Äntligen öppnas den mytomspunna röda grinden i Liverpool.
1 av 3: Äntligen öppnas den mytomspunna röda grinden i Liverpool. Foto: Shutterstock
Beatles 1967 då skivan ”Strawberry Fields Forever” gavs ut.
2 av 3: Beatles 1967 då skivan ”Strawberry Fields Forever” gavs ut. Foto: WENN/IBL
Bakom den här skylten lekte John Lennon som barn.
3 av 3: Bakom den här skylten lekte John Lennon som barn. Foto: Shutterstock

John Lennons hemliga park öppnar för fansen

Hundratusentals Beatlesfans har under åren nyfiket spanat över de låsta grindarna till parken i Liverpool som John Lennon gjorde världsberömd med sin Beatles-sång ”Strawberry Fields Forever”. 

Nu släpps vi äntligen in.

Parken öppnas för allmänheten, kompletterad med en ny utställning om Johns barndom och ett kafé.

Skilsmässobarnet John växte upp med sin moster Mimi vars hus låg nära Strawberry Field. Förutom gräsmattor och prunkande växter rymde det parklika området även ett barnhem drivet av Frälsningsarmén (från 1936 tills det stängdes 2005).

En av de stora festligheterna under Johns barndom var de årliga sommarfesterna som hölls här. Han fick i unga år också en vana att klättra över områdets staket och leka med barnen på hemmet. Det gick så långt att företrädare för barnhemmet besökte Johns moster för att klaga. John fortsatte med sitt tilltag ändå. 

Barnhemmet och dess park blev världsberömd genom Johns Beatleslåt ”Strawberry Fields Forever” 1967. 

Men dess grindar förblev stängda. Antalet tillresta Beatlesfans som hängde vid dem år efter år gick dock inte att ignorera så de knallröda järngrindarna och namnskyltarna har underhållits i alla år. Inte minst för att skydda mot allt klotter från fansen.

LÄS MER: Den spanska staden där John Lennon har en hedersplats 

Utställning om John Lennon i september

Nu i september öppnas området till sist för allmänheten, skriver Liverpool Echo. Då invigs även en ny utställning om Johns barndom och hans kopplingar till området, samt ett nytt kafé.

Första spadtagen till bygget togs under en högtidlig ceremoni förra sommaren av Johns halvsyster Julia Baird och Beatlesproducenten George Martins änka Judy. 

Strawberry Field ligger i villa- och radhusförorten Woolton, där både John och Paul McCartney växte upp, i södra Liverpool. 

Det krävs entrébiljett för att besöka parken. Försäljningen av dem har inte startat och vad de kommer att kosta är inte känt ännu. 

Anläggningens namn är Strawberry Field (singular). I sin låt använde John dock den äldre benämningen, Strawberry Fields (plural).

LÄS MER: Liverpool på Anfield – engelsk fotbollskultur 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande