1 av 4: Här är julmarknaderna i Stockholm du måste besöka
Tyska Aachen, en uppstickare på julmarknadsarenan.
2 av 4: Tyska Aachen, en uppstickare på julmarknadsarenan. Foto: Shutterstock
Bryssels julmarknad är två kilometer lång.
3 av 4: Bryssels julmarknad är två kilometer lång. Foto: Shutterstock
I Strasbourg hålls Frankrikes äldsta och bästa julmarknad.
4 av 4: I Strasbourg hålls Frankrikes äldsta och bästa julmarknad. Foto: Shutterstock

16 bästa julmarknaderna i Europa

Europas bästa julmarknad finns närmare än ni tror.
För Europas bästa julstämning behöver man inte resa längre än till Tallinn.

1. Tallinn – äldre julmarknad

Bästa julmarknaden i Europa 2019 i en färsk omröstning på sajten Best European Destinations med 200 000 röstande.

Julmarknaden i denna gamla Hansastad minner verkligen om äldre tider. Det hela utspelar sig på Rådhustorget och dess många kringliggande gränder i Tallinns Gamla stan. Mitt på torget ståtar en präktig gran och ur gränderna strömmar såväl musik som dansare. Här visar även tomten och hans renar upp sig då och då. Det doftar av glögg och brända mandlar och i de många stånden erbjuds ett stort utbud av lokala delikatesser och konsthantverk. Som bivaxljus, honung, ylletröjor, juldekorationer samt glas och porslin. Här om året toppade Tallinn ärevördiga engelska tidningen The Times lista över Europas bästa julmarknader. 

Organisationen European Best Destinations som hållit i omröstningen där julmarknaden i Tallinn erövrade titeln Europas bästa är en organisation med säte i Bryssel som arbetar med att befrämja europeisk kultur och resande.  

15 november–7 januari.

christmasmarket.ee

 

Julmarknaden på Rådhustorget i Tallinn har utsetts till Europas bästa 2019. Foto: Shutterstock

2. Budapest – jul med katedralen som filmduk

Den stora julfesten i och kring Budapest största katedral, Sankt Stefansbasilikan, tog andraplatsen i omröstningen om Europas bästa julmarknader 2019. Här finns förstås en stor traditionell marknad med massor av stånd där man kan avsmaka folkkära favoriter från det ungerska köket som julkakan flódni. 

En mycket populär attraktion är de tredimensionella bildspel och animerade filmer med jul- och bibelberättelser som visas på katedralens frontvägg varje dag under marknaden. Dessa kan ses från alla håll på det stora torget framför katedralen och uppges vara de största av sitt slag i Centraleuropa. 

Marknaden lockar också med en gratis isbana som är mycket populär, inte minst bland barnfamiljer. 

Ett stenkast bort ligger ännu en julmarknad, värd att uppleva: på torget Vörösmarty tér hålls den äldsta och mest kända julmarknaden i Budapest. Här säljer stånden bland annat välgjorda handarbeten och barnkörer underhåller med julvisor. Doften av nytillagade julgotter höjer julstämningen ytterligare.

22 november–1 januari

budapestbylocals.com

 

Budapests julmarknad har röstats fram som Europas näst bästa. Foto: Shutterstock

3. Strasbourg – äldsta julmarknaden

I år hålls ståtlig julmarknad i Strasbourg för 448:e året, vilket gör den till en av de äldsta inte bara i Frankrike - utan i hela ­världen. I en sammanställning här om året utsåg CNN Strasbourgs julmarknad till världens främsta. I Best European Destinations färska omröstning knep Strasbourg plats 3.

Här sparas det varken på julpynt eller belysning. Läget nära gränsen till Tyskland ger en stark prägel av traditionellt tyskt överdåd: det kryllar av julkörer, tomtar och amatörteateruppträdanden där Jesu födelse i krubban iscensätts. I kvarteren runt katedralen Notre Dame står mängder av gatustånd uppradade med försäljning av traditionella julvaror som granpynt och kryddor men även med ett stort utbud gourmetmat. Till den lokala varianten av glögg (gjord på lokalt ­Alsacevin) äts gärna flammekeuche (tunn pizza med bacon, lök och créme fraiche), gåslever eller de traditionella julkakorna recettes de bredele. Marknadssatsningen omfattar även mer än ett 50-tal konserter spridda över kyrkor i hela staden. Strasbourg­regionen har gott om barrskog och marknadens kanske största stolthet är granen mitt på stadstorget: Det är Europas största naturligt växande julgran.

22 november–30 december.

noel.strasbourg.eu

 

I Strasbourg hålls Frankrikes äldsta och bästa julmarknad. Foto: Shutterstock

4. Wien – ledande julstad

Österrikes huvudstad är en av världens ledande julstäder med en marknad som hållits årligen i över 700 år. Här älskar invånarna att klä sig i päls, dricka glühwein och äta vanille­kipferl (halvmåneformade julkakor) utomhus i goda vänners sällskap. Ett alternativ till den sistnämnda smaksensationen är julpunsch (till exempel äppelvin med rom) och rostade kastanjer. Överhuvudtaget är firandet mycket socialt med många mötesplatser. Obligatoriskt är att köa invid stadshuset för att beskåda dess fönster som målas med adventsmotiv av lokala konstnärer varje år. Shoppingen görs på flera olika marknader spridda över staden: Altweiner Christkindlmarkt har hög mysfaktor och domineras av lokala konstnärer och deras varor, marknaden vid Rådhusplatsen säljer enklare och mindre sofistikerade prylar, medan marknaden vid slottet Schönbrunn, förutom en anslående inramning, bjuder julpynt av mer påkostad art. Staden erbjuder även ett flertal konserter, uppvisningar i olika hantverk (som glasblåsning) och allehanda barnaktiviteter. Varning dock för de långhåriga monster med bockansikten som skräms på marknaderna sent om kvällarna. Men det är bara julkul.

Wien hamnade på fjärdeplats i Best European Destionations omröstning

Från mitten av november till 31 december.

wien.info

 

Wien är en av världens ledande julstäder. Här klär man sig i päls och dricker glühwein. Foto: Shutterstock

 

5. Berlin – flest marknader

Tysklands trendmetropol är julmarknadernas huvudstad ur åtminstone en aspekt: här hålls fler marknader än någon ­annanstans, totalt över åttio stycken. Det ger förstås ­ovanlig bredd - från supertraditionella pyntförsäljare till djärva ­nyskapelser på exempel marknaden vid Alexanderplatz ­arrangerad av sällskapet Trendmafia.

Till de populäraste hör den i slottet Charlottenburg med kringliggande park. Försäljarna är handplockade liksom gourmetkockarna. Ät och julshoppa och pausa för slottets specialutställningar.

Vackra torget Gendarmenmarkt är tillhåll för skickliga skulptörer och träkonstnärer samt körer, dansgrupper, jonglörer och eldslukare. Den stora marknaden på Potsdamer Platz lockar med både skridskorink och tefatsbacke. Av de fyra miljoner som besöker Berlins julmarknader varje år passar över hälften på att besöka marknaden vid centrala Gedächtniskirche med sina över 170 stånd och 20 meter höga julgran. Störst i omfattning är dock marknaden i stadsdelen Spandau med massor av jippon, bland annat medeltida processioner och julkrubba med livs levande djur.

Sena november till en bit in i januari.

visitberlin.de

 

Berlin har flest julmarknader av alla städer, totalt över åttio. Foto: Shutterstock

6.  Bryssel – festivalliknande show

Här kombineras julmarknaden med festivallika arrangemang under namnet ”Winter Wonder”. Det hela utspelar sig på en två kilometer lång sträcka kring Grand Place i Bryssels gamla stad. Förutom rader med stånd med allehanda originella julklappsförslag bjuds på provsmakningar, parader, en stor isbana och diverse åkattraktioner. Dessutom blir det spektakulära ljus- och ljudshower med bland annat videovisning mot Katarinakyrkans fasad.

29 november–5 januari

visit.brussels/en

 

Bryssels julmarknad hålls på en två kilometer lång sträcka i Gamla stan. Foto: Shutterstock

7. Köpenhamn – glittriga julmarknader

Den danska huvudstaden glittrar i världsklass när det vankar mot jul. Det finns pittoreska marknader såväl utmed kajerna i Nyhavn som i alternativa Christiania samt en lyxvariant på Ströget. Men störst uppmärksamhet och publik drar den traditionella marknaden på ­klassiska Tivoli som lockar dryga miljonen besökare inför jul varje år. Räkna med köer. Många utländska besökare menar att marknaderna i Köpenhamn känns mer autentiska och gammaldags än de flesta konkurrenter. ”Rena sagoboks­julen” ­menar en amerikansk reseskribent. Så satsas det också fullt ut på tomte­nissar, renar, isskulpturer, skridskobanor, pantomimteater och allehanda aktiviteter för barnen. Och på Tivoli är det speciellt idylliskt med blinkande ljus i flera kilometer långa slingor och över 60 vackert dekorerade försäljningsstånd med gammaldags leksaker, julpynt och mycket mera. Precis som i Sverige är danskarnas julmarknadsdryck glögg med russin och mandlar, gärna ackompanjerad av ableskiver (äpplemunkar). Marknaden hålls från början av november till slutet av december.

16 november–5 januari (Tivoli)

visitcopenhagen.com

 

Julen på Tivoli i Köpenhamn är en klassisk glitterupplevelse. Foto: Shutterstock

8. Stockholm – hyllad julmarknad

Den traditionella julmarknaden på Stortorget i Gamla stan hyllas som en Europas bästa av stora brittiska tidningen Daily Mirror.

”Garanterat snö och skandinavisk magi”, skriver tidningen som rekommenderar svenska köttbullar och päroncider.

Glöm inte Skansens julmarknad (veckoslut 30 november–22 december). I en ny listning rankar CNN den som en av världen allra bästa julmarknader. ”Det blir sällan mer traditionellt än så här”, skriver man.

23 november–23 december

stortorgetsjulmarknad.com

 

Stockholm har flera julmarknader men mesta julmyset känner man på den i atmosfäriska Gamla stan. Foto: Shutterstock

9. Prag – traditionell jul

Tjeckiens huvudstad är berömd för sina charmiga, gammaldags träleksaker och dessa intar också en central plats när det går mot jul på marknaderna i centrala staden. De tongivande marknadsplatserna är två: runt torget i gamla stan samt kring stora Wenceslastorget, båda med anor från medeltiden. Mest ålderdomig, ja rentav medeltida, är stämningen i gamla stan med sina små handelsstånd och ett litet zoo runt den centrala och intensivt glittrande jättejulgranen. Här tar man gärna en paus och njuter av lokalt julgodis som vánocvka (bulle med russin) och vosíhnízda (kakor smaksatta med nötter och rom). Den som känner för något mer matigt provar julens traditionella fisksoppa. Just fisk är grejen på det tjeckiska julbordet. Inför högtiden ses stora tankar fulla med karpar överallt ­utmed Prags gator. Just denna fisk är julbordets främsta måste här. I försäljningsstånden finns rika fyndmöjligheter för den som är road av lite mer ålderdomligt firande med inslag som juldekorationer av halm, vackert snidat trä eller handblåst glas. Kringvandrande körer utgör ett perfekt ljudspår till en ­julpromenad i den arkitektoniskt så vackra gamla staden.

30 november–6 januari

praguewelcome.cz

 

I Prag är den en gammaldags jul som gäller med julpynt av trä och halm. Foto: Shutterstock

10. Poznan – bäst i Polen

Bästa julmarknanden i Polen och sjätte bästa i hela Europa, enligt omröstningen av Best European Destinations. 

Poznan är Polens femte största stad och ligger väster om Warszawa, ungefär halvvägs till Berlin. 1200-talstorget Stary Rynek i gamla stan är ett av de största och vackraste torgen i Polen och centrum för en riktigt gammaldags julmarknad med allt vad det innebär av ljuvlig julstämning. I bodarna säljs lokal producerad mat, julgodis, julpynt och fint hantverk. På kvällarna är det mest folk här, då bjuds det liveundershållning av olika slag och varm glögg. 

Ett årligt återkommande inslag är isskulpturfestivalen där skulptörer från hela världen hugger ut konstverk i isblock inför åskådarnas ögon.

poznan.travel/en

16 november–21 december

 

Polen bästa julmarknad hålls i Poznan och gästas av isskulptörer från hela världen. Foto: Shutterstock

11. Aachen – uppstickaren i Tyskland

Tyskland har länge varit en vinterdestination med välkända julmarknader i bland annat München, Berlin och Nürnberg. Den långa traditionen gör att du lätt kan besöka flera av julmarknaderna i landet men ändå möta olika karaktärer. Aachen är en uppstickare som lockar allt fler besökare med sin personliga och gemytliga stämning. Julmarknaden har en pampig inramning då den ligger vid stadens katedral (från år 805!) som tidigt kom med på Unescos världsarvslista. Marknaden är som en egen liten by i staden och här serveras raggmunkar och Aachener Printen, en slags mjuk och tjock pepparkaka typisk för regionen som ofta är formad som en speciell figur, som också blivit symbol för Aachens julmarknad. 

22 november–23 december

aachen-tourismus.de/en/experience-discover/events/aachen-christmas-market

 

I tyska Aachen ligger julmarknaden ståtligt vid katedralen som stod färdig redan år 805. Foto: Shutterstock

12. London – mer än julshopping

London är en perfekt stad för julshopping. Men kan du slita dig från julstressen på Oxford Street och andra heta shoppinggator så är julmarknaden i Hyde Park (i hörnet Hyde Street Corner) ett utmärkt sätt att koppla av en stund. Här finns staden största utomhusskridskobana samt både en julcirkus och ett pariserhjul. Plus massor av stånd som bland annat säljer styrkande drycker av allehanda slag.

21 november–5 januari.

hydeparkwinterwonderland.com

 

I centrala London kan du koppla av från julstressen på den stämningsfyllda marknaden i Hyde Park.

13. Basel – största julstaden i Schweiz

Den största julstaden i Schweiz huserar i år sin 41:a julmarknad, med centrum på de två vackra torgen Barfüsserplatz och Münsterplatz. Hela staden är vackert upplyst med skimrande ljus på husfasaderna och i träden och på torgen finns små hyddor som bland annat serverar Basel Läckerli, en hård, kryddad kaka och raclette – varm, smält ost, en schweizisk specialitet och matuppfinning. Själva marknadsstånden är en upplevelse i sig, många lägger mycket omsorg och energi på att pynta dem och varje år hålls en tävling om vem som lyckats bäst. En populär träffpunkt för en kopp glögg är den 13 meter höga julpyramiden. Barnen kan stöpa ljus och göra dekorationer i en sagoskog.

28 november–23 december

basel.com/en/Christmas-in-Basel

 

I Basel tävlar marknadsstånden om ett pris för bästa pyntning. Foto: Shutterstock

14. Riga – speciell julmarknad

Lettlands huvudstad sägs vara en av de första städerna att resa en gran på torget inför jul. Ja, enligt legenden ska flera av julens traditioner ha startat i Riga - som att dekorera granen. Det ska ha varit 1510 som en grupp män här fick för sig att dekorera granen med blommor. Männen ska ha tillhört ett sällskap för ungkarlar som kallades ”Svarthuvudena” och som var kända för sina spektakulära fester. Julmarknaden här är speciell. Den första advent hålls en högtidlig ceremoni då granen tänds av borgmästaren. Därpå bjuds det på pepparkakor och fyrverkeri.

De medeltida gränderna och jugendarkitekturen bidrar till den mysiga stämningen. De låga priserna höjer även de besökarens sinnestämning. Dessutom firar staden jul två gånger - stadens rysk ortodoxa kristna firar nämligen först den 7 januari.

30 november–7 januari.

liveriga.com

 

Julgranen på Rigas marknad tänds varje år av stadens borgmästare. Foto: Shutterstock

15. Bologna – matig marknad

Julmarknaden är mycket stämningsfull i denna gamla italienska stad med sin katedral från 1100-talet och världens äldsta universitet. I marknadsutbudet märks fina krubbor och glasdekorationer men med sitt rykte som Italiens kanske främsta matstad så sätter Bologna föga överraskande bordets glädjeämnen främst (staden kallas ju ”la grassa” – den feta – för sina goda mattraditioners skull). I stånden här vimlar det av läckra frestelser. Inför julen hamnar godiset i högsätet – här representerat främst av marsipanfrukter och olika former av nougat.

Från slutet av november till början av januari.

bolognawelcome.com

 

Bologna är Italiens främsta matstad men inför jul är det främst nougat- och marsipangodis som gäller. Foto: Shutterstock

16. Lübeck – bästa julmarknanden

Tyskland är världsledande när det gäller julmarknader och när de själva får välja framhåller de marknaden i Lübeck som den allra bästa. Som dig bör är den riktigt gammal och nämndes i skrift redan 1648.

De medeltida torgen och husen bildar en idealisk scen för denna typ av tillställning där hundratals försäljare lockar med allt från glögg till gammaldags träleksaker, kläder och godis. En stor och pålitlig attraktion är sagoskogen, en skapelse inspirerad av bröderna Grimms sagor, som med sitt ljus skapar fin julstämning och dessutom lockar med sagofigurer som Hans och Greta och Törnrosa. Marknaden äger rum på Koberg och på gågator intill Rådhustorget. Det hålls också en marknad för konsthantverk i den historiska byggnaden Heiligen-Geist och en orgie i julgotter på Niederegger Marsipan Basar.

Från slutet av november till 30 december.

lübeck.nu

I Lübeck har det hållits julmarknad på Rådhustorget ända sedan 1648. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Resa över jul eller nyår? 6 knep för att hitta resor