Allas Sea Pool är en perfekt plats för bastu och bad.
1 av 3: Allas Sea Pool är en perfekt plats för bastu och bad. Foto: Helsinki Marketing
Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum.
2 av 3: Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum. Foto: Matthew Shaw
På Bon Cóns terrass har man utsikt över Helsingsfors takåsar.
3 av 3: På Bon Cóns terrass har man utsikt över Helsingsfors takåsar. Foto: Heidi Rovén

9 tips i Helsingfors – den perfekta weekendstaden

Helsingfors kan njutas från många olika håll, från de flottaste kvarteren till de hippaste, från en bastu eller till och med från ovan. Upptäck en av våra närmaste weekendstäder.

När Hotel Kämp öppnade den 1 november 1887 beskrevs det som magnifikt, kontinentalt och kosmopolitiskt. Paret Carl och Maria Kämp hade därmed lyckats med sina föresatser att öppna ett lyxhotell inspirerat av förebilderna i Europa. Hotellet av i dag är från 1999 men med bibehållet namn och samma dragningskraft. I Esplanadparken flaneras det precis som förr för att se och bli sedd och det är i dessa kvarter som de flottaste butikerna med de mest prestigefyllda märkena – inhemska som utländska - har sina lokaler. 

Entrén till den första Café Fazer-butiken. Foto: Heidi Rovén

Bortsett från internationellt mode och finsk design kan man shoppa och njuta av finska sötsaker på Café Fazer. Kaféet, snett mitt emot Hotel Kämp, öppnade bara några år efter hotellet. Hit går man gärna för att äta pampiga bakverk som exempelvis den med de typiskt finska smakerna citron och lakrits. En särskild jubileumsbakelse för Finland 100 år finns också, liksom kakboxar prydda med figurer "Angry Birds".

De arga fåglarna från telefonspelet och världssuccén dyker upp igen när jag besöker Helsingfors designmuseum på Högbergsgatan i stans designkvarter. Där läser jag ett citat av Jaakko Iisalo, medgrundare till "Angry Birds". Han berättar stolt att Shigeru Miyamoto, spelskapare på japanska Nintendo, sagt att han önskar att det varit han som gjort "Angry Birds". 

På designmuséet kan man även se moderna designklassiker. Foto: Heidi Rovén

Att Japan och Finland har ett mentalt släktskap menar också en cafémedarbetare på nyöppnade Mumin Kaffe en bit bort på samma gata. Han fick jobbet tack vare sina kunskaper i just japanska och på bara den korta stunden jag är där och tar en kaffe, kommer flera japanska Mumin-fans in i butiken.

LÄS MER: 

Upptäck finska huvudstaden Helsingfors

Men inte bara japanska turister flockas i designkvarteren. Här kan alla som är intresserad av form och mode hitta nya spännande namn, antikviteter, gallerier eller barer och stämningen sjuder av kreativitet. Design District Helsinki har 200 medlemmar, inklusive design- och arkitekturmuseet, och är sedan flera år ett begrepp med både egna kartor och guidade turer.

Silja Line går att se från Gamla Saluhallen

Jag guidar mig själv mot mat. Framförallt Nylandsgatan sägs ha ett brett utbud av serveringar men jag vill ha havsutsikt. Namnet Helsingfors lär komma från att staden grundades vid den plats där Helsingåns forsade ut i havet. Närheten till vattnet har alltid varit viktig, inte minst båttrafiken till Sverige och andra länder. Silja Line jubilerar också i år, rederiet grundades för 60 år sedan. Jag ser båda rederiernas terminaler och fartyg från mitt fönsterbord på restaurang Story mitt i Gamla Saluhallen, ännu ett välkänt besöksmål i Helsingfors. 

Fasaden pryds av siffrorna 1889 i guld och invändigt är antalet moderna serveringar många. Visst kan man fortfarande handla delikatesser på gammaldags vis men också pigga upp sig med allt från champagne och ostron till pannkaksbrunch – eller en örfil. Jo precis så kan man översätta det finska ordet för kanelbulle, korvapuusti. Detta och annat lär jag mig av pratstunden med Taija Nurminen på butiken DeliDeli. 

– Det är fint här men faktiskt vår sista dag, i morgon flyttar vi till en annan av Helsingfors saluhallar, nämligen den i Hagnäs. 

LÄS MER: Helsingfors – en stad med känsla för form

Stad och skärgård i Helsingfors

Hade jag vetat vilken riktning jag skulle titta åt hade jag säkert kunnat se Hagnäs när jag lite senare åker en tur i Skywheel, beläget på Skatudden tvärs över hamnen från Gamla Saluhallen. Det 40 meter höga pariserhjulet är sedan några år ett nytt inslag i stadssiluetten och bjuder på vidsträckt utsikt över såväl stad som skärgård. Nöjer man sig inte med en vanlig tur kan man boka en vip-gondola med glasgolv eller en med bastu!  

Se Helsingfors från ovan med Skywheel. Foto: Shutterstock

Bastar gör man också på Allas Sea Pool vars bassänger man kan se uppifrån Skywheel. Detta är stans nya citybad med renade utomhuspooler, bastur, soldäck, restaurang och DJ. Vill man bara göra en enda sak under sitt Helsingforsbesök är mitt råd att ta en bastu. Bättre sätt att tränga in i den finska själen finns inte än när den varma ångan stiger upp från bastustenarna. Denna ånga, löylö på finska, har också gett namn åt en anläggning som är lika intressant bastumässigt som arkitektoniskt. För ett besök får man bege sig till Ärtholmen, men det är det värt. Tradition och design i ett och finskt så det förslår. 

RESFAKTA: HELSINGFORS

Resa hit: Flyg med exempelvis Finnair från Stockholm eller Malmö. 

Både Viking Line och Silja Line har fartyg som avgår dagligen från Stockholm, Viking avgår från Stadsgårdskajen och Silja från Värtahamnen. 

Bästa tiden: Året om, en storstad har alltid passande aktiviteter. 

Restid: Cirka 1 timme med flyg från Stockholm, cirka 1,5 timme från Köpenhamn. Med båt tar det cirka 16 timmar. 

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Finska. Många talar också svenska, och engelska förstås.

Valuta: Euro. 

Prisnivå: Något dyrare än Sverige.

Ta dig runt: Gå, eller ta spårvagn. 

Läs mer: visithelsinki.fi/sv  

GUIDE: 9 TIPS I HELSINGFORS 

SE & GÖRA

1. Helsingfors stadsmuseum

Lär om stadens tidsepoker, prova baddräkter, titta i skyltfönster eller besök ett 50-tals hem. 

Adress: Alexandersgatan 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/sv 

2. Skywheel Helsinki

40 meter högt pariserhjul i modern tappning. En tur i en av de 30 gondolerna tar ungefär 12 minuter (3-4 varv).

Adress: Skatuddskajen, skywheel.fi  

3. Löyly

Läcker anläggning vid vattnet med terrasser, bastur (vedeldad och rökbastu), restaurang och yoga. Se hemsidan för öppettider. 

Adress: Ärtholmsstranden 4, loylyhelsinki.fi 

ÄTA & DRICKA

4. Restaurant Story 

Kika på förbipasserande turister medan du tar en fika, pannkaksbrunch eller fisksoppa med ett glas vin. 

Adress: Gamla Saluhallen, Södra kajen, restaurantstory.fi 

5. Bar Cón

Högst upp i Kamppi köpcenter ligger denna tapasbar med DJ och utomhusterrass. Ett glas vermouth till deras egeninlagda oliver rekommenderas, eller att dela på ett par tapas. 

Adress: Kampin kauppakeskus, Urho Kekkosen Katu 1, bar-con.fi 

SHOPPING & NÖJEN

6. Galleria Esplanad

Elegant liten galleria med ett 40-tal mode- och designbutiker samt café och restaurang. Entré via Alexandersgatan, Mikaelsgatan, Norra Esplanaden eller Glogatan.

Adress: Norra Esplanaden 33, galleriaesplanad.fi/sv

7. Design District Helsinki 

Ett område fyllt av mode, konst, hippa barer och matställen. Det mesta är samlat kring Nylandsgatan, Högbergsgatan och Fredriksgatan. Designmuseet ligger också här. designdistrict.fi/en

BO BRA

8. Hotel Kämp

Lyxhotellet för prominenta gäster och turister som vill kosta på sig något extra, firar 130 år. Hotellet serverar också afternoon tea (250 kronor) och har spa (gratis för hotellgäster, 450 kronor för övriga). 

Adress: Norra Esplanaden 29

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Kämp här [extern länk]

Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum. Foto: Matthew Shaw

 

9. Hotel Lilla Roberts

Mysigt boutiquehotell inrymt i 100-årig byggnad designad av Selim A. Lindqvist, en av Finlands stora arkitekter. Även bar och restaurang. 

Pris: från cirka 1500 kronor för dubbelrum med frukost. 

Lilla Robertsgatan 1-3.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Lilla Roberts här [extern länk]

LÄS MER: 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande