Cala Luna på Sardinien blev känd efter att delar av filmen “Swept Away" med Madonna spelades in här år 2002.
1 av 4: Cala Luna på Sardinien blev känd efter att delar av filmen “Swept Away" med Madonna spelades in här år 2002. Foto: Shutterstock
På Spiaggia del Campese i Italien kan man koppla av och njuta av solen hela eftermiddagen.
2 av 4: På Spiaggia del Campese i Italien kan man koppla av och njuta av solen hela eftermiddagen. Foto: Shutterstock
Spiagge di Cefalù – en perfekt strand för den som vill kombinera sol och bad med god mat och kultur på Sicilien.
3 av 4: Spiagge di Cefalù – en perfekt strand för den som vill kombinera sol och bad med god mat och kultur på Sicilien. Foto: Shutterstock
Berget Mount Capanne på Elba i Italien skyddar Cavoli Beach från nordliga vindar och skapar ett mikroklimat vilket lockar badsugna även när det inte är högsäsong.
4 av 4: Berget Mount Capanne på Elba i Italien skyddar Cavoli Beach från nordliga vindar och skapar ett mikroklimat vilket lockar badsugna även när det inte är högsäsong. Foto: Shutterstock

Italiens 4 bästa stränder – hitta din semesterfavorit

Italien lockar med historiska sevärdheter, välgjorda viner – och vykortsvackra stränder. Här listar vi fyra favoriter på öarna Isola del Giglio, Sicilien, Sardinien och Elba. Hitta din favoritstrand i Italien!

Cala Luna, Sardinien 

Cala Luna på Sardiniens östkust är öns vackraste strand med turkost och snorkelvänligt vatten, vit sand och höga kalkstensklippor. I mitten skänker rosa oleander skugga. Kombinera besöket med en båtutflykt till Grotta del Bue Marino, med stalaktiter, stalagmiter, en underjordisk strand och neolitiska hällristningar. Stranden har blivit än mer känd efter att regissören Guy Ritchie spelade in delar av filmen “Swept Away" med Madonna år 2002 just här.

Passar: De som vill ha len sand att gå på och inte räds att det ibland blir trångt.

Info: calalunasardinia.com 

Hitta hit: Sardiniens östra kust mitt emellan Baunei och Dorgali.

Mellan juli och september går det båtar från Cala Gonone till Cala Luna. Vill du promenera måste du gå cirka 4 kilometer från Cala Fuili.

Resa hit: 5-6 timmar med flyg till Sardinien. Charter till exempel Ving, Tui och Apollo. Bästa tid: Sommarhalvåret men undvik gärna att åka hit under juli och augusti då det är både hett och turisttätt.

Övrigt: Inga restauranger eller toaletter.

LÄS MER: Guide till Sardinien – vass natur och magnifika stränder 

Spiaggia del Campese, Isola del Giglio

Isola del Giglio blev världskänd efter kryssningsfartyget Costa Concordias förlisning för fyra år sedan. Men ön är mycket mer än så. Det är en undanskymd del av Italien med ljuvliga stränder. Campesestranden är den största, både lång och bred, och delas av i mitten av en klippa. Sanden är grovkornig och röd. Havet blir djupt redan efter ett par meter. Här kan man njuta av solen hela eftermiddagen tills den sjunker ner i havet på kvällen. För den som gillar att vandra finns det en stig till den berömda Faraglioneklippan och även en till Sparavieriklippan.

Passar: Barnfamiljer och dykintresserade. 

Info: giglioinfo.it 

Hitta hit: Ligger på den nordvästra kusten. Enklast att ta sig hit med bil, men det finns även buss och vattentaxi.

Resa hit: 2,5-3 timmar med flyg till Rom. 1 timme och 40 minuter med tåg från Rom till Orbetello. 20 minuter med buss till hamnen Porto Santo Stefano. 1 timme med färja till Isola del Giglio. Paketresa till exempel Expedia och MrJet.

Bästa tid: Sommarhalvåret men undvik gärna att åka hit under juli och augusti då det är både hett och turisttätt.

Övrigt: Det finns bar, båtuthyrning, vattentaxi och dykcenter.

LÄS MER: Carl Bildts 10 guldkorn runtom i Italien 

Spiagge di Cefalù, Sicilien

Romantiska kuststaden Cefalù på Sicilien ligger på den norra sidan, alldeles vid kanten av Tyrrenska havet. Cefalùs strand är mjuk, gyllene och perfekt att tillbringa en heldag på. Bästa utsikten över den får man om man följer stigen vid foten av klippan La Rocca upp till ruinerna av borgen och det antika Dianatemplet.

Passar: Barnfamiljer, par och andra som vill kombinera sol och bad med god mat och kultur.

Info: visitsicily.info 

Hitta hit: Ligger mitt i staden.

Resa hit: 3-4 timmar med flyg till Palermo. Drygt 70 kilometer öster om Palermo. Tåg finns. Charter till exempel Tui, Ving och Apollo.

Bästa tid: Sommarhalvåret men undvik gärna att åka hit under juli och augusti då det är både hett och turisttätt.

Övrigt: Gott om serveringar längs med stranden.

LÄS MER: Linda Lindorffs bästa tips på Sicilien

Cavoli Beach, Elba

De tre hundra metrarna av vit sand anses vara bland de coolaste på Elba därför att det alltid är många unga människor och partyn här. Berget Mount Capanne sträcker sig mer än 1 000 meter mot himlen och skyddar viken från nordliga vindar och skapar ett mikroklimat som gör att det är badbart även när det inte är högsäsong. Tack vare det speciella klimatet hittar man både agave och aloe vera här, växter som annars trivs bäst där det är hetare.

Passar: Unga och partysugna som främst kommer i juli och augusti. Även barnfamiljer trivs bra här.

Info: fetovaia.it 

Hitta hit: Ligger på sydöstra kusten av ön, cirka 5 kilometer från Marina di Campo. Det går även en buss från Marina di Campo.

Resa hit: Cirka 3 timmar med flyg från Sverige till Pisa. Två timmar med hyrbil från Pisa till Piombino. 1 timme med färja till Elba. Paketresa till exempel Expedia, Mr Jet och Sembo.

Bästa tid: Sommarhalvåret och långt in på hösten, men undvik gärna att åka hit under juli och augusti då det är både hett och turisttätt.

Övrigt: Det finns restauranger och parasoller att hyra. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande