Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det finns många fina vandringsleder i Alperna.
Det finns många fina vandringsleder i Alperna.
Det finns många fina vandringsleder i Alperna.
Cortina d'Ampezzo.
Cortina d'Ampezzo.
Cortina d'Ampezzo.
1 AV 2
Det finns många fina vandringsleder i Alperna.
Foto: Gunnar Andersson
2 AV 2
Cortina d'Ampezzo.
Foto: Gunnar Andersson

Här är 10 fantastiska vandringar i Alperna

Böljande blomsterängar mot fonden av dramatiska kalfjäll. Betande kor vid en fäbod i skogsbrynet.

Mer måleriska miljöer än i Alperna är svårfunna.

Allt om Resors Gunnar Andersson hjälper dig att hitta rätt vandring bland bergen.

Gunnar Andersson

1. BAD GASTEIN, ÖSTERRIKE 

Skandinavernas populäraste alpresmål bjuder på enastående naturvariation och hela alpscenariet från skogens strida bäckar via fäbodarnas betesängar till glaciärer. Delar av fjällen ingår i nationalparken Hohe Tauern och hundratalet skandinaviska vandrare möts här varje vecka. De allra flesta vandrar i grupp och den stora mängden vandrare gör att du kan välja allt från enkla promenader till högalpina äventyr. Bad Gastein är dessutom en kurort med spa. Perfekt kombination. 

Charter: Prima Travel och STS-Alpresor. 

På egen hand: Flyg till Salzburg eller München och vidare med tåg.

 2. VAL GARDENA, ITALIEN

Vissa vyer är liksom vackrare än verkligheten och dolomitfjällen kring Val Gardena i tyskoch ladinsktalande Sydtyrolen levererar själva sinnebilden för alpromantik. Nästan lite överdrivet Walt Disney-gulligt samtidigt som leden kan vara en urgröpt hylla i bergväggen där stålvajer hjälper dig att hålla balans. Liftar och kabinbanor trollar bort de största höjdskillnaderna. 

Bussar är gratis för vandrare och här är ovanligt enkelt att förutsäga turens längd och svårighet. Mat och vin mixar Italien med Österrike. Här är aldrig långt till närmsta servering. 

Charter: Prima Travel, STS-Alpresor, Tema, Wi-resor. 

På egen hand: Flyg till Innsbruck och vidare med tåg och buss. 

Bad Gastein. Kamvandring över Zitterauer Tisch. Foto: Gunnar Andersson

3. FRANKRIKE, ITALIEN OCH SCHWEIZ

Alpernas högsta storfjäll är en evig vandrar - magnet och turen som alla snackar om går massivet runt under tio dagar. Tour du Mont Blanc tar dig från Frankrike via Italien och Schweiz, och tillbaka. Krävande vandring, som rikligt belönar, med de mest storslagna vyer. 

Ett välkänt faktum och som medför att du måste boka bergshyttorna i mycket god tid. Glöm augusti när man köar längs leden. 

Rundturen går att variera i enklare och tuffare alternativ, vilket kan bli behövligt då flera pass ligger på 2500 meters höjd, där snö ofta spärrar stigen. 

Charter: Langley, Pathfinder, Prima Travel. 

På egen hand: Flyg till Genève och vidare med buss.

LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder

4. FRANKRIKE OCH ITALIEN

Färgstarka vandringar kring den piemonte - siska gränsbyn med den provensalska sommarstaden Nice endast två timmar bort. 

Du upplever stillheten i den stora national - parken och lyssnar till det lilla alpspråket occitanska. Limone får många soltimmar. Atmosfären är gemytlig och familjevänlig. 

Bästa krogkök och berömda viner. Ortsnam - net härstammar för övrigt från latinets ord för gräns "limes" - absolut inte den sura citronen. 

Charter: Prima Travel. 

På egen hand: Flyg till Nice och vidare med tåg. 

5. OBERNBERG, ÖSTERRIKE

Du har garanterat inte hört talas om stället och det har ingen annan heller, vilket är själva poängen. Obernberg är alpbyn för dig som söker genuinare alpmiljö bortom liftar och allfartsleder. Här finns kyrka, hotell, två restauranger, bank(! ) och bagare. Bergen närmast byn reser sig så där lagom högt och där bortom rusar de vidare mot skyn. Exakt den kombination av för- och bakgrund som storslagna utsikter kräver. Fullträff för erfarna vandrare som gillar att öppna turen med ett par lugnare dagar innan det stora alpäventyret tar vid. 

Charter: Pathfinder Travels. 

På egen hand: Flyg till Innsbruck och vidare med tåg och buss.

I Obernberg finns både kyrka och restauranger. Foto: Gunnar Andersson

7. KRANJSKA GORA, SLOVENIEN

Okända alplandet Slovenien är vandringens ständiga bubblare. De som rest hit återvänder med lyriska berättelser om sagolika kalkstensfjäll som bländar så ljust och starkt att du vandrar med solglasögon. Man charmeras av en traditionell bergsnatur med ytterst få liftar och flödande gästfrihet, samt något i Alperna så ovanligt som låga priser. Ändå vill destinationen inte riktigt fästa på alpkartan. 

Den kända skidorten Kranjska Gora ger bra utgångsläge med bland annat storfjället Triglavs nästan två kilometer lodräta bergvägg. 

Charter: Prima Travel På egen hand: Flyg till Ljubljana och vidare med buss. 

Bra vandringsskor är ett måste. Foto: Gunnar Andersson

7. ZERMATT, SCHWEIZ

Bäst i klassen på alla sätt och vis, men ack så dyrbart numera. Lika fullt tycks världsberömda alporten Zermatt stå opåverkad av valutans motvind. Mycket tack vare glaciärtyngda kändisar som Matterhorn och Monterosa. Du får monumental alpmiljö till priset av ringa fysisk insats med berg- och kabin-banor till nästan 4000 meters höjd. För mer utmanande äventyr är det sedan bara att hänga på bergsguiden och förmodligen försvinner ni över till Italien på andra sidan om vattendelaren. Eller till den lika storslagna alporten Saas-Fee i dalen bredvid. 

Charter: Pathfinder Travels. Prima Travel. På egen hand: Flyg till Genève eller Zürich och vidare med tåg. 

LÄS MER: Upplev vackra Höga kusten med en vandring

8. MÜNCHEN TILL VENEDIG

Långledernas klarast lysande stjärna för närvarande är tveklöst "Die Traumpfad-Wanderungen München - Venedig" som skapades av tyska vandringsgurun Ludwig Grassler på 1970-talet. 

Vandringen går tvärs över Alperna via Österrike och har 28 dagsetapper. Dessa är generellt mycket långa och några är därtill tämligen tuffa. De flesta drömspårsvandrare bantar även bort de tre sista dagarna över platt och bullerstörd asfalt nere över italienska Poslätten. Dåligt väder och vilodagar tillkommer med ytterligare minst en vecka. 

På egen hand: Flyg till München, tåg till Hauptbahnhof och vidare till fots. 

Vandringen går tvärs över Alperna via Österrike och har 28 dagsetapper. Foto: Gunnar Andersson

9. VIA ALPINA

Alpernas vandringsleder är ogreppbart många och oberoende informationskanaler är beklämmande få och störande amatörmässiga. Med ett stort undantag: Via Alpina. Det är en oumbärlig hjälpreda för dig som vill vandra på egen hand mellan bergshyttor. 

Hemsidan beskriver fem långleder i olika riktningar och delar av Alperna. Hela 342 dagsetapper med karta, höjdkurva och uppgifter om boende och kommunikationer. Långlederna kan dessutom kombineras. Förstklassig underhållning för alla oss som gärna tar oss en tur i fantasin där hemma i soffan. 

På egen hand: Boka baklänges. Börja med boendet. Därefter transfern. Boka flyget sist. Allt annat går att ändra utan extra kostnad. 

Mer info: www.via-alpina.org

LÄS MER: Europa till fots – här är 10 bästa vandringarna

Via Alpina är en oumbärlig hjälpreda för dig som vill vandra på egen hand mellan bergshyttor. Foto: Gunnar Andersson

10. CORTINA D'AMPEZZO, ITALIEN

Dolomiternas andra och lite snobbiga svenskmagnet, där latinsk logistik gärna krånglar till det innan man lärt sig hur det fungerar. Här finns alpina nationalmonument som klippstoderna Tre Cime/Drei Zinnen och Cinque Torri, dit du vandrar i kö under högsäsong, liksom tysta skogar och förvånansvärt ödsliga fjälldalar. Vandringarna blir gärna lite tuffare och det finns gott om klätterstigar/via ferrata. Leder som säkrats med vajer, stegar och broar. Från avancerad vandring till alpin elitprestation. 

Charter: Prima Travel, Wi-resor. 

På egen hand: Flyg till Treviso eller Venedig och vidare med buss.

Dolomiterna. Alta via 2. Forcella de Putia. Foto: Gunnar Andersson