Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Smuggler’s Cove är en av de mest kända stränderna på Zakynthos
Smuggler’s Cove är en av de mest kända stränderna på Zakynthos
Smuggler’s Cove är en av de mest kända stränderna på Zakynthos
Apella på grekiska Karpathos får en plats på listan.
Apella på grekiska Karpathos får en plats på listan.
Apella på grekiska Karpathos får en plats på listan.
Stranden Berlenga i Portugal är så här vacker.
Stranden Berlenga i Portugal är så här vacker.
Stranden Berlenga i Portugal är så här vacker.
Kafalikefta, lite längre norrut på västra sidan av ön Lefkas.
Kafalikefta, lite längre norrut på västra sidan av ön Lefkas.
Kafalikefta, lite längre norrut på västra sidan av ön Lefkas.
1 AV 4
Smuggler’s Cove är en av de mest kända stränderna på Zakynthos
Foto: PANTHERMEDIA
2 AV 4
Apella på grekiska Karpathos får en plats på listan.
Foto: Anna Wahlgren
3 AV 4
Stranden Berlenga i Portugal är så här vacker.
Foto: Instagram
4 AV 4
Kafalikefta, lite längre norrut på västra sidan av ön Lefkas.
Foto: Instagram

Här är Europas allra vackraste badstränder

Europas finaste strand ligger varken i Grekland eller Spanien, utan i Kroatien.

Stranden Stiniva på ön Vis är den överraskande vinnaren i en ny omröstning om Europas bästa stränder.

Elisabet Axås

I lista på lista över de finaste stränderna i Europa återkommer kändisar som Elafonissi på Kreta och Cala Formentor på Mallorca. Men när turismorganisationen European Best Destinations lät en panel på drygt 10 000 resenärer rösta på 280 utvalda stränder i Europa blev resultatet ett annat.

Vinnare är den lilla stranden Stiniva på kroatiska ön Vis. 88 procent av panelen har Stiniva bland sina 15 bästa stränder, 62 procent av dem har den på första plats.

Samos och Zakynthos med

Längre ner på listan finns både välkända öar som Samos och Zakynthos och mindre kända som Berlenga och Lavezzu.

Gemensamt för alla är att de är lätta att nå i eller nära kända semestermål.

Det gör listan till en vägvisare för alla som vill hitta en ny strand, men gärna i ett lättillgängligt och välkänt område.

European Best Destinations är en organisation baserad i Bryssel med över 350 turistbyråer i hela Europa som medlemmar.

 

Europas bästa stränder 2016:

1. Stiniva, Vis, Kroatien

Ön Vis ligger längre från kusten än alla andra större kroatiska öar. Därför har den färre besökare och är mindre exploaterad. Att det låg en militärbas på ön och rådde förbud för utlänningar att gå i land fram till 1989 har hjälpt till att hålla de stora strömmarna av turister borta.

Därför är Vis i dag ett resmål för alla som vill leta sig lite bortom de stora turiststråken men ändå hitta ett ställe som är lätt att ta sig till.

Lilla Stiniva är en av de vackraste orörda stränderna på Vis, skyddad av branta bergväggar. European Best Destinations framhåller särskilt det kristallklara vattnet.

Resa dit: Flyg till Split, sedan färja.

LÄS OCKSÅ: Favoriter i Kroatien – hitta bästa badorterna

Fin strand vid medeltida stad. Foto: Ylwa Yngvesson

2. Tossa de Mar, Costa Brava, Spanien

Denna härliga badort norr om Barcelona har varit känd ända sedan Ava Gardner kom dit och skänkte Hollywoodglans under en filminspelning 1951. Ändå är det alltför sällan den uppmärksammas som den lilla pärla till semesterstad den faktiskt är.

Här bor man i vackra Hotel Diana i typisk katalansk modernismstil från början av 1900-talet, eller så hyr man ett hus med utsikt över havet i Vila Vella, den medeltida stadsdelen innanför den medeltida stadsmuren.

Resa dit: Flyg till Barcelona eller Girona. Charter med Scandjet.

LÄS OCKSÅ: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Den skyddande ön lugnar vattnet utanför La Concha. Foto: / MÅNS IVARSSON

3. La Concha, San Sebastian, Spanien

Få stadsstränder är så vackra som den snäckformade La Concha i 2016 års europeiska kulturhuvudstad. Concha betyder mycket riktigt snäcka och stranden välver sig runt den lilla ön Isla de Santa Clara i inloppet. Stranden fortsätter västerut till familjevänliga Playa Ondarreta. Den skyddande ön lugnar vattnet. Vill man känna Atlantens vågor och kanske surfa väljer man i stället den mer oskyddade Playa Zurriola.

Mellan stränderna ligger Parte Vieja med Spaniens kanske bästa tapas, eller pintxos som man säger här.

Resa dit: Direktflyg till Biarritz i Frankrike, fem mil från San Sebastian, eller med byte till San Sebastian.

4. Berlenga, Portugal

Ögruppen Berlengas, tio kilometer utanför Portugals kust, är ett naturreservat där inte fler än 350 personer får vistas samtidigt. Mer trångt än så blir det alltså inte på den största ön Berlenga, där man kan kolla in grottor, fortet São João Baptista eller bara njuta av stillheten.

Det finns bara begränsades möjligheter till boende på ön, desto mer i staden Peniche varifrån det går färja under sommarhalvåret. De enda åretruntboende på ön är fyrvaktaren och de som sköter naturreservatet.

Resa dit: Flyg till Lissabon, sedan tio mil norrut till Peniche, därifrån färja.

LÄS OCKSÅ: Portugal – Algarve bortom turiststränderna

5. Cala Acciarino, Lavezzu, Korsika, Frankrike

I sundet mellan Korsika och Sardinien ligger den lilla franska ön Lavezzu. Denna och de andra öarna i ögruppen Les Iles Lavezzi bildar ett naturreservat utan några restauranger eller andra faciliteter, så ta med matsäck och solskydd!

Runt öarna finns ett rikt marint djurliv med bland annat muräna och barracuda. Lavezzu har flera stränder, varav Cala Acciarino lär vara den vackraste. Den ligger i anslutning till en begravningsplats med samma namn, till minne av offren för ett av Medelhavets värsta skeppsbrott. Fartyget Semilante gick under 1855 strax utanför ön med 773 sjömän och soldater ombord på väg till Krimkriget.

Resa dit: Flyg till Ajaccio eller Bastia. Charter med Langley. Dagsutflykter från Bonifacio eller Portovecchio på södra delen av ön.

LÄS OCKSÅ: Fantastiska favoriter du inte får missa i Frankrike

Ett foto publicerat av @beach.boi

6. Kafalikefta, Lefkas, Grekland

Ön Lefkas i Joniska havet är lätt ätt nå via en bro från Greklands fastland. European Best Destinations rekommenderar en segeltur runt den 333 kvadratkilometer stora ön för att nå alla små vikar med vit sand och azurblått vatten.

Stranden som valts ut är inte den vackra Porto Katsiki som ofta förekommer på listor över de finaste stränderna, utan Kafalikefta lite längre norrut på västra sidan av ön. Båda ligger en bit bort från semesterorterna i öster och söder. European Best Destinations tipsar också om Prigkiponissia, Meganissi och andra småöar kring Lefkas.

Resa dit: Charter med Apollo och Airtours.

LÄS OCKSÅ: 14 fantastiska öar, byar och städer i Grekland

7. Armaçao de Pera, Algarve, Portugal

Mittemellan Albufeira och Portimao erbjuder Armaçao de Pera en rad stränder med guldgul sand. Armaçao de Pera är en etablerad semesterort, om än inte lika stor som sina grannar. Stranden är kantad av höghus och populär bland portugisiska semesterfirare. Den gamla byn på strandens östra del ska vara i mer autentisk Algarvestil.

Strandens namn kommer från en typ av fiskebåt, armaçao, som användes förr i området. Fiskarna från området Pera la ut från denna strand.

Resa dit: Solresor och Apollo har charter till Algarve.

Fina, grekiska Apella. Foto: Anna Wahlgren

8. Apella, Karpathos, Grekland

Ön Karpathos mittemellan Kreta och Rhodos har inte blivit lika populär som sina större grannar trots att den har en av Europas finaste stränder. Apella 15 kilometer norr om Karpathos stad (Pigadia) på öns östra sida röstades redan 2003 fram som Europas vackraste strand. Den lilla klapperstensstranden är omgiven av gröna berg och kristallklart vatten. Det finns inga hotell på stranden, men en liten taverna ovanför.

Resa dit: Charter med Apollo och Airtours.

9. Santa Maria dell’Isola, Tropea, Kalabrien, Italien

På ovansidan av Italiens tå ligger den uråldriga staden Tropea med hus balanserande på en hög klippa ovanför havet. Klippan Santa Maria dell’Isola med sin katedral på toppen delar den långa stranden i två. Tropea som har anor från romartiden brukar kallas Sydkustens pärla och omges av vingårdar, oliv- och citrusodlingar. Kusten kallas Costa degli Dei, Gudarnas kust, och anses av många vara en av Italiens vackraste kuststräckor.

Resa dit: Charter med Solresor.

LÄS OCKSÅ: Fem platser i Italien du måste se innan du dör

Vackra Ksamil i Albanien. Foto: Istock

10. Ksamil, Albanien

De små Ksamilöarna en och en halv mil söder om turiststaden Saranda och mindre än tre kilometer från grekiska Korfu är än så länge nästan oexploaterade för turism. Under kommunisttiden i Albanien var det otillåtet område för de flesta på grund av närheten till Grekland. Folk har simmat över sundet mot friheten.

I dag är både öarna och byn Ksamil på fastlandet öppna för alla. I byn finns ett fåtal hotell. Räkna med att de kommer att bli fler!

Resa dit: Charterresor till Saranda via Korfu med Apollo.

Kokkari är Samos näst största turistort. Foto: / OKÄND

11. Kokkari, Samos, Grekland

Fiskeby på norra Samos som förvandlats till turistort, men ändå lyckats behålla en stor del av sin genuinitet. Byn ligger på en liten halvö med klapperstensstrand på ena sidan och hamnen på den andra. Kokkari är Samos näst största turistort efter Pythagorion. Den som inte känner för att bada kan i stället vandra på någon av vandringslederna som utgår från Kokkari.

Resa dit: Charter med Apollo, Airtours och Fritidsresor.

Smuggler’s Cove är den kanske mest kända stranden på Zakynthos. Foto: PANTHERMEDIA

12. Zakynthos, Grekland

Smuggler’s Cove är en av de mest kända stränderna på Zakynthos i Joniska havet väster om Peloponnesos. Det är det gamla skeppsvraket som ligger uppe på den fina sandstranden som har gett den dess namn. Men Zakynthos har en hel rad med fina sandstränder i avlägsna vikar längs den sydvästra kusten.

Var rädd om sköldpaddorna som varje sommar kommer upp på de sydligaste stränderna för att lägga sina ägg. Åtta veckor senare kravlar de små ungarna ner i havet.

Resa dit: Charter med Apollo, Airtours  och Fritidsresor.

 

Källa: European Best Destinations