Italiens vackraste platser - fantastiska favoriter
Italien slutar aldrig att förundra.
Ju mer du reser i det stövelformade landet desto mer förstår du hur mycket det finns kvar att se. Att upptäcka. Att smaka på.
Här är en lista på tolv av Italiens vackraste platser.
TEXT AV: Åsa Johansson
ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i dina italienska favoritstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)
1. Rom
Rom, den eviga staden. Det är ett självklart val på en sådan här lista. Gå ut på tidigt på morgonen innan stadens gränder fylls med motorcyklar, bilar, turister och romarnas snabba fotsteg. Se Pantheon, romerska forumet, Vatikanen, nyrenoverade Fontana del Trevi, Spanska trappan – oj vad mycket man ska hinna med!
Trots att italienska damer verkar kunna springa maraton i högklackat så är det bättre, i alla fall som utlänning, att lämna klackarna hemma och ha bekväma tåliga skor på fötterna. I Rom går man mycket. Och man ska inte ha bråttom. Saktar man ner på stegen känner man hur historien vilar under fötterna. Glöm inte att titta upp lite då och då på de vackra, ofta blomsterklädda romerska balkongerna. Ja, och så avsluta med en espresso på en bar i mysiga kvarteret Trastevere innan du fönstershoppar på lyxiga Via del Corso och Via dei Condotti där Prada, Gucci och Ferrari-affärerna ligger på rad.
I Rom går det att undvika de värsta turistfällorna bara man läser på lite innan. Här är ett par exempel; ät en typisk italiensk pasta på Salumeria Roscioli (www.salumeriaroscioli.com), glass på Otaleg (www.otaleg.com) och drick vin precis intill det italienska parlamentet (www.enotecaalparlamento.com).
Ta sig runt: Ta på dig bekväma skor och använd benen.
Resa hit: SAS, Ryanair, Norwegian flyger regelbundet till Rom.
2. Sardinien
Sardinien har länge varit en favorit för internationella jetsetare. Yachter, stora lyxiga villor och champagne i stora lass. Inte så konstigt att Sardinien lockar med det otroligt kristallblå vattnet och de kilometerlånga vita sandstränderna.
Det mest populära resmålet för den som vill ha sol, bad och lyx är Costa Smeralda och hamnstaden Porto Cervo. Här gäller det att ha laddat kreditkortet om man vill ha roligt. På den nordöstra delen av Costa Smeralda ligger två av öns mest berömda stränder: Poltu di Li Cogghji och Spaggia del Principe.
Men Sardinien är så mycket mer. Inåt land upp mot bergen, som kallas Barbagia, vaktar hedarna sina får. Svartklädda äldre damer lagar traditionell mat i sina stora grytor. Så som de alltid gjort. Vinet serveras i vanliga, enkla dricksglas och lammköttet äts med händerna. Uppe i bergen behövs ingen parfym för här är doften av rosmarin och lavendel ständigt närvarande. Att hyra bil är att föredra. Trots att ön är den näst största i Medelhavet efter Sicilien tar det bara fyra timmar att köra från den norra delen till den södra.
Ta sig runt: Hyr bil och kör på de större vägarna om du känner dig osäker. Men de bästa vyerna och minnena får man om man vågar sig ut på de riktigt smala och lantliga vägarna.
Resa hit: Reguljärflyg avgår från Stockholm, Göteborg och Malmö till Cagliari. Det går även charterflyg till Sardinien.
3. Sicilien: Noto och Modica
När man kommer åkande på de krokiga vägarna omringade av fält med grönsaker och olivlundar och ser staden Noto torna upp sig mot horisonten måste man gnugga sig i ögonen. Man tror inte att det är sant. Staden är som en diamant i en grönsakskorg.
Noto blev totalförstörd av en jordbävning 1693. Staden byggdes upp igen åtta kilometer längre ner i dalen med hjälp av dåtidens bästa arkitekter och konstnärer - man kan lugnt säga att de gjort ett bra arbete. Noto visar sin bästa sida när solen sakta börjar gå ner och sandstenen skiftar i varma rosa och gula färger. Längs huvudgatan Via Vittorio Emanuele står stadens mest berömda byggnader uppradade: den imponerande katedralen, Palazzo Ducezio samt kyrkorna San Carlo och San Domenico. I Noto verkar en mycket berömd konditor, Corrado Assenza, som serverar de mest fantastiska cannoli fyllda med ricottaost på sitt Café Sicilia.
Cirka 45 minuter västerut ligger en annan juvel till stad: Modica. Det är en barockstad som är vida känd för sin chokladproduktion. Spanjorerna tog med sig aztekernas tradition till Modica på 1600-talet. Modica har lyckats stå emot industrialiseringen och än i dag är det bara socker, kakaobönor och kryddor som är ingredienserna i cioccolato di Modica. Besök till exempel chokladproducenten Antica Dolceria Bonajuto som startade år 1880 (www.bonajuto.it).
Ta sig runt: Hyrbil är bäst här också.
Resa hit: Flyg till Catania och kör söderut förbi vackra Siracusa på vägen.
4. Venedig
Tänk att det faktiskt finns en stad som har kanaler i stället för vägar. Båtar i stället för bilar. Broar i stället för viadukter. Man behöver inte göra så mycket i Venedig mer än att tappa bort sig och sedan försöka hitta vägen tillbaka. Det är då man kommer in på de smala gränder som kallas calli där tiden verkar ha stannat. Man skulle inte bli särskilt förvånad om Casanova kom springande, jagad av en make till någon av många älskarinnor, för i Venedig känns det som om att allt kan hända.
Staden visar sin bästa sida på våren och hösten. Sommartid fylls den redan turisttäta staden av ännu fler turister och det är varmt och fuktigt - undvik. Museer finns det gott om. Se Tintorettos imponerande målningar på Galleria dell´Accademia eller på Scuola di San Rocco. Gå in på museet Palazzo Ducale på berömda Markusplatsen där du även kan beundra Markuskyrkan med sina vackra dekorationer. Mata inte duvorna på torget för då får du böter och sätt dig inte ner på Markusplatsens dyra uteserveringar om du vill undvika en saftig nota. En espresso kan kosta över hundralappen. En mer modern favorit är Peggy Guggenheim-museet som ligger längs Canal Grande. Här bodde Peggy Guggenheim vars privata samling innehåller verk av bland annat Picasso och Francis Bacon. Inne på museet finns även en restaurang som har bra luncher (www.guggenheim-venice.it).
På kvällen går lokalbefolkningen ut för en aperitif och cicchetti (Venedigs svar på tapas). En favoritbar är Osteria all´Arco som ligger strax intill Rialtobron på adressen Sesterie San Polo, 436.
Ta sig runt: Till fots och med det lokala färjenätet (som stadsbussar på vattnet). Taxibåtarna är dyra och gondolerna turistfällor.
Resa hit: Flyg till Milano och ta tåget till stationen Santa Lucia som ligger precis vid Canal Grande. Eller flyg direkt till Venedig.
5. Cinque Terre
Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore är fem av de mest kända byarna i Cinque Terre. De ligger på kusten i Ligurien. Här är allt som i ett lilleputt-land. Och så vackert.
Cinque Terre är ett bevis på vad människan kan åstadkomma när den är på gott humör. För här har invånarna format kuststräckan genom hårt och enträget arbete. De har också byggt de många stenmurarna och terrasserna som leder ända ner till havet – och haft så bra smak att de målat de pittoreska sneda husen i pastellfärger. Och tänk att man kan odla vindruvor och citroner i nerförsbacke.
Här kan man vandra på någon av de stigar som likt ett spindelnät binder samman de små samhällena. Eller sätta sig i hamnen och bara njuta av livet.
Det är svårt att välja vilken av byarna som är den vackraste. Kanske den helt bilfria Vernazza som ligger på en udde ut mot havet. Eller Manarola som bara har en gata som leder ner till den lilla båthamnen. Fast Corniglia, som är den enda av byarna som inte ligger direkt vid havet, har också sin charm. Ja, ni ser. Det går inte att välja när det handlar om Cinque Terre. Du får bestämma själv medan du dricker ett glas lokalt vitt vin och äter salt ansjovis med citron och bröd på någon av byarnas många uteserveringar.
Ta sig runt: Med tåg från staden La Spezia.
Resa hit: Flyg till Milano eller Pisa. Ta tåget till La Spezia. Vandra på någon av de många vandringslederna men kolla upp vilka som är öppna. Cinque Terre har problem med erosion och lite då och då stänger man delar av vandringslederna.
6. Milano
Milano är den italienska stad som är minst italiensk. Här går man snabbt till buss och tunnelbana med gymväskan nonchalant slängande på axeln. Men det är en metropol som överraskar. Milano har tagit ännu ett steg upp på kvalitetsstegen efter att man skärpt till sig inför världsutställningen 2015.
Milano är modets och designens högkvarter och självklart finns alla de stora kända modehusen här. Men det finns även riktigt bra vintage-shopping. Som till exempel i butiken Cavalli e nastri (www.cavallienastri.com) eller hos lyxiga Memory Lane (www.memorylanevintagemilano.com).
Den kulturintresserade har också mycket att välja mellan. I Milano kan man beundra Leonardo Da Vincis "Den sista måltiden" i kyrkan Santa Maria delle Grazie. Biljetter dit kan man boka genom www.vivaticket.it
En annan attraktion är gå på opera på La Scala - där det är minst lika intressant att titta på den uppiffade publiken som på själva föreställningen.
Vi får inte glömma Domkyrkan (Il Duomo di Milano) där man kan ta hissen upp på toppen och beundra Madonnastatyn i guld på nära håll. En annan imponerande byggnad är Castello Sforzesco. Slottet, eller fortet, byggdes av Francesco Sforza på 1400-talet. Idag visas här olika konstutställningar.
Äter bra gör man också i Milano. Till exempel på bargatan Via Solferino på trevliga restaurangen Pisacco - där menyn är gjord av stjärnkocken Andrea Berton (www.pisacco.com) - eller med utsikt över domkyrkan på restaurang Giacomo Arengiario (www.giacomoarengario.com).
Ta sig runt: Tunnelbana och buss fungerar utmärkt i Milano. Det går att hyra cykel genom bike sharing (www.bikemi.com).
Resa hit: SAS flyger direkt till Milano medan Ryanair flyger till Bergamo. Det tar en timme med flygbuss från Bergamo till Milano centralstation.
7. Amalfikusten
– Låtsats bara att du är med i ett videospel så går allt bra, säger mannen bakom ratten. Vi kör på den smala trafikerade SS163 som sträcker sig längs kusten mellan Positano och Salerno på Amalfikusten. Här behövs starka nerver. På ena sidan stupar klipporna rakt ner i havet och på den andra sidan är det en vägg av sten. Precis när du tänker att här kan ingen vara så galen att våga sig på en omkörning - så svischar en bil förbi.
Kanske är det den goda maten, närheten till havet eller de saftiga citronerna som gör att folket på Amalfikusten har sådan stor tillit till livet. Tillit eller ej, även den mest frusna av själar värms upp av allt det vackra. Att åka förbi de pastellfärgade byarna, Amalfi, Positano, Ravello, och bara drömma sig bort mot horisonten, det är svårslaget. Pompei ligger ett stenkast bort och så även Paestum med sina otroliga grekiska tempel.
Musiker och konstnärer har genom alla tider haft Amalfikusten som tillflyktsort. Wagner tyckte om den, liksom regissören Franco Zeffirelli, vars bostad gjorts om till ett av de lyxigaste hotellen i Italien (www.treville.com). Idag samlas varje år konstnärer från världens alla hörn på festivalen i byn Ravello (www.ravellofestival.com).
Visst är det mycket turister. Högsäsongen varar mellan april och oktober. Har du möjlighet att åka hit innan eller efter den perioden så är det ett extra plus.
Ta sig runt: Privat transport med chaufför är dyrt, bussen är trång och svettig. Det bästa är att hyra bil – det är bara att låtsats att du är med i ett videospel så kommer allt gå bra!
Resa hit: Flyg till Rom och ta snabbtåget Frecciarossa till Neapel. Från Neapel är det en timmes bilfärd till Amalfikusten.
8. Dolomiterna
Man kan dela in italienare i två kategorier: havsitalienare och bergsitalienare. De första vill vara bruna efter semestern och störs inte av att duschen fylls med sand. Bergsitalienarna tycker tvärtom. De vill ha ren luft, en aktiv semester och undviker sand mellan tårna.
Bergsitalienarna älskar Dolomiterna.
De flesta tänker på skidåkning när man nämner Dolomiterna. Och visst, här finns backar för alla: vad sägs om 120 pistar och 450 liftar uppdelat på tolv skidområden?
Det är svårt att välja. Mer information om Dolomiterna vintertid finns på www.dolomitisuperski.com
Dolomiterna ligger i Sydtyrolen som blev en del av Italien efter första världskriget. Många invånare känner sig än i dag mer som österrikare än italienare, det är även områdets skyltar på tyska ett bevis på. Mest elegant är byn Cortina D´Ampezzo där skidor och varm choklad kvällstid byts ut mot minkpälsar och champagne.
Dolomiterna är också en fantastisk plats att besöka sommartid. Att vandra på stigarna med ryggsäcken fylld med en italienska (och österrikiska) delikatesser och ha bergen som ständig bakgrund – det är inte så dumt. Missa inte Arabba och berget Marmolada. Ta kabinbanan Malga Ciapela upp till Punta Rocca 3 250 meter över havet.
Ta sig runt: Hyr bil - med vinterdäck!
Resa hit: Flyg till Milano, Venedig eller Treviso och ta hyrbilen därifrån. Ving Alpin och Go Alpin har paketresor till Dolomiterna vintertid.
9. Salento
Salento är den sydligaste delen av klacken på den italienska stöveln. Och den plattaste. Apulien är den enda regionen i Italien som inte har Apenninerna som ryggrad.
Salento är Italiens skafferi. Här är marken så bördig att man nästan kan se hur det växer. Tomater, paprikor och auberginer är så goda att det räcker med lite salt och olivolja för att känna sig som en mästerkock. Lägg till färsk fisk och bröd och du har en dundermiddag. Vin finns också. Negramaro och primitivo är kungarna av druvor som man gör finfina roséviner på. Men Salento är inte bara mat och vin. Även den kulturtörstande får sitt. Till exempel i den vackra staden Lecce som kallas för söderns Florens. Här har man inte sparat på utsmyckningarna på kyrkor och palats byggda i vit kalksten. Att se domkyrkan upplyst en ljum sommarkväll är något man sent kommer att glömma. I Lecce blandas barock, renässans och neoklassicism på ett oväntat sätt och staden lever upp kvällstid när sommarhettan lägger sig till ro. Då spelar men levande musik på gatorna, barn och äldre samlas på torgen och färgglada drinkar blandas i stadens många barer.
Vill man sola och bada ligger några av Italiens vackraste stränder just i Salento som italienarna brukar kalla för Italiens Karibien. Längs Joniska havet ligger mysiga små fiskesamhällen som inbjuder till romantiska kvällspromenader. Le Fabriche är en "masseria" (ett traditionellt hus i Salento) som gjorts om till elegant relais och ligger femton minuter från stranden (www.lefabriche.it).
Ta sig runt: Hyr bil och kör. Ta med karta. GPS fungerar inte alltid och det är dåligt skyltat.
Resa hit: Flyg till Bari och kör sedan söderut mot Lecce och Joniska havet.
10. Pienza
Vykorten ljuger inte. Orciadalen (som hör till Unescos världsarv) är precis så vacker som man förväntar. Mjuka kullar. Cypresser och olivträd. Toscanska stenhus här och där. Alla årstider är vackra. Under våren kläs fälten i rött när vallmon blommar och sommarfälten är gula av moget vete. Mitt i allt det vackra ligger en av Toscanas och Italiens vackraste byar: Pienza.
Enea Silvio Piccolomini är den som ligger bakom byns skönhet. Han blev vald till påve på 1400-talet och tog namnet Pius den andre. Han ville göra om sin födelsestad, Corsignano, till den perfekta staden. Han tog dit några av renässansens mest berömda arkitekter och döpte om staden till Pienza. Byn är liten och består av en huvudgata med gränder som sträcker sig åt båda sidor i ett fiskbensmönster. Längs byns gator ligger mysiga bottegor som säljer den berömda fårosten Pecorino di Pienza som man måste prova när man är här.
Utsikten från den lilla enkla baren Il Casello är magnifik och det är här man ska ta en aperitif innan middagen. Äter bra gör man också. Till exempel på den familjeägda trattorian Latte di Luna (Via San Carlo 2/4) dit man bör boka bord i förväg. Bo kan man göra på mysiga Chiostro di Pienza (www.relaisilchiostrodipienza.com) eller på Hotel Corsignano (www.hotelcorsignano.com).
Ta sig runt: Hyra bil är nödvändigt om du vill resa runt på egen hand i Toscana.
Resa hit: Ryanair flyger till Pisa och Norwegian till Florens. Därefter hyrbil.
11. Favignana
- Hur mycket vill du betala, undrar cykeluthyraren på sicilianskt vis när jag frågar hur mycket det kostar att hyra cykel under en vecka. Cykeluthyrarens affär ligger nere vid hamnen på ön Favignana.
Favignana bildar tillsammans med öarna Marettimo och Levanzo de Egadiska öarna, väster om Sicilien. Hit har massturismen inte hittat. Det är mest italienare i trettioårsåldern som cyklar eller åker scooter på den 16 kilometer breda ön.
Havet är så kristallblått att man har en sikt på tio meter ner till den vita havsbotten. Det får vi bevis på när vi tar en båttur med Rocco som lagar pasta med sardeller mitt ute i havet och visar var de bästa klipporna och grottorna ligger.
Favignana är ett resmål för den som tycker om att vara aktiv. Man cyklar och klättrar mycket på klipporna för att hitta den perfekta badplatsen, och en plats för de som inte vill trängas på svettiga badstränder.
Det finns inte många hotell på ön och endast en camping. Hus och lägenheter går däremot att hyra för rätt billig penning genom Airbnb. Favignana är även ett dykparadis med sitt klara blåa vatten.
Ta sig runt: Cykel eller scooter som går att hyra nere vid hamnen.
Resa hit: Flyg till Trapani med Ryanair. Ta bussen från flygplatsen ner till hamnen i Trapani och sedan färjan över till Favignana som tar en halvtimme. Man behöver inte boka färjan i förtid utan de går med jämna mellanrum.
12. Le Langhe
För mat- och vinälskaren är Le Langhe som en godisaffär. Söder om Turin och öster om staden Alba, omringad av Alperna, havsbergen och Apenninerna ligger de höga vinklädda kullar som bildar Le Langhe.
Här gör man de världsberömda vinerna Barolo och Barbaresco. Vinrankorna växer på branta sluttningar och under hösten, då bladen skiftar i höstens gulröda färger, är det svårt att tro att något kan vara vackrare. Men Le Langhe är inte bara vin. Här finns den eftertraktade vita tryffeln och i staden Alba i oktober varje år har man en av världens mest berömda tryffelfestivaler (www.fieradeltartufo.org).
Området har många riktigt bra restauranger och trattorior. En av Italiens åtta trestjärniga Michelin-restauranger ligger i Alba och heter Il Piazza Duomo (www.piazzaduomo.it). Men här finns även lokala trattorior som håller hög standard där man kan äta traditionell mat från Piemonte. Till exempel råbiff gjord på den lokala köttrasen Il Piemontese eller tajarin som är smal tagliatelle som under säsong serveras med hyvlad vit tryffel på toppen – gott!
Mysigt är att bo i Alba, en välmående stad med bra shopping och en livlig matmarknad varje lördagsmorgon. Hotellet Il Calissano är fyrstjärnigt och ligger bra till. (www.hotelcalissano.com). Vill man i stället bo på landet finns det agriturism i olika prisklasser. Till exempel lyxiga Relais Cerequio (www.palascerequio.it) eller det enklare men fräscha Relais Casa Sobrero (www.relaiscasasobrero.it).
Ta sig runt: Hyra bil är nödvändigt i Le Langhe.
Resa hit: Flyg till Milano och hyr bil, sedan tar det cirka två timmar att köra till Alba.