Fantastiska vyer är en stor del av upplevelsen.
Fantastiska vyer är en stor del av upplevelsen. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Upptäck Dolomiternas bäst bevarade hemlighet

Vansinnigt vackra berg, en kabinbana som bjuder på hundra procent offpiståkning plus Alpernas kanske bästa skogsåkning. Välkommen till den lilla okända italienska skidorten San Martino di Castrozza – Dolomiternas bäst bevarade hemlighet. 

Dolomiternas motsvarighet till Aiguille du Midi-liften i Chamonix, den svindelframkallande kabinbanan i San Martino di Castrozza, gungar upp till passet strax under den 2 743 meter höga toppen Rosetta. Kabinbanan trotsar tyngdlagen och överträffar fantasin där den dinglar i en stålvajer, som en liten spindel längs en tunn tråd, uppför en tvärbrant bergvägg. Vyn är svindelframkallande. 

Jag och min bergsguide Eric Girardini är de enda i kabinen som har skidor med oss. Övriga passagerare åker upp för utsiktens skull och tittar undrande på vår utrustning. Jag är också lite fundersam. Från byn är det nämligen svårt att tro att det är möjligt att åka skidor från toppen. Men rakt under kabinbanan går ett berömt offpiståk, känt som ”Rosetta”, raka vägen ner till byn. 1 000 höjdmeter utför en 45 grader brant couloir, en brant, korridorliknande ränna. 

Kabinbanan landar på toppstationen. Vi kliver ut i månlandskapet högst upp i Pale di San Martinos naturreservat, det största bergsmassivet i Dolomiternas Unescoskyddade världsarv, av många ansett som världens vackraste bergstrakter. Himlen är klarblå och snön gnistrande vit. Solen lyser på de grå och orangefärgade kalkstensväggarna, lodräta klippor som en gång i tiden var korallrev.

Eric är en senig bergsget i 40-årsåldern som gillar att åka skidor utför långa, branta, snöfyllda rännor och klättra uppför lodräta, kilometerhöga bergväggar. En av hans skidpolare är friåkningsikonen Bruno Compagnet, San Martino-bo sedan några år tillbaka och entusiastisk couloirskidåkare. Tillsammans har de åkt många av Dolomiternas berömda rännor. 

Fantastiska vyer är en stor del av upplevelsen. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Offpiståk i vildmarken

I dag ska Eric ta med mig på sin favorittur Val Bona, ett åtta kilometer långt offpiståk i folktom vildmark. Vi klickar i bindningarna, riktar skidspetsarna österut och glider ut på en böljande högplatå som påminner om svensk fjällterräng om man bortser från att landskapet omringas av 3 000 meter höga skyskrapor av kalksten. 

– Vintertid är den högalpina terrängen som kort och gott kallas för ”plateau” ett populärt utflyktsmål för offpiståkning, toppturer och snöskovandringar. Sommartid är terrängen ett eldorodo för mountainbikecykling och vandring, berättar Eric. Miljön är unik. Här har Italiens lägsta temperatur uppmätts under en kall januarinatt: 35 minusgrader, tro det eller ej. 

Med vinden i ryggen glider vi förbi Rifugio Rosetta på 2 581 meters höjd, hittar en sänka i lä där vi klistrar på stighudarna och börjar sedan klättra uppför en liten kulle. Lutningen är behaglig och utsikten magnifik. Panoramat mot norr rymmer mer eller mindre hela Dolomiterna. Horisonten består av berömda toppar och skidberg som Marmolada, Sassolungo, Sella, Lagazuoi, Tofane, Cristallo och Pelmo. 

Det råder ingen trängsel på högplatån. Långt västerut kan vi urskilja två skidbestigare sicksacka uppför en bred ränna mellan San Martinos högsta topp, 3 192 meter höga Cima della Vezzana, och kolossen Cima della Pala som har gett massivet dess namn. Inga andra människor syns till. 

Vi ska åka en variant av offpiståket Val Bona som kallas för Sasso Negro, döpt efter den svarta klippan som den branta couloiren leder ner till. Begreppet orörd snö känns som en underdrift, eftersom det endast är två skidspår som leder utför den flera kilometer breda sluttningen. Eric hittar fin snö i skuggan av solen, och vi surfar ner genom den vackra och glesa lärkträdskogen. Det åtta kilometer långa skidäventyret slutar vid en liten restaurang i botten av dalgången. Vi släcker törsten med en flaska mineralvatten, sveper en kall öl och äter polenta med smält ost – traktens specialitet tosella – samt kastanjer med honung och grädde till efterrätt. Restaurangens ägare skjutsar oss till Passo San Pellegrino där vi åker skidor till Passo Valles och fortsätter med en taxi tillbaka till San Martino di Castrozza. 

Hänger ni med? Antagligen inte, det tar mig flera dagar innan jag förstår hur allt hänger ihop i den här delen av Dolomiternas labyrint av dalgångar, skogar, berg, bilvägar, byar, skidområden och liftsystem. 

Kabinbanan i ett av San Martino di Castrozzas liftsystem. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

LÄS MER: Europas 10 bästa vinterdestinationer 2020 

Fyra rätters italiensk middag

Tillbaka på mitt hotell, det slottslika Colbricon, återhämtar jag mig i relaxavdelningen som har fyra olika bastuar och en gigantisk jacuzzi. Jag kopplar av inför middagen som serveras sent på kvällen, på italienskt vis. Fyra rätter: prosciutto och ananascarpaccio, hemgjord tortello (gigantiska ravioli fyllda med ricotta och spenat), havsabborre med musslor och tomatsås, plus en salladsbuffé. Till det ett glas pinot noir från Trentino samt sachertårta, espresso och grappa. 

Proppmätt vacklar jag upp till hotellrummet. Utanför balkongfönstret faller snön ner över hustaken. Jag somnar med en gång. När jag vaknar är San Martino di Castrozza täckt av ett par decimeter nysnö. Och det kommer mer, väderprognosen lovar en meter puder i helgen, minst. 

Eric hämtar mig tidigt på morgonen i sin Fiat skåpbil som är fullastad med skid- och klätterprylar. Han är på strålande humör och spelar musik på högsta volym. Vindrutetorkarna viftar bort snöflingorna från rutan, medan Eric rattar genom byns huvudgata ner mot Tognolaliften. Där väntar friåkningsfantasten Filippo Ongaro på oss i dalstationens bar Campo Base. 

Pastarätter står självklart på menyn i San Martino di Castrozza – här på restaurang Albergo Vezzana. Foto: ALICE RUSSOLO

San Martino di Castrozzas skidområde Tognola

Vi dricker espresso medan den 28-åriga pr-konsulten Filippo entusiastiskt berättar om sin roll som marknadsförare för San Martino di Castrozzas skidområde Tognola, ett litet skidområde som består av ett tiotal liftar och ett tjugotal nedfarter. Utsikten mot byns berömda toppar Cima della Pala di San Martino, Cima del Ball, Sass Maor och Cima della Madonna är fenomenal. Filippo brinner för sitt event King of the Dolomites, en skidfototävling som sedan några år tillbaka arrangeras varje vinter för att friåkare runt om i världen ska få upp ögonen för den lilla skidortens fina men okända offpistterräng. För att vara en så häpnadsväckande vacker skidort med så bra och lättillgänglig offpiståkning är det märkligt att så få svenska skidåkare känner till stället. 

– Det beror på att San Martino di Castrozza ligger långt från Dolomiternas skidturistmagnet Sella Ronda. De flesta av våra besökare är från Italien. En och annan ryss, tjeck, polack och engelsman hittar hit, men svenska skidåkare lyser med sin frånvaro i den här delen av Dolomiterna. De känner inte till den här pärlan utan åker till grannskidorterna Arabba, Canazei, Val Gardena eller Cortina d’Ampezzo, förklarar Filippo.

Snöstormen ylar på toppen. Sikten är noll. Men i sällskap med två skidsugna lokalbor som hittar på berget med förbundna ögon känns det tryggt. Jag följer mina nya skidkompisar Eric och Filippo över det svårorienterade kalfjället. Under sittliften Rododendron är snön midjedjup. Terrängen är brant och kuperad, skogen gles. Det är bara att peka med skidspetsarna i fallinjen, raka spåret mot dalstationen och flyga nerför den branta terrängen i bottenlöst puder. 

Vi åker genom vacker lärkträdskog, med få offpiståkare, så det är ingen konkurrens om lössnön. Det blir inte bättre. 

Offpiståkning i skogen. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

LÄS MER: Gör Alperna på nytt sätt – varva skidor och vandring 

Skidåkning i skog och vackra dalgångar

Efter några varv tar vi pisten ner till den gamla tvåstolsliften Cima Tognola och gungar sakta upp mot toppen med samma namn. En iskall vind sveper över bergskammen och snön yr ner mot skogen. Vi följer en pist från den 2 383 meter höga toppen som leder ner mot offpiståket Valcigolera. 500 höjdmeter skogsåkning, eller rättare sagt drömskidåkning. Som skidåkning i Kanada, fast bättre.

Den världsberömda skidfotografen Mattias Fredriksson har övertalat mig att åka hit med tre starka argument: ”De vackra bergen, offpiståkningen på Rosetta och skogsterrängen i Tognola.”

– Jag har besökt över 300 skidområden runt om i världen och måste nog säga att offpiståkningen i San Martino di Castrozza är en av Alpernas bäst bevarade hemligheter, säger han.

Vi sammanstrålar i en vacker glänta i dalgången Valcoligera som har gett åket dess namn. Små skogsstigar leder snabbt tillbaka till dalstationen. Vi tar samma åk igen och igen. Några polare till Eric och Filippo sluter upp, men vi är inte fler än tio entusiaster som åker skidor i drömskogen. Ingen lössnöhets, ingen stress, tvärtom. 

Vi åker puder i lugn och ro, stannar till på den mysiga lilla hyttan Malga Fratazza och dricker ett glas prosecco innan Filippo och Eric visar ännu ett klassiskt offpiståk, Panzar – suverän skogsåkning rakt i fallinjen ner till dalstation Tognola. 

Sedan får det vara nog. Mina ben bär knappt längre. Det är dags för lunch. Vi åker ner till liftsystemets bästa skidrestaurang, Malga Ces. Stället är proppfullt av matglada italienska barn, föräldrar och skidlärare. Vi skålar för en fantastisk skiddag och hugger in på risotto, grillat kött, delar en karaff rött vin och avslutar långlunchen med tiramisù, espresso och grappa. 

Lunch med utsikt på Malga Ces. Foto: Alessandro Trovati/Trentino Sviluppo

LÄS MER: Skidparadiset som kallats världens vackraste skidort

After ski och kvällsåkning i kul kombination

Två kvällar i veckan (torsdag och lördag) är det kvällsåkning, ”Pista illuminata”, i Colverde. Den 2 600 meter långa nedfarten är upplyst av 40 stora vita glober som skapar en suggestiv stämning i pisten. Fallhöjden är 500 meter och nedfarten pedantiskt pistad. Det är ingen liftkö att tala om – nio av tio gondoler är tomma. Jag kör fem snabba åk i kvällens nysnö som har formats till mjuk lättåkt manchester. Jag har aldrig åkt en finare pist. Den är overkligt slät, som ett vitt nytvättat lakan i en pedantiskt bäddad säng. De mörka bergen reser sig högt över pisten, och nedanför skidspetsarna syns ljusen från byn.

På toppstationen Rifugio Colverde på 2 000 meters höjd är det fest. En brasa sprakar på balkongen som är fylld till bredden med folk som dricker prosecco och spritz. Inne på krogen är det fullt med middagsgäster i alla åldrar. Under kvällen droppar skid- och brädåkare in för ett glas eller två. En dj i övre medelåldern försöker få i gång stämningen med dansvänliga hits. Discoljus flimrar över lokalen. Det är inte hippt men ganska charmigt. Vid 23-tiden drar partyt i gång på allvar. En grupp förfriskade engelska skidturister går loss på dansgolvet. After ski och kvällsåkning i en kul kombination – väldigt italienskt.

Krögaren Maurizio står i baren, vilket han har gjort i 30 år. Han bjuder på en grappa till espresson. 

– När stänger ni? undrar jag. 

Han rycker på axlarna. 

– Man vet aldrig, säger han och skrattar. 

Nästa morgon gasar Eric uppför hårnålskurvorna mot Passo Rolle. Det lilla vackra skidsystemet med samma namn ingår i liftkortet och ligger högst upp i dalgången på 2 000 meters höjd. 

Det är värt ett besök av många anledningar. Här finns nämligen några riktigt fina nordvända nedfarter, de svarta pisterna Paradiso 1 och 2, samt den röda nedfarten Fiamme Gialle som alltid är i perfekt skick. Atmosfären är lugn och avslappnad, offpiståkningen lättillgänglig och utsikten mot Vezzana och Cimon della Pala, känd som Dolomiternas Matterhorn, slår det mesta i skidvärlden. Mamma Mia!

Kvällskidåkning i San Martino di Castrozza. Foto: Daniele Lina/Trentino Sviluppo

RESA HIT: SAN MARTINO DI CASTROZZA

Resa hit: SAS flyger direkt till Innsbruck, KLM flyger till Venedig via Amsterdam. Direktflyg med Ryanair till Bergamo. Till Milano finns det gott om prisvärda direktflyg med SAS, Ryanair och Easyjet. 

Bästa tiden: Skidsäsongen börjar i december och slutar i april. Liftarna stänger efter påsk. 

Tidsskillnad: Ingen. 

Språk: Italienska, men engelska går bra för det mesta.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Lite billigare än i Sverige. Italien har 92 i Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Hyrbil från närmaste flygplatser (Milano, Bergamo, Venedig och Innsbruck) är att rekommendera. Busstransfer från närbelägna italienska flygplatser finns. Lokala bussar och skidbussar fungerar bra. 

Bra att veta: Pris på flyg varierar stort under skidsäsongen. Boka hotell och restauranger i god tid! 

Läs mer: sanmartino.com/index.asp?l=en

Stämningsfull middag på Osteria Bevi e Tasi. Foto: Marisa Montibeller/Trentino Sviluppo

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide 

GUIDE: 9 TIPS TILL SAN MARTINO DI CASTROZZA

SE & GÖRA

1. Hyr en bergsguide

Ta inga onödiga risker. Gruppo Guide Alpine Scuola di Alpinismo & Scialpinismo i San Martino di Castrozza hittar den bästa snön och den säkraste skidåkning. Rutinerade och entusiastiska bergsguiden Eric Girardini rekommenderas för toppturer och offpiståkning.

Mer info: aquilesanmartino.com  

2. Pista illuminata

Torsdagar och lördagar mellan 19.30 och 23.30 är det kvällsåkning, ”Pista illuminata”, i Colverde. Den 2 600 meter långa nedfarten är pedantiskt pistad. På toppstationens restaurang droppar skidåkare in för ett glas eller två, och vid 23-tiden drar partyt i gång på allvar. 

Mer info: sanmartino.com/index.asp?l=en

ÄTA & DRICKA

3. Malga Ces 

Ovanför dalstationen Ces ligger skidområdets bästa och mest populära skidrestaurang Malga Ces som är smockfull vid 13-tiden och även har öppet kvällstid. 

Mer info: malgaces.it/en

4. Malga Fratazza

Den lilla mysiga skidkrogen Malga Fratazza ligger intill pisten, ett snöbollskast ovanför Tognolas dalstation. Kvällstid är det som att komma hem till en italiensk familj på en privat middag – eller fest. God mat och dryck serveras och en slädfärd ner till byn avslutar kvällen.

Mer info: sanmartino.com/it/San-Martino-di-Castrozza-Malga-Fratazza-3395

5. Ristorante Da Anita 

Kul meny som är en kreativ mix av det tyrolska och italienska köket. Hemtrevlig atmosfär och hemlagad mat i en oslagbar kombination. Vinlistan imponerar. På övervåningen finns fyra stora och mysiga rum att hyra.

Mer info: ristorante-da-anita.com

SHOPPING & NÖJEN

6. Après ski 

Campo Base vid Tognolas dalstation är en naturlig mötesplats för en öl efter skiddagen. Populära Ranch Bar på huvudgatan Via Passo Rolle har ett imponerande utbud av bourbon, god öl, bra burgare och trevlig atmosfär. Bra drag på helger. Baren på den populära skidrestaurangen Malga Ces är ett trevligt stopp för ett after ski-glas. 

Mer info: sanmartino.com/index.asp?l=en

BO BRA

7. Hotel Colbricon 

Romantiskt hotell med fyra stjärnor på huvudgatan Via Passo Rolle med bra service, prisvärd halvpension, lyxigt spa och toppbetyg på Tripadvisor. Dubbelrum från 1 500 kronor per natt.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Cobricon här [extern länk]

8. Storico Hotel Regina 

Fyrstjärnigt historiskt hotell med bar, restaurang, spa och gym. Utmärkt frukost och prisvärd halvpension. Trevlig personal. Rummen är stora och utsikten fantastisk. Lobby och korridorer pryds av antika föremål och vackra välbevarade möbler. Dubbelrum från 1 500 kronor per natt.

ANNONS: Läs mer och boka Storico Hotel Regina här [extern länk]

9. Historic Residence Madonna 

Vill du bo centralt i en vacker lägenhet på huvudgatan Via Passo Rolle rekommenderas lyxiga Residence Madonna. Lägenheterna i den anrika sekelskiftesbyggnaden är vackert inredda med hög mysfaktor. Färskt frukostbröd från byns hembageri ingår i hyran. Från 900 kronor per natt.

ANNONS: Läs mer och boka Historic Resicence Madonna här [extern länk]

San Martino di Castrozza bjuder på vyer av världsklass. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

LÄS MER: Vandring i Dolomiterna – natur möter gastronomi 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande