1 av 3: Saker du inte får missa på ön
Nedskräpning på stränderna är ett ökande problem på många platser.
2 av 3: Nedskräpning på stränderna är ett ökande problem på många platser. Foto: SHUTTERSTOCK
Cala Estancia i Palma är en av de stränder på Mallorca som nu har förklarats som rökfria.
3 av 3: Cala Estancia i Palma är en av de stränder på Mallorca som nu har förklarats som rökfria. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är de nya rökfria stränderna på Mallorca

Nu tar Mallorca efter Ibiza och gör flera stränder rökfria, enligt Majorca Daily Bulletin. I onsdags tillkännagavs att det är slutrökt på Cala Estancia i Palma, Cala Anguila i Manacor och Sant Joan i Alcudia. Redan tidigare är två stränder på Ibiza rökfria.

Tillkännagivandet gjordes av Balearernas hälso- och miljöministrar Patricia Gómez och Miquel Mir, vid en presskonferens på Cala Estancia i Palma. Orsakerna är två: för att förbättra folkhälsan och för att minska antalet fimpar på stränderna, som kan sköljas ut till havs och ätas av havssköldpaddor eller sjöfåglar. Det händer också att småbarn stoppar fimpar i munnen.

Cigarettfimpar kan innehålla både nikotin och arsenik, och det kan ta upp till tio år innan de bryts ned. Enligt Miquel Mir utgör fimpar den värsta typen av nedskräpning i havet, till och med värre än plast. En enda fimp kan förorena åtta liter vatten.

LÄS MER: Rökförbud införs på populär strand i Italien 

Rökförbud i Thailand och Gran Canaria

Det är dock upp till kommunfullmäktige i respektive stad att besluta om det är hela stranden eller delar av den som ska vara rökfri. Maria Antónia Truyols, ansvarig för turismfrågor i Manacor, sa att budskapet är att öka medvetenheten om rökning, att minska rökningen och att minska nedskräpningen på stränderna.

Förutom på Balearerna har stränder i Thailand, Gran Canaria, Italien, Wales, Australien och USA förklarats som rökfria eller infört rökförbud de senaste åren.

LÄS MER: Rökning förbjuds på offentliga platser i Thailand 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande