Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Underbara Sardinen.Underbara Sardinen.Underbara Sardinen.
Underbara Sardinen.

Malin Thunberg Schunkes bästa tips till Sardinien

Redan vid det första besöket på Sardinien kände författaren Malin Thunberg Schunke och hennes familj en stark dragning till den fridfulla ön – det var som att komma hem. För sex år sedan gjorde de slag i saken och bor nu några månader om året i ett eget hus uppe i bergen utanför Olbia. Till hösten förverkligar de en dröm och flyttar dit i ett helt år.

1. Få matkoma på en agriturismo

”På en agriturismo får du ditt livs matupplevelse. De charmiga lantgårdarna med egen ekologisk produktion finns överallt på Sardinien. En del erbjuder även boende. Medan vinet flödar serveras en kavalkad av typiska sardiska rätter, från antipasti till dolci. Men akta dig för att äta för mycket i början! Över den öppna elden väntar den sardiska huvudrätten: helstekt spädgris. Vår favorit är Agriturismo Sa Mendhula i närheten av Olbia som ligger mitt bland betande djur i en paradisisk natur. Innehavaren är en vän till familjen och släkting till författaren Grazia Deledda som fick Nobelpriset i litteratur 1926 för sina skildringar av Sardinien.”

En agriturismo på Sardinien.En agriturismo på Sardinien.En agriturismo på Sardinien.
En agriturismo på Sardinien. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Besök Europas minsta kungadöme

”Naturreservatet Tavolara ligger mittemot orten Porto San Paolo, söder om Olbia. När man närmar sig ön i båt reser sig imposanta, vita sandstensklippor i en fantastisk form rakt upp ur Medelhavet och för tankarna till en obebodd Robinson Crusoe-ö. I början av 1800-talet bosatte sig fiskaren Giuseppe Bertoleoni här, och när Carlo Alberto av Sardinien 1836 gick i land hälsades han skämtsamt med orden: ”Kungen av Tavolara hälsar kungen av Sardinien”. Carlo Alberto fann det så roande att han skänkte honom ön och utropade fiskaren till kung. Tavolara är fortfarande det minsta 'kungadömet' i Europa. Här lever ett hundratal vilda getter och släkten Bertoleoni som driver två restauranger.”  

Tavolara – Europas minsta kungadöme.Tavolara – Europas minsta kungadöme.Tavolara – Europas minsta kungadöme.
Tavolara – Europas minsta kungadöme. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Se den forna banditbyn Orgosolo

”Serpentinvägar leder genom centrala Sardiniens kuperade inland till den lilla staden Orgosolo, ett välkänt gammalt näste för rövare och banditer som ägnade sig åt kidnappning och boskapsstölder. Redan vid infarten upptäcker man vägskyltar med genomborrade kulhål. Som gammal åklagare funderar jag alltid över de stackars poliser som tvingades leta efter de våldsamma brottslingarna i de otillgängliga bergen mellan Nuoro och Orgosolo. I dag är Orgosolo en fantastisk kulturupplevelse med sina drygt hundrafemtio väggmålningar. Den första målades i slutet av 1960-talet av anarkister från Milano, och numera finns en fascinerande blandning av vardags- och politiska motiv.” 

Väggmålningar i Orgosolo.Väggmålningar i Orgosolo.Väggmålningar i Orgosolo.
Väggmålningar i Orgosolo. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Gör en utflykt till Golfo Aranci

”Så ofta vi bara kan åker vi till den charmiga orten Golfo Aranci, nordöst om Olbia. Först tar vi en båt ut i bukten för att titta på vilda delfiner. Ett par hundra meter från stranden finns en fiskodling som besöks av de finurliga djuren som har kommit på ett genialt sätt att stjäla fisk. Efter att vi har klivit i land igen ger vi oss till fots av längs med Via Cala Moresca i riktning mot naturreservatet Capo Figari. När vi når den underbara sandstranden Cala Moresca svalkar vi oss i det turkosa vattnet. Härifrån löper flera vandringsleder. Vi väljer att vandra upp till Stazione Radio Guglielmo Marconi som ligger på 342 meters höjd. Utsikten är spektakulär. En klar dag ser man ända till Korsika. Golfo Aranci är våra barns favoritutflyktsmål – med undantag för vandringen.” 

Utsikt från ett berg i Golfo Aranci.Utsikt från ett berg i Golfo Aranci.Utsikt från ett berg i Golfo Aranci.
Utsikt från ett berg i Golfo Aranci. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Ta en sundowner på Phi Beach

”Europas vackraste open air-strandklubb heter Phi Beach och ligger i Baja Sardinia. Stället är inbäddat mellan vassa klippor och byggt vid en grandios fästning. Här firar gammal som ung. I restaurangen kan man avnjuta utsökt mat medan vågorna nästan skvalpar upp på bordet. Ett tips är att komma hit för en sundowner. Att uppleva en solnedgång från klipporna i Phi Beach är oförglömligt. När dj:n börjar spela kan du dansa under stjärnorna. Ibland kommer ägaren flygande i helikopter och ställer till med spektakel. Men se upp: vissa kvällar tas ett dyrt inträde.”

Strandklubben Phi Beach i Baja Sardinia.Strandklubben Phi Beach i Baja Sardinia.Strandklubben Phi Beach i Baja Sardinia.
Strandklubben Phi Beach i Baja Sardinia. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Upplev ren natur vid Costa Verde

”I sydväst ligger ett orört naturområde som kallas Costa Verde, den gröna kusten. När du står på stranden Piscinas omgiven av upp till sextio meter höga, kilometerlånga sanddyner känns det som mitt i Sahara. Sist vi var där ven mistralvinden kraftigt, och en bit bort begravde en havssköldpadda sina ägg i sanden. Färden till Piscinas är ett äventyr i sig. Om man kommer från Arbus övergår vägen i en gropig grusväg genom en dal med en övergiven gruva. Som författare går fantasin i gång direkt i den läskiga spökstaden där kyrkor, sjukhus och gruvarbetarnas hus står övergivna. Nästan som om de precis lämnat dem ...”

Stranden Piscinas på Costa Verde.Stranden Piscinas på Costa Verde.Stranden Piscinas på Costa Verde.
Stranden Piscinas på Costa Verde. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Njut av utsikten från Costa Smeralda

”På 1960-talet lade prins Karim Aga Khan IV till vid en strand på norra Sardinien och upptäckte det bergiga kustavsnitt som kallas Costa Smeralda efter sitt smaragdgröna vatten. Aga Khan köpte området för en spottstyver av några fåraherdar och lät bebygga det. Ta en tur längs den slingrande kustvägen Strada Panoramica. Som namnet förtäljer har man en enastående utsikt över klippor, ensamma vikar, lågmäld sardisk arkitektur och några av Europas vackraste stränder. Ett tips är att stanna på vägen och dricka en bellini på det mondäna hotellet Cala di Volpe där internationellt jetset håller till.” 

Från Costa Smeralda har man utsikt över några av Europas vackraste stränder.Från Costa Smeralda har man utsikt över några av Europas vackraste stränder.Från Costa Smeralda har man utsikt över några av Europas vackraste stränder.
Från Costa Smeralda har man utsikt över några av Europas vackraste stränder. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Åk till den genuina bergsbyn San Pantaleo

”En lite oupptäckt by är San Pantaleo som ligger i det karga inlandet, högst upp på toppen av ett berg och mitt emellan höga, skimrande granitklippor. Här blandas autentiskt sardiskt vardagsliv med konstnärer från hela världen. Sätt dig någonstans på den stora piazzan framför kyrkan och låt dig inspireras av italiensk livsglädje. I min deckarserie har huvudpersonen Fabia Moretti ett sommarhus i närheten. Hon sitter gärna här med vännen Augusto och dricker Mirto, en utsökt sardisk likör gjord på myrten.”

San Pantaleo anses som en av Sardiniens vackraste städer.San Pantaleo anses som en av Sardiniens vackraste städer.San Pantaleo anses som en av Sardiniens vackraste städer.
San Pantaleo anses som en av Sardiniens vackraste städer. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Besök en nuraghe

”Ett kännetecken för Sardinien är de flera tusen arkeologiska monument som kallas nuraghe och som inte återfinns någon annanstans på jorden. Det är höga runda torn eller stenhus som härstammar från bronstiden och framåt. Ingen vet om de tjänade för militära ändamål, var religiösa platser eller fungerade som bostadshus. De finns utspridda över hela ön. Ett av de mest kända, Su Nuraxi i Barumini, har utsetts till världsarv av Unesco.” 

Världsarvet Su Nuraxi i Barumini.Världsarvet Su Nuraxi i Barumini.Världsarvet Su Nuraxi i Barumini.
Världsarvet Su Nuraxi i Barumini. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Känn på gatulivet i Alghero

”Alghero är en av Sardiniens vackraste städer och ligger på en udde omgiven av havet. Här sprudlar gatulivet, och man kan upptäcka det forna katalanska styret i arkitektur, kultur och dialekt. Ta en tur genom de trånga kullerstensgränderna i den gamla stadsdelen och titta in i de små boutiquerna. Höjdpunkten är att ta en promenad i solnedgången på den medeltida ringmuren längs vattnet. För den som − liksom vi − älskar italiensk glass finns här ett par av öns bästa glassbarer.”

Solnedgång över Alghero.Solnedgång över Alghero.Solnedgång över Alghero.
Solnedgång över Alghero. Foto: SHUTTERSTOCK

MALIN THUNBERG SCHUNKE

Ålder: 52.

Gör: Författare och docent i straffrätt.

Bor: I Hannover och i närheten av Olbia på Sardinien.

Familj: Maken Maximilian, dottern Emma, sönerna Nicholas och Alexander, samt taxen Albus.

Aktuell: Med thrillern ”Blind vrede”, den fjärde fristående delen i en serie om åklagarna Esther Edh och Fabia Moretti.

LÄS MER: Upptäck Sardiniens vackra turkosblå kust
LÄS MER:
Guide till Sardinien – strändernas ö
LÄS MER:
Upptäck ljuvliga Sicilien – Medelhavets största ö