Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Interiör från Museum of Space Exploration.
Interiör från Museum of Space Exploration.
Interiör från Museum of Space Exploration.
Interiör från Museum of Space Exploration. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är rymdmuseet som ligger i en ombyggd kyrka

Kanske är det en av världens mest osannolika platser för ett museum – en mer än hundraårig träkyrka i Ukraina som har byggts om till ett rymdmuseum med en skattkammare av föremål från den sovjetiska rymdåldern.

Att det skulle ligga ett museum fyllt av gamla sovjetiska rymdprylar i den lilla staden Perejaslav åtta mil sydost om Kiev på den ukrainska landsbygden är kanske inget man hade väntat sig, men det är helt sant. Museum of Space Exploration ligger i en träkyrka som ursprungligen byggdes 1891, men som flyttades 1971 då området översvämmades.

Själva museet öppnade 1979 i samarbete med den dåvarande sovjetiska vetenskapsakademin. Enligt Atlas Obscura började det som ett hobbyprojekt, då ett antal entusiaster kontaktade olika sovjetiska myndigheter för att skaffa föremål och annat material till museet. När museet öppnade hette det Museum of World Science and Peaceful Space Exploration, men döptes om till sitt nuvarande namn 2003.

En modell av trestegsraketen Yantar. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Så ser den ut: världens första rymdflygplats 

Modeller av rymdskepp

I dag omfattar museet över 450 utställningsföremål, fördelade på fem rum i den tidigare kyrkan. Museet är fokuserat på rymdhistoria och förutom föremål som verkligen har varit uppe i rymden. Förutom ett antal modeller av rymdskepp och delar av rymdskepp finns bland annat en rymddräkt från Soyuz 23, en träningsfallskärm som har tillhört Jurij Gagarin (den första människan i rymden), en RD-219 raketmotor, ett Minsk-32 datorsystem, exempel på rymdmat som kosmonauter har ätit i rymden samt en kopia av satelliten Sputnik. Ett minnesrum är tillägnat Sergej Koroljov, hjärnan bakom Sovjetunionens rymdprogram.

Efter Sovjetunionens fall har en del röster hörts för att byggnaden skulle återlämnas till den rysk-ortodoxa kyrkan, något museichefen Sergej Volkodav starkt har motsatt sig. I en intervju i fjol med sajten Amusing Planet bemötte han frågan om en förflyttning av museet med orden:

– Detta är det enda rymdmuseet i en kyrka i hela världen. Det är unikt.

Modell av kosmodromen i Bajkonur – världens första rymdraketuppskjutningsplats. Foto: SHUTTERSTOCK
Den gamla träkyrkan i Perejaslav inhyser numera ett rymdmuseum. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 tidigare hemliga militära besöksmål från kalla kriget