1 av 5: Puh Quoc, Hokkaido, Saariselkä, Tel Aviv och Köpenhamn — var reser du 2019?
På kryddmarknaden kan man köpa kryddor, ostar och godiset Turkish delight.
2 av 5: På kryddmarknaden kan man köpa kryddor, ostar och godiset Turkish delight. Foto: COLETTE VAN LUIK
Sultanahmetmoskén kallas också Blå moskén, eftersom insidan är klädd i blått kakel.
3 av 5: Sultanahmetmoskén kallas också Blå moskén, eftersom insidan är klädd i blått kakel. Foto: COLETTE VAN LUIK
Prinsöarna i Marmarasjön var en gång i tiden en avskild plats för munkar och landsflyktingar som prinsar under Bysantinska riket.
4 av 5: Prinsöarna i Marmarasjön var en gång i tiden en avskild plats för munkar och landsflyktingar som prinsar under Bysantinska riket. Foto: SHUTTERSTOCK
5 av 5 Foto: COLETTE VAN LUIK

Istanbul – 12 saker du absolut inte vill missa

ISTANBUL, TURKIET. Öst möter väst, Asien möter Europa, framtid och modernitet möter kultur och historia. Istanbul pulserar, vibrerar och sprakar. Följ med på en resa till doftande kryddmarknader, myllrande gränder och ångande hamambad.

Det tutas, det trängs och matoset ligger som ett lock över staden. Vid första intrycket kan Istanbul kännas överväldigande. Men när man börjar upptäcka staden går känslan snabbt över. Istanbul är också levande, spännande och exotiskt och man vill bara ha mer ju mer man ser. 

Staden ligger vid Bosporen och Marmarasjön på gränsen mellan Europa och Asien. Att ta en färja över Bosporen för att se stadens silhuett från vattnet är något av ett måste. Från Eminönu på den europeiska sidan går turbåtar till bland annat Kadıköy på den asiatiska dito. Hoppa i land en stund och utforska Kadıköy, något som många turister missar att göra. Stadsdelen har blivit hipp, och här kan man äta och dricka på spännande och roliga barer och restauranger. 

Bor du i Sultanahmet är allt nära

Var du väljer att bo är förstås en smaksak. Ur sightseeingsynvinkel är området Sultanahmet perfekt. De kända sevärdheterna som Blå moskén, Hagia Sofia, Topkapipalatset och Stora basaren ligger alla inom promenadavstånd. Andra föredrar att bo i stadsdelen Beyoglu i närheten av den stora affärsgatan Istiklal som mynnar ut vid Taksimtorget, vilket är själva centrum av Istanbuls nya del. I det området finns många hotell, butiker, kaféer och restauranger. Vill du ha nära till ett stort shoppingcentrum är detta också ett bra val. Cevahir ligger två stopp med tunnelbanan från Taksim i området Sisli. Gallerian inrymmer 300 butiker, restauranger och en nöjespark.

Shoppa i Istiklal

Istiklal är full av inhemska klädkedjor och affärer, och i de före dessa tämligen ruffiga kvarter på sluttningarna ner mot Bosporen är det numera fullt av moderna kaféer, mode- och secondhandaffärer, flotta restauranger och barer. I Beyoglu finns även flera berömda takbarer med fantastisk utsikt, som 360 (ligger mittemellan San Antonio­-katedralen och Galatasaray) och Mikla (högst upp i Marmara Pera Hotel).

Missa inte ett hamambesök

När man har gått en hel dag och trängts på gatorna och i basarerna kan det vara skönt med en stunds återhämtning. Då rekommenderas ett besök på ett hamam, en ångande turkisk spaupplevelse, dock väldigt olik en svensk motsvarighet. Många av dem är numera väldigt turistifierade och dyra, så en god idé är att försöka hitta ett mer genuint ställe. Män och kvinnor tilldelas olika dagar, men Süleymaniye Hamam i Süleymaniye Mahallesi i området Fatih är ett av få som välkomnar par och säger nej till singlar. Aga Hamami i Katip Mustafa Çelebi Mahallesi i området Beyoğlu välkomnar också par och har tämligen modesta priser. 

Istanbul må locka enorma mängder turister varje år, men lyckas ändå behålla sin egen karaktär och själ. Vik av från huvudgatorna, gå vilse i trånga gränder, klappa någon av de många ganska så välmående hemlösa katterna som behandlas kärleksfullt av lokalbefolkningen (överallt står mat- och vattenskålar!) och du kommer garanterat att vilja återvända till denna pärla till stad. 

LÄS MER: Greklands bästa öar – från Samos till Santorini 

RESFAKTA: ISTANBUL

Resa hit: Tåg via Danmark, Tyskland, Ungern och Rumänien, eller från Ungern via Serbien och Bulgarien. Cirka fem byten. Turkish Airlines flyger direkt Stockholm–Istanbul. 

Restid: 55–65 timmar med tåg beroende på avreseort och resväg. Drygt tre timmar med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn.

Bästa tiden: Vår och höst. 

Språk: Turkiska. Många, särskilt yngre, pratar bra engelska.

Valuta: Turkisk lira (TRY).

Prisnivå: Billigt. 45 procent av Stockholms, enligt Forex storstadsindex.

Ta dig runt: Istanbul är en stad att promenera i. Ta med dig rejäla skor. Men tänk på att staden är backig, därför vill man ibland åka spårvagn. 

Bra att veta: När man går in i en moské måste man ta av sig skorna och bära passande kläder. Inga shorts eller ärmlösa tröjor på varken män eller kvinnor, och kvinnor bör se till att deras kjolar inte är för korta. Det är även ett tecken på respekt att kvinnor bär en huvudsjal. Man ger dricks på restauranger och till taxichaufförer på cirka 10-15 procent.

Läs mer: visit.istanbul, howtoistanbul.com

GUIDE: 12 TIPS I ISTANBUL

SE & GÖRA

1. Topkapipalatset och Gülhane Park

Det världsberömda sultanpalatset var de osmanska sultanernas residens och deras rikes administrativa centrum mellan 1465 och 1853. På 700 000 kvadratmeter yta levde 4 000 personer innanför murarna. Här fanns bostäder, moskéer, bageri, juvelerare, sjukhus och allt annat som sultanfamiljen och deras konkubiner behövde. 1924 öppnades palatset som ett museum och i dag finns flera specialmuseer på området. Skattkammaren, där den berömda dolken och Skedmakardiamanten, utgör samlingens verkliga rariteter. Den måste man dock köpa separat entrébiljett till. 

Eftersom Topkapi är ett av Istanbuls främsta turistmål är köerna ofta tröttsamt långa. Häng på låset och åk gärna när det är lågsäsong, alltså vår eller höst. 

Betydligt lugnare är det i palatsets trädgård Gülhane Park. Hit kommer man med picknickkorg eller bara strosar omkring och beundrar de tjusiga blommorna. Våren är förstås bästa tiden för blomprakt. 

Adress: Babihümayun Caddesi, Sultanahmet, topkapisarayi.gov.tr

Det världsberömda palatset Topkapi var de osmanska sultanernas residens mellan 1465 och 1853. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Hagia Sofia och Sultanahmet 

Hagia Sofia är en av världens största kyrkor och var när kyrkan byggdes på 500-talet världens största byggnad och länge huvudsäte för den grekisk-ortodoxa kyrkan. Under ottomanstyret gjordes kyrkan om till moské innan byggnaden slutligen blev ett museum 1935. 

Mittemot ligger Blå moskén, som egentligen heter Sultanahmetmoskén, som byggdes för att överträffa den forna kyrkan. Den kallas Blå moskén eftersom interiören är klädd i blått iznik-kakel. Den uppfördes mellan 1606 och 1616 av den osmanske sultanen Ahmed I. 

Båda dessa byggnader är mycket populära turistmål, och även här gäller det att komma tidigt på morgonen. Ett alternativt är att köpa ett Istanbul museum-pass som låter en gå före kön. Det kostar lite drygt 300 kronor och ger inträde till 12 museer, inklusive Hagia Sofia och Topkapi. (Sultan Ahmed är gratis.) 

Mer info: istanbulwelcomecard.com

Adress, Hagia Sofia: Ayasofya Meydani, Sultanahmet, ayasofyamuzesi.gov.tr

Adresss, Sultanahmet: Hippodromen, Sultanahmet, bluemosque.co

Hagia Sofia är en av världens största kyrkor och var länge huvudsäte för den grekisk-ortodoxa kyrkan. Foto: COLETTE VAN LUIK

3. Basilikacisternen (Yerebatan Saray)

Yerebatan Saray eller Det sjunkna palatset, även kallad Basilikacisternen, är en mycket välbevarad vattenreservoar, upptagen på Unescos världsarvslista. Den byggdes under den bysantiske kejsaren Justinianus I under 500-talet för att ge vatten åt staden Konstantinopel, som Istanbul hette då. Taket hålls uppe av 336 marmorpelare utspridda över ett område på nästan en hektar. En gång i tiden rymde cisternen över 80 miljoner liter vatten som pumpades genom mer än 19 kilometer akvedukter. 

Gå på upptäcktsfärd i jakt på pelarna med uppochnedvända Medusahuvuden längst bak på den nordvästra sidan. I dag används reservoaren bland annat som konstutställningslokal. 

Adress: Yerebatan Cad 13, Sultanahmet, howtoistanbul.com

1963 spelades delar av James Bond-filmen ”Agent 007 ser rött” in i Istanbul, och i en berömd scen paddlar Bond omkring mellan pelarna i Basilikacisternen. Foto: COLETTE VAN LUIK

4. Ortaköy

Området Ortaköy ligger alldeles intill Bosporenbron, en 1,5 kilometer lång hängbro som invigdes 1973. Det var den första bron som anslöt kontinenterna Europa och Asien med varandra. Ortaköy har blivit enormt populärt bland lokalbefolkningen som gärna besöker de hippa kaféerna med utsikt över Bosporen, restauranger, barer och klubbar. Unga människor kommer ofta hit för att röka vattenpipa (nargile) och spela backgammon. Området är även känt för sina många matstånd som serverar kumpir, en fylld bakad potatis. Missa inte den nyligen renoverade vackra moskén Büyük Medidiye Camii alldeles intill vattnet och söndagsmarknaden som bland annat säljer hantverk och kläder.

Ligger cirka 15 minuters taxiresa från Istanbuls historiska stadskärna. Det är enkelt att ta sig hit med kollektivtrafikens bussar, annars tar det omkring en timme att promenera.

5. Stora basaren (Kapali Çarsı) 

Kapali Çarsı är en av världens största täckta marknader och har anor från mitten av 1400-talet. I dag finns den klassiska osmanska arkitekturen kvar i basarens äldsta byggnad, Cevahir. Ursprungligen var varje gata vigd åt ett särskilt hantverk, vilket fortfarande märks i gatunamnen, men det upprätthålls inte längre strikt. Under basarens tak vindlar 60 gator med tusentals butiker. I basaren kan man botanisera bland mattor, kryddor, färgade kakelplattor, mässingsartiklar, guld, lädertillbehör, magdanskläder, pipor och askfat och annan kuriosa och hantverk. Man förväntas pruta medan man sippar på ett litet glas rykande hett äppelte.

Stora basaren ligger i de historiska delarna i Fatihdistriktet. Det är bäst att promenera dit eller att ta spårvagnen till Beyazıthållplatsen. Basaren är öppen alla dagar utom söndagar. 

Om du inte har fått nog av marknader efter detta, rekommenderas ett besök på Kryddmarknaden (Misir Carsisi) intill Galatabron. Här säljs bland annat Turkish delight, ett turkiskt godis som man inte får missa.

Adress: Carsikapi Caddisi, Beyasit, Sultanahmet.

I Stora Basaren vindlar 60 gator med tusentals butiker. Här kan man botanisera bland mattor, kryddor, färgade kakelplattor, prydnadssaker och hantverk. Foto: COLETTE VAN LUIK

6. Oskuldens museum (Masumiyet Müzesi)

Det första som möter besökaren är 4 213 cigarettfimpar uppsatta med nålar på en vägg. Tittar man noga ser man läppstiftsmärken i olika röda och rosa nyanser på fimparna, handskrivna anteckningar och datum för när varje cigarett röktes. 

Huset från 1897 köptes år 1999 av den turkiske Nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, som gjorde om det till museum. År 2008 skrev han boken med samma namn. Det är den sanna historien om den förmögne affärsmannen Kemal som blir kär i sin fattiga kusin Füsun. Kärlekshistorien är förstås dömd på förhand, och båda gifter sig på olika håll utan att någonsin förlora passionen för varandra. Kemal, som är besatt av Füsun, börjar maniskt samla tusentals föremål som hon har vidrört. Här finns allt från koppar, hårborstar, klänningar, örhängen, biobiljetter och fotografier till leksaker, porslinsstatyer och tandborstar – allt prydligt arrangerat i 83 lådor och visningsskåp som följer varje kapitel i boken i kronologisk ordning. 

Adress: Curkurcuma Cad 24, masumiyetmuzesi.org

Leksaker, böcker, foton… Allt som Füsun har vidrört finns samlat på Oskuldens museum. Foto: COLETTE VAN LUIK

7. Prinsöarna (Kizil Adalar)

Prinsöarna i Marmarasjön var en gång i tiden en avskild plats för munkar och landsflyktingar som prinsar under Bysantinska riket. I dag är öarna en populär destination för både lokalbefolkningen och turister som vill fly hettan inne i Istanbul. Kizil Adalar består av totalt nio öar, men bara fyra är öppna för allmänheten.

Öarna är i det närmaste bilfria (man tar sig fram med häst och vagn eller cykel) med vackra trävillor och härlig grönska. Ön Büyükada är störst och vackrast, perfekt som utflyktsmål över dagen. Den är kantad av vackra sandstränder och mitten täcks av en tät pinjeskog. Utmed stränderna ligger restauranger, kaféer och flotta villor. Ta en hästdroska upp till öns utsiktspunkt för en underbar vy över Istanbul. På toppen av en skogsklädd höjd ligger det grekisk-ortodoxa klostret Ayios Gergiou. ­Büyükada har också flera badbryggor, mindre stränder och gott om fiskrestauranger. 

Cirka en och en halv timmes båtresa från Eminönu.

Prinsöarna är i det närmaste bilfria med vackra trävillor och härlig grönska. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

8. Üsküdar/Kadıköy

Många turister missar att ta färjan över Bosporen till den asiatiska sidan, vilket är synd. Üsküdar är det genuina området, känd för sina många moskéer och fiskmarknaden Balıkçılar Çarşısı. Inne i fiskmarknaden ligger Şekerci Aytekin Erol Caferzade som sedan 1945 har sålt det populära turkiska godiset Turkish delight. 

När man har sett sig mätt på Üsküdar kan man ta en promenad över till det intilliggande trendiga området Kadıköy, fullt av barer och restauranger. Testa till exempel Çiya Sofrasi, en av de mest hyllade restaurangerna i Istanbul, som serverar maträtter från olika delar av Turkiet. En annan lokal favorit är Cibalikapı Balıkçısı Moda, vida känd för sina smårätter (meze). En populär bar är Arkaoda som spelar indierock och har en cool utomhusbar. 

Bagerierna i Kadıköy är också berömda. Som bageriet Serger som gör bakverket katmer, en blandning av baklava och croissant.

Üsküdar och Kadıköy ligger på den asiatiska sidan av Istanbul. Färjorna över till den asiatiska sidan går flera gånger i timmen, bland annat från Eminönü och Beşiktaş. Tar cirka 15 minuter och kostar runt fem kronor. 

Üsküdar på Istanbuls asiatiska sida är känd för sina många moskéer. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Eminönu İskelesi

Eminönu İskelesi (betyder färjehamn) är en plats som är packad med folk från morgon till kväll, och många kommer hit för en sak: de traditionella fisksmörgåsarna, balık ekmek, den billiga turkiska snabbmaten (kostar cirka 15 kronor). Fisken tillagas ombord på särskilda båtar där den grillas och stoppas in i en stor bit bröd tillsammans med sallad, tomater och lök. Vill du göra som turkarna beställer du en şalgam att dricka till – en fermenterad dryck gjord på en blandning av vatten, juice från saltade, picklade lila morötter och kålrötter och kokad, pulvriserad bulgur. Det är surt och salt och kan smaksättas med kryddig peppar. 

Vill du inte stå upp i trängseln och äta kan du gå under Galatabron och sätta dig på en av de många restaurangerna som också serverar fiskmackan. Fast det är inte lika billigt och genuint, förstås.

Adress: Hobyar Mahallesi, Eminönü, Fatih

De traditionella fisksmörgåsarna, balık ekmek, köper man från försäljare ombord på båtar vid Eminonu İskelesi. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

10. The Pudding Shop (Lale Restaurant)

Det här legendariska matstället öppnade 1957 av bröderna Idris och Namik Çolpan. Än i dag är det samma familj som driver restaurangen. Förr samlades backpackers här på sin väg österut till Asien (rutten kallades på 1960-talet för ”Istanbul to Kathmandu Hippy Trail”). På den tiden lämnade man meddelanden till varandra på en anslagstavla på väggen och hittade på så sätt reskamrater och vänner innan färden gick vidare i skakiga Volkswagenbussar. Maten serveras fortfarande i kantiner och är enkel, god och billig. Och för den som vill äta den berömda puddingen som gav smeknamnet åt restaurangen är det bara att beställa en sütlaç.

Adress: Divan Yolu Caddesi 6, Sultanahmet, puddingshop.com

Det legendariska matstället The Pudding Shop öppnade 1957 och drivs än i dag av samma familj. Foto: COLETTE VAN LUIK

11. Nevizade Sokak

Många som besöker Istanbul vandrar den stora huvudgatan Istiklal upp och ner för att shoppa och titta på folk. Viker man av vid den gamla gallerian Çiçek Pasajı kommer man till Nevizade i distriktet Beyoğlu, en liten trång gågata med ett myller av människor på väg mot någon av de många barerna och restaurangerna. Här är det folkligt och livligt, och ju senare på kvällen, desto mer högljudd blir stämningen. Ett härligt ställe att insupa atmosfären och äta traditionell turkisk mat på är restaurang Imroz på nummer 24. Stället har funnits sedan tidigt 1940-tal och är perfekt att ta en raki (turkiskt brännvin) och några väldoftande meze (smårätter) som kostar från cirka 30 kronor och uppåt.

Det är fullt av restauranger utmed Nevizade Sokak. Foto: COLETTE VAN LUIK

12. Pera Palace

1892 öppnade det eleganta hotellet Pera Palace i Istanbul för att ta emot passagerare från Orientexpressen. Här har alla möjliga celebriteter bott genom åren, som Greta Garbo, Zsa Zsa Gabor, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Alfred Hitchcock - och Mustafa Kemal Atatürk, grundare av det moderna Turkiet och dess förste president från 1923 fram till sin död 1938. Han bodde här många gånger, alltid i svit 101. Rummet är numera omgjort till museum. 

Orient Bar ser ut som då Hemingway var krigsreporter, och det serveras fortfarande afternoon tea i tesalongen ackompanjerat av levande pianomusik, men hotellet i övrigt har genomgått omfattande renoveringar. Det är dock fortfarande tjusigt och rummen har utsikt över Gyllene Hornet. Dubbelrum från cirka 1 700 kronor beroende på säsong. 

Adress: Mesrutiyet Caddesi 52, Beyoğlu, perapalace.com

Afternoon tea bjuds det på i hotellet Pera Palace varje eftermiddag. Här kan man slå sig ner och känna historiens vingslag. Atatürk var en frekvent gäst och älskade den europeiska känslan. Foto: COLETTE VAN LUIK

LÄS MER: Svenskarnas 12 favoriter för all inclusive  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande