Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
sunset in puerto de mogan, gran canaria, spain
sunset in puerto de mogan, gran canaria, spain
sunset in puerto de mogan, gran canaria, spain
sunset in puerto de mogan, gran canaria, spain Foto: Bogdan Lazar

Kanarieöarna – vilken ö passar dig?

KANARIEÖARNA, SPANIEN. Tänk att det fortfarande finns de som tror att man åker till Kanarieöarna bara för att pressa på playan.

När det finns så mycket mer att göra.

Vem du än är kan du hitta din egen kanarieö. Följ bara Allt om Resors guide!

Kolla in vilken ö som passar dig; Gran Canaria, Fuerteventura, Teneriffa, Lanzarote eller La Palma.

Playa de Amadores på Gran Canaria. Foto: Shutterstock.

1. Kanarieöarna – hitta rätt ö för din resa

Kanarieöarna är ett av våra populäraste resmål. Dit har svenskar rest ända sedan 1950-talet för att sola och bada och hitta värmen på vintern. Men Kanarieöarna har så mycket mer än bara sol och stränder.

Många tänker bara på Gran Canaria och möjligen Teneriffa när de funderar på en resa till Kanarieöarna, möjligen också Lanzarote och Fuerteventura, särskilt nu när de allt mer får rykte om sig som öarna för träning och aktiviteter.

Men alla de stora öarna – Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma och El Hierro – har sin egen karaktär och lockar sina egna besökare.

Vilken ö passar dig? Bläddra vidare för Allt om Resors guide för shopparen, strandfantasten, barnfamiljen, träningsentusiasten, naturälskaren, partypinglan eller kulturknutten.

 

 

Gran Canaria är ett shoppingparadis. Foto: Bogdan Lazar

2. Gran Canaria för shopparen

Tom väska ut, fullpackad hem är din melodi. Kanarie­öarna har lägre moms än resten av ­Spanien så här kan du fynda.

Du väljer:

Gran Canaria

Botanisera bland mode- och design­butiker på gågatan Calle Mayor de Triana och ­kvarteren i närheten i Las Palmas. Du som föredrar större varuhus går till Avenida Mesa y Lopez med El Corte Inglés - ­Spaniens svar på NK - i spetsen. Vilket du än föredrar så hittar du ofta lite lägre priser än hemma i Sverige.

Bubblare:

Teneriffa

På Teneriffas huvudstad Santa Cruz ­shoppingstråk Calle Castillo ligger de flesta spanska butikskedjorna som Zara och ­Desigual. Calle Pilar har udda småbutiker.

 

 

På Fuerteventura njuter du av härliga stränder.

3. Fuerteventura för strandfantasten

Flipflops, solkräm och bikini är det viktigaste i din packning, för på semestern är det stranden som gäller.

Du väljer:

Fuerteventura

Med 15 mil sandstränder är Fuerteventura svårslaget. I söder ligger långa och långgrunda Jandíastranden kantad av stora resorter. I norr sträcker sig Las Dunas nästan lika långt. Strandområdet är naturreservat så man bor norr om, i Corralejo, om man inte väljer något av de två enorma hotellen som ligger ensamma mitt på stranden. Dessutom finns en mängd mindre stränder runt hela den ökenlika ön. Missa inte lilla El Cotillo med små lagunlika stränderna Los Lagos på ena sidan och vilda surfstranden Playa del Castillo på andra.

Bubblare:

Gran Canaria

Dynerna i Maspalomas och stadsstranden Las Canteras hör till Kanarieöarnas bästa stränder.

Lanzarote

Playas Papagayos är lagom svårtillgängliga i ett naturreservat vilket gör att trängseln är lite mindre.

 

Teneriffa bjuder på en uppsjö av barnvänliga familjehotell. Foto: Martina Huber

4. Teneriffa för barnfamiljen

Barnen vill plaska i poolen och springa på stranden, det funkar på alla öar. Hotell med skandinaviska barnklubbar finns på Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote.

Du väljer:

Teneriffa

En uppsjö av barnvänliga familjehotell med stora poolområden gör det lätt att hitta boende. Äventyrsbadet Siam Park med thailändskt tema är det största på Kanarie­öarna. På djurparken Loro Parque i Puerto de la Cruz kan man se späckhuggare, 700 papegojor och mycket mer. I det interaktiva Museo de la Ciencia y el Cosmos ("vetenskaps- och kosmosmuseet") i La Laguna kan vetgiriga barn testa olika experiment. Kanske tycker de också att det är kul att komma upp på en riktig vulkan (Teide) eller att se delfiner i havet mellan Teneriffa och La Gomera.

Bubblare:

Gran Canaria

Äventyrsbaden Aqualand i Maspalomas och Lago Taurito i Taurito är kul för både stora och små. I närheten av Aqualand finns också djurparken Palmitos och i Las Palmas ligger det interaktiva sciencecentret Elder.

 

Träna på resan på Lanzarote.

5. Lanzarote för träningsentusiasten

Semestern är en chans att träna mer - eller komma i gång om det inte blir så många pass under ­arbetsveckorna.

Du väljer:

Lanzarote

Den stora träningsanläggningen La Santa vinner hårfint över Fuerteventuras Playitas i vårt test på sidorna 36-37. Dessutom cykelleder runt hela ön, tre golfbanor, vind- och vågsurfing. Och så den galet tuffa triathlontävlingen Ironman varje år.

Bubblare:

Fuerteventura

Här är det lite orättvist att utse en vinnare. Fuerteventura har faktiskt allt som ­Lanzarote har - utom Ironman.

 

Till La Palma åker man nästan bara för att vandra. Foto: Karol Kozlowski

6. La Palma för naturälskaren

Vandringskängorna ligger överst i din packning. Varför slösa tid på stranden när man kan njuta i naturen?

Du väljer:

La Palma

Hit åker man nästan bara för att vandra. Ön som bara är drygt hälften så stor som Öland har cirka hundra mil av vandringsleder. Leden GR130 går på kraterranden Caldera de Taburiente och vidare längs Ruta de los Volcanes (Vulkanleden) genom vulkanlandskap och lagerskogar till öns södra spets. GR131 går runt hela ön. Bara dessa två kan hålla en vandrare på fötter i två veckor, men dessutom finns ett otal mindre leder. Lederna består mestadels av gamla Caminos Reales, "kungliga leder" som förr användes när man tog sig med mulåsnor mellan gårdar och byar.

Bubblare:

La Gomera

Vandringslederna går kors och tvärs genom lagerskogen på denna lilla ö nära Teneriffa.

Teneriffa

Ta en tur upp på Spaniens högsta berg, vulkanen Teide. Lagerskogen i Anaga eller Barranco de Masca är populära vandringsstråk.

Bubblare

El Hierro

Kanarieöarnas minsta "stora" ö har vandringsleder och berg men nästan inga stränder.

 

Gran Canaria ohotad som Kanarieöarnas partyö Foto: Philip Lange

7. Gran Canaria för partypinglan

I Spanien festar man sent så det blir inte mycket sol för dig som går och lägger dig när hotellet börjar duka upp frukost.

Du väljer:

Gran Canaria

Med stora klubbar i både Las Palmas och Playa del Inglés är Gran Canaria ohotad som Kanarieöarnas partyö nummer ett. Kolla in barerna i Vegueta eller i kvarteren bakom Las Canteras i Las Palmas. Marinan Muelle Deportivo är ett annat tips. I Playa del Inglés är klubbarna mer turistorienterade. Hit söker sig också många hbtq-personer, särskilt till Yumbo Center, ett shoppingcenter som på natten förvandlas till gayklubb.

Bubblare:

Teneriffa

Santa Cruz har Kanarieöarnas och en av världens största karnevaler, nästa gång 13-22 februari 2015. Resten av året festar Santa Cruz-borna i La Noria.

 

Lanzarote lockar med kultur. Foto: Åsa Lundqvist

8. Lanzarote för kulturknutten

Konst, musik eller arkitektur... ­Kanarieöarna har mer att erbjuda än många anar.

Du väljer:

Lanzarote

Konstnären och arkitekten César Manrique har satt sin prägel på denna ö. Inte bara genom sina skapelser Jameos del Agua, Jardín de Cactus och hemmet utanför byn Tahiche där Fundación César Manrique nu håller till med stort galleri. Utan också för att hans idéer har format all arkitektur på Lanzarote. Det var han som vill slippa se stora hotellkomplex à la Playa del Inglés och drev igenom förbud mot höghus på ön.

Bubblare:

Teneriffa

Den spanske arkitekten Calatrava (i Sverige mest känd för Turning Torso) har ritat operahuset Auditorio de Tenerife i Santa Cruz. I samma stad ligger också Museo de la Naturaleza y el Hombre (museet över natur och människa) och konst- och fotomuseet TEA.

Gran Canaria

Moderna museet CAAM, Casa-Museo de Colón (Columbusmuseet) och operahuset Auditorio Alfredo Kraus hör till kulturhöjdpunkterna på denna ö.