluta sin resa här. Min resa avrundas på favoritrestaurangen Nada, som ligger i vindistriktet Vrbnik. Här äter man charkuterier från ön, hemlagade pastaknyten, mustig lammgryta och pinfärsk fisk. Och så dricker man krogens eget vita vin som tillverkas av den speciella zlahtinadruvan. Lika bra som maten är utsikten över ett glittrande hav. Små fiskebåtar lägger till i hamnen – snart kommer deras fångst att serveras på just den här restaurangen. 

Restaurangen Nada, belägen i vindistriktet Vrbnik på Krk. Foto: Anna Wahlgren

RESA HIT: KVARNERBUKTEN

Resa hit: Tåg från Stockholm till Rijeka, fem byten, bland annat i Malmö och Hamburg. Direktflyg från Skavsta till Rijekas flygplats på ön Krk med Ryanair.

Bästa tiden: Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Undvik augusti då det kan bli riktigt trångt. 

Språk: Kroatiska, men många talar även tyska, italienska och engelska.

Valuta: Kroatisk kuna (HRK). Gott om uttagsautomater och möjligt att betala med kort på hotell och restauranger – dock inte på marknader och på enklare matställen. 

Prisnivå: Något billigare än i Sverige, 92 mot Sveriges 100 enligt Forex semesterindex 2019. 

Ta dig runt: Smidigast med hyrbil, men det går att åka med buss och färja mellan öarna. Busstidtabell finns på buscroatia.com, färjetidtabell på jadrolinija.hr.

Bra att veta: Varje år utser EU två kulturhuvudstäder i syfte att främja mångfald och rikedom inom europeisk kultur. År 2020 är kroatiska Rijeka tillsammans med Galway i Irland Europas kulturhuvudstad. 

Läs mer: rijeka.hr/en

LÄS MER: Guide till segling i Kroatien – de tusen öarnas land 

GUIDE: KVARNERBUKTEN

SE & GÖRA

1. Apoxyomenosmuseet

Bronsstatyn Apoxyomenos hittades av sportdykare i havet utanför Lošinj 1996. I nära 2 000 år hade den legat på havsbotten. I dag har den ett eget museum.  

Adress: Riva Lošinjskih Kapetana 13, Mali Lošinj, muzejapoksiomena.hr

2. Lošinj marine education centre

Det rena vattnet i den här delen av Adriatiska havet tilltalar flasknosdelfinen. I Veli Lošinj finns ett delfincentrum som berättar om de hotade djuren. Flera bolag arrangerar delfinskådarturer på havet. 

Adress: Veli Lošinj, blue-world.org

Delfinspaning vid Losinj. Foto: Anna Wahlgren

3. Garden of Fine Scents

På ön Lošinj finns nästan 250 olika medicinalväxter. Sandra Nicolich odlar flera av dem i sin kryddträdgård. Hon visar runt i trädgården och berättar vad växterna kan användas till, dessutom producerar hon egna krämer, tvålar och likörer som är smaksatta med örterna. 

Adress: Bukovica 6, Mali Lošinj, miomirisni-vrt.hr/en

ÄTA & DRICKA

4. Konoba Fiume, Rijeka

Ligger i anslutning till saluhallarna, och både de som arbetar och handlar i fiskstånden brukar äta lunch här. Prisvärd och familjeägd krog där fisk och skaldjur spelar huvudrollen. Både den pinfärska bläckfisken och den svarta skaldjursrisotton rekommenderas. Engagerad ägarinna som gärna ger råd vid beställningen. 

Adress: V Lisinskog 12 B

5. Yacht Club, Opatija

Härligt läget mitt i hamnen. Sitt ute om vädret tillåter, alternativt försök få ett fönsterbord. Här bör man frossa i havsmat. Personalen brukar, med rätta, rekommendera sin egen skaldjursrisotto. Och som alltid i Kroatien – rikliga portioner. 

Adress: Zert ul 4, yacht-club-opatija.com

6. Lovranski Pub, Lovran

Bred meny – här serveras riktigt bra pizza och hemlagad pasta, men också ambitiösa trerättersmenyer. Är det säsong rekommenderas vildsparrismenyn. Stort urval av ölsorter. 

Adress: Setaliste Marsala Tita 41, lovranskipub.com/en

7. Artatore, Mali Lošinj

Familjeägd krog i närheten av fin strand. Serverar prisvärd Apoxyomenosmeny med rätter inspirerade av antiken. Trevlig service och skön terrass – de slingrande vindruvsväxterna fungerar som skydd mot solen. 

Adress: Artatore ul 132

8. Za Kantuni, Mali Lošinj

Za Kantuni har funnits i över hundra år. Här finns en prisvärd Apoxyomenosmeny med rätter som hämtat inspiration från antiken. Jag åt bönsoppa, långkokt lamm och nötkaka. Många hittar hit, särskilt lokalbor, trots att den ligger ett kvarter upp från kajen. 

Adress: Ul Vladimira Gortana 25, za-kantuni.business.site

9. Kuca krckog prsuta, Krk

Pålitlig krog mitt ute i ingenstans, med fokus på kött. Underbar peka (en bakad rätt med kött och grönsaker lagad i en gryta) och ännu bättre lufttorkad skinka. Hit åker lokalbefolkningen och äter familjemiddag och bunkrar skinka. 

Adress: Vrh Bok od Brozica 40, kuca-krckog-prsuta.com/index.php/en

10. Nada, Krk

Populär krog med tonvikt på fisk och skaldjur i vinbyn Vrbnik på Krk. Försök att få bord på terrassen med utsikt över havet. Ambitiösa rätter åt fine dining-hållet. Här ska man dricka Nadas eget vita vin av druvan zlathina som odlas i trakten. 

Adress: Glavaca 22, Vrbnik, nada-vrbnik.hr

Servitör på restaurang Nada. Foto: Anna Wahlgren

BO BRA

11. Hotel Bonavia Plava Laguna, Rijeka

Centralt beläget hotell vid torget Korzo. Lätt bedagat, men trevlig personal och fin utsikt över torget. Kanske Rijekas bästa hotell. Dubbelrum från 1 000 kronor natten. 

Adress: Dolac 4

ANNNONS: Läs mer och boka Hotel Bonavia Plava Laguna här [extern länk]

12. Hotel Kvarner, Opatija

Ett historiskt hotell som slog upp portarna 1884 och har huserat den österrikiske kejsaren Frans Josef I, dansösen Isadora Duncan samt den svenske kungen Oscar II. Fantastisk utsikt över Kvarnerbukten, ljuvlig terrass som är perfekt för kvällsdrinken, egen klapperstenstrand och omsorgsfullt renoverade rum. Här finns dessutom en wellnessavdelning samt en utomhuspool. Dubbelrum från 1 200 kronor natten. 

Adress: Ul. Pava Tomašića 2

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Kvarner Palace här [extern länk]

13. Vitality Hotel Punta, Veli Lošinj

Fyrstjärnigt spahotell som ligger fint på en höjd ovanför hamnen i Veli Lošinj. Nyttig buffé och en uppsjö av aktiviteter. Fina klippbad och läcker infinitypool. Dubbelrum från 600 kronor natten. 

Adress: Šestavine 17

ANNONS: Läs mer och boka Vitality Hotel Punta här [extern länk]

LÄS MER: Kroatiens 10 bästa resmål – stränder och badorter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande