Dolomiterna anses av många som världens vackraste berg.
Dolomiterna anses av många som världens vackraste berg. Foto: BISTI

Vandring i Dolomiterna – natur möter gastronomi

De berömda Dolomiterna i norra Italien är ett natur- och matparadis i ett. Sagolik vandring på dagen kan avslutas med gastronomi i världsklass framåt kvällen.

Att åka buss genom dalen Val Rendena i norditalienska Dolomiterna gör att man riskerar vrida nacken ur led. I denna trakt är Dolomiternas berömda taggiga berg svårslagbart vackra och imponerande.

– Bara titta där! Vilka berg! ropar jag.

– Ja ja, men vänd på huvudet! Kolla bakom dig! svarar min stolsgranne i bussen.

Vi krockar nästan med pannorna när vi försöker titta åt var sitt håll samtidigt. 

I dag ska vi längre in bland dessa berg än vi har varit tidigare. Vid byn Carisoli svänger bussen in i den trängre sidodalen Val Genova, som ibland kallas vattenfallens dal. Vi förstår varför, när bussen stannar vid vägens slut på 900 meters höjd. Vi kan kliva direkt ut och redan från parkeringsplatsen beundra det mäktiga Nardisfallet. 

Granskogen står tät och tyst kring oss. Arrangören av denna dagstur delar ut cykelhjälmar och pekar på en karta: 

– Titta på den streckade linjen. Vi ska upp på 1 600 meter, till högslätten Bedole.

En otränad person som jag känner lätt ängslan inför höjdskillnaden. 700 meters stigning? Kommer jag orka? Först när arrangören lastar ut cyklarna ur sin skåpbil slutar jag oroa mig, då det visar sig vara helt nya och starka elcyklar.

Cykling är ett perfekt sätt att uppleva Dolomiterna på. Foto: BISTI

Genom världsarvet Adamello Brenta

Med lätt surrande elmotorer trampar vi utan alltför mycket besvär uppför den slingrande vägen genom Val Genova i nationalparken Adamello Brenta. Att området blev ett världsarv 2009 säger lite om hur unik naturen anses vara här. I dalens täta barrskogar lever hjort och björn, men de syns inte till. 

Vi passerar små byar och rastställen och utsikterna blir mer sagolika ju högre vi kommer. Blomsterängarna tycks snart vara skapade åt familjen von Trapp i ”Sound of music”. Flera vattenfall kommer porlande ner från bergssidorna, och en fors med turkosskimrande vatten ormar sig fram genom dalen. Utan den vore inte vykortet komplett.

Efter ett par timmar är vi framme vid målet, den högt liggande Bedoleslätten. Här kliver vi av cykelsadlarna för en längre paus. Det tar nämligen ett tag att smälta synintrycken från denna plats. Som i en saga går ockrabruna hästar med blonda manar omkring och betar fridfullt, omgivna av obevekliga 3 000-meterstoppar. Uppe vid bergskrönen skymtar den största glaciären i italienska alperna, 18 kvadratkilometer stor. Det känns som om jag drömmer.

LÄS MER: Vandra på Korsika: upplev öns dramatiska natur 

Val Genova är en sidodal till den större dalen Val Rendena i Dolomiterna. Foto: ANDERS PIHL

Madonna di Campiglio – mer än Stenmark

På eftermiddagen återvänder vi till Madonna di Campiglio, där vårt hotell ligger. Klingar namnet välbekant? Ja, det var här som Ingemar Stenmark slog igenom 1974 då han tog sin första världscupsseger, och det var här som han vann några av sina mest överlägsna segrar. Pisterna i Madonna tillhörde alltid Stenmarks favoritbackar.

I många svenskars medvetande är Madonna di Campiglio fortfarande främst en av Italiens populäraste skidorter. Allt fler upptäcker dock hur inbjudande denna trakt är att besöka även under sommaren. Madonna di Campiglio ligger 1 500 meter över havet, mitt i den italienska alpregionen Trentino. Omgiven av berg och linbanor i alla riktningar har orten nära till mängder av vandringsleder på olika höjd. Den som vill vandra högt över trädgränsen tar bara linbanan direkt till de högre höjderna.

Madonna har överlag ett väldigt bra läge mitt i Trentino, där Dolomiterna får sitt vildaste och mest overkliga utseende med sylvassa bergstoppar som tycks vara tecknade av en illustratör av en fantasyroman.

Dolomiternas spektakulära utseende har med dess geologiska historia att göra. Bergens vassa former beror på att de faktiskt är gamla korallrev. Dessa rev växte en gång på en undervattensplatå av lavasten. Lavastenen har eroderat bort, samtidigt som de förkalkade korallreven under årmiljoner pressats allt högre upp över havsnivån av kontinentalplattornas rörelser. Detta är förklaringen till att Dolomiternas toppar befinner sig på ungefär samma höga höjd.

Det går lätt att vandra på högre höjder kring Madonna Di Campiglio. Foto: ANDERS PIHL

Det växer edelweiss i Vallesinella

Cykelturen i Val Genova blir inte det enda äventyret denna dag. På eftermiddagen hinner vi med en kortare vandring i Vallesinella, en dal möjlig att nå direkt från Madonna di Campiglio. Eftersom den endast är 11 kilometer lång och med klart måttliga höjdskillnader passar leden Giro delle Cascate di Vallesinella de flesta. Vandringen går intill berget Monte Spinale och som namnet antyder förbi ännu fler vattenfall. Fallen i Vallesinella är inte så höga som Nardis, men mer fantasieggande där de forsar fram mellan olika avsatser och prång i den höga granskogen. Vi konstaterar att bland Vallesinellas tuvor och mossor är det inte för sent för edelweiss. Myten att den schweiziska nationalblomman bara växer på platser där den är omöjlig att plocka är just bara en myt. I Dolomiterna är edelweiss en vanlig syn, inte minst kring vattendragen i Vallesinella.

Återkomna från Vallesinella i skymningen är det dags för en apericena på hotellet för vår lilla grupp. Det är en underbar italiensk uppfinning som innebär att man slår samman aperitifen med en lättare middag. Drinkar och vin gör sällskap med smårätter och kallskuret. I den lilla buffén som ställs fram för oss hittar vi lokala Trentino-viner, som det omtalade Teroldego, även kallat ”Drakblodet”, samt Spressa delle Giudicarie - en ost som enbart görs av mjölk från trakten samt grappa och honung.

Följande kväll äter vi ännu bättre. Scenerierna i Dolomiterna ger kungliga upplevelser dagtid medan den briljanta krogscenen i Madonna kan innebära något liknande på tallriken kvällstid. Vi går till Il Gallo Cedrone, en restaurang som har ryktet att höra till de bästa i Trentino-regionen.

Som förväntat får vi en matupplevelse på toppnivå. Krogens ”dubbla” ravioli med ädelost och ankmousse, biff från Val Rendena med sås på murklor och tryffel samt kammusslorna med kakaosmör, rökta aprikoser och vaniljmerengue håller ypperlig klass, och det gör också personalens vinförslag.

Edelweiss – mytomspunnen blomma. Foto: ANDERS PIHL

LÄS MER: Vandra i Mallorcas vilda världskulturarv 

Tre Guide Michelin-krogar

Lilla Madonna di Campiglio har endast 700 fasta invånare men rymmer inte mindre än tre restauranger med Michelinstjärnor: Il Gallo Cedrone, Stube Hermitage och Dolomieu. Därutöver finns en hel rad utmärkta krogar strax under den översta hyllan av kvalitet.

Hur kan en så liten ort med ett relativt isolerat läge hålla en så hög kulinarisk nivå? Stefano, servitör på Il Gallo Cedrone, förklarar:

– Eftersom Madonna är en turistort året runt skapar den ständiga strömmen av besökare utifrån ett underlag för en restaurang som denna. Att trakten är så rik på förträffliga råvaror och traditioner är den andra halvan av förklaringen.

I Trentino-regionen finns sedan gammalt flera olika gastronomiska influenser. Här korsas det italienska kökets alla härligheter med den lokala matkulturen i Sydtyrolen med stark påverkan från Österrike. Inte så konstigt med tanke på att Trentino fram till 1918 var en del av dubbelmonarkin Österrike-Ungern.

Med landskap, mat och vin av gudabenådad klass saknas bara musik för att göra helheten komplett. Som tur är befinner vi oss i Madonna di Campiglio under musikfestivalen I Suoni delle Dolomiti. Denna årliga festival pågår under ett par sommarmånader då konserter ges på olika platser i Trentino, inte minst i Val Rendena. Varje år kommer flera stora namn inom den klassiska musiken hit.

– Festivalen har blivit en allt mer besökt händelse i Dolomiterna, och den rymmer alltid några unika tilldragelser, berättar Katia Vinco på den officiella turistbyrån Trentino Marketing.

Mat i världsklass på michelinkrogen Il Gallo Cedrone. Foto: ANDERS PIHL

Finalkonsert i soluppgången

Festivalens finalkonsert sker på en väldigt oväntad plats och tidpunkt. På kvällen tar jag linbanan upp på Monte Spinale och sover över i alpstationen Rifugio Stoppani på 2 500 meters höjd. Väckarklockan får upp mig vid fyratiden på morgonen. Serveringen har öppnat och förser mig med varmt kaffe och en nybakt cornetto innan jag kliver ut i mörkret utanför. Det känns underligt att vandra i berg utan att knappt se handen framför mig. Ficklampa är ett måste. 

Till en början ser jag bara silhuetter och hör röster. Men snart lyser ljuskäglorna från hundratals ficklampor upp sluttningen som jag går på, medan himlen börjar ljusna. Vi är alla på väg till gryningskonserten – i flera bemärkelser festivalens årliga höjdpunkt. 

Stigen som funktionärerna hjälper oss att hitta i dunklet leder till en liten sänka i det karga alplandskapet. De magnifika omgivningarna kläs sakta av mörkret. Precis när solens första strålar träffar orkesterledaren Mario Brunellos cello inleder han med adagiot från Konsert för två cellos av Bach. Musikerna i symfoniettan Kremerata Baltica sitter bakom honom. Efter Bach följer stycken av Mozart och Tjajkovskij. Musiken svävar mellan Dolomiternas ikoniska taggar som tornar upp sig i den nära bakgrunden. Behöver jag säga att det blir en konsert som jag sent glömmer?

Allt underbart är kort, och dagarna i Madonna går snart mot sitt slut. Regionen Trentino har oerhört mycket mer att upptäcka, men det får bli en annan gång. Man ska förstås inte glömma att vägen till och från Dolomiterna utan tvekan är en del av målet. Väljer man att till exempel att åka förbi den berömda Gardasjön på hitvägen kan man gott ta vägen tillbaka söderut förbi den mindre kända men lika vackra Idrosjön.

Under en av kvällarna utbryter en diskussion i sällskapet om vilka berg som är vackrast i världen. Himalaya är för stora, menar någon. Anderna och Klippiga Bergen i all ära, men inte har de riktigt dramatiken som finns här? Nej, Dolomiterna måste det vara. Vi höjer våra glas med Teroldego.

– Skål för världens vackraste berg!

”Sound of music”-liknande landskap – här på vandringsleden Giro delle Cascate di Vallesinella. Foto: ANDERS PIHL

RESA HIT: DOLOMITERNA

Resa hit: Tåg från Stockholm till Trento via München och Verona (6 byten). Från Trento buss eller hyrbil till Madonna di Campiglio. Lufthansa flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Verona, därifrån tåg till Trento och buss till Madonna di Campiglio 

Bästa tiden: För sommaraktiviteter är juni–augusti bäst, även om det finns mer plats i maj och september. 

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska. De flesta pratar lite engelska och även tyska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Högre på de kända turistorterna än i de mindre byarna, men lägre än motsvarande orter i Schweiz och Frankrike.

Ta dig runt: Hyrbil, tåg, regionalbussar, lokalbussar och linbanor. Kolla upp Trentino Guest Card, som ger fri kollektivtrafik och fritt inträde till 60 sevärdheter. Det räcker med att du bokar två hotellnätter på visittrentino.info för att få det, annars kostar det 40 euro (cirka 400 kronor).

Bra att veta: För den som ska vandra eller cykla finns den fina appen Trentino Outdoor.

Läs mer: visitdolomites.com

Böcker: Ernest Hemingways självbiografiska roman ”Farväl till vapnen” utspelar sig under första världskriget runt Dolomiterna. 

LÄS MER: Vandra i Schweiz – en lyxig upplevelse för alla sinnen 

Betande hästar på högslätten Bedole i dalen Val Genova. Foto: ANDERS PIHL

GUIDE: 10 TIPS TILL DOLOMITERNA KRING MADONNA DI CAMPIGLIO

SE & GÖRA

1. Vandring och cykling

Kring Madonna di Campiglio finns ett juvelskrin av 148 fina vandringsleder på olika höjd, enkla att nå med linbanor. Vänner av mountainbike har inte mindre än 26 egna leder att välja på. Fråga också efter Bici Bus Trek, bussar där du kan ta med dig din cykel.

campigliodolomiti.it

2. Spa och wellness

Madonna di Campiglio började faktiskt inte besökas som skidort, utan som kurort. I dag lever traditionerna kvar i ortens många spahotell. Bland många högklassiga hotell med wellnessavdelningar kan nämnas Majestic Mountain Charme, DV Chalet Boutique Hotel & Spa och Oasi del Sogno.

majesticmchotel.com

dvchalet.it

hotelchaletdelsognocampiglio.com

3. I Suoni delle Dolomiti

Musikfestivalen ”Dolomiternas ljud” liknar inte någon annan. Konserter med klassisk musik och jazz uppförs på inspirerande platser i Trentino-regionen, ofta utomhus. Årets festival är inställd, men förhoppningsvis är den tillbaka 2021.

isuonidelledolomiti.it

Musikfestivalen I Suoni delle Dolomiti liknar inte någon annan. Foto: FEDERICO MODICA / ©FOTOTECA TRENTINO SVILUPPO S.P.A

ÄTA & DRICKA

4. Il Gallo Cedrone

Denna restaurang har en Michelin-stjärna och förutom saliggörande mat finns här en mycket fin vinkällare. 

Adress: Hotel Bertelli, Via Cima Tosa 80, Madonna di Campiglio, ilgallocedrone.it/en

5. Stube Hermitage

Enastående matkreationer i alpstugemiljö. Utsedd till en av Alpernas 15 bästa restauranger. Den stora uteterrassen är en drömlik plats för lunch. En stjärna i Guide Michelin.

Adress: Biohotel Hermitage, Castelletto Inferiore 69, Madonna di Campiglio, stubehermitage.it/en

6. Ristorante Artini

Drivs sedan 40 år av familjen Artini. Här kan du smaka mycket omsorgsfullt tillagad traditionell mat från trakten där alla råvaror är utvalda från miljömedvetna producenter.

Adress: Via Pradalago 38, Hotel Bellavista, Madonna di Campiglio, hotelcampigliobellavista.it/en

Högklassig mat i genuina miljöer är ett av Dolomiternas kännetecken. Foto: CARLO BARONI / ©FOTOTECA TRENTINO SVILUPPO S.P.A

SHOPPING & NÖJEN

7. Le Cose Buone Di Cesare Maestri

Varför leta när man hittar allt i denna välsorterade delikatessbutik? Här finns massor av lokala läckerheter som Trentino-viner, marmelader, vitlökssalami och specialosten Spressa delle Giudicarie.

Adress: Piazza Rieghi 16, Madonna di Campiglio

BO BRA

8. Hotel Majestic Mountain Charme

Stilfullt fyrstjärnigt hotell, mitt i stan, ägt i 50 år av samma familj. Erbjuder en härlig wellnessavdelning med fantastiska vyer. Dubbelrum från 1 500 kronor.

Adress: Piazza Righi 33, Madonna di Campiglio

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Majestic Mountain Charme här [extern länk]

9. Hotel Bonapace

Här kan du bo bekvämt och ändå spara pengar till annat. Hotellet är trestjärnigt men ligger centralt och har ett spa och en inomhuspool. Dubbelrum från 900 kronor.

Adress: Via Monte Spinale 18, Madonna di Campiglio

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Bonapace här [extern länk]

LÄS MER: Världens 10 vackraste vandringar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande