Historisk skidåkning i Hemingways fotspår

1 av 4: Bergskedjan bjuder inte bara på härlig skidåkning

I Montafondalen i Österrike kan du gå i Ernest Hemingways fotspår.

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

2 av 4: I Montafondalen i Österrike kan du gå i Ernest Hemingways fotspår.

Stighudar under skidorna är populärt bland dagens skidåkare men långtifrån något nytt påfund.

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

3 av 4: Stighudar under skidorna är populärt bland dagens skidåkare men långtifrån något nytt påfund.

Ernest Hemingway.

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

4 av 4: Ernest Hemingway.

MONTAFONDALEN, ÖSTERRIKE. Att klättra uppför alptoppar med stighudar under skidorna är hett bland skidåkare – men långtifrån någon ny företeelse. 

Redan Ernest Hemingway använde stighudar när han åkte skidor i Alperna på 1920-talet. 

I Montafondalen kan man följa hans skidspår genom Silvrettamassivet och övernatta på hans favorithotell i Schruns och Gaschurn.

Andra har också läst

Det har snöat i flera veckor i sträck när himlen plötsligt spricker upp. Solen bryter fram genom grå slöjor och kastar ett silverlikt ljus över Silvrettamassivets vitpudrade toppar. Enstaka flingor singlar ner över det vinterklädda landskapet när vi riktar skidspetsarna mot det pyramidformade berget Madrisella och susar i väg utför offpistleden Schwarzköpfle. Snön är kall och fjäderlätt, och det känns som om vi svävar ner mot dalgången Novatal. 

Vi befinner oss i Montafondalen i Vorarlbergregionen i västra Österrike, på gränsen till Schweiz, och vi är här för att åka skidor i den mytomspunne författaren och äventyraren Ernest Hemingways skidspår.

Ernest Hemingway och Ingrid Bergman

Att Hemingway (1899-1961) levde ett äventyrligt liv som krigskorrespondent, storviltjägare, sportfiskare och tjurfäktningsentusiast känner många till. 

Mindre bekant är att han också var en passionerad utförsåkare och bergsbestigare. Under sin tid som journalist i 1920-talets Europa – när alpin skidåkning fortfarande var en okänd sport – tillbringade Hemingway flera vintrar tillsammans med sin första fru Hadley och sonen John Hadley Nicanor i den lilla österrikiska alpstaden Schruns. 

Hemingways intresse för skidåkning väcktes i Chamby-sur-Montreux i Schweiz, där han lärde sig tekniken att fästa sälskinn under skidorna för att kunna klättra uppför och åka utför snöklädda branter. Under sina år som rekordung Europakorrespondent i Paris besökte han vintertid skidorterna Cortina i Italien och Gstaad i Schweiz. Långt senare åkte han skidor i Sun Valley i Idaho, där han tillsammans med Hollywoodstjärnor som Gary Cooper och Ingrid Bergman bjöds in för att ge den amerikanska skidorten jetsetstatus. 

Foto: PATRIK LEJE

Författaren och äventyraren Ernest Hemingway med vänner i Alperna under tidigt 1900-tal.

Schruns – den lilla alpstaden

Men det var den lilla österrikiska alpstaden Schruns som var Hemingways favoritskidort, om man ska tro hans nostalgiska återblick i den självbiografiska novellsamlingen ”En fest för livet”, som gavs ut postumt 1964. ”Vi älskade Vorarlberg och vi älskade Schruns. Vi brukade resa dit omkring slutet av november och stanna till närmare påsk”, skriver Hemingway i novellen ”Man kommer aldrig från Paris”. 

Dåtidens Schruns var enligt Hemingway en solig småstad med sågverk, butiker, värdshus och ett bra hotell: 

”Rummen på Taube var stora och komfortabla med stora kakelugnar, stora fönster och stora sängar med bra filtar och dunbolster. Måltiderna var enkla och utmärkta, och matsalen och den brädfodrade baren var väl uppvärmda och hemtrevliga.” 

Hotel Taube i alpstil

Förmiddagarna ägnade Hemingway åt att skriva, och på eftermiddagarna åkte han skidor. Under vintern 1925-26 skrev han färdigt sin genombrottsroman ”Och solen har sin gång”. Men trots att Hemingway tillbringade flera vintrar i Schruns har Montafondalen förblivit ett av de minst kända av Hemingways litterära landskap. 

Hemingways hotell, Taube, finns kvar än i dag. Den lilla hemtrevliga hotellbaren är byggd i genuin österrikisk alpstil. När vi kliver in är stämningen på topp med trivsam dragspelsmusik och joddel. En skäggig och varmt leende ”Papa”, som Hemingway kallade sig själv, blickar ut över rummet från ett stort signerat porträtt i guldram. 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Silvretta Montafon ligger i orten Schruns i västra Österrike.

Skidåkning i Silvretta Montafon

I Montafondalen finns i dag ett hundratal skidliftar och pister. De flesta av dalens skidorter är sammanlänkade i Silvretta Montafon som är ett av Österrikes största och mest snösäkra liftsystem. Hälften av skidområdets 140 kilometer pist ligger på över 2 000 meters höjd. Det familjevänliga liftsystemet består av 35 liftar och 140 nedfarter och binder samman ett flertal små och charmiga skidorter med namn som Gargellen, Tschagguns, Schruns och Gaschurn. Utbudet av bergsrestauranger är mycket bra. Ett tiotal skidrestauranger med fantastisk utsikt serverar lokala maträtter och delikatesser på råvaror från traktens bönder och lokala producenter av mat och dryck. 

Vill du uppleva Hemingways skidåkning finns ett liftfritt alplandskap i Silvrettamassivet, där det är tyst och stilla. Sex bergshyttor och alpina hotell möjliggör veckolånga skidturer och storslagna skidbestigningar av 3 000 meter höga toppar i den högalpina miljön. Dagens skidturister i Montafondalen finner en skidmiljö som i hög grad påminner om den tid som Hemingway beskriver i novellen ”Man kommer aldrig från Paris”: 

”Det gick inga skidliftar från Schruns och inga linbanor, men det fanns timmervägar och boskapsstigar som ledde uppför olika dalgångar till den höga bergstrakten. Man klev uppför på sälskinn som man fäste under skidorna.” 

LÄS MER: 13 härliga upplevelser i Alperna utan skidor 

Hemingways spår i Silvrettamassivet

Ett spår efter Hemingways skidbestigningar i Silvrettamassivet är hans signaturer, som finns bevarade i gästböckerna i bergshyttorna Madlener Haus och Weisbadener Hütte. På vägen upp till Silvretta brukade Hemingway övernatta på Posthotel Rössle i Gaschurn. 

”När vi bodde i Schruns brukade vi göra en långfärd uppför dalen till värdshuset där vi övernattade innan vi gav oss ut på turen till Madlener Haus. Det var ett mycket vackert gammalt värdshus och träväggarna i det rum där vi åt och drack glänste som siden av årens blanknötning. Det gjorde bordet och stolarna också. Vi sov tätt intill varandra i den stora sängen under duntäcket med fönstret öppet och stjärnorna nära och ljusstarka. På morgonen efter frukost packade vi och började färden uppför vägen i mörkret med stjärnorna nära och ljusstarka, och vi bar skidorna på axeln.” 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Weisbadener Hütte ligger på 2 443 meters höjd vid foten av Piz Buin i hjärtat av Silvrettamassivet. På vårvintern är bergshyttan ett populärt lunchstopp för skidbestigare i området.

Smaka på drycken kirsch

Det är en strålande vacker vinterdag när vi anländer till Madlener Haus som ligger vid foten av Lobspitze. Luften är tunn, klar och frisk. Himlen är klarblå. 

Entrén till den anrika bergshyttan är nyskottad efter tre veckors snöstorm. I baren blir vi bjudna på var sitt litet glas kirsch som Hemingway lär ha tyckt om. Skägget, solbrännan och hans svaghet för körsbärsbrännvin fick bönderna i Schruns att kalla honom för ”den svarte kirschdrickande Jesus”, berättar hyttvärden när han fyller på våra glas. 

Vi slår oss ner framför den vedeldade kaminen vid ett vackert snidat träbord med röd duk. Genom fönstret kan vi se några gäster skida i väg upp i bergen. En uppstoppad räv, ett par gamla skidor, antika klätterprylar och bilder av Hemingway pryder restaurangens massiva träväggar. 

Fjällhotellet Weisbadener Hütte

Det är lunchdags när vi anländer till den över hundra år gamla Weisbadener Hütte som i dag är ett högalpint fjällhotell med 180 bäddar. Vi beställer en typisk österrikisk alpinlunch bestående av Kaiserschmarren (en tjock pannkaka uppkallad efter den österrikiske kejsaren Frans Josef) med äppelkompott. 

Efter en uppiggande kopp kaffe stiger vi ut i den friska alpluften och blickar ut över det bländande vita högalpina landskap som Hemingway älskade. Nedanför oss klättrar en karavan av skidåkare uppför den sista branten till Weisbadener Hütte. Framför oss leder ett färskt skidspår upp mot Piz Buin. 

Vi tar fart utför orörda vidder av pudersnö och följer Hemingways skidspår tillbaka till Montafondalen. 

LÄS MER: Så är det att åka på skidsemester i Nordkorea

Resfakta: Montafondalen, Österrike

Resa hit: Direktflyg till Zürich (Schweiz) med SAS, Swiss och Easy Jet. Till närbelägna Memmingen i Tyskland flyger Ryan Air. Från ovan nämnda flygplatser är det cirka en och en halv till två timmars transfer med bil, tåg eller buss till Schruns. 

Bästa tiden: Skidsäsongen börjar i december och slutar i april. Liftarna stänger I slutet av april. Toppturssäsongen varar hela maj. 

Restid: Cirka 6-8 timmar inklusive transfer till och från flygplatser. 

Tidsskillnad: Ingen. 

Språk: Det lokala språket är tyska, med eller utan svårbegriplig lokal dialekt. Engelska går dock bra för det mesta. 

Valuta: Euro. 

Prisnivå: Något lägre än i Sverige. Österrike har index 91 jämfört med Sveriges 100 I Forex semesterindex. 

Ta dig runt: Hyrbil från närmaste flygplatser Innsbruck och Zürich är att rekommendera. Lokaltrafik med bussar och skidbussar fungerar bra. Och taxi, förstås. 

Böcker: Novellsamlingen ”En fest för livet” av Ernest Hemingway.

GUIDE: 10 TIPS I MONTAFONDALEN

1. Åka skidor i Silvretta Montafon

Silvretta Montafon är ett av Österrikes största och snösäkraste skidsystem med 35 liftar, 140 nedfarter och totalt 140 kilometer pist, varav hälften ligger på över 2 000 meters höjd. Skidåkningen är familjevänlig med pist- och offpiståkning för såväl proffs som amatörer. 

silvretta-montafon.at/en 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Österrikes största skidsystem heter Silvretta Montafon med bland annat 35 liftar och 140 kilometer pist.

2. Topptur i Silvrettamassivet

Boka en bergsguide och gör en topptur i Silvrettamassivet. Bestig den 3 312 meter höga alptoppen Piz Buin eller gå en flerdagarstur med övernattning i bergshyttor. 

montafon.at/en/mountainexperiences/snow/ski-tours 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Möjligheterna är oändliga när du ska planera ditt skidäventyr i Silvrettamassivet.

3. Vandra i Montafondalen

Trodde du att alpvandring är en sommarsport? Inte i Montafondalen! Här går det utmärkt att vandra i bergen på vintern. Skön avkoppling, bra motion och vackra vyer. Bergsrestaurangerna ligger tätt, och flera leder är upplysta på kvällen. 

silvretta-montafon.at/en 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

I Montafondalen går det utmärkt att göra en alpvandring även vintertid.

4. Kul kvällsnöje

Vorarlbergs längsta elbelysta kälkbacke är Naturrodelbahn kapell. Den fem kilometer långa nedfärden (505 meter i fallhöjd!) slingrar sig mellan snöklädda granar. Kul äventyr för hela familjen! 

silvretta-montafon.at/en 

5. After ski på konditori

På bybornas favoritkafé Konditorei-Café Frederick, som ligger på torget i Schruns, är serveringspersonalen klädd i klassiska ”dirndl”. Skön stämning, smarriga bakelser och gott kaffe gör det till ett trevligt stopp efter en dag i skidbacken. 

Adress: Konditorei-Café Frederick, Kirchplatz 6, Schruns 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

En servitris klädd i den traditionella sydtyska och österrikiska dräkten ”dirndl”.

6. Gott om skidkrogar

I Silvretta Montafon finns ett rikt utbud av genuina österrikiska bergskrogar. Totalt nio skidrestauranger med fantastisk utsikt serverar lokala maträtter och delikatesser på råvaror från traktens bönder och lokala producenter av mat och dryck. 

silvretta-montafon.at/en 

7. Supersnyggt spa

Ultramoderna Gold Spa består av 2 000 kvadratmeter varma bad och olika bastusorter. Snygg design och avkopplande miljö. Skön återhämtning för trötta skidmuskler. Öppettider kl 12-20. 

Adress: Sporthotel Silvretta Montafon, Dorfstrasse 11b, Gaschurn
sporthotel-silvretta-montafon.at/en wellness/gold-spa

https://www.instagram.com/p/BQ3iJvXDory/?utm_source=ig_web_copy_link

8. Hyr skidor i förväg

Det finns ett 20-tal sportbutiker med skiduthyrning i Montafondalen. Intersport har flest. Boka online så är skidorna klara vid ankomst! 

intersport-montafon.at/?lang=en 

9. Hemingways favoriter

Hemingway bodde hela vintern på mysiga lilla Posthotel Taube i Schruns. Pris från 1 000 kr per natt för dubbelrum. På väg upp till Silvrettamassivet brukade han övernatta på Posthotel Rössle i Gaschurn. Ett dubbelrum på det anrika fyrstjärniga skidhotellet kostar från 2000 kr per natt. Båda hotellen är mycket populära, så boka i god tid! 

Adress: Posthotel Taube, Silvrettastrasse 1, Schruns, posthotel-taube.at Posthotel Rössle, Dorfstrasse 4, Gaschurn, posthotel-roessle.at 

Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Traditionell österrikisk meny med vällagad alpmat hittar du på anrika och populära Hotel Taube i bergsbyn Schruns i Montafondalen.

10. Boende på berget

Berggasthof Piz Buin är det svindlande vackra hotellet som är beläget på 2 000 meters höjd intill alpsjön Silvrettasee som omringas av höga alptoppar. Österrikes kanske finaste topptursterräng finns utanför entrén. Pris cirka 800-1 000 kr per person och natt för halvpension beroende på rummets storlek. 

buin.at 

LÄS MER: 12 måsten i Alperna och Pyrenéerna  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande