Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 30 nov 2017 18:39

Helsingfors – från bastu till de hippaste av krogar

Allas Sea Pool är en perfekt plats för bastu och bad.

Allas Sea Pool är en perfekt plats för bastu och bad.

1/3

Foto: Helsinki Marketing

Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum.

Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum.

2/3

Foto: Matthew Shaw

På Bon Cóns terrass har man utsikt över Helsingsfors takåsar.

På Bon Cóns terrass har man utsikt över Helsingsfors takåsar.

3/3

Foto: Heidi Rovén

Helsingfors är en stad i förändring.

I år händer extra mycket i och med Finlands 100 års jubileum. Men även den som inte åker hit för firandet kan njuta av staden från många olika håll; från de flottaste kvarteren till de hippaste, från en bastu eller till och med från ovan. 

När Hotel Kämp öppnade den 1 november 1887 beskrevs det som magnifikt, kontinentalt och kosmopolitiskt. Paret Carl och Maria Kämp hade därmed lyckats med sina föresatser att öppna ett lyxhotell inspirerat av förebilderna i Europa. Hotellet av i dag är från 1999 men med bibehållet namn och samma dragningskraft. I Esplanadparken flaneras det precis som förr för att se och bli sedd och det är i dessa kvarter som de flottaste butikerna med de mest prestigefyllda märkena – inhemska som utländska – har sina lokaler. 

Entrén till den första Café Fazer-butiken.

Foto: Heidi Rovén

Bortsett från internationellt mode och finsk design kan man shoppa och njuta av finska sötsaker på Café Fazer. Kaféet, snett mitt emot Hotel Kämp, öppnade bara några år efter hotellet. Hit går man gärna för att äta pampiga bakverk som exempelvis den med de typiskt finska smakerna citron och lakrits. En särskild jubileumsbakelse för Finland 100 år finns också, liksom kakboxar prydda med figurer "Angry Birds".

De arga fåglarna från telefonspelet och världssuccén dyker upp igen när jag besöker Helsingfors designmuseum på Högbergsgatan i stans designkvarter. Där läser jag ett citat av Jaakko Iisalo, medgrundare till "Angry Birds". Han berättar stolt att Shigeru Miyamoto, spelskapare på japanska Nintendo, sagt att han önskar att det varit han som gjort "Angry Birds". 

På designmuséet kan man även se moderna designklassiker.

Foto: Heidi Rovén

Att Japan och Finland har ett mentalt släktskap menar också en cafémedarbetare på nyöppnade Mumin Kaffe en bit bort på samma gata. Han fick jobbet tack vare sina kunskaper i just japanska och på bara den korta stunden jag är där och tar en kaffe, kommer flera japanska Mumin-fans in i butiken.

LÄS MER: En härlig sommar på Åland – 12 bästa tipsen

Upptäck finska huvudstaden Helsingfors

Men inte bara japanska turister flockas i designkvarteren. Här kan alla som är intresserad av form och mode hitta nya spännande namn, antikviteter, gallerier eller barer och stämningen sjuder av kreativitet. Design District Helsinki har 200 medlemmar, inklusive design- och arkitekturmuseet, och är sedan flera år ett begrepp med både egna kartor och guidade turer.

Silja Line går att se från Gamla Saluhallen

Jag guidar mig själv mot mat. Framförallt Nylandsgatan sägs ha ett brett utbud av serveringar men jag vill ha havsutsikt. Namnet Helsingfors lär komma från att staden grundades vid den plats där Helsingåns forsade ut i havet. Närheten till vattnet har alltid varit viktig, inte minst båttrafiken till Sverige och andra länder. Silja Line jubilerar också i år, rederiet grundades för 60 år sedan. Jag ser båda rederiernas terminaler och fartyg från mitt fönsterbord på restaurang Story mitt i Gamla Saluhallen, ännu ett välkänt besöksmål i Helsingfors. 

Fasaden pryds av siffrorna 1889 i guld och invändigt är antalet moderna serveringar många. Visst kan man fortfarande handla delikatesser på gammaldags vis men också pigga upp sig med allt från champagne och ostron till pannkaksbrunch – eller en örfil. Jo precis så kan man översätta det finska ordet för kanelbulle, korvapuusti. Detta och annat lär jag mig av pratstunden med Taija Nurminen på butiken DeliDeli. 

– Det är fint här men faktiskt vår sista dag, i morgon flyttar vi till en annan av Helsingfors saluhallar, nämligen den i Hagnäs. 

LÄS MER: Helsingfors – en stad med känsla för form

Stad och skärgård i Helsingfors

Hade jag vetat vilken riktning jag skulle titta åt hade jag säkert kunnat se Hagnäs när jag lite senare åker en tur i Skywheel, beläget på Skatudden tvärs över hamnen från Gamla Saluhallen. Det 40 meter höga pariserhjulet är sedan några år ett nytt inslag i stadssiluetten och bjuder på vidsträckt utsikt över såväl stad som skärgård. Nöjer man sig inte med en vanlig tur kan man boka en vip-gondola med glasgolv eller en med bastu!  

Se Helsingfors från ovan med Skywheel.

Foto: Shutterstock

Bastar gör man också på Allas Sea Pool vars bassänger man kan se uppifrån Skywheel. Detta är stans nya citybad med renade utomhuspooler, bastur, soldäck, restaurang och DJ. Vill man bara göra en enda sak under sitt Helsingforsbesök är mitt råd att ta en bastu. Bättre sätt att tränga in i den finska själen finns inte än när den varma ångan stiger upp från bastustenarna. Denna ånga, löylö på finska, har också gett namn åt en anläggning som är lika intressant bastumässigt som arkitektoniskt. För ett besök får man bege sig till Ärtholmen, men det är det värt. Tradition och design i ett och finskt så det förslår. 

Guide: 9 tips till Helsingfors i Finland

SE & GÖRA

1. Helsingfors stadsmuseum

Ett av 80 museum

Lär om stadens tidsepoker, prova baddräkter, titta i skyltfönster eller besök ett 50-tals hem. 

Pris: gratis.

Alexandersgatan 16

helsinginkaupunginmuseo.fi/sv 

2. Skywheel Helsinki

Stan från ovan

40 meter högt pariserhjul i modern tappning. En tur i en av de 30 gondolerna tar ungefär 12 minuter (3-4 varv).

Skatuddskajen

Pris: 120 kronor, 90 kronor för barn 3-11 år. 

skywheel.fi  

3. Löyly

Designat bastubad

Läcker anläggning vid vattnet med terrasser, bastur (vedeldad och rökbastu), restaurang och yoga. Se hemsidan för öppettider. 

Pris: 180 kronor inklusive handduk, sittunderlag och produkter.

Ärtholmsstranden 4

loylyhelsinki.fi 

ÄTA & DRICKA

4. Restaurant Story 

En annan historia

Kika på förbipasserande turister medan du tar en fika, pannkaksbrunch eller fisksoppa med ett glas vin. 

Pris: Kaffe 33 kronor med påtår, pannkakor med bär och lönnsirap 120 kronor, soppa 130 kronor.

Gamla Saluhallen, Södra kajen

restaurantstory.fi 

5. Bar Cón

Tapas med terrasshäng

Högst upp i Kamppi köpcenter ligger denna tapasbar med DJ och utomhusterrass. Ett glas vermouth till deras egeninlagda oliver rekommenderas, eller att dela på ett par tapas. 

Pris: Pintxos 40 kronor, tapas mellan 40-100 kronor. Varmrätter 135-335 kronor.

Kampin kauppakeskus, Urho Kekkosen Katu 1.

bar-con.fi 

SHOPPING & NÖJEN

6. Galleria Esplanad

Flott vid paradgatan

Elegant liten galleria med ett 40-tal mode- och designbutiker samt café och restaurang. Entré via Alexandersgatan, Mikaelsgatan, Norra Esplanaden eller Glogatan.

Norra Esplanaden 33 

galleriaesplanad.fi/sv

7. Design District Helsinki 

Kreativa kvarter

Ett område fyllt av mode, konst, hippa barer och matställen. Det mesta är samlat kring Nylandsgatan, Högbergsgatan och Fredriksgatan. Designmuseet ligger också här.

designdistrict.fi/en

BO BRA

8. Hotel Kämp

Jubilerande lyxhotell

Hotel Kämp som i år firar 130-års jubileum.

Foto: Matthew Shaw

Lyxhotellet för prominenta gäster och turister som vill kosta på sig något extra, firar 130 år. Hotellet serverar också afternoon tea (250 kronor) och har spa (gratis för hotellgäster, 450 kronor för övriga). 

Pris: cirka 2600 kronor för dubbelrum utan frukost.

Norra Esplanaden 29.

hotelkamp.com 

9. Hotel Lilla Roberts

Mitt i designdistriktet

Mysigt boutiquehotell inrymt i 100-årig byggnad designad av Selim A. Lindqvist, en av Finlands stora arkitekter. Även bar och restaurang. 

Pris: från cirka 1500 kronor för dubbelrum med frukost. 

Lilla Robertsgatan 1-3.

lillaroberts.com

ELISABETH MONTGOMERY