1 av 6: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
Gamla orten Sestri Levante ligger på en landtunga med två fina stränder och flera bra restauranger.
2 av 6: Gamla orten Sestri Levante ligger på en landtunga med två fina stränder och flera bra restauranger. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Vackra saluhallen i Menton visar upp det bästa av regionens produkter.
3 av 6: Vackra saluhallen i Menton visar upp det bästa av regionens produkter. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Manarola och dess vackra hamn är en välbesökt destination.
4 av 6: Manarola och dess vackra hamn är en välbesökt destination. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Ost till försäljning på Marché des Halles i Menton.
5 av 6: Ost till försäljning på Marché des Halles i Menton. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Tågresan mellan Nice och Menton bjuder på grönt kuperat landskap på ena sidan och ett glittrande Medelhavet på den andra.
6 av 6: Tågresan mellan Nice och Menton bjuder på grönt kuperat landskap på ena sidan och ett glittrande Medelhavet på den andra. Foto: MARKO T WRAMéN / ©2019 MARKO T WRAMÉN OCH ANNA W THORBJÖRNSSON

Åk på tågluff längs franska och italienska rivieran

En tågresa längs rivieran för med sig en doft av svunna tiders badsemestrar med blåvitrandiga badhytter på led och eftermiddagscocktails i skuggan. Häng med författarna bakom boken ”Med tåg genom Europa” till deras favoriter!

Tåget var det som gjorde den Franska rivieran populärt redan på 1920-talet, då det lyxiga Le Train Bleu transporterade filmstjärnor, kungligheter och författare ner till Medelhavets glittrande böljor, bekvämt sovande i mörkblå sovvagnar. Det sägs att modeskaparen Coco Chanel var den som på tjugotalet drev på trenden, då hon efter en sommar på Côte d’Azur kunde uppvisa både eleganta badkläder och en nymodig solbränna. Efter det har Franska rivierans popularitet hållit i sig, även om Le Train Bleu numera har ersatts av snabbtågen TGV.

Utmärkt cocktail på  L’Arlatan i Arles

En tidig morgon reser vi med just TGV söderut från pampiga stationen Gare de Lyon i Paris. Dimman ligger kvar över fält och gröna kohagar när tåget susar förbi i över 300 kilometer i timmen. Efter vad som känns som en blinkning anländer vi till Lyon, bara två timmar efter avfärd. Och rätt som det är kommer vi fram till den gamla romerska staden Arles i Provence, vår första destination. Första kvällen går vi vilse i alla smala gränder, här och där avbrutna i vår vandring av magnifika romerska lämningar. Små mysiga restauranger finns i varje hörn, men eftersom vi kommer rätt sent på kvällen dröjer det innan vi hittar ett öppet kök. På Cuit Cuit är stämningen hög denna fredagskväll med glada, munhuggandes Arlesbor. Det lokala rödvinet smakar utmärkt, och vi kan mätta oss med en rejäl och fräsch sallad. Tipsad av en lokal bekant besöker vi därefter något helt annat. Baren på nyöppnade boutiquehotellet L’Arlatan är en mix av marockansk och modern design, med djärva färgval och snygga möbler. Här slår vi oss ner och njuter av en utmärkt cocktail före läggdags.

LÄS MER: 20 sköna tips på Franska rivieran

Magnifika romerska lämningar i Arles. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Efter någon dag längtar vi efter bad, och tar tåget via Marseille mot kusten genom vinodlingar och terrakottafärgade provensalska byar. Vi hoppar av vid badorten Agay, känd för sin halvcirkelformade sandstrand som ibland syns på listor över världens vackraste vikar. Extra bra för oss tågresenärer är att stationen (eller snarare perrongen, det finns inget stationshus) ligger direkt ovanför stranden, perfekt för ett bad före fortsatt resa med nästa tåg. Det bästa familjebadet är Plage de la Beaumette, en kvarts promenad från stationen. Här finns också ett par mysiga strandrestauranger. Stannar man längre i Agay och vill sträcka på benen bjuder omgivande naturreservatet Massif l’Esterel på vackra vandringsleder och krävande mountainbike-rutter.

Med salt i håret och en doft av kokosolja i näsan reser vi vidare längs havet. Den här delen av tågresan är mycket fin, med grönt kuperat landskap på ena sidan och det glittrande Medelhavet på den andra. Och tåget går verkligen nära stränderna, ibland känns det som om vi kan sträcka ut handen och köpa en glass från strandkiosken. Det fina är att det också är enkelt att kliva av för ytterligare ett bad när andan faller på och sedan resa vidare med nästa tåg. Regionaltågen går hela tiden, och här krävs ingen platsbiljett. Vid Nice blir det efter hand tätare bebyggelse, och tjusiga villor med pool byts ut mot högre hus och storstadskänsla.

Citrusodlingar och vackra trädgårdar i Menton

Vårt mål är staden Menton, en gång en del av sin berömda granne Monaco men numera sista franska utposten före Italien. Beläget där Alperna försvinner ner i Medelhavet är Menton begåvat med ett mikroklimat som har gjort staden känd för sina citrusodlingar och vackra trädgårdar. Frukterna från dessa finns att åtnjuta i Mentons saluhall, som håller öppet dagligen. Vi besöker den på morgonen tillsammans med en del lokalbor och en och annan turist. Själva saluhallen är en fest för ögat, vackert målad i gult och omgiven av högresta palmer. Där inne trängs frukt, blomster och grönt med patéer, färsk fisk, ostar och nybakat. Vi får med oss en bit paté till lunchen som intas på en bänk i skuggan. Och det är nu, eller kanske någonstans på strandpromenaden med en limoncelloglass i handen, som känslan av den klassiska rivieran infinner sig. Eleganta pastellfärgade badhotell med höga fönster och palmträdgårdar, en gammal stadskärna med kulörta hus och en fond av grönskande branter bidrar så klart till atmosfären. Men framför allt har Menton ett avslappnat lugn befriat från svindyra bilar, blingiga klockbutiker och den hetsiga lyxkommers som utmärker stora delar av Franska rivieran. 

LÄS MER: Upptäck franska rivierans vackra pärla – Camargue 

I Mentons saluhall, som håller öppet dagligen, hittar man bland annat frukt, grönsaker, fisk, ost och nybakat. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Så är det dags att korsa gränsen, och efter ett antal tunnlar är vi över på den italienska sidan. Italienska Ventimiglia är slutstation för de franska tågen, så här blir det byte till italienskt tåg. Vårt första riktiga stopp i Italien blir bara en kort bit bort i gulliga Bordighera, där stationen ligger precis vid havet. Den gamla delen av staden tronar högt på en kulle, och här äter vi en fabulös tallrik spaghetti ai frutti di mare på Ristorante Pizzeria Saraceno, fullspäckad med godbitar som små bläckfiskar samt en fyllig tomatsås och två stora räkor på toppen. 

Efter middagen tar vi en promenad i gränderna och passerar ett litet hål i väggen som ser lovande ut. Det visar sig vara en delikatessbar som drivs av ett par från Neapel. De enda andra gästerna är tre unga fransktalande kvinnor. De är barndomsvänner från La Réunion, den lilla ön cirka 80 mil öster om Madagaskar, men jobbar eller pluggar nu alla i Frankrike eller Italien. Vi sippar på vårt glas prosecco när värden bjuder på hemkryddad romsnaps. Inom några minuter har en iPad kopplats till högtalare och det spelas vacker musik från Neapel. Men så tar tjejerna över och börjar spela svängig zouk, musik från franska Karibien. Plötsligt har vi ett dansgolv, och alla dansar förutom värden som då och då hämtar olika hemkryddade eldvatten.

Målet är Moneglia mellan Portofino och Cinque Terre

Tidigt morgonen efter står vi på perrongen vid Bordigheras station och lyssnar på vågornas brus som blandar sig med fågelkvittret – havet ligger bara ett tiotal meter bort. Tåget tar oss med vidare söderut och efter hand dyker det upp kända badortsnamn som Alassio, Imperia och Santa Margherita. Vår bas för att utforska den liguriska kusten är emellertid mindre kända Moneglia som ligger mellan halvön Portofino och nationalparken Cinque Terre. Här bor vi på tredje våningen med terrass mot havet precis ovanför en fin sandstrand. De närmaste dagarna varvar vi utflykter i området med gastronomiska höjdpunkter, där den ena restaurangen överträffar den andra. En av våra favoriter, Bistrot Julia, ligger bara två minuters promenad från vår lägenhet. Restaurangen har funnits i tjugo år, men drivs sedan tre år av Silvano som från början var kock och som när han tog över höjde nivån på maten rejält. Vi börjar med smårätter, ostron och fisktartar, därefter tempurafriterade hyvlade grönsaker med bläckfisk, allt gudomligt gott. Till huvudrätt blir det helbakad fisk på liguriskt vis med oliver och citron. Efterrätten går inte heller av för hackor: mandelcannelloni med färska björnbär och maräng varvad med fryst färskvispad grädde. Man har höga ambitioner, och Silvano tar verkligen hand om oss på allra bästa sätt.

LÄS MER: Franska rivieran - med liten budget

Bistrot Julia i är en favoritrestaurang i Moneglia. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

En utflykt i Cinque Terre – de fem byarna – börjar med ett besök i byn Monterosso al Mare. Trots att det är en regnig dag i maj är trängseln stor mellan grupper ledda av guider med flaggförsedda pinnar, asiater med munskydd, vilsna amerikaner med gigantiska resväskor och turister från Europas alla hörn. Hur det är en het julidag vågar vi inte tänka på. Men visst är det vackert! En tågtur senare är vi i Riomaggiore, den sydligaste byn som man når via en tunnel från tågstationen. Det är verkligen mycket vackert, men också exploaterat, nere i den lilla pittoreska hamnen. Vi missar tåget tillbaka med en minut, så vi tar en utmärkt ståkaffe på stationskaféet mittemot för en euro. Ett par trappor som leder upp över spåren väcker vår nyfikenhet. Vi går över och upptäcker en bar ute på en klippa med den mest förtjusande utsikt! Plötsligt faller allt på plats: hav, himmel, klippor, utsikt och en ost och chark-tallrik med ett glas rött vin. Till och med solen tittar fram! Sedan far vi vidare till Manarola som har områdets sötaste hamn, och trängsel därefter.

Vackra och unika byggnader på Mirakeltorget i Pisa 

Efter några behagliga dagar i Moneglia blir historiska Pisa vårt sista stopp. Mest känd för sitt torn drar staden sin beskärda del av turister, men går man bara ett par snäpp bort från det lutande tornet kryllar det av sköna ställen som varken är särskilt dyra eller turistiga. Ett favoritområde är Piazza Dante Alighieri nära det gamla universitetet. Vi äter gott på Trattoria Da Stelio som skryter om att man har haft samma meny sedan 1960-talet. Det är trångt mellan borden, och serveringen är aningen brysk (speciellt när vi dristar oss till att fråga efter ketchup till fyraåringen), men maten är rejäl, vällagad och mycket prisvärd. Bordet intill får in lokala specialiteter som porchetta (fylld fläskkarrérulle) och inälvsrätten trippa, den sistnämnda lite för avancerad för oss, även om de franska gästerna som provar den suckar nöjt.

Efter en gräddig tiramisù promenerar vi bort till det lutande tornet och de gräddtårteliknande byggnaderna på Mirakeltorget. Det är svindlande att flera av dem har stått här sedan 1100-talet, och de är både vackra och unika. Vår favorit är den mindre kända kyrkogården som ligger lite vid sidan av torget. Byggd som en pelarkantad arkad runt en gård liknar den mer en klostergång än en kyrkogård, men inskriptioner på golv och väggar visar att detta är en plats för sista vilan. Det är tyst och svalt inne i gången, fjärran från larmet utanför. Det stora projekt som pågår just nu är renoveringen av de medeltida fresker som delvis förstördes under andra världskriget. Målningen ”Triumfen över döden” blev till exempel klar 2018. Målad i mitten av 1300-talet visar konstverket medeltidsmänniskans bild av himmel och helvete. Den beskriver i detalj både vägen till dessa ställen och hur det är där. Himmelsdelen är för all del njutbar, men skärselden är både fascinerande och skrämmande med alla sina exempel på vad en syndfull människa kan råka ut för. Det är lätt att bli stående här och fundera över både liv och död, men efter en stund konstaterar vi att det är hög tid för ett glas av något.

LÄS MER: Pisa – guide med 10 måsten att bocka av

En härligt gräddig tiramisù på Trattoria Da Stelio. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Bilfria lilla torget Piazza Chiara Gambacorti (eller Piazza della Pera, Pärontorget, som det kallas i folkmun) ligger gömt från huvudshoppinggatan bara ett stenkast från tågstationen. Ett fåtal serveringar erbjuder mat, vin och kaffe. Vi slår oss ner i eftermiddagssolen, och det är skönt att vila benen i stillhet och läppja på en aromatisk vermouth, Bianco Gamondi från Turin på Eleven Café. Så småningom öppnar restaurangerna för kvällen, ett ungt kärlekspar pussas på en bänk en bit bort och  efter hand fylls torget på av både vuxna och ett par barn på sparkcykel, och vi börjar fundera på vad vi skall äta till middag denna sista kväll på vår resa. En behaglig avslutning på dagen och en mycket bra avslutning på en fin tågsemester.

LÄS MER: Pisa – en nöjesstad med spännande mat

RESA HIT: FRANSKA OCH ITALIENSKA RIVIERAN

Resa hit: Tåg till Arles via Köpenhamn, Hamburg, Karlsruhe och Paris (fyra byten). Övernatta i Paris eller Hamburg. Flyg med SAS direkt till Marseille från Stockholm.

Bästa tiden: Vår, försommar och tidig höst.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska och italienska, många pratar lite engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Mat och dryck är något billigare än i Sverige, Italien billigare överlag.

Ta dig runt: Res med franskt lokaltåg till italienska gränsen, köp franska biljetter via appen oui.sncf och italienska med appen Trenitalia.

Bra att veta: Franska lokaltåg längs rivieran går till Ventimiglia i Italien, där man måste byta till ett italienskt tåg. I franska appen kan man köpa biljett dit, därefter i den italienska. Har du interrailkort kan du bara hoppa på och av regionaltågen, du behöver inte platsbiljett.

Böcker: Deckaren ”Jag dödar” av Giorgio Faletti som utspelar sig på Franska rivieran.

Guide: 13 tips till franska och italienska rivieran

SE & GÖRA

1. Plage de la Beaumette – bada i en vacker vik

Gulliga badorten Agay har en fin strand som är lätt att nå från tåget. Vi gillar speciellt Plage de la Beaumette, som också är mycket familjevänlig.

Adress: Boulevard de la Baumette 446-490, Agay

2. Marché des Halles – spana in lokala delikatesser

Vackra saluhallen i Menton visar upp det bästa av regionens produkter. Det är kul att bara gå runt och titta och smaka. Missa inte alla varianter på de lokalt odlade citronerna.

Adress: Quai de Monleon, Menton

Läckra ostar i saluhallen i Menton. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

3. Acquario di Genovac – hälsa på hajar och rockor

Genuas jätteakvarium är ett av Europas största och har massor att se. Kul för både stor och liten, ligger dessutom bara en kort promenad från stationen.

Adress: Ponte Spinola, Genova, acquariodigenova.it

Närkontakt med hajar och rockor. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

4. Camposanto Monumentale – vandra under medeltidsvalv

En av Pisas mer hemliga sevärdheter nära det lutande tornet bjuder på vackra valv och fantasieggande medeltida fresker.

Adress: Piazza del Duomo 17, Pisa, opapisa.it

ÄTA & DRICKA

5. Les Piques ou Rièn och Le Gibolin – ät gott provensalskt 

Arles kryllar av små, bra restauranger med rimliga priser. Här är två favoriter med lokal meny.

Les Piques ou Rien

Adress: 53 Rue Condorcet, Place Voltaire, Arles, les-piques-ou-rien.business.site

Le Gibolin

Adress: 13 Rue Des Porcelet, Arles

6. L’Arlatan – sippa lyxiga drinkar 

Det nyöppnade hotellet har en snygg bar med magiska cocktails, sväng förbi efter middagen.

Adress: 20 Rue du Sauvage, Arles, arlatan.com

7. Piccolo Bistrot Gourmet – prova rom och delikatesser 

Här finns gott av både det ena och det andra. Sitt ner och prova romsorter, vin och småplock.

Adress: Centro storico, unica sede, Via Dritta 10, Bordighera, piccolo-bistrot-gourmet.business.site 

Piccolo Bistrot Gourmet i gamla staden Bordighera. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

8. La Sciamadda Dei Vinaccieri Ballerini och La Cantina del Polpo – bada och ät bra 

Gamla orten Sestri Levante ligger på en landtunga med två fina stränder och flera bra restauranger. Perfekt för utflykt eller stopp på vägen.

La Sciamadda Dei Vinaccieri Ballerini

Adress: Via XXV Aprile 179, Sestri Levante, lasciamadda.flazio.com

La Cantina del Polpo

Adress: Via Camillo Benso Cavour, 2, Sestri Levante, cantinadelpolpo.it

Ät gott på La Cantina del Polpo. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

9. Bistrot Julia och Gli Amici Della Piazzetta – njut av mat i toppklass

Moneglia har många bra restauranger. Vi gillar både familjära Gli Amici Della Piazzetta och mer avancerade Bistrot Julia.

Gli Amici Della Piazzetta

Adress: Via Willi Burgo 32, Moneglia

Bistrot Julia

Adress: Via Vittorio Emanuele, Moneglia, facebook.com/RistoranteLePalmeMoneglia/

Godsaker på Bistrot Julia. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

10. Bar e Vini a Piè de Mà – ta ett glas vin med utsikt

Trots all trängsel är Cinque Terre vackert. Här hittar du en bra utsiktspunkt för att pausa från vimlet.

Bar e Vini a Piè de Mà

Adress: Via dell’Amore 55, Riomaggiore

Bar e Vini a Piè de Mà i Riomaggiore i Cinqueterre. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

11. Trattoria Da Stelio – ät toskanskt på sextiotalsvis

Det är ofta fullsatt på Stelios trattoria, så se till att komma tidigt för att njuta av det toskanska köket i hemlagad stil.

Piazza Dante Alighieri 11, Pisa, facebook.com/da.stelio

Maten är rejäl, vällagad och mycket prisvärd på Trattoria Da Stelio. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

SHOPPING & NÖJEN

12. Centre d'antiquités Allo Robert – shoppa loppisprylar

Här hade vi lätt kunnat fylla en lastbil med fina saker till hemmet med gamla skyltar och andra vackra och roliga prylar från förr.

Adress: 3 Rue du Général Gallieni, Menton, allo-robert.monsite-orange.fr

BO BRA

13. Giada Residence

Lilla Moneglia är en lugn badort, perfekt för badsemester men också en fin bas för att utforska mer Cinque Terre och Portofinohalvön.

Adress: Via Willi Burgo 3, Moneglia

ANNONS: Läs mer och boka Giada Resicence här [extern länk]

LÄS MER: Guide: 7 bästa tipsen till färgstarka Cinque Terre 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande