Azurfönstret på ön Gozo i Malta innan det rasade.
1 av 3: Azurfönstret på ön Gozo i Malta innan det rasade. Foto: Colourbox
Såhär ser platsen ut i dag.
2 av 3: Såhär ser platsen ut i dag. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Stenvalvet var ett av Maltas mest kända turistmål. Se bilder efter raset under artikeln.
3 av 3: Stenvalvet var ett av Maltas mest kända turistmål. Se bilder efter raset under artikeln. Foto: BIGSTOCK

Ikoniska landmärket från "Game of Thrones" är borta

Trycket från alla turister i fotspåren efter "Game of Thrones" blev för mycket.

Nu har ett av Maltas mest berömda landmärken rasat ihop för gott.

Ön Gozo är den maltesiska skärgårdens näst största ö och ett populärt turistmål. Många historiska berättelser cirkulerar om ön, enligt legenden tillbringade till exempel Odysseus sju år här. Här finns också det så kallade Azurfönstret, en iögonfallande valvbåge i sten, formad av naturen själv under årtusendenas gång. Azurfönstret ligger i bukten Dwejra med vacker utsikt mot det blå havet.

Azurfönstret på Gozo

Azurfönstrets kändisskap fick ett rejält lyft när det blev spelplats för ett omtalat bröllop i superpopulära tv-serien "Game of Thrones" (bröllopet mellan Daenerys och Khal Drogo i första säsongen).

Enligt ryktet var dock myndigheterna på Malta mindre roade av filmaktiviteten och menade att skyddade miljöer riskerade att skadas och tv-serien upphörde med att filma på ön.

Känt från "Game of Thrones"

Men nu har alltså det myndigheterna fruktat inträffat: Azurfönstret har rasat ihop.

Kollapsen har utvecklats stegvis. I april 2012 lossnade en stor sten i bågen vilket gjorde "fönstret" större men också ökade instabiliteten. Varningsskyltar sattes upp för att varna besökare från att promenera på bågens krön. Ändå blev det en kult på Youtube att lägga ut filmer där besökare dök direkt från bågens topp och ned i vattnet.

Geologer på ön som tidningen Malta Today talat med säger att de slagit larm om landmärkets förfall men att deras förslag på åtgärder ignorerats.

Turistchefen på Gozo, Joe Muscat, har dock en mer filosofisk hållning och menar att kollapsen var oundviklig:

– Azurfönstret skapades av erosionen och förstördes av erosionen. Man kan fördröja processen men inte få den att upphöra.

Källa: Malta Today

 

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande