Idylliska Bansko i Bulgarien är Europas billigaste skidresmål.
Bansko anses som Bulgariens bästa skidort och ligger i Pirinbergen, 16 mil från huvudstaden Sofia.
1 AV 2
Idylliska Bansko i Bulgarien är Europas billigaste skidresmål.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Bansko anses som Bulgariens bästa skidort och ligger i Pirinbergen, 16 mil från huvudstaden Sofia.
Foto: Shutterstock

Här är Europas billigaste skidorter

Enligt en ny undersökning är den bulgariska skidorten Bansko Europas billigaste skidresmål. På andra plats kommer Bardonecchia i Italien.

Bansko i Bulgarien är Europas billigaste skidort, visar en ny rankning gjord av Post Office Travel Money Family Ski Resort report, rapporterar Daily Mail. För att kunna göra listan jämförde forskare kostnaden för sex dagars skid- och pjäxuthyrning, liftkort och skidskola plus lunch och dryck för två vuxna och två barn under lika många dagar för att ge en realistisk bild av vad en veckas semester kommer att kosta en familj på fyra personer.

Nypistad manchester i Bansko. Foto: SHUTTERSTOCK

Bansko anses som Bulgariens bästa skidort och ligger i Pirinbergen, 16 mil från huvudstaden Sofia. Själva orten är belägen 925 meter över havet, men det högsta skidområdet ligger på 2 600 meters höjd. Totalt finns det 32 liftar och 75 kilometer pistade nedfarter, av vilka den längsta är 16 kilometer.

Flyg till Sofia och sedan transfer med buss eller hyrbil.

Bulgarien och Italien billigast, Schweiz dyrast

I rapporten konstaterades att priserna har sjunkit med 0,3 procent sedan förra säsongen i Bansko. Totalpriset för allt det ovannämnda blev cirka 19 000 kronor, vilket gör det till den billigaste av de 25 europeiska skidorter som undersökts. En vecka i den italienska skidorten Bardonecchia, som kom på andra plats, kostar drygt 20 000 kronor, alltså en tusenlapp dyrare. På tredje plats kom en annan italiensk skidort, Sestriere, där en vecka för fyra personer landar på cirka 21 500 kronor, enligt undersökningen. Faktum är att fyra av de fem billigaste skidorterna på listan var italienska, med Passo Tonale och Claviere på plats 4 och 5. Som kontrast lyckades ingen av de sju undersökta franska skidorterna ta sig in bland de tio billigaste.

Bardonecchia – en underskattade skidort

Vill du slippa trängsel och långa liftköer ska du ta dig till Italienska Bardonecchia. Här erbjuds förutom gott om utrymme totalt 23 liftar och 42 pister. Högsta pisten finns på 2750 meters höjd och den högsta fallhöjden är på 1400 meter. Längsta pisten har en längd på hela 6 kilometer.

Flyg till Torino International Airport och sedan transfer knappt 8 mil till Bardonecchia. Andra skidorter nära Bardonecchia är bland annat Valfrejus, Sauze d'Oulx och La Norma.

Bardonecchia i Italienska Alperna. Foto: SHUTTERSTOCK

Sestriere – snösäker

Sestriere är Italiens första skidort, en populär och relativt liten jämfört med andra skidorter i Italien. Dock är den snösäker då den ligger på över 2 000 meters höjd. Här finns något för alla, mängder av blå backar, men också både branta pister och offpist-åkning. Flyg till Turin eller Genève och sedan transfer med buss eller hyrbil.

Sestriere, Italiens första skidort.

Dyrast skidort

Dyrast av de 25 undersökta skidorterna var Saas Fee i Schweiz, där en vecka för fyra personer kostar över 36 000 kronor. Näst dyrast var klassiska Kitzbühel i Österrike, före schweiziska Grindelwald på tredje plats. Norska Trysil var den 7:e dyraste skidorten i undersökningen, och finländska Ruka kom på 14:e plats. Ingen svensk skidort var med bland de 25 undersökta resmålen.

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide