Herman Lindqvists 10 bästa tips till Warszawa

1 av 3: Polisen svarar på de vanligaste frågorna om pass

Författaren Herman Lindqvist bor sedan några år i Warszawa med sin polska fru Liliana Komorowska.

Foto: OLLE SPORRONG

2 av 3: Författaren Herman Lindqvist bor sedan några år i Warszawa med sin polska fru Liliana Komorowska.

Vackra byggnader och mysiga krogar i gamla stan i Warszawa.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Vackra byggnader och mysiga krogar i gamla stan i Warszawa.

WARSZAWA, POLEN. Författaren och historikern Herman Lindqvist lever sedan några år tillbaka i Warszawa med sin polska fru Liliana, och hans senaste bok ” Sverige–Polen: 1000 år av krig och kärlek” handlar om Polens relation till Sverige genom historien. Hans Warszawa är fullt av historiska sevärdheter, restauranger och kaféer.

Andra har också läst

1. Wilanów –  åk till ett rokokoslott

”Lustslottet Wilanów, en halvtimmes bilväg utanför Warszawa, var den polske kungen Johan III Sobieskissommarresidens. Han är framför allt känd som Europas räddare undan det ottomanska väldets anfall. 1683 belägrade turkarna Wien, och då kom den polske kungen till undsättning och stoppade invasionen. På slottet finns vackra målningar, framför allt på familjen Sobieskis medlemmar och praktfulla inredningar. Slottet i rokokostil som blev färdigbyggt på 1700-talet är omgivet av en fransk och en engelsk park.”

wilanow-palac.pl

Foto: ALBERT NOWICKI/GREAT PHOTOS-STOCK.ADOBE.COM

Lustslottet Wilanów har en vacker engelsk park.

2. Warsaw Uprising Museum – om Polens historia

”Warszawaupproret är en av de viktigaste händelserna i Warszawas och Polens historia. 1 augusti 1944 reste sig Warszawaborna till en ojämn kamp mot de tyska ockupanterna. Efter 63 dagar fick Warszawa ge upp och jämnades därefter med marken. Warsaw Uprising Museum finns i det gamla spårvagnskraftverket i den gamla arbetarstadsdelen Wola. På 3 000 kvadratmeter finns över tusen utställningsföremål samt 1 500 foton och filmer. Museet bjuder också på multimediala upplevelser som filmer med mera.”

1944.pl

LÄS MER: Upptäck strandpärlorna i prisvärda Polen 

3. Johanneskatedralen – gå runt i gamla stan

”Gamla stan i Warszawa förstördes helt av tyskarna under kriget. Nu är den uppbyggd i sin forna glans. Stora torget är en enda stor uteservering på sommaren, på vintern finns isbana med skridskoåkning. Mysiga krogar överallt med bland annat glühwein och andra värmande drycker. Här finns också Johanneskatedralen, där många kända polacker ligger begravda, samt den vackra, praktfulla Sankta Anna kyrka som har begåvats med flest änglar och keruber av alla kyrkor i hela Warszawa.”

Foto: EWG3D / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Promenera runt i Gamla stan.

4. Restaurang Różana – polsk mat med finess

”Restaurang Różana på Chocimskagatan 7 är inrymd i en stor gammal villa från mellankrigstiden. På sommaren kan man sitta ute i den lummiga trädgården, på vintern råder det mysig stämning inne med pianomusik och hemkänsla. Polsk mat med finess och klass. Vid ingången möts man av praktfulla blomsterdekorationer och en efterrättsvagn fylld av frestande läckerheter.”

restauracjarozana.com.pl

Foto: RÓŻANA

Ät god mat på restaurang Różana.

LÄS MER: 14 platser du inte vill missa i Polen 

5. Promenera längs floden Wisła

”Floden Wisła är Polens längsta flod. Den är drygt tusen kilometer, rinner upp i Karpaterna, passerar Kraków och Warszawa och mynnar ut i Östersjön. Nu finns det sköna strandpromenader på sommaren med otaliga kaféer och restauranger där man kan ta sig en kall öl i en solstol. På andra sidan Wisła, i stadsdelen Praga, finns det fortfarande obefolkade sandstränder.”

Foto: Shutterstock

Härlig strandpromenad längs floden Wisła.

6. Zamek Królewski – besök Sigismunds slott

”Kungliga slottet, Zamek Królewski, vid Slottsplatsen (Plac Zamkowy), är byggt av Gustav Vasas sonson, kung Sigismund, kung av Sverige och Polen. Sigismund står staty på den höga kolonnen utanför slottet. Även slottet blev söndersprängt av tyskarna, men är nu återuppbyggt med i stort sett samma inredning som före kriget. På slottet finns ett sevärt bildgalleri med främst historiska målningar och porträtt samt två unika Rembrandttavlor.”

zamek-krolewski.pl

Foto: JACEK KADAJ / CINEMATOGRAPHER - STOCK.ADOBE.COM

Kungliga slottet Zamek Kr.lewski.

7. Café Blikle – fika på anrikt konditori

”Nowy Świat är en elegant gata med vackra hus i nyklassicistisk stil, roliga restauranger och kaféer. Om man fortsätter upp mot Gamla stan kommer man in på den förnäma paradgatan Krakowskie Przedmiescie. På Nowy Świat 33 ligger Café Blikle, ett konditori med anor från 1869. Här har kultureliten mötts i generationer. Fantastiskt utbud av kakor och bakelser, mest berömd för sina utsökta munkar med rosenbladskonfityr. Man kan också äta god frukost. Det var även marskalk Mannerheims favoritkonditori, hans porträtt finns på väggen.”

LÄS MER: Julmys i Warszawa – med marknader och god mat 

8. Łazienkiparken – lyssna på Chopin i grönskan

”I den stora Łazienkiparken mitt i stan finns den siste polske kungen Stanislaw August Poniatowskis sommarslott i klassicistisk stil. Vid den gigantiska Chopinstatyn i jugendstil precis vid ingången anordnas under det varma halvåret konserter med musik av den världsberömde polske tonsättaren. För övrigt erbjuds det Chopinkonserter till överkomligt pris alla dagar om året någonstans i Warszawa. Några minuters promenad därifrån inne i parken ligger Belvedere, en elegant restaurang, på sommaren omgiven av lummig grönska. Högklassig polsk och internationell meny.”

lazienki-krolewskie.pl

Foto: Shutterstock

Under sommaren hålls det konserter i Łazienkiparken.

9. Praga – upptäck Warszawas systerstad

”Praga är Warszawas systerstad på andra sidan floden. Den blev inte förstörd under kriget, men har fått förfalla under kommunismen. Nu renoveras Praga för fullt, vissa hus restaureras, andra rivs, det byggs även mycket nytt. I de ännu inte restaurerade husen finns många roliga och trendiga krogar och klubbar samt billiga lägenheter för konstnärer och kulturmänniskor med låg budget. Här finns också en praktfull och mycket sevärd rysk-ortodox kyrka från tiden då Warszawa var ockuperad av ryssarna (1795-1918).”

Foto: Shutterstock

I systerstaden Praga finns många trendiga krogar

10. Polin – gå på judiska museet

”Judiska museet Polin vid Anielewicza 6 är Europas största och nyaste judiska museum och blev årets museum i Europa 2014. Det skildrar tusen år av blomstrande judiskt liv i Polen. På slutet skildras de polska judarnas dramatiska öde under 1900-talet.”

polin.pl/pl

Foto: Shutterstock

Besök judiska museet Polin.

HERMAN LINDQVIST

Ålder: 76.

Gör: Författare, journalist och populärhistoriker.

Bor: Warszawa.

Familj: Frun Liliana, tre barn.

Aktuell: Med boken ”Sverige–Polen:1 000 år av krig och kärlek”, om relationen mellan Sverige och Polen genom historien.

LÄS MER: Warszawa – bästa tipsen inför weekendresan 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande