På slottet Wawel ligger många kungar begravda.
Klättra tll toppen av tornen i Mariakatedralen.
Vacker och modern arkitektur finns överallt i Krakow.
Slå dig ner för en öl eller kaffe på Ursa Major.
1 AV 4
På slottet Wawel ligger många kungar begravda.
Foto: Marko Wramén
2 AV 4
Klättra tll toppen av tornen i Mariakatedralen.
Foto: Marko Wramén
3 AV 4
Vacker och modern arkitektur finns överallt i Krakow.
Foto: Marko Wramén
4 AV 4
Slå dig ner för en öl eller kaffe på Ursa Major.
Foto: Marko Wramén

Krakows bästa: Nattliv, shopping & kultur

Krakow är en klart lysande stjärna bland weekendresmålen. Kultur- och lärdomsstaden i södra Polen har en välbevarad medeltida stadskärna med kullerstensgator kantade av vackra hus. Men också nyare områden där barer och kaféer poppar upp som myggbett en midsommarnatt. Här har du tolv Krakowfavoriter som gör resan till succé.

Marko T Wramén

1. Lyxboende

Firar du något speciellt eller har förtjänat en lyxig weekend? Checka in i en av de extravaganta lägenheterna på Kanonicza 22. Här kan du bre ut dig på 100 kvadratmeter och den opulenta inredningen får dig att känna dig som en av de lyckligt lottade karaktärerna i Game of Thrones. Att huset ligger på stans äldsta gata och har anor från 1400-talet gör inte saken sämre. Tittar du ut till vänster ser du det kungliga slottet Wawel och till höger bodde tidigare ärkebiskopen som blev den polske påven Johannes Paulus II.

Adress: Kanonicza 22, ul. Kanonicza 22, kanonicza22.com

 Pris: 100 kvm lägenhet för cirka 4700 kronor/natt i högsäsong, 3600 i lågsäsong.

 

2. Utsikt med tut, renässans och museum

Om du har pigga ben ska du inte missa att besöka trumpetaren högst uppe i tornet på Mariakatedralen. Klättra upp alla 239 trappstegen till toppen av klocktornet. Här har du härlig utsikt över Krakow och på morgonen ligger ljuset dessutom i rätt vinkel över torget och turisterna är färre. Själva kyrkan är också intressant med ett mäktigt altarskåp.
Fortsätt sedan runt det vackra torget Rynek Główny till fots, ett av Europas största medeltida torg. Det är knökfullt med turister och hästvagnar, men fint ändå. Tyghallen Sukiennice mitt på torget är tjusig i sin renässansprakt från år 1555. I tunneln på markplan härjar turistförsäljning, på ovanvåningen och i källaren finns konstmuseum och arkeologiskt museum.
Adress: mariacki.com, mnk.pl.

 

LÄS MER: Mysigt, murrigt kaféliv i medeltida Krakow

 

3. Flanera i gamla stan

Jag älskar att bara strosa runt på måfå i gamla städer och det fungerar perfekt i Krakow. Var inte rädd för att svänga in på smågator och gränder, upptäck sidostråken och gå in på innergårdar. Det finns gott om kloster och kyrkor och i norr har du en bit av stadsmuren bevarad med en liten fästning framför. Runt hela gamla stan löper en lummig park som också lockar till promenader.

 

4. Fika, fika, fika

Krakow är en fantastisk fikastad, det finns kaféer överallt och många är otroligt charmiga. Oftast har de en Dr Jekyll/Mr Hyde-karaktär med mysfika på dagen och barliv på natten. Inne i gamla stan är Nowa Provincja en absolut favorit med sina gamla skolbänkar ute på gatan. Camelot har en större uteservering i ett roligt litet prång på gatan. Nästan alla kaféer i Krakow har en fantastiskt tjock och krämig varm choklad som njuts lika bra med som utan en skvätt mörk rom.
Adress: Nowa Prowincja, Bracka 3-5, facebook.com/nowaprowincja.
Adress: Camelot, Świętego Tomasza 17.

 

LÄS MER: Polen har Europas finaste stränder

 

5. Polsk lunch

Är du mer hungrig än på fika? Prova det polska köket. Min smakrika surkålsgrytan bigos (mycket godare än det låter) eller pierogis, en korsning mellan dumplings och raviolis fyllda med till exempel potatis, svamp eller kött. Mycket gott! Typiska lunchrestauranger är u Stasi eller Polskie Smaki.
Adress: u Stasi, Mikolajska 16, jadlodajniaustasi.republika.pl
Adress: Polskie Smaki, Sw Tomasza 5, polskie-smaki.pl

 

6. Wawelslottet med Vasa och da Vinci

Fortsätt söderut, det är åt det hållet allt kul händer i Krakow. På vägen stöter du på det enorma Wawelslottet. Förr kröntes och begravdes alla polska kungar här, att besöka kryptan med alla maffiga sarkofager är intressant. Kung Sigismund III Vasa (som formellt också var svensk regent under åren 1592-1599) ligger begravd i slottskatedralen. Numera hänger också Krakows kanske största konstskatt på Wawelslottet, Leonardo da Vincis vackra lilla tavla Damen med hermelinen, målad 1490.
Adress: wawel.krakow.pl/en

Tjusig arkitektur och spännande utställningar gör Mocak, som konstmuseet heter, till ett givet besök. Foto: Marko Wramén

7. Museum för modern konst och Schindlers fabrik

Hoppa på en spårvagn eller promenera ner till det museet över Krakow under andra världskriget, också kallat Schindlers fabrik. Med modern pedagogik, snygga displayer och massor med föremål skildras Krakow före och under andra världskriget. Det var ju i Krakow Oskar Schindler räddade judar genom att låta dem arbeta i sin fabrik, som skildras i filmen Schindlers list.
Missa inte heller det mycket vackra konstmuseet som ligger precis bakom. Tjusig arkitektur och spännande utställningar gör Mocak, som konstmuseet heter, till ett givet besök.

Adress: Schindlers fabrik, ul Lipowa 4, mhk.pl/branches/oskar-schindlers-factory

 Adress: Mocak, ul Lipowa 4, mocak.pl

 

8. Barhopping norrut i hippt område

Efter konst och Schindler sitter det fint med ett glas. Är du hungrig först kan du äta enkel men god polsk husman på Restaurang Jadlodajnia Wczoraj i Dziś (restaurang igår och idag) vid spårvagnshållplatsen nära museerna. Promenera sedan nordväst upp till floden. Förr var det här ett öde och stillsamt område med jazzbaren Klub Drukarnia (Tryckeriet) som enda vattenhål. Men när man byggde en ny gångbro över floden levde det upp med flera barer och kaféer.
Promenerar du över bron hittar du båtar som är barer samt fler kaféer och barer längs vägen upp mot Kazimierz, till exempel Mostowa Artcafé och mikroölshaket Ursa Maior. Det här är det nya Krakow där mycket spännande händer, missa inte!
Adress: Jadlodajnia Wczoraj i Dziś, Plac Bohaterów Getta 10, jadlodajnia.com
Adress: Klub Drukarnia, Nadwislanska 1, drukarniaclub.pl
Adress: Mostowa Artcafe, Mostowa 8, Facebook: Mostowa-ArtCafe
Adress: Ursa Maior, Plac Wolnica 10, ursamaior.pl/krakow

 

LÄS MER: Polen – rivieran du kan njuta av till budgetpris

 

9. Nattliv i Kazimierz

Det gamla judiska området Kazimierz är något av centrum för utelivet i Krakow. Här vimlar det av kaféer med sköna uteserveringar som blir till vilda barer på kvällarna. Botanisera fritt och se vad du gillar. Själv fikar jag gärna (eller tar ett glas) på mysiga Mleczarnia. Alchemia är en klassiker som fortfarande håller, glöm inte att gå igenom klädskåpet till de inre rummen. Och Singer funkar alltid med sina symaskinsbord och livliga kvällsbar. Pub Propaganda är en helt annan grej, mörk och murrig och lokala stammisar, lite råare stämning på ett positivt sätt, och massor med gamla grejer från kommunisttiden på väggarna och i taket. Old Timers Garage har jag inte mer än tittat in på än, men inredningen är onekligen spektakulär med hela bilsidor på väggarna. De har numera också en liten scen med regelbundna evenemang.
Adress: Mleczarnia, Beera Meiselsa 20, mle.pl/krakow
Adress: Alchemia, Estery 5, en.alchemia.com.pl
Adress: Singer, Estery 20
Adress: Pub Propaganda, Midowa 20, pubpropaganda.pl
Adress: Old Timers Garage, ul. Św. Wawrzyńca 22, krakow.old-timers.pl

Kafén och barer finns överallt! Foto: Marko Wramén / 2015 MARKO WRAMéN

10. Nattliv i Gamla stan

Det finns så klart massor med barer också i gamla stan. Roligast tycker jag är att spana in den bubblande scenen för polsk mikrobryggd öl. Tap House har en bar knökful med kranar som bjuder på ständigt skiftande lokala brygder. Hög kvalitet och lågt pris (mycket lågt jämfört med Sverige) är en behaglig kombination! Sitter du hellre utomhus på en innergård ska du gå till Viva la Pinta som också serverar massor med spännnade öl. För klassisk polsk vodka med tilltugg rekommenderar jag ett nattligt stopp på dygnetrunt-öppna Pijalnia wodki i piwa, jag gillar den nära Camelot café.
Adress: Tap House, Świętego Jana 30, taphouse.pl
Adress: Viva la Pinta, Floriańska 13,browarpinta.pl
Adress: Pijalnia, ul. Św. Jana 3-5 (ingång runt hörnet), pwip.com.pl

 

11. Shopping!

Köp kraftfullt formgiven kommunistpropaganda som affischer och kort inne på Galeria Plakatu Krakowa. Kul både som souvenirer, gåvor och som vykort. Det finns också en rolig loppis vid Hala Targowa. Håll ögonen öppna efter udda ting från kommunisttiden. Öppen varje dag men bäst på söndagmorgnar.
Adress: Galeria Plakatu Krakowa, Stolarska 8-10, cracowpostergallery.com
Adress: Loppis vid Hala Targowa, ul. Grzegórzecka, unitarg.krakow.pl

 

12. Polska flygmuseet – ett av världens bästa

Det här är en udda men rolig sevärdhet. På Polens första (och numera nerlagda) flygplats gömmer sig ett härligt nördigt flygmuseum med en fin samling flygplan från hela världen och från olika tidsperioder. CNN kallar det ett av världens bästa flygmuseer och har med det på sin topplista över flygmuseer i världen.
Numera har man också en helt ny utställningsbyggnad. Ta en taxi hit, det är enklast och inte dyrt. Annars spårvagn 10 eller 40 från ulica Gertrudy.
Adress: Al. Jana Pawła II 39, muzeumlotnictwa.pl

RESFAKTA: KRAKOW

Resa dit: Flyg direkt från Stockholm och Köpenhamn med SAS, Ryanair och Norwegian.
Restid: Cirka 1 timme och 45 minuter från Stockholm, 1 timme och 30 minuter från Köpenhamn.
Transfer: Numera går det tåg direkt från flygplatsen till stan. Det tar bara 17 minuter och kostar blott 21 kronor.
Tidsskillnad: ingen
Folkmängd: mer än 38 miljoner i hela landet, 780 000 i Krakow.
Språk: Polska. En del pratar engelska.
Klimat: Som i södra Sverige.
Valuta: Zloty (PLN). 1 zloty = 2,38 kronor (16 augusti 2017)
Dricks: Som i Sverige – det är upp till dig.

LÄS MER: polen.travel/sv och www.krakow.pl