London i vinterskrud. Frågan är om det finns en mysigare plats att strosa runt på när julen nalkas?
1 av 3: London i vinterskrud. Frågan är om det finns en mysigare plats att strosa runt på när julen nalkas? Foto: SHUTTERSTOCK
Här 24 tips till en julmysig helg i London.
2 av 3: Här 24 tips till en julmysig helg i London. Foto: SHUTTERSTOCK
Lottie Knutson i London.
3 av 3: Lottie Knutson i London. Foto: Lottie Knutson

Julfrossa i London – 24 mysiga måsten

Ingenstans är julen glittrigare än i London. 

Allt om Resors 24 kalenderluckor avslöjar Londons mest glimrande granar, läckraste vinter-takbarer, kändisglam, öppna spisar och pyntade pubar.

1. The Oxford Street Christmas Lights switch on

Gnistrande julbelysning

För många engelsmän inleds julen när julbelysningen tänds på Oxford Street: The Oxford Street Christmas Lights switch on. Eventet sker i början av november varje år. Under invigningen stängs hela gatan av för biltrafik. Tändningen och premiären förstärks ofta av fyrverkerier, kändisframträdanden och musik. Efter Oxford Street följer öppningen av de andra gatornas ljusspel som ett pärlband, fram till mitten av november: Carnaby Street, Regent Street, Covent Garden, Seven Dials, Bond Street och många, många fler. Se fler bilder på julbelysningen här.

visitlondon.com

Julen börjar när julbelysningen sprakar igång i London. Foto: Lottie Knutson

 

2. Dalloway Terrace

Vintersaga på terrassen

Bloomsbury’s nya, redan omåttligt populära terrass, Dalloway Terrace, förvandlas vintertid till ett förtrollande narnialandskap med pälsplädar, gnistrande belysning, varm-chokladcoctails och julinspirerade rätter med modern tvist. Här finns till och med varmvattensflaskor till den som så önskar. På den uppvärmda uteterrassen en trappa ner, The Club Bar, är belysningen varmare. Dekoren består av murgröna, buxbom och gran som står vackert mot de röda tegelväggarna. Båda terrasserna är perfekta för en jul-uppladdning i London. Boka bord långt i förväg. Bloomsbury’s terrasser hör till lokalbornas hemliga favoritställen.  

dallowayterrace.com, thebloomsburyclub.com

Den nedre av vinterterrasserna på Bloomsbury hotel heter The Club bar. Foto: Lottie Knutson

 

3. Julsånger på Trafalgar Square

Christmas carols – helt gratis

Under hela december, ibland flera gånger om dagen, sjunger olika körer christmas carols på Trafalgar Square. Det är gratis att lyssna, även om körerna samlar in pengar för olika välgörande ändamål. Här råder inte heller den enorma trängsel som uppstår på jul-körkonserterna i St Paul’s Cathedral och i andra kyrkor inför julen. Väl på plats kan den årliga julgranen skänkt från Norge beskådas. Trafalgar Square är också en bra utgångspunkt för avnjutande av upplysta fasader, julgranar och belysningen på Regent Street, som börjar här nere. 

Sök exakta scheman för alla framträdanden under Christmas Carol singing och Trafalgar Square på deras hemsida.

london.gov.uk

LÄS MER: London – misstagen du gör men bör undvika

Vid Trafalgar Square sjungs det "christmas carols" (julsånger) i hela december. Foto: Visit Britain

 

4. Covent Garden hotel

Mys framför brasan

Det går inte att skapa en vackrare och mer ombonat urbrittisk miljö, med aningen modern tvist, än vad inredaren Kit Kemp gjort på Covent Garden hotel. Hotellets bibliotek är bara öppet för hotellets gäster: I en hemtrevlig vardagsrumsmiljö lockar två sprakande öppna spisar, antika möbler, mjuka soffor och fåtöljer, juldekorationer och textilier i varma toner. Det är nästan svårt att slita sig, vilket kanske är lika bra med tanke på rumspriserna. Den som trots allt väljer att ta en sväng ut i London vandrar rakt ut på de juldekorerade gatorna runt Seven Dials i Covent Garden. Rum från cirka 4 000 kronor natten. 

coventgardenhotel.com

Ingenstans är julen så mysig som framför en sprakande brasa i London. Foto: Firmdale Hotels

 

5. Cross Keys

Den mysigaste julpuben

Mitt i stadens sus och dus, i Covent Garden nära Soho och Oxford Street, gömmer sig den mysiga och nedtonade oasen Cross Keys. Detta är en pub av den gamla sorten. Året runt fylls varje vrå av pryttlar, antika blåsinstrument och loppistavlor. Till jul tas Cross Keys dessutom till nya höjder då hela puben pyntas extra rejält. Här är idegran och julgranskulor och glitter och tomteluvor, och allt gör sig förvånansvärt väl mot det slitna lädret på soffor och barstolar. Om det inte vore för den aldrig sinande strömmen ales från bardisken, skulle man tro sig ha hamnat hos gammelfarmor på självaste julafton. 

crosskeyscoventgarden.com

6. Charles Dickens museum

Förbered dig på en julsaga

Vad vore julen utan en genomläsning av Charles Dickens klassiska julsaga, "A Christmas Carol"? Berättelsen om den snåle Ebenezer Scrooge, som genom en rad spöken till slut förstår julens innersta mening, ger också en bild av det hårda livet i London i mitten av 1800-talet. Den som vill fördjupa julkänslan söker sig till Charles Dickens Museum. Här ordnas högläsning och levandegjorda uppläsningar av "A Christmas Carol", liksom kostymklädda vandringar i Dickens London. Och framför allt presenteras författarens hem i full viktoriansk julskrud, med alla tidstypiska dofter och ljud. 

dickensmuseum.com

Charles Dickens Museum i London. Foto: Charles Dickens Museum

 

7. Borough Market

Hipsterjulen räddad

Självklart måste julmaten införskaffas på en riktig matmarknad. Helst en med fokus på lokalproducerat och ekologiskt. Här är ett besök på Borough Market ett måste: ingenstans har kalkonerna levt ett friare och lyckligare liv, än innan de olyckligtvis hamnade här. Ingenstans slevas mulled wine, varmt sött och kryddat vin, med samma innerlighet som på Borough market. Och ingenstans ringlar sig köerna längre än till Stiltonostarnas tempel Neal’s Yeard Dairy. Alla äkta hipsters måste sedan stärka sig med en kopp individuellt bryggt kaffe hos Monmouth Coffee Company, självklart handskördat och utvalt från över 20 ekologiska och superpersonliga producenter världen över. 

boroughmarket.com

LÄS MER: Upptäck London i Harry Potters fotspår

Den bästa julmaten finns på Borough Market. Foto: Lottie Knutson

 

8. Somerset house 

Åk skridskor vid palatset

De viktorianska fasaderna på palatset är upplysta. Jättegranen glittrar. Ljud och ljusshower med kända DJ:s omsluter skridskobanan och de virvlande skridskoåkarna. Nåja, enstaka isprinsessor virvlar säkert, men de flesta besökare är på nybörjarstadiet - och håller sig mest krampaktigt vid rampen under tjo och skratt. Stämningen vid skridskobanan på Somerset House är dock på topp, liksom de vackra omgivningarna. Den som tröttat ut sig på isen kan shoppa julens alla klappar och dekorationer på Fortnum & Mason’s tillfälliga vinterinstallation i palatset intill. Självklart serveras varm choklad och sött kryddat vin: mulled wine. 

somersethouse.com

Skridskor vid Somerset House i London. Foto: Lottie Knutson

 

9. The Old Bank of England

Den vackraste gourmetpuben

Londonborna och City-kvarterens egen kronjuvel, puben The Old Bank of England, är en renoverad före detta filial till gamla Bank of England. Detta är landets vackraste pub. The Old Bank of England strålar extra i juletider, då hela lokalen dekorerats med tusentals små ljus. En gigantisk julgran välkomnar vid ingången. Den urbrittiska menyn erbjuder till exempel Ale & Pie tasting för runt 200 kronor serveras tre prisbelönta Fuller’s ales tillsammans med tre Mini Pies with traditional pie liquor, gravy and mash. Många lokala företag äter sin jullunch- eller middag här, så boka bord för säkerhets skull. 

oldbankofengland.co.uk

Englands vackraste pub ligger i ett gammalt bankpalats och heter Old Bank of England. Foto: Lottie Knutson

 

10. Restaurang Rules

Extrapyntat på äldsta krogen

Londons absolut äldsta restaurang Rules tog emot de första middagsgästerna endast 11 år efter franska revolutionen, det vill säga 1798. Åldern på Rules hindrar dock inte en så massiv dekorglädje inför julen att måltiden - trots ett något överprisat brittiskt kök och lite ”seen it all”-service – blir ett minne för livet: Lokalerna är i sig själva värda ett besök året runt. Här är ekboaseringar, oljemålningar, röd sammet och små alkover. Till jul förses dessutom varenda statyett, varje liten byst, ja till och med renhornen med tomteluvor. Det är gnistrande miniljus, tre ton vackra julgranskulor, granris, guldlöv och humoristiska överraskningar varje centimeter. Boka bord absurt tidigt. 

rules.co.uk

LÄS MER: 20 måsten i London

Londons äldsta krog Rules satsar på juldekorationer. Foto: Lottie Knutson

 

11. Harrods

Varuhus i presentförpackning

Julen firas naturligtvis med bling bling och tinder på världens mest kända varuhus: Harrods. I en särskild isgrotta tar Harrods egen tomte emot barn och delar ut paket, mot någon hundralapp per telning. Tomten går på sitt pass redan i början av november och jobbar sedan hårt ända till julafton. Boka tomtetid i förväg; varuhustomten är nästan lika populär som den äkta varan. Från november är det förstås också dags att klä in hela Harrods i miljoner lysande lampor, vilket gör att varuhuset ser ut som ett glimrande presentpaket från mörkrets inbrott. 

harrods.com

Harrods i full julskrud lockar miljoner. Foto: Visit Britain

 

12. Sloane Square hotel 

Prisvärt i lyxkvarteren

Med bara en rad toppvarumärken med de mest kreativa julskyltningarna att passera på väg mot Harrods och Winter Wonder Land ligger Sloane Square Hotel. Läget är perfekt för den som vill bo prisvärt mitt i de tjusigaste kvarteren, mitt på Sloane Square i de kungliga områdena Kensington och Chelsea. Hotellet är inte överdrivet tjusigt, men har fräscha rum och familjestudios till vettiga priser, för att vara London. En trappa upp ligger gästernas eget vardagsrum som också fungerar bra för en drink innan teaterpjäsen – eller för julklappsutdelning. Rum från corka 2 000 kronor natten. 

sloanesquarehotel.co.uk

Prisvärda Sloane Square Hotel ligger mitt de burgna kvarteren och nära Harrods. Foto: Sloane Square

 

13. Forest on the roof 

Vintertakbar på Selfridges

Varuhuset Selfridges har en relativt dold takterrass som inför jul omvandlas till vinterträdgård med utsikt. Mest spännande är kanske den något svårtillgängliga transporten till Forest on the Roof: bara en enda hiss leder upp hit. Sedan går vägen via en glitterkorridor som skulle glädja isprinsessorna i Disneyfilmen "Frost#, och som uppenbarligen piggar upp de piffiga Londondamerna som hittar hit i stora skaror. Dekoren är kanske mer exotisk för en britt än för svenskar, med väggar klädda med björkstammar, högar med ved, silverkulor och värmande plädar. Men utsikten över Londons tak tilltalar alla och det är alltid trevligt att vila benen under hårda shoppingpass. 

forest-restaurant.co.uk

LÄS MER: Julfest på Hogwarts – ett måste för alla Harry Potter-fans

Ingången till Selfridges vintertakbar passar isprinsessor. Foto: Lottie Knutson

14. 41 Hotel 

Här får du en egen julgran

Med nedtonad lyx och service som just utnämnts till ”världens bästa” enligt resetidningen "Condé Nast" ordnar 41 Hotel självklart en egen liten julgran på rummet för den gäst som inte nöjer sig med bibliotekets gemensamma gran framför öppna spisen. Hotellet har bara 30 rum. Alla ligger på femte våningen mitt emot de kungliga hovstallarna i Buckingham Palace. Sängarna är nästan onaturligt sköna. Gästerna får små överraskningar med dryck, snacks och färsk frukt. Den gemensamma lobbyn, matsalen och biblioteket bjuder på bufféer och småplock stora delar av dagen. 41 är nästan för komfortabelt; det krävs en kraftansträngning för att inte bara stanna och sippa mulled wine i soffan framför brasan hela dagen. Pris från cirka 4 500 kronor natten.

41hotel.com

Mulled wine framför brasan på 41 hotel. Foto: Lottie Knutson

 

15. The Ritz

Eftermiddagste med julkör

The Ritz är en glamourös extra-allt-institution också i vanliga fall. Till jul går dekoratörerna och floristerna nästan amok på det berömda hotellet. Redan i lobbyn ståtar en närmare tio meter hög gran, särskilt framodlad och handplockad i The Highlands. Det tar tio personer sju timmar att dekorera bara huvudgranen. Därefter följer en sådan orgie i julpynt att de mest hårdföra bling-bling-fantasterna bleknar till minimalistiska asketer vid besöket: 10 000 pynt och 6 500 ljus är ganska svårslaget. Eftermiddagsteets bakelser har naturligtvis anpassats färgmässigt och en kör sjunger julsånger. Här skapas minnen för livet – och mättnad i flera dygn. 

theritzlondon.com

Jul-te på Ritz i London. Foto: Visit Britain

 

16. Ham Yard

Trendjul i Soho

Redan vid ankomst möter en hel stad i pepparkaka, för säkerhets skull med ett minitåg som kör runt bland byar, hus och figurer. Därefter bjuder detta supercoola nöjescentrum och hotell mitt i Soho på de trendigaste juldrinkarna i fantasifullt och läckert inredda barer och restauranger. Den som vill ge bort en annorlunda julklapp spelar bowling på nedre plan. Eller ordnar en privat filmvisning i de coola lokalerna med egen bar i hotellets nedre regioner. Missa inte det genomskinliga röret fyllt med apelsiner som vindlar 10 meter från taket ned till nedervåningens juicepress i baren. 

firmdalehotels.com

LÄS MER: Magi – London öppnar museum för häxtkraft 

En liten del av Ham Yards pepparkakshus. Foto: Firmdale Hotels

 

17. Liberty 

Tidigaste julshopen

Liberty:s fasad är ett antikt minnesmärke och prydnadsföremål i sig själv: korsvirke och grundat 1875 av Arthur Lasenby Liberty. Från början såldes mest prydnadsföremål och textilier från Asien. Men sortimentet gick redan i början av 1900-talet mer mot inredning i Arts and Crafts-rörelsens anda. Pappersavdelningen är därför en idealisk källa till vackra och personliga julklappar. Interiören på Liberty:s är välbevarad med ekfanér och svindlande himmelstak. Längst upp i varuhuset öppnar den gigantiska julavdelningen redan i början av oktober. Allt är tematiskt indelat utifrån färg eller typ metall på dekorationerna; guld, silver, koppar. Här finns också olika nationer representerade, med fokus på brittiskt pynt, förstås. 

libertylondon.com

Liberty ligger runt hörnet från Regent street och öppnar julshoppen redan i oktober. Foto: Lottie Knutson

 

18. Rubens by the palace

Familjebo i sammetsrött

Vad sägs om julfirande granne med drottningen och Buckingham Palace? På Rubens by the Palace snålas det inte med oljemålningar, kungaporträtt, röd sammet, afternoon tea, öppna spisar och ekfanér. Granen i entrén är naturligtvis överdådig och pyntad i matchande röda toner. På detta urbrittiska hotell med hög standard är barnen ovanligt välkomna. Personalen gör verkligen allt för att de yngre gästerna också ska känna sig hemma. Priset för ett rum för fyra ligger runt 5500 kronor natten.  

rubenshotel.com

Rubens by the Palace pyntar granen ordenligt. Foto: Lottie Knutson

 

19. Nötknäpparen på The Royal Ballet

Klassisk julbalett

Många britter och inflygande besökare har sin egen lilla jultradition vad gäller "Nötknäpparen" på The Royal Ballet. Det är lite ”same procedure as every year”; den lilla flickan Clara i Tjajkovskijs balett får varje jul, från december till mitten på januari, se sin leksak den mekaniska nötknäpparen, bli levande. De besegrar en ond råttkung och tar sig till en fantasivärld med levande dockor. Efter den förtrollande föreställningen kan julen börja. Balettbesökarna går ut i Londons gnistrande nattliv och skålar för julen. 

roh.org.uk

Ingen Londonjul utan nötknäpparen. Foto: Visit Britain

 

20. Hamleys

Bara hårda paket

Den mytomspunna leksaksaffären Hamley's på Regent street är ett himmelrike för ungarna men ofantligt jobbig för föräldrar med anlag för otålighet och värmeslag. Toaletterna är dock fräscha och den glada personalens ivriga demonstrationer av visslande, snurrande och hoppande tingestar ganska underhållande. Och priserna är faktiskt inte särskilt höga. Eftersom värmen och trängseln stiger proportionerligt för varje dag som julafton närmar sig rekommenderas ett tidigt besök. 

hamleys.com 

Leksaksaffären Hamleys Toy shop på Regent street. Foto: Birtain on view

 

21. Russel & Bromley 

Glittrande skor i alla smaker

Varför lägga pengar på julpynt när ett par skor, dessutom hyfsat sköna, kan göra hela glitter-och-glam-jobbet? Russel&Bromley är en brittisk kedja som inte finns i Sverige. Här finns kvalitetsskor för alla smaker. Särskilt för damer som vill ha gnister, guldrosetter eller röda metallikpumps inför jul och nyår. Eller handskmjuka, höga, röda mockastövlar. Gärna med matchande väska. Killarna hittar också skor som varar länge: vad sägs om midnattsblå promenadskor med röda snören? Butikerna på Oxford och Regent Street är välsorterade men Covent Garden har också ett bra urval. 

russellandbromley.co.uk

LÄS MER: The Distillery – hotellet i London hyllar gin

 

22. Winter Wonderland 

Julens nöjesfält

Hyde Parks Winter Wonderland har vuxit sig större och glammigare för vart år. Det började med en anspråkslös skridskobana för tio år sedan. I dag är Winter Wonderland ett jättejippo. Under sex veckor förvandlas parken till ett gigantiskt nöjesfält med jultema. Här finns allt från pariserjul till landets största skridskobana, parker med skulpturer av is, julcirkus och en rad ganska vanliga attraktioner att slängas och gunga runt i. Winter Wonderland erbjuder till och med isdans med Nötknäppartema. Självklart säljs mängder av skräpmat och varmt sött vin, mulled wine och hela härligheten är dekorerad med miljontals kulörta lampor i julfärger, och lite till. 

hydeparkwinterwonderland.com

Winder Wonderland. Foto: Visit Britain

 

23. Neals Yard Dairy 

Njut av klassisk stiltonost

Ingen engelsk jul utan en god, vällagrad stiltonost: den klassiska engelska blåmögelosten med fin sälta och fyllig, stark smak. God till portvin eller mulled wine. Självklart måste en stilton smygas ner i bagaget hem till Sverige - och hos Neals Yard Dairy lagras ostarna till perfektion. Stilton står för 80 procent av försäljningen till jul. Köerna ringlar sig långa i de tre butikerna och det finns oändligt många lokala tillverkare och lagringar att välja mellan. Trots det finns här alltid tid för provsmakning och smakråd från ostmästaren. Den som vill satsa ordentligt ger sig själv en ostprovarkurs i julklapp. 

nealsyarddairy.co.uk

Den nödvändiga stiltonosten finns hos Neals Yard Dairy. Foto: Lottie Knutson

 

24. Chiltern Firehouse

Eldigt och kändistätt

Genom den hemliga passagen Gee’s från Oxford Street via St Chrisophers Place är det inte långt till de vackra, turistfria sekelskiftesgatorna i Marylebone. Och här, i en gammal brandstation i rött tegel från 1889, ligger Chiltern Firehouse: Michelinkocksrestaurang, lyxhotell och kändismagnet med stammisar som Leonardo DiCaprio och David Beckham. Men kändisarna till trots är Chiltern Firehouse ett ovanligt mysigt ställe. Och det blir inte juligare än i vinterträdgården med öppen eld och specialkomponerade drinkar. Den ultimata jultomten bjuder sin kära på middag och en övernattning i ett av rummen med öppen spis. 

chilternfirehouse.com, starsightings.com

LÄS MER: London får pizza- och proseccofestival i höst 

Chiltern Firehouse lockar kändisar från hela världen och när julmysigast i Marylbone. Foto: Lottie Knutson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande