Dublin – här finns alltid något nytt att upptäcka
Lagom stort, lagom långt bort från Sverige och alldeles lagom för en weekendresa. Ta en tur till Dublin och njut av prunkande parker, levande musik och talande statyer. Och koppla av med en pint Guinness eller två.
Det är svårt att inte älska Irland. Och Dublin är en perfekt weekenddestination. Staden är ett kulturellt centrum med en uppsjö av konstgallerier, museer och teatrar. Dublin har också rekordet i antalet Nobelpristagare i litteratur: fyra stycken från en och samma stad (William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett och Séamus Heaney). Och författaren James Joyce firas med en egen dag varje år.
Till Dublin återvänder man gärna många gånger, det finns alltid något nytt att upptäcka. Staden utvecklas ständigt, även om den alltid lyckas behålla sin autentiska charm. Att promenera omkring, gå på en ny restaurang, besöka ett nytt galleri eller en ny hantverksbutik är alltid lika roligt. Och att slå sig i slang med irländare är underhållande. De är pratglada, gästvänliga och måna om att besökare ska älska Dublin lika mycket som de själva gör.
EPIC – The Irish Emigration Museum
Söder om floden Liffey ligger Temple Barområdet med kullerstensgator och mysiga pubar. På lördagar är det marknadsdag i området. I Cow’s Lane dukar lokala klädskapare och konstnärer upp smycken, kläder och konst. Temple Bar Square förvandlas till alla bokälskares paradis på lördagar och söndagar med bokmarknad, och när man blir hungrig kan man stanna till på matmarknaden vid Meeting House Square. På ett flertal av pubarna bjuds det på livemusik och irländsk dans. Det är lätt att tillbringa mycket tid i Temple Bar-området, men nackdelen är att det blir väldigt turistigt och trångt. Därför är en rekommendation att upptäcka andra delar av Dublin också, gärna norr om floden Liffey, där bland annat det häftiga museet EPIC – The Irish Emigration Museum ligger. Det är prisbelönt och omnämnt i många av världens mest kända tidningar.
1 200 år gamla ”Book of Kells” finns att se på Trinity Collage
Ett annat måste är den berömda ”Book of Kells” på Trinity College, mitt i centrala staden. Den är ungefär 1 200 år gammal med massor av illustrationer och skrevs förmodligen i början av 800-talet av munkar i klostret på ön Iona. Trots att den är så gammal är färgerna klara, starka och mycket vackra. När man ändå är här rekommenderas en tur i det gamla biblioteket. Celebriteter som Oscar Wilde och Jonathan Swift (som skrev ”Gullivers resor”) har vandrat i samma korridorer, eftersom båda var studenter här på sin tid.
Konstälskare får inte missa det tjusiga National Gallery of Ireland med verk av storheter som Monet, Goya, Picasso, Rembrandt och Velázquez. För den som är intresserad av kyrkor och katedraler finns det 16 stycken att titta närmare på. Staden har också 27 teatrar, 24 broar över floden Liffey samt 56 parker och offentliga trädgårdar.
Shoppa kan man göra på något av Penneys varuhus – de säljer kläder, skor, accessoarer och prylar till hemmet till bra priser. Grafton Street, Henry Street, O’Connell Street och Nassau Street är de fyra stora affärsgatorna i Dublin. Gågatan Grafton Street, som går mellan Trinity Collage och St Stephens Green är den allra största shoppinggatan. Här finns många exklusiva klädbutiker och Dublins finaste varuhus, Brown Thomas.
Populära puben O’Donoghue’s har liveband varje kväll
Det finns över 700 pubar i Dublin. De mest kända ligger söder om Liffey. Nära Grafton Street ligger flera välkända, till exempel Davey Byrnes på 21 Duke Street, öppnade 1798 och är mest känd för att Leopold Bloom, huvudpersonen i James Joyces roman ”Odysseus”, tog ett glas vin här. Number 37, Sam’s Bar och Café En Seine, samtliga på Dawson Street, är också väldigt populära. Vid St Stephe’s Green ligger de trevliga after work-pubarna Doheny & Nesbitt och Tone’s. Vid parken ligger också populära O’Donoghue’s med irländska liveband varje kväll. Här gjorde musikgruppen Dubliners sina första framträdanden.
Ett populärt nöje är att blanda litteratur med pubkultur (en självklarhet på Irland) genom en två timmar lång litterär pubrunda som kallas Literary Dublin Pub Crawl (dublinpubcrawl.com). Det hela avslutas med en litterär frågesport med priser.
Staden har också över 900 restauranger, och numera finns det inte bara grismage och lammpaj på menyn. Tvärtom kan man hitta riktigt spännande och nyskapande mat, inte minst vegetariskt och till och med veganskt. The Garden of Vegan på 51 Elmwood Avenue Lower öppnade förra året och blev snabbt ett populärt tillhåll för den som vill äta djuretiskt. För fisk- och skaldjursälskarna är Sole Seafood and Grill på 18-19 South William Street att rekommendera. Här bjuds det bland annat på nyfångad hummer, krabba och ostron. Dublins bästa fish’n’chips anses finnas på Leo Burdock på 2 Werburgh Street, ett hål i väggen. Ett tips är att ta med maten till intilliggande Christ Church Cathedral och äta i trädgården.
Har man en halv dag extra rekommenderas en tur med tåget norrut i cirka 30 minuter. Då kommer man till charmiga kuststaden Howth. Antingen åker man hit bara för att beundra utsikten över havet och äta lunch på någon av de många fisk- och skaldjursrestaurangerna i hamnen, eller så går man på en guidad vandring eller tar en cykeltur med lokala företaget Shan’s Howth Hikes. Lokalborna som håller i turerna kan sin historia framlänges och baklänges och är spännande att lyssna på. Avsluta turen med en klassisk fika: te och scones med ”clotted cream” (en sorts tjock grädde) på kaféet The House, som anses ha byns bästa scones.
Mätt och belåten tar man tåget tillbaka till Dublin och gör sig redo för ytterligare en mysig afton på stan.
RESFAKTA: DUBLIN
Resa hit: Tåg från Stockholm via Malmö och Köpenhamn till Liverpool. Färja Liverpool–Dublin, åtta timmar, directferries.co.uk. Direktflyg Stockholm–Dublin med SAS.
Bästa tiden: Året om. Irland har ett milt, men regnigt klimat.
Tidsskillnad: - 1 timme.
Språk: Engelska och iriska.
Valuta: Euro (EUR).
Prisnivå: Dyrare än Sverige, 121 på Forex storstadsindex (Stockholm har 100), men mat och dryck samt taxi är billigare.
Ta dig runt: Dublin är en promenad- och cykelvänlig stad. Spårvagn är också smidigt. Leap Visitor Card som ger obegränsade resor på spårvagn, buss, flygbuss och tåg kostar cirka 100 kronor för 24 timmar.
Läs mer: visitdublin. com.
GUIDE: 11 TIPS DUBLIN
SE & GÖRA
1. Talking statues – prata med en kändis
James Joyce och Oscar Wilde och andra kända irländare har alla fått en staty i Dublin – och nu kan du höra dem tala! Plåta av QR- koden intill statyn och du får snart ett samtal – gratis. Börja till exempel med Molly Malone på Suffolk Street.
talkingstatuesdublin.ie
2. The Little Museum of Dublin – från politik till U2
Dublinborna har donerat mer än 5 000 föremål till det här charmiga museet, allt med anknytning till Dublin.
Adress: 15 Saint Stephen’s Green, littlemuseum.ie
3. Epic Museum – lärorikt museum
Världens enda helt digitaliserade museum, EPIC – The Irish Emigration Museum, tar med besökarna på 1 500 år av irländsk historia med hjälp av pekskärmar, rörelsesensorer i golvet samt ljud- och ljuseffekter.
Adress: CHQ Custom House Quay, epicchq.com
4. St Stephen’s Green – koppla av i parken
En skön oas med sjö, träd, rabatter, gångvägar och öppna gräsytor.
Adress: Söder om Grafton Street, ststephensgreenpark.ie
5. Guinness Storehouse – häll upp en öl
I det sju våningar höga Guinness Storehouse kan du certifieras i konsten att hälla upp en Guinness. Takbar med stadens bästa utsikt.
Adress: St.James’s Gate, guinness-storehouse.com
BO BRA
6. Fleet Street Hotel – perfekt läge
Har en stor lobby med två öppna spisar och en bar. Rummen är ganska små, men rena och fräscha. Perfekt för den som vill uppleva utelivet i Temple Bar och ha nära till allt.
Adress: 20 Fleet Street, Temple Bar, fleethoteltemplebar.com
7. Central Hotel – hotell med hemlig bar
Baren är något av en hemlig pärla. Rummen är små och enkla, men rena och fräscha. Hotellet ligger centralt, nära till både Trinity College och shoppinggatan Grafton Street.
Adress: 1-5 Exchequer Street, centralhoteldublin.com
ÄTA & DRICKA
8. The Brazen Head – pub med gamla anor
Ta en öl på Dublins äldsta bar – från 1198.
Adress: 20 Lower Bridge Street, brazenhead.com
9. The Church Restaurant – upplev historisk miljö
Ät middag i en ombygd kyrka. Mellan söndag och onsdag bjuds det på irländsk livemusik.
Adress: Korsningen Mary Street och Jervis Street, thechurch.ie
SHOPPING & NÖJEN
10. Hodges Figgis – äldsta bokhandeln
Stort utbud av litteratur och presentartiklar.
Adress: 56-58 Dawson Street, waterstones.com/bookshops/hodgesfiggis
11. Kilkenny Shop – handla traditionellt
Köp hem vackra irländska saker som keramik, kristall, hantverk och ylletröjor.
Adress: 6 Nassau Street, kilkennyshop.com