1 av 3
Tempel i Segesta med dramatisk natur och Medelhavet i bakgrunden.
2 av 3: Tempel i Segesta med dramatisk natur och Medelhavet i bakgrunden. Foto: MARKO T WRAMÉN
Santa Flavia, en liten vacker by nära Palermo.
3 av 3: Santa Flavia, en liten vacker by nära Palermo. Foto: SHUTTERSTOCK

Upptäck ljuvliga Sicilien – Medelhavets största ö

Medelhavets största ö bjuder på massor av sol och salt hav. Men här finns också flera tusen år gamla tempel, aktiva vulkaner, livligt uteliv, god mat och syndigt smarriga bakverk. Följ med på tågäventyr runt Sicilien med författarna till boken ”Tåg & mat i Italien”!

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson

Fartvinden fläktar skönt och för med sig doften av vildörter genom de öppna fönstren. Vi hänger ut än på den ena sidan, än på den andra av den gamla rälsbussen när vi brummar fram genom det växlande landskapet. Vi har klivit på i Riposto/Giarre och skramlar fram mellan palmer, kaktusar, kloster, förfallna hus och flagnande palats. Här och där växer fruktträd i långa rader, lite längre upp är det vinrankor som står för den symmetriska skönheten. Och olivlundarna så klart, så typiska för södra Italien. Högre upp tunnar det ut i växtligheten, nu syns i stället ulliga får och en och annan get. I bakgrunden ruvar hela tiden den mäktiga vulkanen Etna med en rökplym på toppen. 

Vi befinner oss ombord på Circumetna, en liten järnvägslinje som slår en båge runt Europas högsta vulkan, 3 300 meter hög, från Riposto/Giarre i norr till Catania i söder. Det finns en järnväg längs kusten som ger en snabb och smidig resa, men turen runt Etna bjuder på en fantastisk upplevelse. Det är inte bara den dramatiska naturen – här och där löper rälsen rakt genom karga och knaggliga lavafält – det är också de små byarna som tåget stannar i. Vi hoppar av för att ta en lunchmacka i sömniga lilla Maletto, omgivet av böljande gröna backar. Den lilla staden Bronte är å andra sidan bullrig och smutsig med för många bilar, men den ligger i kanten av ett stort lavafält och är berömd för sina fina pistaschnötter. Ett alldeles utmärkt ställe att smaka det gröna guldet är på lilla stationskaféet Tabacchi F.lli Longhitano. Bardisken är fylld av fina kakor, alla bakade av Josef, mannen bakom disken. De är så goda att vi beställer en runda till!

Circumetna, järnvägslinjen som slår en båge runt Europas högsta vulkan Etna. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Åk på tågluff längs franska och italienska rivieran 

Catania – Siciliens näst största stad

Målet för rälsbussresan är Catania, Siciliens näst största stad, grundad på 700-talet före Kristus och raserad flera gånger av jordbävningar och vulkanutbrott, senast på 1600-talet. Personligen tycker vi det här är en mycket charmigare stad än storebror Palermo på nordkusten – här finns fler vackra gamla hus i gott skick, stämningen är trevligare, turisterna aningen färre och framför allt äter vi mycket godare i Catania. 

För mat och Italien är två saker som är intimt förknippade. Res i Italien och du ”tvingas” lägga mycket av tiden på att äta, allt annat vore ett helgerån. På moderna ”korkskruvsbistron” Busciò Bistrò njuter vi till exempel av en fantastisk caponata, en typisk siciliansk grönsaksröra på bland annat aubergine, paprika och selleri stekt i rikligt med olivolja och här snyggt serverad som en kub. Och på det gulliga och eleganta konditoriet I Dolci di Nonna Vincenza (”Mormor Vincenzas sötsaker”) svimmar vi nästan av vällust när vi sätter tänderna i deras cannoli pistacchio, alltså en kakrulle fylld med söt ricottaost och pistasch. Kanske är det stadens, ja kanske hela Siciliens, godaste cannoli? Det är omöjligt att avgöra, men cannoli är öns mest populära sötsak och spridd bland italienare över hela världen. Glassugen? Gelateria zio Pietro dal 1964 har gjort glass och skopat upp den till sina många lokala kunder i mer än 50 år. Prova till exempel den knapriga mandel- och pistaschvarianten sapori dell'etna (smaken av Etna). Mums! 

Den sicilianska grönsaksröran caponata. Foto: MARKO T WRAMÉN

På ett torg bland stadshusen står den välbevarade medeltida fästningen Castello Ursino (”Björnens slott”). Byggd 1239–1250 för den sicilianska kungen Fredrik II för att cementera kungamakten stod borgen på en klippa vid havet, men Etnas många utbrott och lavaflöden har förändrat landskapet och nu ser det lite märkligt ut med en fästning inne i staden. I dag är det ett museum med blandade och ganska trista utställningar, det är fästningen i sig som är intressant. Låt dig inte luras av skylten om kafé på översta våningen, det är bara ett par myntautomater. Gå i stället till BarnAut i närheten, en charmerande bar som spiller ut på den stenlagda gatan. Udda loppismöbler, gamla barnvagnar, speglar och symaskinsbord skapar en avslappnat bohemisk stämning. Dessutom spelar man bra musik. 

Vill du mingla med lokalborna i festligt sorlig miljö är gatan Via Gemmellaro rätt plats. Här ligger uteserveringarna på rad, och stämningen är hög. Vi gillar speciellt Vermut för den härliga atmosfär de har i sitt hörn, de tjusiga människorna och goda drinkarna. 

LÄS MER: Romantiska Rom – så maxar du din weekend 

Syrakusa – ruiner och Apollotempel

Från Catania fortsätter vi till Syrakusa, resan tar bara 1 timme och 16 minuter med tåget. Som så ofta på Sicilien följer rälsen kusten. Staden grundades av greker 734 före Kristus, och dess långa historia har satt sina avtryck, bland annat i form av ruinen efter ett stort Apollotempel i centrum samt området Neapolis med romerska ruiner väster om staden. Här finns bland annat en amfiteater.

Du är inte ensam turist här, huvudgatorna är fyllda med utflyktsförsäljare, souvenirbutiker och folk i solhatt som tar bilder på sig själva eller varandra. Men som så ofta räcker det med att svänga runt ett hörn och ner i en gränd så möts du av en annan värld, som vore det en stilla gränd i Nordafrika. Gamla stan ligger på den befästa ön Ortigia, och det är här de flesta turisterna finns, samt de två badplatserna Cala Rossa (liten stenig strand) och Forte Vigliena med badplattform och en solig klippudde att ligga och torka på. 

Men vår finaste upplevelse i Syrakusa blir utflykten härifrån med hyrbil till Cavagrande Laghetti. Vi kör upp på ringlande bergsvägar och vandrar sedan 280 höjdmeter och knappt två kilometer ner i en flodravin. Tvärs över dalen syns gravar uthuggna i berget i en stor grotta, en del av det stora arkeologiska området Cassibile Necropolis med gravar från 1000-700 före Kristus. Till sist når vi floden, och här väntar det vackraste – en serie naturliga pooler som floden har karvat fram ur berggrunden. Den första är fin, men fortsätter du längre till höger kommer fler ännu vackrare och ett par små vattenfall. Med cyklop ser vi småfiskar, en stor forell och en krabba. 

Gatubild från Syrakusa. Foto: MARKO T WRAMÉN

Palermo – ett besök i katakomberna

Men det är klart att vi besöker Palermo också. Här är det slitet och bullrigt men också fullt med pampiga barockpalats och stora turistgrupper från bussar och kryssningsfartyg. Vi nattsuddar lite med lokalt öl och vin, spanar in några kyrkor och dricker sedan gott kaffe med studenterna från universitetet. Vår favorit blir utan tvekan munkarnas katakomber. Vi har besökt gravkamrar och benhus över hela världen, och katakomberna i Palermo tillhör definitivt de mest sevärda. Från 1500-talet och in på 1900-talets början begravdes 8 000 människor i munkarnas källare, alla mer eller mindre balsamerade. I de långa gångarna står kvarlevor på rad längs väggarna, iklädda sina egna kläder. På andra ställen vilar de i nischer. Det finns avdelningar för munkar och präster men också för olika yrkesmän, kvinnor och barn. Det här är inget för barn eller lättskrämda men fascinerande och tankeväckande för oss andra. 

Prinsessan på ärten? Det finns en hel del att se även ovan jord i Palermo. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Medelhavets 19 härligaste öar 

Trapani – bra utgångspunkt för utflykter

Längst i väster ligger staden Trapani, grundad för flera tusen år sedan som hamn till bosättningen Erice uppe på berget bakom. Hamnen är viktig än i dag, både för fiske och färjor, bland annat ut till öarna Favignana och Levanzo. Det gör Trapani till en bra utgångspunkt för utflykter, dessutom är det en stillsamt trevlig liten stad med breda boulevarder och en gullig befäst gammal del ute på udden. Här är det lugnare, och vi njuter av stilla promenader, god mat och ett och annat bad. På konditoriet Pasticceria La Rinascente bakom ett anonymt draperi på en bakgata möter vi den ålderstigna men pigga innehavaren Gianni. Här har han bakat mandelkakor och cannoli i ett helt liv.

– Den här maskinen är 60 år gammal! berättar han stolt när vi ser oss omkring. 

Snart har han ställt fram två stora cannoli på ett av de enorma bakborden i marmor. Magiskt goda. 

Egentligen är vi mest i Trapani för utflykterna. Vi börjar med snabbfärja till den torra vulkanön Favignana och lite semester från semestern. Nu i lågsäsong är det en behagligt stilla ö med berg i mitten och fästning på toppen. Huvudattraktionen är det klara vattnet vid klippbad och stränder. Bästa sättet att upptäcka ön är att hyra en elcykel, det är billigt och du hittar dem på många hotell eller nere vid hamnen. Ge dig sedan ut på upptäcktsfärd till de olika badvikarna, fråga först i receptionen vilka som är bäst för dagen med hänsyn till väder och vind. Vi snorklar på dagarna, vattnet är verkligen klart och simmar du nära klipporna finns det gott om småfisk. På eftermiddagarna dricker vi kaffe och mumsar på kakor på byns ena torg, på kvällarna äter vi fisk och pasta på det andra torget. 

Cala Rossa på vulkanön Favignana. Foto: MARKO T WRAMÉN

En annan minnesvärd utflykt från Trapani blir med hyrbil inåt land till det arkeologiska området Segesta. Här står ett aldrig färdigbyggt men välbevarat doriskt tempel från 400-talet före Kristus, alltså 2 400 år gammalt. Den 56 meter långa byggnaden står på en kulle i ett böljande vackert landskap, det är nästan ännu vackrare när man ser det på håll. Och det gör man om man går eller tar buss upp till den grekiska amfiteatern som är områdets andra stora sevärdhet. Inbyggd i en brant sluttning har man strålande utsikt över trakten från den mer än 2 000 år gamla teatern.

Efter kaffe, lemonad och kaka kör vi norrut till nationalparken Zingaro och vandrar in till en bedårande stenstrand omgiven av klippor och grönska. Utanför fortsätter klipporna ner i havet och bjuder på fin snorkling med klart vatten och söta muränor. Det blir en fin avslutning på det sicilianska äventyret – först uråldrig kultur, sedan storslagen natur.

Norra stranden i naturrestervatet Zingaro. Foto: MARKO T WRAMÉN

Resfakta: Sicilien

Resa hit: Med tåg via Köpenhamn till Hamburg, därifrån nattåg eller snabbtåg söderut till t ex Wien, sedan dagtåg över Alperna till Bologna. Från Bologna går snabbtåg hela vägen till Messinasundet, en del tåg går med färja över till Sicilien, annars egen färja. Flyg till bland annat Palermo och Catania.

Bästa tiden: Vår, försommar och höst. 

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska, en del pratar lite engelska. Dessutom finns lokalspråket sicilianska med olika dialekter.

Valuta: Euro (EUR)

Prisnivå: Mat och dryck är billigare än i Sverige.

Ta dig runt: Res med de lokala tågen, köp biljett enkelt i appen Trenitalia. 

Bra att veta: Maffian finns, men är knappast något du kommer att stöta på som turist.

Läs mer: visitsicily.info 

LÄS MER: Guide till Sardinien – strändernas ö 

Guide: Sicilien

SE & GÖRA

1. Circumetna

Järnvägslinjen Circumetna är en fin upplevelse. Du skakar fram med gamla rälsbussar (ibland med modernare tåg) genom den sicilianska landsbygden runt Europas största vulkan. 

circumetnea.it

2. Segesta 

Hyr bil och besök det lika vackra som välbevarade grekiska templet i Segesta. Du parkerar på en parkeringsplats nära motorvägen, köper inträde där och åker sedan upp till det arkeologiska området med en buss. Där vandrar du sista biten till templet. Amfiteatern ligger högre upp, du kan gå eller betala extra för buss.

segestawelcome.com/main/segesta-tourist-information

Tempelområdet i Segesta. Foto: MARKO T WRAMÉN

3. Favignana

Fortsätt äventyret på ön Favignana väster om Sicilien. Du kommer hit med färja från staden Trapani. Klart och varmt vatten för bad och snorkling och fina utflykter med elcykel är favoriter.

visitsicily.info/en/10cosea/egads

4. Palermos katakomber

Unikt och annorlunda men inget för de lättskrämda – i kapucinermunkarnas katakomber står och ligger hundratals människor som har varit döda längre än du själv har levt. Fotoförbund och lunchstängt.

Adress: Piazza Cappuccini 1, Palermo, catacombepalermo.it

ÄTA & DRICKA

5. Busciò Bistrò

Ät gott på lilla eleganta ”korskruvsbistron” i Catania och förvånas över de förhållandevis rimliga priserna. Missa inte den goda caponatan (siciliansk grönsaksröra baserad på aubergine).

Adress: Via Conte Ruggero 2c, Catania

6. I Dolci di Nonna Vincenza 

Cannoli finns nästan överallt – de ricottafyllda kakrören är typiska för Sicilien. Hos mormor Vincenza är de förfärligt goda.

Adress: Piazza San Placido 7, Catania, dolcinonnavincenza.it

7. Gelateria Zio Pietro dal 1964

Italien har glass som heter duga, och hos Pietro är den extra god. Som överallt på Sicilien är det en bra idé att prova pistaschsmakerna, till exempel  sapori dell'etna (smaken av Etna).  

Adress: Via Porta di Ferro 47, Catania

SHOPPING & NÖJEN

8. Via Gemmellaro

Gå till Via Gemmellaro och slå dig ner på någon av de många uteserveringarna. Finns det inte plats kan du alltid stå upp utanför. Det här är roligaste bargatan i Catania. Njut av folklivet och drick något kallt! 

Adress: Via Gemmellaro

9. Piazza Magione

Det här stora gröna torget känns nästan som någon utbombad och aldrig återuppbyggd plats bakom järnridån. Men längs kanterna ligger barer och de lockar många Palermobor, här är turisterna färre. På baren Moltivolti samlas det unga kulturgardet för att dricka drinkar, medan bryggeribaren Ballarak lockar traktens ölnördar.

Adress: Moltivolti, Via Teatro Garibaldi 46-56, Palermo, moltivolti.org/en

Ballarak Magione, Via Castrofilippo 20, Palermo, ballarak.it

BO BRA

10. Katane Palace Hotel, Catania

Här bor du bra med gångavstånd till fina restauranger och roligt uteliv, allt i staden Catania som är både vackrare och trevligare än Palermo. Dubbelrum från 800 kronor.

Adress: Via Camillo Finocchiaro Aprile 110

ANNONS: Läs mer och boka Katane Palace Hotel här [extern länk]

LÄS MER: Cefalù charmar med bästa läget på Sicilien