Skulpturer, fontäner och mosaikgolv finns bevarade i Pompeji.
1 av 3: Skulpturer, fontäner och mosaikgolv finns bevarade i Pompeji. Foto: Shutterstock
Brottslingar avtjänade sina straff på Eastern state penitentiary i Philadelphia mellan 1829 och 1971.
2 av 3: Brottslingar avtjänade sina straff på Eastern state penitentiary i Philadelphia mellan 1829 och 1971. Foto: Shutterstock
Guidade turer går till den radioaktiva staden Pripyat.
3 av 3: Guidade turer går till den radioaktiva staden Pripyat. Foto: Shutterstock

Här är världens 5 mest sevärda spökstäder

Platser som associeras med lidande, död, det ofattbara, lockar allt fler nyfikna.

Men en del övergiva städer har större dragningskraft än andra.

Pompeji, Oradour-Sur Glane och Pripyat är tre av dem, enligt Travel Insurance Explained som jämfört recensioner, inträdeskostnader och antalet Instagram-inlägg till 60 platser som ekar tomma, när turisterna inte är där.

1. Pompeji, Italien

För nästan 2 000 år sedan begravde Vesuvius fyra italienska städer – Pompeji, Herculaneum, Oplontis och Stabiae – under ett vulkanutbrott som än i dag ses som ett av de värsta.

Först 1 748 upptäckte arkeologer den antika hamnstaden Pomeji sydost om vulkanen, som legat gömd under ett tjockt lager lava och aska sedan år 78. 

Än i dag fascinerar stadens välbevarade skulpturer, husfasader, amfiteater och målningar turister och forskare från olika delar av världen.

LÄS MER: 5 övergivna platser du bara måste besöka 

2. Eastern State Penitentiary, USA

Gansten Alphonse Gabriel "Al" Capone, känd som "Scarface" och rånaren William Francis "Willie" Sutton, känd som "Skådespelare Willie" och "Slick Willie" är två av flera amerikanska brottslingar som avtjänat sina straff på Eastern State Penitentiary i Philadelphia under 1900-talet, då USA:s mest exklusiva fängelse. Sedan 70-talet har cellerna stått tomma och turister fyllt de övergivna korridorerna både dag- och nattetid. 

3. Krigsminnet Oradour-Sur Glane, Frankrike

Endast skalet av husen står kvar i den franska staden Oradour-Sur Glane, eller Martyrstaden som fransmännen även kallar den. Under massakern den 10 juni 1944 satte SS-soldater eld på staden och mördade nästan hela befolkningen, endast ett 20-tal personer ska ha lyckats fly. Sedan dess har staden varit tom, förutom på turister som vill besöka platsen där 642 personer miste livet under andra världskriget. 

Det är gratis att besöka ruinstaden Oradour-Sur Glane. Foto: Shutterstock

4. Pripyat vid Tjernobyl, Ukraina

Tre dagar efter Tjernobylkatastrofen 1986 hade nästan samtliga invånare i Pripyat lämnat sina hem i norra Ukraina, vid gränsen mot Vitryssland. Endast en handfull av de omkring 50 000 människorna som bott i området valde att stanna kvar. Experter befarar att det kommer dröja minst 24 000 år till tills den farliga strålningen är på en nivå som gör det möjligt för människor att bosätta sig i området igen utan hälsorisk. 

Det stoppar dock inte nyfikna från att besöka staden och gå runt bland husen, simhallarna och nöjesparken som frusit i tiden. 

LÄS MER: Nya bilderna från Tjernobyl – skrämmande vackra 

4. Ökenstaden Kolmanskop, Namibia

Efter att omkring 800 gruvarbetare och ett par hundra tyska familjer lämnat sina hem i mitten av 1900-talet är det bara turister som går runt med sand upp till knäna bland de övergivna husen, butikerna och delikatessaffärerna i den före detta diamantbyn Kolmanshop i södra Namibia.

Det kostar 60 kronor att besöka spökstaden Kolmanskop i Namibia. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 15 platser fotografer älskar – bortom turistbruset 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande