<p>Gunhild Carling är mycket imponerad av Gaudis Sagrada Familia bland annat.</p>
1 av 5: <p>Gunhild Carling är mycket imponerad av Gaudis Sagrada Familia bland annat.</p> Foto: Lili Bonmati
<p>"Det som imponerar allra mest på mig är att människorna har tid att softa, ingen stressar sig igenom dagen", säger Gunhild.<br></p>
2 av 5: <p>"Det som imponerar allra mest på mig är att människorna har tid att softa, ingen stressar sig igenom dagen", säger Gunhild.<br></p> Foto: Lili Bonmati
<p>Första gången hon var i Barcelona var med Lotta Engberg och Christer Sjögren.</p>
3 av 5: <p>Första gången hon var i Barcelona var med Lotta Engberg och Christer Sjögren.</p> Foto: OLLE BERGGREN
<p>Barcelona, Spaniens pärla.</p>
4 av 5: <p>Barcelona, Spaniens pärla.</p> Foto: Colourbox
Gunhild har hyllats av USA:s expresident Bill Clinton.
5 av 5: Gunhild har hyllats av USA:s expresident Bill Clinton. Foto: Christer Wahlgren

Gunhild Carlings 12 favoriter i Barcelona

Just nu är Gunhild Carling het – även utanför för Sverige.

Hon har hyllats av USA:s expresident Bill Clinton, turnerat i Sydostasien, USA, Europa och är snart på väg till Sydamerika.

Men det finns en plats som Gunhild älskar över allt annat – Barcelona.

– Jag blev nästan chockad över all den vänlighet som mötte mig i Barcelona, säger Gunhild till Allt om Resor.

Gunhild Carling sprudlar av glädje när hon berättar om sina olika besök i den katalanska metropolen där mat, vin, musik och konst står i centrum.

När hon är i Barcelona spelar hon med det lokala swing- och rockabilly-bandet Shakin'All.

Nyligen gav man en bejublad konsert på legendariska El Molino (Barcelonas svar på Moulin Rouge i Paris).

Med Gunhild i bandet har Shakin'All exploderat och hittat en ny publik i Spanien.

– Mitt första besök i Barcelona var i sällskap med Lotta Engberg och Christer Sjögren. Vi hade fantastiskt roligt, badade, åt gott och tittade på fina hus.

LÄS OCKSÅ: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Barcelona som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Tapas i Barcelona

Gunhild älskar det spanska köket och talar sig varm om den hyllade lilla tapaskrogen Tapas 24 och mattemplet El Nacional.

Men det blir ingen cava eller Rioja, hon dricker ingen alkohol.

– Jag är tillräckligt vild i mig själv så jag behöver inte dricka, skrattar hon.

– Det som imponerar allra mest på mig är att människorna har tid att softa, ingen stressar sig igenom dagen, den totala motsatsen till vad vi är vana vid här hemma. När jag repeterat med mitt band frågade jag om några adresser, det slutade med att de följde med mig runt i stan, hela kvällen. Svenska musiker hade sagt, nu åker jag hem till mig.

LÄS OCKSÅ: Barcelona: Tolv tips till Kataloniens pärla

Fan av Gaudi och Sagrada Familia

Gunhild gillar den kreativa och bohemiska stadsdel som heter El Born. Här finns det små mysiga designbutiker och de skönaste krogarna.

– Och jag älskar allt som Gaudi skapat, från Sagrada Famila och Gaudi-parken till alla vackra, helt spejsade hus i centrala Barcelona. Det är en ren njutning att bara vandra runt och titta på alla fina byggnader.

I Barcelona blev Gunhild fotograferad av den kvinnliga fotografen Lili Bonmati på en rad klassiska platser. Privat och när hon spelade med sitt band

– De kallade mig Anita Ekberg när vi var inne på ett kafé och spelade, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Bästa guiden till Barcelona – tipsen du inte får missa

Barcelonas vackra strand. Foto: Måns Ivarsson

Gunhild Carlings 12 pärlor i Barcelona

1. Passeig del Born

El Born är bästa delen av Barcelona och granne med Gotik-kvarteren (Barri Gotic). Mörka medeltidsgränder, sköna mode- och inredningsbutiker som lever ett liv långt utanför de stora kedjorna samt en rejäl uppsjö av små mysiga barer, krogar och klassiska tapasställen. Älskar att bara sitta på Case Delfins uteservering på torget, Passeig del Born (ett av många småtorg i Born-kvarteren), och bara njuta av en kaffe, människorna och livet runtomkring. Här finns inga bilar, det är tyst och människorna är liksom överallt i Barcelona fantastiskt "tillbakalutade", vänliga och artiga. Ingen hets, alla tar sig tid om man undrar över något. Om man inte vill ägna sig åt lyxshopping på avenyn Passeig de Gracia så är det här man hittar de bästa butikerna, även vad gäller vintage och second hand.

Adress: Casa Delfin: Passeig del Born, Barcelona.

www.barcelonaturisme.com/wv3/en/page/1240/passeig-del-born.html

2. Sagrada Familia

Detta fantasiska Gaudi-bygge får man inte missa. Jag hade turen att ta mig till kyrkan, som började byggas i slutet av 1800-talet, i sällskap med mitt spanska band, Shaki'All, som gav en guidad tur i kyrkan och området runtomkring. Alldeles i närheten, med fin utsikt över Sagrada Familia, ligger Cafe Picasso, där vi även spelade en snutt i samband med en turné i regionen tidigare i år. Så mysigt. och så trevliga människor.

http://www.sagradafamilia.org/en/

ANNONS: Boka biljetter till Sagrada familia och andra sevärdheter i Barcelona innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

3. Mercat Santa Caterina

El Born är ett underbart område att ströva omkring i och bara in inspireras av. Älskar den områdets lokala saluhall som inte är lika turistig som den mer kända La Boqueria vid paradstråket Ramblan. Förutom en fantastiskt bra och prisvärd restaurang som upptar en stor del av hallen kan man handla en massa godsaker, även i området runt saluhallen, att ta med sig hem. Alla fina ost- och brödbutiker, och givetvis OliSoliva som specialiserat sig på olivolja och vinäger och Charcuteria De santa Maria som anses vara en av Barcelonas bästa köttbutiker.

http://www.mercatsantacaterina.com/Index.php

4. Palau de la Musica Catalana

Detta, ett av världens vackraste konserthus, har skapats av en arkitekt som var samtida med Gaudi. Byggnaden har all den prakt man kan önska av ett konstverk sprunget ur det tidiga 1900-talet. En dröm är förstås att en dag få uppträda i denna byggnad som är med på UNESCO:s världsarvslista. Se till att vara ute i god tid om du ska köpa biljett till en konsert . Här bjuds vi på opera, klassisk musik, traditionell katalansk musik, och moderna shower, allt finns inom ramen för Palaus repertoar. Ta gärna en guidad rundvandring dagtid i detta musikens palats, en av Barcelonas ikoniska byggnader.

Adress: ‪Carrer Palau de la Musica, 4-6, La Ribera, Barcelona.‬

http://www.palaumusica.cat/en

5. Sitges

När man är i Barcelona ska man inte missa den lilla charmiga badorten Sitges (drygt 20 minuter med tåg från tågstationen i El Born). I denna, tidigare fiskebyn, som även kallats "Spaniens St Tropez", blandas lyx med folkligt vardagliga. Exklusiva Beverly Hills-liknande lyxvillor som byggdes av hemvändande spanjorer som gjort succé i Karibien och USA, i det tidiga 1900-talet. Som Bacardi-familjen som har sitt högsäte och huvudkontor i Sitges. Stränderna är många och behagliga. Sitges rymmer såväl sin egen lilla konstmärskoloni som en gay-kommun med egen strand. Restaurangerna ligger tätt, det gäller bara att gå lite bortom strandpromenaden om man vill hitta genuina, prisvärda restauranger. Jag känner att Sitges är den ort stad i Spanien där jag skulle vilja stanna lite längre och bara njuta av livet. Jag hade också en av mina bästa upplevelser i Sitges när jag och mitt band spelade på piazzan alldels nedanför stadens välkända 1600-talskyrka, San Bartomeu, byggd på en klippa med utsikt över Medelhavet.

http://www.visitsitges.com/en/

6. Casa Batlló

Det tidigare flerfamiljshuset, Casa Batlló, sägs vara juvelen i Passeig de Gràcia-kronan. Att ta en tur genom huset är som gå på upptäcktsfärd på en plats man inte tror existerar. Man avslutar uppe på taket vilket i sig är en nästan psykedelisk upplevelse samtidigt som man får en fantastisk vy över paradgatan Passeig de Gràcia. Denna byggnad, som reser likt ett konstverk, var tidigare ett bostadshus som kom att genomgå en dramatisk förändring när Gaudi tog sig an huset i det tidiga 1900-talet, byggde om och revolutionerade tidens boende, funktionellt som rent estetiskt.

Adress: Passeig de Gràcia, 43, 08007 Barcelona, Spanien

www.casabatllo.es/en/

7. Club Apolo

Detta är klubben man ska besöka om man vill kolla in det unga, hippa Barcelona och lyssna på bra livemusik. Här spelar en rad lokala rock, pop, swing och rockabillyband, men här huserar även stadens mest framstående dj:s, så full drag på dansgolvet hela natten, fram till sex på morgonen... Vid mitt nästa Barecelona-besök ska jag och Shakin'All göra en spelning på klubben. Om musiken inte är din stil så kan man hänga i Picnic Bar där man spelar mest pop, eller i Def Room, där det är hiphop som gäller.

Adress: Carrer Nou de la Rambla, Barcelona.

https://www.sala-apolo.com

8. San Sebastià

San Sebastià är den strand som ligger närmast Barcelona centrum, närmare bestämt österut, Här har jag bland annat badat tillsammans med Lotta Engberg och Christer Sjögren när vi gjorde en gemensam inspirationsresa till Barcelona. Det sägs att det är den äldsta av Barcelonas stränder vilket också märks på alla segelsällskap och marina föreningar som har sina lokaler här. Det är ingen ungdomsstrand, badgästerna här är lite äldre, ofta lokalinvånare, om sitter och spelar domino i skuggan. Fördelen med den här stranden är att man tar sig snabbt och lätt från El Born-, eller Gotik-kvarteren. till den här stranden, en promenad på 20 minuter beroende på var man befinner sig i dessa kvarter.

Hur kommer jag dit: Till fots eller med kollektivtrafik. Det finns en metrostation strax intill, Barceloneta L4, och flera busslinjer.

9. El Nacional

El Nacinal - kanske Barcelonas ledande mattempel - ligger i en passage mellan Passeig de Gràcia och Pau Claris och rymmer en rad olika restauranger, från fisk och skaldjur och kött till olika typer av tapas. I detta 1800-talshus är allt som serveras under temat: spansk mat, hela paletten. Lokalens olika krogar rymmer drygt 700 matgäster men varje restaurang är unik och längs väggarna hittar man allsköns viner. Om du inte hinner äta eller sätta dig i någon av El Nacionals barer, så är det ändå värt ett besök bara för att få kolla detta vackert designade mattempel, något vi nog aldrig kommer att få se i norra Europa.

http://www.elnacionalbcn.com/en/

10. Mandarin Oriental, Rooftop bar

Ett besök i Barcelona betyder också ett besök i någon av stadens alla rooftop-barer. En av de mest kända, och kanske lyxigaste, är Mandarin Oriental Rooftop Bar Terrat vid Passeig de Gràcia i centrala stadsdelen Eixample. Det är som att träda in i en fantasivärld, något man bara ser på film men som nu kan vara delaktig i. Lounger runt poolen med servering, barmeny och allt som kan behövas för en tidig kväll (Terrat är öppet för allmänheten från 18.00-23.00) innan man kastar sig i poolen och sedan bara sitter och njuter av utsikten över Barcelona.

Adress: Passeig de Gràcia, 38-40, Barcelona.

http://www.mandarinoriental.com/barcelona/fine-dining/terrat/

11. Boadas

Boadas påstås vara Barcelonas äldsta cocktailbar och ser exakt likadan ut i dag som när den öppnade 1933 av en man från Katalonien som bott på Kuba och arbetat på legendariska La Floridita. Det märks tydligt på såväl inredning som den klassiskt, elegant klädda barpersonalen. Även om jag inte dricker, kan möjligtvis smutta på ett glas vin någon gång ibland, så är detta en plats man bör besöka. Miljön är så genuin och drinkarna, trots barens klassiska anor, börjar runt 70-75 kronor.

Adress: Ramblan, C/Tallers 1, Barcelona.

http://boadascocktails.com/es

12. W Hotel

Om man vill uppleva lite Hollywood-glamour till ett ändå rimligt pris (dubbelrum från cirka 1 600 kronor) ska man bo, eller åtminstone besöka, W Hotel i Barcelona, beläget på La Barcelonetas sandstrand med en utsikt som bara kan kallas magisk. Man ser havet, bergen, kullarna och hela staden, i synnerhet om man ger sig upp ti hotellets skybar. Men den verkliga lyxen hittar vi utomhus, på markplanet där detta hotell (designat som ett segel) har sin lyxiga pool lounge där det serveras allt från gourmetburgare till "smala" sallader till tapas och drinkar. Tjusigt så det förslår och värt ett besök bara för att kolla in gästerna i senaste badmodet.

Adress: laça de la Rosa dels Vents, 1, Barcelona.

http://www.w-barcelona.com

Gunhild Carling

Ålder: 41

Familj: Maken Johan, sonen Viggo och dottern Idun och syskonen Gerd, Max och Ulf och föräldrarna Hans och Aina. Tredje familjen är storbandet, den fjärde är publiken.

Bor: Stockamöllan, Eslövs kommun.

Gör: Sveriges jazz- och swingdrottning, sjunger, dansar, steppar och spelar flertalet instrument, bland annat tre trumpeter – samtidigt, och har av USA:s ex-president Bill Clinton utsetts till en av världens just nu bästa trombonister.

Aktuell: Turnerar runtom i Europa fram till Stockamöllans Jazz & Swingfestival, 13-19 juni. Till hösten turnerar Gunhild i Sydamerika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande