ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Köpenhamn – i "The Danish Girl's" fotspår

Publicerad 5 feb 2016 16.22
Allt om resor>Resmål>Europa
<span>Eddie Redmayne och Alicia Vikander i &quot;The Danish Girl&quot;.</span>

Eddie Redmayne och Alicia Vikander i "The Danish Girl".

1/4

Foto: Agatha A. Nitecka

<span>Många av sjukhusscenerna när Lili opereras spelades in i Köpenhamns Rådhus klassiska atrium.<span> </span></span>

Många av sjukhusscenerna när Lili opereras spelades in i Köpenhamns Rådhus klassiska atrium. 

2/4

Foto: Elisabeth Montgomery

<span>Frederiks kirke, även populärt känd som Marmorkirken.<span> </span></span>

Frederiks kirke, även populärt känd som Marmorkirken. 

3/4

Foto: Istock

<span>När du besöker Nyboder – missa inte ett besök på ekologiska krogen BioM.</span>

När du besöker Nyboder – missa inte ett besök på ekologiska krogen BioM.

4/4

Foto: Elisabeth Montgomery

Köpenhamn. "The Danish Girl" är en spännande film som dessutom är en perfekt guide till de vackraste platserna i Köpenhamn.

Från pittoreska Nyhavn till området runt Marmorkyrkan som ska föreställa Paris.

Följer du i fotspåren av filmen får du en oförglömlig upplevelse av Danmarks huvudstad.

Så häng med!

"The Danish Girl", med premiär 5 februari, utspelar sig i Köpenhamn 1926 och berättar historien om konstnärsparet Gerda och Einar Wegener (som spelas av Alicia Vikander och Eddie Redmayne). Enligt myten får Gerdas konstmodell förhinder och hon frågar då om maken Einar kan posera som ballerina i stället. Det blir början på Einars förvandling till Lili Elbe – som vi får följa i filmen. Einar Wegener blir sedan en av de första i världen som genomgår en könskorrigering. Filmen är till stora delar inspelad i Köpenhamn, även de scener som ska föreställa Paris. Filmen bygger på David Ebershoffs roman ”The Danish Girl” (2000). En verklig berättelse om det progressiva konstnärsparet Gerda Wegener och hennes äkta hälft Einar Wegener/Lili Elbe.

Eddie Redmayne som Lili Elbe.

Foto: Filmbolag

Köpenhamns rådhus

Var: Rådhusplatsen 1.

I filmen: Många av sjukhusscenerna när Lili opereras spelades in i Köpenhamns Rådhus klassiska atrium. Det är här Lili opereras och genomgår en könskorrigering, antagligen den första personen i världen.

Då: Huset ritades av arkitekten Martin Nyrop med inspiration från rådhuset i Siena i Italien och byggdes mellan 1892-1905.

Nu: Det är platsen för Köpenhamns kommuns politiska ledning och centrala administration och är en av Köpenhamns högsta byggnader. Det är hit drottning Margrethe tar alla utländska gäster.

Alldeles intill ligger torget Rainbow Square, som förr var en del av Rådhusplatsen. Torget invigdes den 1 juli 2014 för att markera Köpenhamns tradition som en tolerant och öppen stad.

 

Charmiga kullerstensbelagda gator i Köpenhamns allra äldsta kvarter.

Foto: Elisabeth Montgomery

Det historiska Köpenhamn

Var: Gatorna Magstraede och Snaregade.

I filmen: Här promenerar Gerda och Einar hand i hand hem en sen kväll efter att de varit på en vernissage och ett party. De tjoar och pratar så högt att folk öppnar fönstren och hyssjar dem. Vi ser paret gå förbi halvtimrade hus, som är några av de äldsta byggnaderna i Köpenhamn.

Då: Här finns en del gamla hus som klarade sig från Köpenhamns brand 1728 och 1725. Husen på Magstraede nummer 17 och 19 byggdes runt 1640.

Nu: Charmiga kullerstensbelagda gator i Köpenhamns allra äldsta kvarter. På Magstraede kan du äta italiensk pizza på Gorm's. På Snaregaede ligger också nynordiska restauranten Marv & Ben, marvogben.dk.

 

Huset används fortfarande som universitetsbibliotek.

Foto: Elisabeth Montgomery

Köpenhamns Universitetsbibliotek

Var: Nörregade 10.

I filmen: Lili besöker ett bibliotek i Paris för att lära sig mer om transsexualitet. Biblioteket är Fiolstræde läsesal, en del av Köpenhamns universitet. Den här delen är inte öppen för allmänheten men man kan se de pampiga gjutjärnskolonnerna som stöder det välvda taket.

Då: Byggdes 1482.

Nu: Används fortfarande som universitetsbibliotek och ligger i ett mysigt område där du kan strosa, shoppa och fika. I närheten finns också vintagebutiken Times Up på Krystalgade 4 som sägs vara Köpenhamns bästa på just vintage och Salotto 42 på Pilestræde 52 - en av världens 50 bästa barer. På denna bar kan du också klippa dig och shoppa.

LÄS OCKSÅ: Guide till Köpenhamn – 12 tips för helgresan

 

Varuhuset i filmen

Var: Östergade 47.

I filmen: Här tar Lili jobb som parfymförsäljare.

Då: Fonnesbech var ett dansk varuhus, som låg på Östergatan på Ströget mellan 1847-1970.

Nu: Legendariska shoppinggatan Ströget med tjusiga inredningsmagasinet Illums Bolighus mittemot och Magasin du Nord i närheten.

 

Kungliga teatern

Var: Kongens Nytorv 9.

I filmen: Kungliga teatern är en viktig plats i filmen. Här spelades många av scenerna där Einar börjar bejaka sina kvinnliga sidor in. Missa inte att gå igenom den förgyllda bågen som leder till art déco-teatern - Stærekassen.

Då: Den nuvarande kungliga teatern har sedan 1874 legat vid Kongens Nytorv.

Nu: Teatern är dansk nationalscen för teater, opera, balett och orkester.

Charlottenborgs konsthall och Kungliga teatern.

Foto: Elisabeth Montgomery

Charlottenborgs konsthall

Var: Nyhavn 2, precis vid Kongens Nytorv där du också hittar Kungliga teatern, varuhuset Magasin du Nord och det femstjärniga Hotel D'Angleterre.

I filmen: Einar och Gerda Wegener träffas när de är studenter på Det Kongelige Danske Kunstakademi som ligger på Charlottenborgs slott vid Kongens Nytorv. I filmen är det här, på en bankett för konstnärer, som Lili för första gången vågar gå på en offentlig tillställning.

Då: Änkedrottning Charlotte Amalie köpte slottet 1700 och det har därefter varit förknippat med henne. Huvudbyggnaden byggdes om med fasad mot Kongens Nytorv 1827 efter ritningar av Christian Frederik Hansen.

Nu: Konstmuseum med modern konst – just nu pågår en utställningar av verk av bland annat den amerikanska koreografen och dansaren William Forsythe.

 

Vackra Nyhavn.

Foto: Visit Denmark

Nyhavn

Var: Strax intill Kongens Nytorv och varuhuset Magasin Nord.

I filmen: Här bor Lili och Gerda och många av scenerna är filmade här i Köpenhamns äldsta hamnkvarter som under inspelningen förvandlades till fiskmarknad. I filmen är det fullt liv i hamnen och fiskare säljer sin fångst direkt från båtarna. Två krogar är också med i filmen - Cap Horn där Lili Elbe och vännen Henrik (Ben Whishaw, som spelade Q i Bondfilmen "Spectre") äter lunch på uteserveringen och Gerda upptäcker dem och dessutom restaurang Els där Lili och Henrik också har ett hemligt kärleksmöte. caphorn.dk och restaurant-els.dk.

Då: En kommersiell hamn där fartyg från hela världen lade till. Här minglade både sjömän och glädjeflickor längs kajkanten. Äldsta huset i Nyhavn är nummer 9 från 1681. Huset har inte ändrats sedan dess. I nummer 20 bodde H.C. Andersen när han skrev sagorna ”Elddonet”, ”Lill-Klas och Stor-Klas” samt ”Prinsessan på ärten”.

Nu: Pittoreska hamnkvarter med gamla träskepp som ligger förtöjda utmed kajen och som framför allt under sommaren är fullpackade med uteserveringar, krogar och flotta butiker. På restaurant Nyhavns Färgekro kan du äta en klassisk sillbuffé i stilenliga lokaler, nyhavnsfaergekro.dk. Även på restaurant Els serveras dansk, klassisk husmanskost. I Nyhavn kan du ta kanalbåten och se Köpenhamns sevärdheter.

 

Marmorkyrkan fick föreställa Paris i filmen.

Foto: Elisabeth Montgomery

Marmorkyrkan

Var: Frederiksgade 4 i Frederiksstaden som är UNESCO-skyddat och som ligger intill Amalienborg, det kungliga slottet och residenset.

I filmen: Den utsmyckade byggnaden som syns i bakgrunden när Lili lämnar sin lägenhet i Paris är Marmorkyrkan. Regissören Tom Hooper ska ha varit imponerad av hur bra Köpenhamn kunde agera ersättare för andra städer.

Då: Kyrkan ritades av arkitekten Nicolai Eigtved år 1740.

Nu: Frederiks kirke, även populärt känd som Marmorkirken.

 

Börsen

Var: Børsgade 1 på Slotsholmen.

I filmen: I början av filmen, på en av sina promenader passerar Einar Wegener Börsen som är en riktig Köpenhamnspärla. Byggdes på uppdrag av kung Christian IV och har länge tjänstgjort som börshus. Börsen är enkel att känna igen på sin tornspira med fyra tvinnade draksvansar.

Då: Byggdes på uppdrag av Kristian IV, som var kung av Danmark och Norge 1588–1648. Huset är från 1624.

Nu: I dag används Börsen för galamiddagar, konferenser, fester och andra events.

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Området byggdes runt 1631 för att det växande antalet sjöfarare skulle ha någonstans att bo.

Foto: Elisabeth Montgomery

Nyboder

Var: Sankt Paulsgade 24.

I filmen: Här ligger de ljusgula husen, med röda träluckor och gröna fönsterramar, på rad. Området kallas Nyboder, och här besöker Lili vännen Henrik (Ben Whishaw, som spelade Q i Bondfilmen "Spectre"). Han bor i hus nummer 8 på Suensonsgade.

Då: Även Nyboder kom till på Kristian IV:s tid och området byggdes runt 1631 för att det växande antalet sjöfarare och anställda från den danska flottan skulle ha någonstans att bo.

Nu: När du besöker detta vackra bostadsområde missa inte ett besök på ekologiska krogen BioM på Fredericiagade 78. Charmigt, proffsigt och supergott., biom.dk

 

Här kan du se Gerda Wegeners porträtt av maken Einar i kvinnoskepnad.

Arken Museum för Modern konst

Var: Skovvej 100, 2635 Ishøj, 20 kilometer söder om Köpenhamn.

Museet är inte med i filmen men här kan du se Gerda Wegeners porträtt av maken Einar i kvinnoskepnad plus reklamteckningar och art déco-målningar. Detta är den hittills mest omfattande utställningen av Gerda Wegeners verk och pågår till och med 16 maj i år. Njut av målningar av flirtiga tjejer, glamorösa divor, sensuella kvinnor och så klart bilder av Lili.

 

Baren har en gangsterstämning.

Foto: Elisabeth Montgomery

Cocktailbaren Curfew

Var: Stenosgade 1, inte långt från biografen Imperial på Gammel Kongevej nära Vesterport Station.

Är inte heller med i filmen men här kan du uppleva stämningen från 1920-och 30-talets Köpenhamn och självklart beställa en cocktail med namnet "The Danish Girl" av portugisiske Humberto. Baren har en gangsterstämning och porten är svagt upplyst precis som på förbudstiden i USA, curfew.dk

 

Hotellet är inte med i filmen men det var här hela teamet bodde.

Foto: Elisabeth Montgomery

Babette

Var: Bredgade 78, guldsmedenhotels.com.

Ett nytt hotell i Guldsmeden Hotels-kedjan. Hotellet är inte med i filmen men det var här hela teamet bodde. Hotellet är 100 procent ekologiskt och supermysigt med ett rooftoop spa som hämtat inspiration från Bali, ett orangerie, en bar och ett brasserie.

 

Eddie Redmayne med sin fru.

Foto: Elisabeth Montgomery

Strädet

Var: Strädet

På gatan Strädet som är en parallellgata till Ströget stöter vi på skådespelaren Eddie Redmayne med sin fru. Denna lugna gågata är fylld av kaféer, antikaffärer och konsthantverk och är lite förbisedd av turister. Paret hade handlat i butiken Notre Dame som ligger på Nörregade 7.

LÄS OCKSÅ: Danmark – här är pärlorna du inte får missa

 

Läs mer om Danmark: www.visitdenmark.com

Läs mer om Köpenhamn: www.visitcopenhagen.com

Annons

ELISABETH MONTGOMERY