Teneriffa är sedan länge en svensk favorit. Och nu kan resan dit bli dyrare.
1 av 2: Teneriffa är sedan länge en svensk favorit. Och nu kan resan dit bli dyrare. Foto: SHUTTERSTOCK
På Balerarena (ögruppen där Mallorca ingår) dubbleras turistskatten i sommar.
2 av 2: På Balerarena (ögruppen där Mallorca ingår) dubbleras turistskatten i sommar. Foto: SHUTTERSTOCK

Kanarieöarna kan bli dyrare – föreslår turistskatt

Kanarieöarna kan bli nästa populätra turistmål som inför turistskatt.

Politiker på ögruppen menar att man bör ta efter skatten på Mallorca för att dämpa den enorma turismen.

Det är det ledande oppositionspartiet på Kanarieöarna, socialistiska PSOE, som nu uppmanar till ett införandet av den nya skatten – samt en begränsning av uthyrning av privatbostäder till besökare. 

Nyligen tillkännagjorda besökssiffror visar att turismen på ögruppen slog alla rekord under fjolåret då man hade över 16 miljoner semestergäster, skriver The Telegraph.

LÄS MER: Teneriffa – hemliga pärlor på vår kära favorit

Turistskatten ger bra med pengar

Den inkomstbringande turistskatten på Balerarena (ögruppen där Mallorca ingår) lockar många av Kanarieöarnas makthavare.

Skatten där drog in motsvarande cirka 300 miljoner kronor bara under andra halvåret 2016, enligt regionens turistchef Pilar Carbonell.

Skattepengarna har finansierat 46 olika "miljöinitiativ" på ögruppen och använts för att stödja "hållbara semestrar" enligt officiella uppgifter.

LÄS MER: Medelhavets 19 härligaste öar

Balearerna dubblerar turistskatten

När Balearerna till sommaren 2018 dubblerar turistskatten (vilket Allt om Resor skrivit om tidigare) blir inkomsterna förstås ännu högre.

Enligt Dolores Corujo, talesperson för PSOE, skulle turistskatten användas åt liknande miljöprojekt på Kanarieöarna. 

Ledande talesmän för turistnäring på ögruppen är dock stenhårt mot förslaget och menar att skatten skulle utgöra ett hot mot den lokala ekonomin.

Turistskatten på Balearerna styrs av vilken typ av person du är och vilket boende du väljer. Men generellt blir beloppet på Mallorca i sommar fyra euro om dagen för en vuxen person.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande