Kroatien är det femte populäraste semesterlandet bland européer.
Stränderna vid Omis är en lisa för själen.
1 AV 2
Kroatien är det femte populäraste semesterlandet bland européer.
2 AV 2
Stränderna vid Omis är en lisa för själen.
Foto: Shutterstock

Det bästa med Kroatien – 10 skäl att åka hit

Kroatien är den femte populäraste semesterdestinationen bland européer enligt den senaste reserapporten från European Travel Commission, ETC. Här är ett axplock av det bästa Kroatien erbjuder turister.

Förutom Kroatiens huvudstad Zagreb, så är platserna längst kusten, som Pula, Šibenik, Vodice, Zadar, Baška Voda, Makarska, Hvar, Opatija, Poreč, Rovinj, Split, Pag och Dubrovnik några av de populäraste resmålen i Kroatien. Och vi förstår varför. Här är ett urval av varför Kroatien alltid är en perfekt semesterdestination – allt från maten till specifika sevärdheter.

1. Rovinj 

Idylliska Rovinj med kust, medeltida murar, gammal stadsdel, pinjeskogar, små vikar och klippor kantade av restauranger är Istriens juvel. I år även utsedd av resetidningen Condé Nast Traveler till Europas vackraste stad med strand.
LÄS MER: Istrien lockar – Rovinj är charmigste pärlan 

Foto: Shutterstock

3. Maten

Kroatien är ett mecka för foodies – en smältdegel av influenser från öst till väst. Här serveras delikatesser direkt från grillen på enkla restauranger men även fine dining på lyxkrogar i städer som Zagreb och Split. Oavsett tjocklek på plånboken är den hälsosamma medelhavskosten grunden för det smakrika kroatiska köket.

Foto: Shutterstock

3. Vinet

Redan de gamla grekerna odlade vin på Stari grad-slätten på ön Hvar. Idag är den upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Högklassiga viner finns i hela Kroatien; Pelješac halvön utanför Dubrovnik, ön Korčula, Istrien med sin druva Malvazija och vinriket Slavonien med Kroatiens bästa vita viner.

Njut av de kroatiska vinerna, på en bakgata i Split till exempel. Foto: Shutterstock

4. Seglingen

Ta direktflyget till hamnstaden Split för att upptäcka Adriatiska havets fantastiska ö-värld. Förverkliga drömmen om det stora blå på båt till öar bortom turiststråken med familjen eller kompisgänget. Om sjökort och rutin saknas hyr man helt enkelt båt med kapten!

Seglingen i Kroatien är fantastisk.

6. Plitvice Nationalpark

Mellan Zagreb och Zadar finns Plitvice Nationalpark, en oas för den som går i gång på vandring, berg, mäktiga vattenfall, spektakulära vyer, frodig regnskog, flora och fauna som fått UNESCO-status.

Undersköna Plitvice Nationalpark mellan Zagreb och Zadar. Foto: Shutterstock

6. Grand Hotel Brioni Pula

Pandemin har inte bromsat nya hotellbyggen och renoveringar. Ett hotell som precis nyöppnat är bl a Grand Hotel Brioni Pula. Resort-hotellet lockar med en drömsemester för aktiva på en exklusiv udde utanför staden Pula.

Foto: Shutterstock

7. Zadar

Lyssna till vågornas musik skapade av den unika havsorgeln i Zadar och förtrollas av världens vackraste solnedgång. Med direktflyg till Zadar finns tid att upptäcka både den gamla charmiga staden med sin 3 000 år gamla historia och den okända ö-världen utanför.

Foto: Shutterstock

8. Rivierorna

Nordbornas favorit är den 60 km långa Makarska rivieran med fina och barnvänliga stränder. Men söder om Split finns fler rivieror! Den okända Omis rivieran med små idyller som Mediċi, Staniċi och Mimice. De har fina stränder och aktiviteter som forsränning finns runt hörnet.

Härliga Omis riviera. Foto: Shutterstock

9. Vis

Kroatien stoltserar med mer än 1 000 öar, en av de mest avkopplande är ön Vis. Här är cybervärlden och stress långt borta. I dag upptäcker allt fler ön på grund av filminspelningen av ”Mamma Mia 2” och närheten till den magiska Blå grottan.

Ingen som ska resa till Kroatien bör missa ön Vis. Foto: Aleksandar Gospić

10. Opatija

Semestra som kejsar Franz Joseph, Tjechov, Albert Einstein, Gustav Mahler, kung Oscar II och dagens kroatiska elit. Välj Opatija, staden där 1800-talet kommer till liv i arkitektur, wienercaféer och stil. Med direktflyg till Rijeka finns Kvarnerbuktens fina skärgård med öar som Mali Lošinj ett stenkast bort.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Kroatiska Kvarnerbukten – kultur, bad och delfiner
LÄS MER: Öluffa i södra Kroatien – över tusen sköna öar
LÄS MER:
Zipline, kajak och cykel – aktiv semester i Kroatien