Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar.
1 AV 2
”Pass für alle” finns nu tillgänglig för allmänheten • Responsen från polisen: ”jätteglada”
2 AV 2
Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar.
Foto: Shutterstock

4 upplevelser du inte får missa i Kroatien

Sol, bad och strandliv är det vi oftast förknippar Kroatien med. Men bortom stränderna döljer sig några fantastiska naturupplevelser. Här är fyra vackra nationalparker som är väl värda en utflykt.

Christina Lindström

1. Nationalparken Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarna ligger på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar. Nationalparken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Klungan av sjöar är sammanlänkade och tack vare broar och gångvägar går det att komma riktigt nära vattenfallen. Det går två båtlinjer inom nationalparken, samt även ett litet tåg som ger dig bäst vyer. Missa inte grottorna och de gigantiska klippblock som skjuter ut som tak.
Resa hit: Plitivicesjöarna ligger runt en timmes bilfärd från huvudstaden Zagreb och något längre från Zadar. På de större turistorterna längs kusten finns det gott om arrangörer som ordnar bussutflykter till nationalparken.
Bra att veta: Det är inträde till nationalparken, och öppettiderna är 07.00 till 16.00 varje dag. Det finns goda övernattningsmöjligheter i nationalparken om man vill stanna längre än bara över dagen.

I nationalparken, som är ett världsarv sedan 1979, finns också en av de äldsta skogarna i Europa. Foto: Shutterstock

2. Kornati skärgård

Kornati består av ett kluster av öar som utgör en egen del av den kroatiska övärlden. Hela skärgården, både vatten och öar, är skyddad och det krävs en speciell entrébiljett för att resa runt här. Har du egen båt måste du köpa den innan du seglar in i det skyddade området. Reser du med en organiserad båttur ingår entrébiljetten ofta i turpriset. En dagstur brukar innehålla en tur mellan öarna, med två eller fler stopp. Ofta stannar båten i en skyddad bukt där man kan hoppa i och simma. Det finns många arrangörer att välja på, så kolla att turen går hela vägen ut till södra sidan av skärgården mot öppet hav. Här hittar du också de högsta klipporna som stupar rätt ner i havet.
Resa hit: Från kuststaden Zadar går bussar till Murter. Från Murter går dagligen många båtturer ut i skärgården.

Nationalparken Kornati består av ett kluster av öar som utgör en egen del av den kroatiska övärlden. Foto: Shutterstock

3. Mljet

Denna ö längst söderut är speciell eftersom den innehåller två sjöar - med en ö. Och på ön ligger ett gammalt kloster, som numera är en restaurang. Mljet är som en rysk docka med flera lager, som döljer ett grönskande inre. Genom ett smalt gatt strömmar havsvattnet in och ut ur sjön vid flod och ebb. Det betyder att det är möjligt att simma från havet in i sjön. Men strömmen kan vara väldigt stark så det går egentligen bara att följa med. Åt vilket håll du flyter beror på vattenmassa. På den karga sydsidan skjuter klippavsatser rakt ut i öppet hav. Här är vattnet kristallklart och du ser djupt ner på den steniga havsbotten. Inne i sjön är det varmare, grumligare och grundare. På norra sidan av ön har du vacker utsikt över de andra öarna och fastlandet, och i den lilla hamnen Pomena kan du spana lyxyachter och ta en drink i en loungebar.
Resa hit: Det finns dagliga färjeförbindelser från Dubrovnik (stig av i Polace). Det går också att ta båten över från Peljesac eller ta en dagstur från ön Korcula.

Mljet är som en rysk docka med flera lager, som döljer ett grönskande inre. På ön ligger ett gammalt kloster, som numera är en restaurang. Foto: Shutterstock

4. Krka

Den här nationalparken fångar in floden Krka och dess vattenfall. Det går att ta sig runt till fots, men då når du bara den nedre delen av nationalparken. Det är nära entrén som de vackraste vattenfallen tar sig ner över trappavsatser. Ta med baddräkten, för det är tillåtet att bada här, och när du ser det gröna vattnet och omgivningarna vill du inte missa den chansen. Vill du hela vägen upp till Krka kloster eller se borgarna vid Trosjen och Necven får du ta en organiserad båttur längs floden. Även om det räcker med en dag för att se nationalparken är det värt att stanna en natt i denna lilla vackra by.
Resa hit: Det går bussturer från kuststaden Sibenik in till den lilla byn Skradin. Från Skradin kan du cykla eller ta en båttur till entrén.

Den här nationalparken fångar in floden Krka och dess vattenfall. Ta med baddräkten, för det är tillåtet att bada här, och när du ser det gröna vattnet och omgivningarna vill du inte missa den chansen. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Guide och tips i Split – Kroatiens pärla
LÄS MER:
Guide till segling i Kroatien – de tusen öarnas land