Flera av byggnaderna ligger längs med den berömda Via Appia.
1 av 3: Flera av byggnaderna ligger längs med den berömda Via Appia. Foto: GETTY IMAGES
Andra ligger längs pilgrimsleden Via Francigena, här ses den antika Djävulsbron.
2 av 3: Andra ligger längs pilgrimsleden Via Francigena, här ses den antika Djävulsbron. Foto: GETTY IMAGES
Castello di Montefiore i Marcheregionen ingår också i initiativet.
3 av 3: Castello di Montefiore i Marcheregionen ingår också i initiativet. Foto: SHUTTERSTOCK

Italien skänker bort 103 slott och gårdar

Drömmer du om ett eget slott i Italien?

Nu har du chansen.

Och – tro det eller ej –  dessutom kan du få slottet helt gratis.

Den italienska staten vill skänka bort över 100 historiska byggnader. Det handlar om slott, villor, kloster, torn och bondgårdar över hela landet.

Initiativet är ett led i en kampanj för att styra turismen från överbefolkade och extremt populära områden och städer som Venedig till lugnare områden spridda över landet.   

Och du behöver inte betala ett öre för att ta över något av de för tillfället 103 objekten.

Men visst finns det en hake: Den som nappar på erbjudandet måste förbinda sig att renovera fastigheten och bygga om den till någon form av turistfacilitet som ett hotell, en restaurang eller ett spa.

– Tanken är att byggnader som står oanvända ska omvandlas till inrättningar som kan nyttjas av turister, liftare, cyklister och personer på pilgrimsvandring, säger Roberto Reggi på italienska statens fastighetsverk (Agenzia del Demanio) till The Local.

LÄS MER: Italiensk bergsby betalar dig för att flytta dit

Flera ligger längs Via Appia

Alla de aktuella byggnaderna ligger avskilda från turisternas stora allfartsvägar. 44 av dem utmed historiska vägar eller pilgrimsleder och de 59 övriga utmed cykelleder. 

De kan ligga utmed till exempel Appianska vägen (en gammal romersk rutt som förbinder Rom med Brindisi på sydkusten), Via Francigena (en uråldrig pilgrimsled mellan Rom och Italiens gräns i norr) samt utmed flera av landets stora cykelrutter.

På listan över tillgängliga objekt finns till exempel gamla försvarstorn, bondgårdar, skolor och kloster utmed kusten eller i inlandet.

Bland de ovanligare fynden märks Castello di Montefiore i Marcheregionen, byggt på 1200-talet för att försvara staden Recanati från attacker från andra näraliggande städer.

LÄS MER: Carl Bildts 10 bästa tips i Italien

Få slott gratis – bygg för turister

Och inte allt för långt i från Rom, i regionen Lazio, ligger slottet Castello di Blera, byggt på 1000-talet på en klippsida av en lokal adelsfamilj. Slottet har många medeltida inredningsdetaljer bevarade. 

Men för att få någon av de nämna byggnaderna måste du presentera en tydlig plan på hur de ska byggas om för att kunna nyttjas av turister.

I först hand söker man olika typer av entreprenörer och affärsföretag med realistiska möjligheter att kunna genomföra vad som önskas.

Ytterligare 200 gratis fastighetsobjekt kommer att erbjudas under de kommande två åren.

Mer information finns via länken här till ansvariga myndigheten Agenzia del Demanio.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande