På Eataly World kan man shoppa varor från Italiens alla hörn.
1 av 3: På Eataly World kan man shoppa varor från Italiens alla hörn. Foto: Shutterstock
Det finns även många mathak att stanna till vid.
2 av 3: Det finns även många mathak att stanna till vid. Foto: Shutterstock
Drygt 2 000 företag från 20 olika regioner är representerade.
3 av 3: Drygt 2 000 företag från 20 olika regioner är representerade. Foto: Shutterstock

Kolla in världens största matpalats – Eataly World

På världens största matpalats, Eataly World i norra Italien, är det cykeln som gäller om man snabbt vill ta sig fram i det smakrika virrvarret. Såväl restauranger och delikatessaffärer som boskap och grönsaksland ryms i den gigantiska saluhallen. 

Foodies som vill smaka sig igenom det Italienska köket, men inte har tid att besöka flera regioner, kan bege sig till Bologna för en intensiv och mäktig gastronomisk upplevelse.

Världens största matpalats

I det massiva Fico Eataly World möts olika matkulturer, traditioner och lokala produkterna som bara odlas i specifika områden. Drygt 2 000 företag från 20 olika regioner är representerade i det massiva matpalatset på 20 hektar.

I saluhallen står cyklar på rad, så att besökarna snabbt kan ta sig mellan delikatessaffärerna och ett tjugotal restauranger, matstånd och enklare hak. 

LÄS MER: Äntligen! Nu öppnar Eataly i Sverige 

I saluhallen kan man cykla mellan affärer och matstånd. Foto: Shutterstock

Inte bara gastronomi och shopping

Den som vill kavla upp ärmarna och laga italienska klassiker som färsk pasta, mozzarella och gelato behöver inte heller bli besvikna. Det finns nämligen även ett 40-tal workshops, intill saluhallen. Där kan foodies också lära sig hur italienarna får till sitt torkade kött, olivolja och mikroöl. 

Ingredienserna som används i kurserna kommer ofta från olivträden, vinrankorna och sädeslag som odlas på fälten intill. Mejeri- och charkprodukter kommer bland annat från fåren från Sardinien, getterna från Ciociara och korna från Piemontese och Chianina som strövar runt på betesmarken utanför byggnaden. 

Till och med en biosalong, konferensanläggning, klassrum, lekplats och sportanläggning ryms i det italienska matpalatset.

Fler jobbmöjligheter i regionen

Det är tänkt att Eataly World ska ge både turismen och arbetsmarknaden en knuff framåt. Sedan matpalatset slog upp dörrarna i november har drygt 3 000 jobb skapats i regionen. Omkring 6 miljoner besökare väntas besöka projektet som tagit drygt fyra år och 120 miljoner euro att få igenom. 

Bolognas borgmästare, organisationen Eataly Food Hall, den lokala grossistmarknaden och konsumentkooperativet samt flera privata investerare står bakom projektet.

LÄS MER: Turin – 11 tips i den italienska pärlan 

På Eataly World kan man välja mellan många charkuteriproduketer. Foto: Shutterstock

Aktuellt just nu