Köpenhamn har verkligen tagit plats som en matstad att räkna med.
1 av 4: Köpenhamn har verkligen tagit plats som en matstad att räkna med. Foto: Henrik Stenberg
Smörrebröd från Kofoed.
2 av 4: Smörrebröd från Kofoed. Foto: Kofoed
Många ställen har ett brett urval av olika snapsar.
3 av 4: Många ställen har ett brett urval av olika snapsar. Foto: Lottie Knutson
Smörrebröd är den perfekta frokosten – eller lunchen, som vi säger på svenska.
4 av 4: Smörrebröd är den perfekta frokosten – eller lunchen, som vi säger på svenska. Foto: VISITDENMARK

Köpenhamns bästa smörrebröd – 9 tips

Sedan några år satsar Köpenhamns guldkrogar på nationalklenoden smørrebrød. De görs med modern twist, råvaror i toppklass och à la minute, eller som danskarna säger frisksmurte. Allt om Resor visar vägen till en helg med den danska huvudstadens bästa smørrebrød i fokus.

1. Alltings början: IDA DAVIDSEN

Det var här allting började: I den lilla lunchrestaurangen breddes smørrebrød redan för 40 år sedan. Grundaren Ida Davidsen har mottagit medalj för gastronomiska insatser och genial marknadsföring. Bland annat har hon namngivit sina skapelser efter kändisar som James Bond. Ida står fortfarande i köket tillsammans med barn och barnbarn. Dock har stället under det senaste året fått kritik för att ha slarvat med kvalitet och råvaror, samt lovat bot och bättring. Fördelen, för den som inte är så bevandrad, är att besökaren får en personlig presentation vid glasdisken med ett tjugotal visnings- eller demo-smørrebrød. Köket tar beställningar 10.30-16.00 vardagar.

Idadavidsen.dk

2. Michelinklass och mys: SANKT ANNAE

I en elegant men ändå mysig lokal med uteservering ligger Restaurant Sankt Anne, ett stenkast från Amalienborg och Nyhavn. Detta är ett gastronomiskt tempel för en riktig dansk frokost, alltså lunch. På smörat ljust bröd serveras till exempel kycklingbröst med perfekt knaperstekt bacon, currymajonnäs och smörgåskrasse. Den verkligt hungrige går sedan loss på bankad råbiff. Äggulan serveras separat, liksom hackad rödlök, riven pepparrot och pickles. Alla Sankt Annaes 30 smørrebrød smakar lika bra, vilket förklarar rekommendationen i Guide Michelin. Allt serveras av trevlig personal på danskt porslin och vita linnedukar. Öppet 11.00-17.30, sista beställningen 16.00, stängt söndagar. Boka bord.

Restaurantsanktannae.dk

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för en lyxig weekend i Köpenhamn

Dryckesmenyn på Shønnemann är imponerande med 19 sorters öl och mer än 140 sorters snaps. Foto: Lottie Knutson

3. Klassiker med gemyt: Restaurant Shønnemann

I källaren en halv trappa ner, på Restaurant Shønnemann vid Hauser Plads nära Rundetaarn, har det serverats sill, öl och brännvin ända sedan 1877. Då kom bönder som sålt sina varor på närliggande marknader. Numera njuter här helt vanliga köpenhamnare parallellt med kändiskockar och krogrecensenter, som topprankar Shønnemann – och sedan kommer tillbaka för att njuta lite till. Atmosfären är påtagligt gemytlig och servicen på topp. Stämningen tenderar att stiga i takt med att snapsarna slinker ner till smørrebrøden: Här finns över 100 varianter med allt från sill till ost, fisk och köttpålägg. Många är fantastiska, till exempel kökschefen och sommelieren Simon Olesens special med pocherat ägg, lax och spenat på franskbröd. Dryckesmenyn är lika imponerande med 19 sorters öl och mer än 140 sorters snaps. 11.30-17.00 måndag till lördag.

Restaurantschonnemann.dk

LÄS OCKSÅ: Guide till Köpenhamn – 12 tips för helgresan

 

4. Ungdomliga smørrebrød: ROYAL SMUSHI CAFE

Med en ljuvlig, grön innergård precis vid Strøget ligger Royal Smushi Café med sin nytänkande blandning av sushi och smørrebrød; smushi. I sockersöta, lekfullt designade och hipstertäta lokaler serveras mini-smörgåsar till en aldrig sinande ström besökare. Här erbjuds också kaffe och sötsaker. Allt serveras förstås på intilliggande Royal Copenhagens porslin. Servicen är i bästa fall förströdd och de kungliga så kallade smushisarna är kanske mer kuriosa än verkliga delikatesser. Inte desto mindre är Royal Smushi Café relativt prisvärt, tre smushisar kostar 139 danska kronor, och har bidragit till hajpen kring smørrebrød. Smushin serveras från 11.30 alla dagar.

Royalsmushicafe.dk

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Köpenhamn som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

5. Bornholm på bordet: KOFOED

Restaurant Kofoed är elegant och modern. Inredningen går i ljusa toner med fårskinnsfällar som mjukar upp intrycket. Väggarna pryds av stora färgfoton med motiv från Bornholm, som också präglar råvaror och meny. Till frokost, alltså lunch, serveras innovativa och avancerade smørrebrød som varieras efter säsong. De är ofta rena konstverk och komponerade utifrån smak, färg och form. Sol over Gudhjem, till exempel, har fått sitt namn efter den lilla kuststaden på Bornholm. Den består av rökt sill, äggula, purjolök och rädisor. Självklart symboliserar äggulan solen och övriga ingredienser natur och byggnader i Gudhjem. Kofoed är relativt dyrt, mer åt fine-dining än gemyt. Smørrebrøden serveras tisdag till lördag 12.00-15.00.

Restaurant-koefoed.dk

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

6. Elegans och hemgjord snaps: AKVAVITTEN

På Store Kongensgade 91 ligger relativt nyöppnade Akvavitten i strama och moderna lokaler. Den asketiska miljön kompenseras av det enorma utbudet snaps: Bara de egna kompositionerna når över 30 olika smaker och färger. Alla flaskor står framme som levande dekoration av kulörer, speglingar och ljuseffekter när solen tränger igenom via de stora fönsterpartierna. Köket har en uttalad ambition att förena dansk frokosttradition med modern gastronomi. Resultatet blir vackra och lockande smørrebrød, till exempel i den hemgjorda, nydanande currysillen. Eller smörstekt rödspättafilet deluxe, med handskalade, grönländska räkor och lyxtopping av oscietra-kaviar. Lunchöppet 11.30-15.30 alla dagar.

Akvavitten.dk

Aamanns på flygplatsens utrikesterminal serverar smørrebrød 10.00-21.30. Foto: Lottie Kuntson

7. Ekologisk nytänkare: AAMANNS

För tio år sedan öppnade den unge kocken Adam Aaman sin deli och takeaway på Øster Farimagsgade 12 i Köpenhamn. I dag har den utökats med en servering på samma gata. Han har också smørrebrøds-restaurang i New York och öppnade nyligen en franchise-bar på Kastrups flygplats, terminal 3. Att kunna köpa smørrebrød i avresehallen är en fördel för den som i sista stund vill ha några smørrebrød innan resan hem. Eller för den som mellanlandar på Kastrup. Här gäller fina ekologiska råvaror och grafisk design, både på lokalerna och smørrebrøden. Aamanns på flygplatsens utrikesterminal serverar smørrebrød 10.00-21.30. Inne i Köpenhamn kan smørrebrøden beställas 12.00-15.00 alla dagar. Större sällskap kan boka workshop och lära sig hantverket på plats.

Aamanns.dk

ANNONS: Gå före i kön till Tivoli och boka andra sevärdheter i Köpenhamn  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

 

8. Lyxnatt efter maten: HOTEL D'ANGLETERRE

Inget Köpenhamnshotell kan mäta sig med femstjärniga d'Angleterre vad gäller elegans, läge och service. Det vita palatset är en utmärkt utgångspunkt för en gourmethelg i den danska huvudstaden. Redan i entrén ståtar de enorma blomsterarrangemang som pryder hela hotellet. Som kuriosa kan nämnas att d'Angleterre bjuder den danska drottningen på en nykomponerad bukett varje gång hon besöker hotellet, Michelinrestaurangen eller eventsalarna. Alla rum är individuellt designade i pastellfärger och sandtoner. Inget saknas vad gäller centimetertjocka heltäckningsmattor, dunbolstrar och badrum i antik engelsk stil. Conciergen tipsar med glädje och kunskap om stadens läckraste smørrebrød. Dubbelrum från 3000 danska kronor natten - men håll utkik efter erbjudanden på sajten.

Dangleterre.com

Det gamla korsvirkeshuset där Bedwood Hostel ligger är från 1756. Foto: Lottie Knutson

9. Budgetboende mitt i Nyhavn: BEDWOOD HOSTEL

För den som hellre lägger pengarna på smørrebrød kanske nyöppnade Bedwood hostel på en innergård i Nyhavn kan vara ett alternativ. Läget och charmen är det inget fel på: Det gamla korsvirkeshuset från 1756 ligger på en grönskande innergård och har en ungdomlig prägel. Merparten bäddar är våningssängar inklämda mellan takbjälkarna i sovsalar, med upp till 12 dubbelsängar. I de större sovsalarna kostar en sängplats bara några hundralappar. Större sällskap kan förstås boka en egen sovsal med lagom många bäddar. Men det verkliga fyndet för lite mer mogna resenärer är nog de två dubbelrummen, från 700 danska kronor natten, med delad toalett och dusch. Runt hörnet ligger prisvärda smørrebrødsklassikern Told og Snaps.

Bedwood.dk, Toldogsnaps.dk

Köpenhamn, Danmark

Resa hit: Ta tåget över Öresundsbron eller flyg direkt till Kastrup med Norwegian eller SAS från Stockholm och med SAS från Göteborg.

Bästa tiden: Köpenhamn funkar året runt men är extra härligt under sommarhalvåret.

Språk: Danska. Många förstår svenska och i princip alla pratar engelska.

Valuta: Danska kronor, DKK.

Prisnivå: Ungefär samma prisnivå som Sverige men öl är billigare.

Läs mer: Visitcopenhagen.com

Aktuellt just nu