Missa inte Korcula, både för det klaraste vattnet i hela Kroatien, och för de trevliga vinfestivalerna.
Punta Rata Beach på Makarska rivieran, en av Kroatiens mest kända vyer.
1 AV 2
Missa inte Korcula, både för det klaraste vattnet i hela Kroatien, och för de trevliga vinfestivalerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Punta Rata Beach på Makarska rivieran, en av Kroatiens mest kända vyer.
Foto: SHUTTERSTOCK

Kroatiens 10 bästa resmål – stränder och badorter

Kroatien lockar med kristallklart vatten och doftande pinje, vinfestivaler och vacker arkitektur. Här är tio badorter från norr till söder längs Kroatiens kust. Split, Hvar, Brac, Korkula, Makarska och Dubrovnik är bara några av de magiska badorterna vi tipsar om.

Även om du redan har hittat din favorit i Kroatien så finns det mycket mer att upptäcka i det som ofta kallas ”de tusen öarnas land”. Vill du få nya tips och uppslag, vackra stränder, hotell och sevärdheter? Du hittar Dalmatiens och Istriens bästa resmål här.

1. BRAC, DALMATIEN

Bol

En vacker pinjeträdskantad promenad belagd med Bracs egen marmor (som använts både i Diocletianus palats i Split och Vita huset i Washington) leder till byn Bol där det lokala livet pågår vid sidan av turismen. Här finns bland annat vinhuset Stina där man kan prova vin gjort på den lokala druvan Plavac Mali.

Bol har gott om hotell, både stora resorter och sådana som är inrymda i gamla privata villor. Besökare som inte bor i Bol hamnar ofta i Supetar på Bracs norra sida.

Zlatni Rat Beach

Klapperstenstranden Zlatni Rat på Bracs sydkust är en av Kroatiens mest fotograferade stränder där den sträcker ut sig i de klara vågorna som ett gyllene horn.

Postira 

En pittoresk liten badort omgiven av dramatiska bergssluttningar. Den lilla stadskärnan ligger samlad runt hamnen och här kan man låta barnen springa fritt. Allt känns familjärt och hemma. Små mysiga restauranger kantar hamnen och här äter man med fördel fisk och skaldjur. Hotel Pastura är ett trevligt hotell med pool. De serverar en helt okej frukostbuffé och har även solstolar vid havet. Här badar man från stegar och vattnet är kristallklart. Glöm inte cyklop och snorkel!

Postira. Foto: SHUTTERSTOCK

2. SPLIT, DALMATIEN

Kroatiens näst största stad med kustens bästa shopping, gott om krogar och nöjesliv. Innanför Bronsporten vid strand­promenaden Riva myllrar en livlig basar, innanför den öppnar sig ett torg framför Sankt Domnius-katedralen. Split omgärdas av stränder, ofta med klappersten. Marjanhalvön är populär, liksom Bacvicestranden, som efter solnedgången omvandlas till nöjescentrum. Kom tidigt, det kan bli trångt på stränderna. Ön Brac nås lätt med färja från Splits hamn. 

Podstrana

Orten Podstrana ligger cirka sju kilometer söder om Split och erbjuder vidsträckta stenstränder och kristallklart vatten. Rekommenderas varmt för barnfamiljer då det är väldigt badvänligt och lugnt. Längs med stranden hittar man små mysiga hotell och mysiga restauranger. 

Split. Foto: SHUTTERSTOCK

3. MAKARSKARIVIERAN, DALMATIEN

Makarskarivieran söder om Split på Kroatiens fastland sträcker sig cirka sju mil från staden Omis i norr till Gradac i söder, mellan det kristallklara havet och det blåskimrande bergsmassivet ­Biokovo.

Brela, Baška Voda, Makarska, Tucepi, Podgora och Gradac är några av badorterna längs rivieran, med pinjeträdskantade ­stenstränder. Av dessa är Makarska störst med 17 000 invånare och ­mångdubbelt fler turister. Stadskärnan är trivsam, kyrkan har ett för Kroatien så typiskt toppigt torn, på torget bredvid vilar ­lokalbor och turister på stenbalustrader, längs vattnet finns ­serveringar och souvenirbutiker. Stranden sträcker sig två ­kilometer norr om Makarska. Den flankeras av alla slags hotell, från små familjepensionat till stora turistmaskinerier.

Det finns många båtutflykter att välja på längs kusten, och till öarna Brac, Hvar och Vis. Utflykter med bil eller buss till vackra naturområden som vattenfallen vid Krka, Cetinadalen eller den heliga madonnan i Medugorje dit pilgrimer vallfärdar från hela Europa. 

Baška Voda

Makarskas lillasyster med allt som finns i Makarska, fast i mindre skala. Från hamnen går utflyktsbåtar och taxibåtar ut mot skärgården och öarna Brac och Hvar, och lokalbussen tar dig till Split på en timme. Prova att hyra cykel för att uppleva den 12 kilometer kustnära sträckan mellan Makarska och Brela.

Baška Voda. Foto: SHUTTERSTOCK

Brela

I lilla badorten Brela hittar man två av Kroatiens mest fotograferade vyer. Den mest kända och Brelas symbol är Kamen Brela i vattenbrynet vid Punta Rata Beach. Denna strand har flera gånger utnämnts som en av Kroatiens vackraste stränder. 

Brelas landmärke, Kamen Brela. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till segling i Kroatien – de tusen öarnas land

4. DUBROVNIK, DALMATIEN

Kroatiens många kuststäder må ha stadsmurar, palats och ­mosaikprydda kyrkor. Ingen kan ändå utmana juvelen Dubrovnik, längst ner i söder. Det har tusentals besökare från hela världen upptäckt, så för att slippa trängsel, res hit i början eller slutet av sommarsäsongen. I juli och augusti ser man inte paradgatan Straduns blankslitna kalkstensbeläggning för alla sandalklädda turistfötter. Njut av den medeltida gamla stan med en promenad på stadsmuren eller i de trånga gränderna innanför. Smit sedan utanför muren för ett glas på någon av de två Buzabarerna. Fråga om vägen! Alldeles utanför muren ligger stadsstranden Banje med sin eleganta beachklubb. Men de flesta badar vid någon av stränderna på halvön Lapad väster om Dubrovnik där många hotell ligger. Eller på utflyktsön Lokrum.

LÄS MER: 10 Hotell i Dubrovnik – originella, lyxiga, prisvärda 

Ringmuren i Dubrovnik. Foto: shutterstock

5. HVAR, DALMATIEN

I juli skiftar ön Hvar i lila och man känner doften av all lavendel som odlas här. Örten, som numera är öns kännetecken, började odlas på 1800-talet sedan den lömska ­vinlusen gjort slut på vinodlingarna. I dag är turism en viktigare inkomstkälla än lavendel men fortfarande finns väldoftande produkter att köpa lite varstans. Hvar stad anlades på 1200-talet runt den naturliga hamnen. Länge var kvarteren norr om torget Sveti Stjepana reserverade för adeln medan fiskarbefolkningen fick bo i de mer låglänta delarna av stan, ner mot vattnet. I dag är hela Hvar stad en elegant turistort som lockar rika och berömda både från ­Kroatien och andra länder. Vill man festa i Kroatien är det ofta hit man åker, för att till exempel besöka klubben Carpe Diem i hamnen. 

Högt uppe på berget i Hvar stad tronar Fortica, fästningen som byggdes på 1600-talet för att skydda staden mot anfallande fiender. Det finns både bil och gångväg upp till fästningen. Rekommenderar att man inte bestiger berget mitt på dagen då det är som varmast. Vi gjorde fortet på kvällen vilket passade utmärkt. Få besökare och svalare i luften. Från fästningen har man fantastisk utsikt över Hvar stad med hamnen och alla medeltida byggnader som gör staden så vacker. 

Jarolim Beach

Vill man bada på Hvar tar man antigen en badbåt från hamnen till någon av Pakleni-öarna som ligger på lagom avstånd. Till stranden Jarolim tar det cirka tio minuter med båt. Vill man gå till en strand rekommenderas Pokojni som ligger i en stillsam bukt där bilvägen tar slut.

Utsikt över Hvar och Pakleni-öarna. Foto: SHUTTERSTOCK

6. KORCULA, DALMATIEN

Korcula stad på ön med samma namn är som ett Dubrovnik i miniatyr med stadsmur och smala gränder. Kartan över gamla stan ser ut som ett fiskskelett med gatorna åt väster raka för att välkomna den varma västliga vinden, men de åt öster lätt svängda för att hindra den kyliga Boran. 

Vattnet kring Korcula sägs vara det absolut klaraste i hela Kroatien och snorkling här är en upplevelse. För dig som vill dyka finns både båtvrak och korallrev att utforska utöver det som ligger längs kusten. Runt ön finns flera stränder. En av de populäraste är Vela Przina, en sandstrand ovanligt nog i Kroatien. 

Vinfestivaler värda att besöka

Ön Korcula är känd för sin vinproduktion. I juli och augusti äger tre välkända vinfestivaler rum. Black Island-White Wine i mitten av juli, i Gamla stan, här provas viner från hela ön. Grk Wine Festival äger rum i Lumbarda under tre söndagar i slutet av juli och i augusti. Byarna Cara och Smokvica är värd för Posip Days från slutet av juli till början av augusti, där lokala vinodlare håller öppet för vinprovning.

Mer info: korculaexplorer.com/events-korcula-island-2020

Att Korcula kallas ”Mini-Dubrovnik”, är inte svårt att förstå. Foto: SHUTTERSTOCK

7. PULA, ISTRIEN

Istriens största stad är mer hamnstad än turistresmål. Reser man hit på badsemester bor man i Verudela, en treklöverformad halvö strax söder om själva Pula.

Här ligger nyrenoverade designhotell bredvid miljonprogramliknande längor som verkar vara intakta från kommunisttiden. Gott om klapperstenstränder i flera väderstreck.

Verduela

Från Verudela är det en kvarts bilresa till själva Pula vars största attraktion är den stora romerska arenan. Här är det lättare än i de mer turistiska orterna att komma lokalbefolkningen nära. 

Förutom arenan är torget Forum Romanum och mosaikgolvet gömt bakom butikerna på shoppinggatan Sergijevaca värda att besöka. Och missa inte James Joyce som sitter staty vid ett kafébord nära Sergiusbågen. Han var engelskalärare på Berlitz språkskola i huset bredvid.

Verduela. Foto: SHUTTERSTOCK

8. ROVINJ, ISTRIEN

I de vindlande gränderna i Rovinjs gamla stad ute på en halvö finns det gott om krogar, gallerier och små butiker.

På gallerigatan Grisia kan man fynda unika smycken och annat hantverk. Hur du än går hamnar du vid kyrkan Sveta Eufemija med den mystiska sarkofagen som enligt legenden drogs hit upp av en liten pojke med två oxar. Man kan gå upp i kyrktornet men utsikten mot bad- och utflyktsöarna Sveta Katarina och Sveti Andrija. Många badar från klipporna utanför ringmuren. 

Rovinjs riviera

De bästa baden runt Rovinj är stränderna som omger stan. Det som ibland kallas Rovinjs riviera är en nästan sju mil lång kuststräcka där det bland annat finns flera naturiststränder. Valalta sju kilometer norr om Rovinj är en av världens största naturistresorter.

Rovinj. Foto: SHUTTERSTOCK

9. OPATIJA, ISTRIEN

Eleganta Opatija är betydligt yngre än ­Istriens andra turistorter, men äldre som resmål. Stans historia börjar egentligen inte förrän 1844 när en rik köpman från Rijeka byggde ett sommarhus här, Villa Angiolina med tillhörande botanisk trädgård. Han bjöd in sina vänner, inklusive den österrikiska kejsarfamiljen, dåtidens ”jetset” hängde på, järnväg byggdes och 1884 stod Hotel Kvarner klart. Den gula bakelsen till hotell står fortfarande kvar.

Villa Angiolina och dess trädgård finns också kvar, passande nog hyser huset numera stans turismmuseum. Strandpromenaden Lungomare kantas av eleganta hotell och villor från 1800-talet och framåt. Det enda som saknas är en strand. Inte så viktigt för 1800-talets besökare men desto mer centralt för dagens turister. Men bada kan man göra ändå, från någon av de många badterrasserna.

I Opatija finns ingen strand, badar gör man från badstegar rakt ner i det kristallklara vattnet. Foto: SHUTTERSTOCK

10. POREC, ISTRIEN

Denna snart tusenåriga stad är centrum för turismen i västra Istrien. Norr och söder om Porec breder stora resorter ut sig med klapperstenstränder och badterrasser. Badön Sveti Nikolas klippor ligger en kort båtresa bort.

Porec grundades redan på 100-talet av romarna som gav staden namnet ­Parentium och gjorde den till huvudstad i Istrien. Under den bysantinska tiden ­byggdes Eufrasiusbasilikan, i dag ett av Unescos världsarv. År 1267 blev Porec en del av Republiken Venedig, då under namnet Parenzo. Den brokiga historien har satt sina spår i språket – och framför allt i maten, här får man utmärkt pasta.

Porec är centrum för nöjeslivet i Istrien, men den som vill ha hålligång i Kroatien åker ändå hellre till Hvar.

Porec från badön Sveti Nikolas. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till Dubrovnik – tips, sevärdheter, shopping