Glöm inte baddräkten om du ska på stadsvandring i Rovinj!
Glöm inte baddräkten om du ska på stadsvandring i Rovinj! Foto: YLWA YNGVESSON

Istrien lockar – Rovinj är charmigaste pärlan

Halvön Istrien är en favorit i Kroatien med sina vita klapperstenstränder, den Italieninspirerade maten och städer med toppiga kyrktorn. Härligast av dem alla är Rovinj – staden som fortfarande är som en ö i det kristallklara havet.

Elisabet Axås

Det är lätt att falla för Rovinjs charm. Till den grad att vissa aldrig vill resa hem. Vår guide berättar om ett norskt par han guidade för några år sedan. De blev så kära i staden i kroatiska Istrien att de helt enkelt köpte en lägenhet – och är kvar än.

De är inte ensamma om att vilja stanna här. Inte om att köpa lägenhet heller. Allt fler av denna medeltida stads gamla hus köps upp av utländska turister, eller av artister som trivs i de vindlande gränderna bland gallerier, hantverksbutiker och krogar.

I Rovinjs gränder trivs konstnärerna. Foto: YLWA YNGVESSON

Vi gårgenom Balbiporten till gatan Grisia där gallerierna ligger på rad. Här gick man in i staden förr, när den omgavs av en stadsmur – och av havet.

Smala gränder och vackra hus i Rovinj. Foto: Shutterstock

Sveta Eufemija – Rovinjs stolthet

Rovinj som i dag är en äggformad halvö, var en ö tills man fyllde igen sundet 1763. Det skyddade läget utan förbindelse till fastlandet gjorde att staden klarade sig från både pest och krig. I dag står de flesta husen kvar, tätt, tätt. Man byggde ofta valv över gränderna så att ännu några familjer skulle få plats. Så länge Rovinj var en ö var staden oerhört tätbefolkad innanför stadsmuren.

Den äggformade halvön som utgör Rovinj. Foto: Shutterstock

Vi promenerar på branta Grisias grova stenbeläggning och tittar in i några av de små ateljéerna. Grisia leder upp till Rovinjs stolthet, kyrkan Sveta Eufemija, högst upp på höjden. 

Vår guide gör korstecknet när vi går in i kyrkan. Sedan berättar han historien om hur Sankta Eufemia kom hit. Enligt legenden låg hennes kropp i en sarkofag i havet utanför Rovinj. Den ende som kunde baxa upp den tunga stenkistan var en pojke med två kor. Sant eller inte, nu står sarkofagen här i kyrkan, Eufemia har blivit stadens skyddshelgon och kyrktornet med hennes staty syns på varje vykort från Rovinj.

Rovinjs mest kända landmärke. Foto: Shutterstock

Rovinj hörde länge till Italien

Från kyrkan har vi utsikt mot flera av öarna som bildar Rovinjs skärgård. Sveta Katarina är den närmaste, men det finns ett tjugotal till, varav många har båtförbindelser och några hotell. Det som brukar kallas för Rovinjs riviera sträcker sig knapp sju mil längs kusten. Här är det gott om stränder, men ta med badskor för de består av runda vita klapperstenar.

Härliga bad runt Rovinj. Foto: ELISABET AXÅS

Man behöver inte lämna Rovinjs gamla stad för att bada. När vi avslutar vår guidetur på restaurangen Puntulina som klamrar sig fast på klippan utanför stadsmuren studerar vi avundsjukt ett gäng ungdomar som solar på klipporna och hoppar rakt ner i det kristallklara turkosblå vattnet. Själva nöjer vi oss med pasta med bläckfisk och zucchini och ett glas lokalt malvasiavin.

Rovinj omges av stränder men det är badet precis utanför ringmuren som är mest speciellt. Glöm inte baddräkt på stadspromenaden! Foto: YLWA YNGVESSON

Rovinj har länge tillhört Italien. Det märks inte bara på de tvåspråkiga gatuskyltarna utan också i högsta grad på menyerna. Här serveras pasta överallt - och tryffel, plockad i Istriens skogar. Allt till ett mycket plånboksvänligare pris än i Venedig som ligger mindre än fyra timmar bort med färja.

MISSA INTE: Kroatiens 13 bästa öar – stor guide!