Foto: PETTER BÄCKLUND

Guide till Salento – italienska klackens juvel

Längst ned på den italienska klacken ligger halvön Salento. Här bjuds det på underbar mat, sol, kristallblått hav och barockjuveler. Följ med till södra Italiens plattaste pärla.

Salento har fått sitt namn från orden ”sole, mare, vento” – sol, hav och vind. Och de sakerna finns det gott om i området längst ned på den italienska klacken, i regionen Apulien. I Salento finns mycket att upptäcka, speciellt för den som tycker om det goda i livet. 

Maten. Naturen. Kulturen. Sol och bad. De små pittoreska byarna och de vackra städerna.   

Giovanni Colaci anordnar båtturer och känner till varenda klippa och grotta längs Salentos kust. 

– På den östra sidan mot Adriatiska havet är vattnet mer blått, medan Joniska havet i väst går mer mot ljusgrönt, berättar han medan han gestikulerar med händerna så att båten gungar. På somrarna händer det att man ser delfiner hoppa kring båten. Jag vänjer mig aldrig vid att det är så vackert, trots att jag har gjort det här sedan jag var en ung kille. 

En båttur längs Salentos kust och att bada i det kristallblå vattnet är ett minne för livet. Foto: PETTER BÄCKLUND

Där Adriatiska och Joniska havet möts

Ute på havet smeker den ljumma vinden bleka vinterkinder, trots att det fortfarande bara är vår, medan blicken förgäves söker ett slut på den milslånga utsikten. Giovanni visar stolt kustens många grottor, där man ser ända ner till havsbotten, trots att det är tjugo meter djupt. Intrycken är starkare och allt mycket vackrare än bilderna på vykorten som säljs i den lokala baren i Santa Maria Leuca. Det är en liten stad som ligger precis där Adriatiska och Joniska havet möts. Hit vallfärdar inte bara soltörstande besökare sommartid, utan även troende som vill se den vackra kyrkan uppe på den branta klippan strax intill. Det sägs att aposteln Petrus gick i land just här, när han kom från Palestina på sin väg till Rom. 

– Det tar bara en och en halv timme med båt till Grekland, berättar Giovanni och pekar bort över havet. 

Den korta distansen mellan länderna har lett till ett stort utbyte genom historien. Det märks inte minst på regionens museer, till exempel det arkeologiska museet i Taranto, som är överfyllt med vackra statyer från det antika Greklands storhetstid. Även språket har färgats av närheten, och i nio av Salentos kommuner pratar man än i dag en dialekt som heter griko som påminner mer om antik grekiska och inte har mycket gemensamt med italienskan.

I Salento blandas hav med inland, nutid med dåtid och öst med väst. Rytmen är lugn, för här stressar man inte. Det tar ett tag innan axlarna sjunker ner och man kommer in i Salentos sköna lunk. Men redan efter ett par dagar har det blivit vardag att ta en siesta, äta sena middagar och kanske hänga en stund ute på torget innan man går och lägger sig.  

Citroner och andra grödor trivs i Salentos bördiga jord. Foto: PETTER BÄCKLUND

LÄS MER: Vad vet du om Italien? 

Apulien betyder ”utan regn”

När vi åker vidare pekar Giovanni mot de branta klipporna och visar de näst intill osynliga stenmurarna som bönder har byggt genom århundradena och som mot alla odds fortfarande står kvar.

– Bönderna hade sina grönsaksland här i stället för inåt land, där det var ont om vatten. På de branta klipporna nära havet var det fuktigt, och plantorna överlevde trots den starka solen, berättar han. 

Inte för intet kallade romarna regionen för Apluvia, som på latin betyder ”utan regn”. Söder om Bari finns inga floder, och utan vatten var man tvungen att vara kreativ. Man lärde sig att ta reda på allt som var näringsrikt, något som har gjort att det lokala köket i dag är otroligt rikt på grönsaker och baljväxter.

– Det vatten man hade använde man till att odla grönsaker, det fanns inte tillräckligt med vatten för att kunna ha många djur, så förr i tiden var det ovanligt att äta kött. Apuliens mat är otroligt nyttig och en vegans paradis, berättar Carlo Cascione som driver Salento Bike Tour. Han anordnar populära cykel- och vandringsturer för den som aktivt vill upptäcka regionens hemligheter. 

– Det är många som vill cykla i Salento, eftersom det är platt. Att cykla här passar alla, från familjer till proffscyklister, berättar Carlo. 

Apulien är den enda av Italiens regioner som inte nuddas av Italiens ryggrad, bergskedjan Apenninerna. 

– Vi arbetar alltid med respekt för naturen, en natur som är fantastisk att upptäcka. Jag älskar att vandra inåt land, känna doften av ginst och vilda örter medan man i lagom takt tar sig fram bland tusenåriga olivlundar under blå himmel, berättar Carlo.

Tusenåriga olivträd i Salento. Foto: PETTER BÄCKLUND

Den vackra staden Gallipoli

Och visst är det bedårande. Den röda vallmon blommar längs vägkanten, och de tusenåriga olivträdens krokiga stammar har något arkaiskt över sig där de majestätiskt står i solljuset. De varvas med välmående vinrankor som lydigt står på rad ute på fälten. Druvor som negroamaro och primitivo ger både fylliga röda viner och friska roséviner, som aldrig saknas på bordet under de långa måltiderna.

– I London har himlen femtio nyanser av grått, men i Apulien har himlen femtio nyanser av blått, skojar en man på den pittoreska fiskmarknaden i Gallipoli.

Namnet Gallipoli kommer från grekiskans kale polis, ”vacker stad”. Och visst är den vacker, speciellt gamla stan med sina trånga gränder och vita hus. Men man måste komma i tid. På kvällen förvandlas byn till Salentos svar på Ibiza med dansande ungdomar lite varstans. Men fiskmarknaden i staden är fortfarande precis så traditionell som man kan tänka sig. När vi kommer dit fångar en försäljare in en bläckfisk som försöker rymma från sin låda medan en äldre man sitter och vilar med slutna ögon på en stol.

– Man ska köpa fisken som ligger på marken. Det är morgonens fångst. Den som ligger på is i kyldiskar kan ha varit fryst, säger den väderbitna fiskhandlaren medan han gör rent havsborrar i en takt som inte går av för hackor.

Den pittoreska fiskmarknaden i Gallipoli. Foto: PETTER BÄCKLUND

LÄS MER: Upplev det äkta Italien i den dolda pärlan Genua 

Matens Apulien – bröd, grönsaker och la burrata

Det är svårt att inte äta gott i Apulien. Här finns det saftiga brödet, de smakrika och färgglada grönsakerna och den underbart goda osten la burrata, som ser ut som en mozzarella men är fylld med grädde och vassle som gör den extra krämig.  

– Här i Salento har vi så mycket att välja mellan att jag byter meny var femte dag, berättar Tommaso Sangedolce. 

Han är chefskock på den ambitiösa restaurangen Il Tempo Nuovo, som ligger inne i det nyrenoverade slottet Castello di Ugento. Har man tur får man sitta vid bordet i köket och se Tommaso arbeta med flinka händer. Något som inte är konstigt efter år av arbete utomlands på berömda stjärnrestauranger.

– Jag ville komma tillbaka hem. På min lediga dag åker jag till havet och badar, går långa promenader och njuter av varje sekund, berättar han innan han sätter fram två tallrikar med vackert upplagd mat som smakar ljuvligt.  

Slottet där restaurangen ligger har renoverats av eldsjälarna Diana E Bianchi och maken Massimo Fasanella d’Amore. De kom tillbaka efter flera år utomlands till det som var Massimos övergivna och nedgångna familjeslott. Castello di Ugento ligger i den lilla byn med samma namn, mittemellan Adriatiska och Joniska havet. En perfekt plats för den som vill utforska allt det som Salento har att erbjuda.

– Det är ett galet projekt att rusta upp ett näst intill tusenårigt slott, något man gör en gång i livet om ens det, säger Massimo med ett leende. 

I dag gnistrar den upputsade sandstenen i ljuset, och de nio sviterna, som har inretts med elegans, är svåra att lämna.

Castello di Ugento. ”Det är ett galet projekt att rusta upp ett näst intill tusenårigt slott.” Foto: PETTER BÄCKLUND

Barockjuvelen Lecce – söderns Florens

Men Salento är inte bara bad och hav. Här ligger även fantastiska städer, som barockjuvelen Lecce. Staden tornar upp sig likt en oas när man kör in från landsbygden, med sina vackra byggnader i ljus sandsten. Staden kallas med all rätt för söderns Florens och kan, precis som sin toskanska kusin, liknas vid ett museum under bar himmel.

– Lecce blev rikt på produktionen av lampolja, och de rika familjerna sparade inte på krutet när de utsmyckade sina palats och vår vackra domkyrka i slutet på 1700-talet, berättar konstnären Francesca Carallo. 

Hennes verk är gjorda i papier mâché, en lokal tradition i Lecce.

– Många av de rikt utsmyckade kyrkorna och palatsens statyer är inte gjorda i marmor som man skulle kunna tro, utan i papper, berättar hon.

Att strosa omkring i Lecce är magiskt, och det känns som att vara med i en italiensk film från femtiotalet. Högljudda barn spelar fotboll på torget. Äldre välklädda herrar spelar kort vid ett stenbord. Eleganta damer dricker en kopp kaffe inne i baren. Det doftar hemlagad mat från ett öppet fönster. 

I Lecce ligger även Bros, en av Italiens hetaste restauranger. Den drivs av ett ungt par, Isabella Poti och Floriano Pellegrino, som får en att tänka mer på rockstjärnor än på kockar. Trots att de inte fyllt trettio har de redan fått en stjärna i Guide Michelin. 

– Vi håller på våra traditioner, men vi måste också föra Lecce och södra Italien in i framtiden, säger Floriano övertygat. Var beredd på starka smaker och en gastronomisk upplevelse som är något utöver det vanliga om du äter här.

Italiens klack får en att må bra, så låt axlarna sjunka ner och fall in i Salentos lugna rytm. Italiens plattaste pärla är helt klart värt en omväg. 

Vy från Salento. Foto: PETTER BÄCKLUND

RESA HIT: SALENTO

Resa hit: Direktflyg till Rom från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg med SAS eller Norwegian, eller tåg från Stockholm till Rom och vidare till Brindisi eller Lecce med Trenitalia eller Italo (minst fyra byten).

Bästa tiden: April–maj eller sen höst. Undvik juli och augusti då det är varmt och alldeles för många besökare. 

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska, många pratar engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Något billigare än Sverige.

Ta dig runt: Hyrbil är lättast. Den lokala buss- och tågtrafiken i Salento sköts av fseonline.it.

Bra att veta: För den som vill besöka vingårdar finns en massa bra information på mtvpuglia.it.

Läs mer: govisitpuglia.com

LÄS MER: Upptäck Sicilien – Italiens smakrika och häftiga ö 

GUIDE: SALENTO

SE & GÖRA

1. Gallipoli, Otranto, Santa Maria di Leuca, Nardó, Lecce, Maglie

Besök de många och charmiga byarna i Salento, där tiden verkar ha stannat. Staden Gallipoli vars äldre del är värt ett besök, inte minst för den pittoreska fiskmarknaden. Otranto, med en av Italiens vackraste kyrkor strax intill havet där man kan beundra golvet klätt i mosaik från 1100-talet. Santa Maria di Leuca, som ligger nere på spetsen mellan Adriatiska och Joniska havet. Besök barockstäderna Nardó och Lecce och ät glass i den medeltida staden Maglie.

2. Ta en båttur

Att ta en båttur längs Salentos vackra kust, bada i grottor med kristallblått hav, stanna till och se solen gå er medan båten guppar i vattnet är magiskt. Vill du åka på en tur där Adriatiska och Joniska havet möts ska du höra av dig till Giovanni Coalci.

Adress: Via Doppia Croce, 52 Leuca, colacinautica.it/en

3. Marta 

Det arkeologiska museet i Taranto är värt ett besök. Taranto är en nedgången industristad, men här finns också ett jättefint nyrenoverat arkeologiskt museum. Taranto var en av det antika Greklands viktigaste städer, så lämningarna är många. Tre våningar fyllda till bristningsgränsen och ett Mecka för den historieintresserade.

Adress: Via Cavour, 10, Taranto, museotaranto.beniculturali.it/en

4. Salento Bici Tour

Apulien är perfekt för den som vill cykla utan att ta ut sig, eftersom regionen är helt platt. Det går att hyra cykel eller ordna dags- eller längre turer genom Salento Bici Tour vars motto är ”I slow you”, jag saktar ner dig – en mycket passande slogan i Apulien. De har även alternativ för den som vill åka båt, vandra eller fiska. 

Adress: Via Carlo Rocci Cerasoli 44, Gallipoli, och i centrala Lecce, salentobicitour.org

ÄTA & DRICKA

5. Il Tempo Nuovo

Restaurangen inne på slottet Castello di Ugento där Tommaso Sanguedolce är chefskock. Matsalen har glasgolv och under glaset finns ett normandiskt torn som man hittade under renoveringen. Vill man lyxa till det lite extra ska man be om chef’s table inne i köket, där man kan se kockarnas varsamma rörelser på nära håll. Romantiskt, vackert och elegant. 

Adress: Via Castello, 13, Ugento, castellodiugento.com/restaurant

LÄS MER: Italiens 4 bästa stränder – hitta din semesterfavorit 

6. Bros

Ungt kreativt team som inte är rädda för att experimentera. Ägarna Isabella Poti och Floriano Pellegrini som inte fyllt 30 år fick sin första stjärna i Guide Michelin 2019. Menyn byts ofta, och här blandar man nya smaker med traditionella ingredienser. Modern inredning och trendiga gäster.

Adress: Via Degli Acaya, 2, Lecce, brosrestaurant.it/en

7. Fiskmarknaden i Gallipoli

Åk till fiskmarknaden i Gallipoli. Ta något att äta i någon av de små kioskerna eller stånden. Ofta väljer du själv den fisk som sedan tillagas. Färskare fiskrätter går inte att få. Enkelt, lokalt och billigt.

SHOPPING & NÖJEN

8. Francesca Carallo 

I studion hos konstnären Francesca Carallo möter man fantastiska lampor och skulpturer gjorda i papier mâché. Studion ligger i ett vackert utsmyckat palats i centrala Lecce och är värt ett besök i sig. Francesca har ställt ut sina verk på världens mest berömda designmuseer.

Adress: Vico dei Pensini, 1, Lecce

BO BRA

9. Castello di Ugento

Ett omgjort slott från 1200-talet inrett i avskalad design med öga för detaljer. Nio sviter vars sängar har otroligt sköna madrasser. Trädgård med över hundra olika örter. Man ordnar en underbar frukost där alla bakverk är hembakta. De stora salarna är utsmyckade med fresker från 1700-talet. Hemtrevligt och lyxigt på en och samma gång. Från 3 000 kronor per natt.

Adress: Via Castello, 13, Ugento

ANNONS: Läs mer och boka Castello di Ugento här [extern länk]

Lyxigt boende på Castello di Ugento. Foto: PETTER BÄCKLUND

10. Masseria Le Mandorle

En masseria är en traditionell lantgård i Apulien. En av dessa är Castello di Ugentos systeranläggning Masseria Le Mandorle. Här kan man njuta av pool, tennis- och basketplan eller låna cyklar. Rustik och fantastiskt god traditionell mat på menyn. Stora luftiga rum och flera takterrasser där man kan njuta av en aperitif eller frukost med nybakt bröd, färsk ricotta och fikonmarmelad. Från 1900 kronor per natt.

Adress: Via Indipendenza, 135, Ugento

ANNONS: Läs mer och boka Masseria Le Mandorle [extern länk]

11. Hotel Risorgimento

Ett femstjärnigt hotell i centrala Lecce med överkomliga priser trots de många stjärnorna. Palatset är från 1400-talet men inredningen modern. Ät frukost uppe på takterrassen. Gym, trevliga restaurangen Le Quattro Speziere och en välbesökt bar. Från 1700 kronor per natt. 

Adress: Via Augusto Imperatore, 19

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Risorgimento här [extern länk]

LÄS MER: Åk på tågluff längs franska och italienska rivieran 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande