Tsambikastranden har inga hotell då all mark här ägs av kyrkan, som inte vill sälja. Så utöver ett pärlband av enkla serveringar, kiosker, solstolar och affärer med badprylar finns bara den drygt kilometerlånga stranden.
Casa Cook Rhodes, lika mycket hipp designbutik som hotell.
Den berömda medeltida gatan Ippoton på Rhodos.
På den södra halva av Rhodos östkust och längs stora delar av västkusten dominerar grus- och klapperstenstränder där det är glest med folk även mitt i sommaren.
Grekiskorodoxa kvinnor lämnar ljus i form av bebisar i Kýra PanagÌa Tsambika i hopp om att bli gravida.
Costas nyfriterade bläckfiskar smakar ljuvligt.
1 AV 6
Tsambikastranden har inga hotell då all mark här ägs av kyrkan, som inte vill sälja. Så utöver ett pärlband av enkla serveringar, kiosker, solstolar och affärer med badprylar finns bara den drygt kilometerlånga stranden.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 6
Casa Cook Rhodes, lika mycket hipp designbutik som hotell.
Foto: JOHAN ÖBERG
3 AV 6
Den berömda medeltida gatan Ippoton på Rhodos.
Foto: JOHAN ÖBERG
4 AV 6
På den södra halva av Rhodos östkust och längs stora delar av västkusten dominerar grus- och klapperstenstränder där det är glest med folk även mitt i sommaren.
Foto: JOHAN ÖBERG
5 AV 6
Grekiskorodoxa kvinnor lämnar ljus i form av bebisar i Kýra PanagÌa Tsambika i hopp om att bli gravida.
Foto: JOHAN ÖBERG
6 AV 6
Costas nyfriterade bläckfiskar smakar ljuvligt.
Foto: JOHAN ÖBERG

Guide: Upptäck Rhodos sevärdheter på östkusten

RHODOS, GREKLAND. Den grekiska ön Rhodos hör till sommarens verkliga semesterfavoriter. En del kommer bara för att ta del av nöjesutbudet, men ger man sig ut med hyrbil finns en uppsjö av pärlor att njuta av – speciellt längs östkusten.

– Smakar det bra? undrar tavernans ägare Costas, och jag mumlar ett ”ja” till svar eftersom munnen är full av nyfriterad, färsk bläckfisk. 

Det är tidigt på säsongen på Rhodos, men tavernan i Haraki har gott om lunchgäster. Nere på den halvmånformade stranden med havsslipat grus badar en familj i det turkosa havet där temperaturen redan hunnit över 20 grader.

Stranden Saint Paul's ligger vid foten av berget som kröns av Lindos Akropolis. Foto: JOHAN ÖBERG

Ovanför byn, som bara består av två par rader vitmålade hus längs stranden, tronar ruinerna efter en av Johanniterordens en gång så mäktiga borgar. Den erövrades till slut av ottomanerna 1523, några månader efter att Rhodos stad också fallit.

Att vandra upp dit känns för svettigt, men att ta den lilla slingrande vägen över kullarna till grannstranden Agía Agathí är väl värt besväret.

Här väntar en av Rhodos allra finaste sandstränder, flera hundra meter av den lenaste sand, en rad färgglada parasoll och långgrunt hav. Sitt namn har stranden fått av det lilla kapellet i den norra änden. Den enda andra bebyggelsen är ett skjul med en enkel strandservering plus någon omklädningshytt, fast uppe på en ås i söder står skeletten efter ett nedlagt hotellprojekt.

LÄS MER: Guide: Upptäck det okända och spännande Kreta 

Charterturisterna bor i norr

De flesta svenska charterturisterna på Rhodos bor längst upp i norr – i Rhodos stad, Ialyssos och Ixia på västkusten och Faliráki på östsidan. Men allt fler väljer nu Afándou och grannorten Kolýmbia på östkusten – trevliga ställen om man inte är ute efter charterparty.

En tidig morgon ger jag mig av upp från mitt superhippa designhotell i Kolýmbia för att ta mig till toppen på den drygt 300 meter höga kustklippan som jag blickar ut över från mitt hotellrum.

Där uppe ligger det lilla klostret Kýra Panagía Tsambika, med superba vyer över kusten, inlandets berg, Kolýmbias många hotell i norr och i söder Rhodos allra bästa sandstrand, Tsambika.

Från klostret Kýra Panagía Tsambika har man en vidunderlig vy över Tsambikastranden. Foto: SHUTTERSTOCK

Det finns bilväg halvvägs till klippans topp, sedan blir det till att ta trapporna i sällskap av hungriga, morgonpigga getter. I klosterkapellet lämnar ortodoxa kvinnor vaxljus i form av bebisar i hopp om att bli gravida.

Men nu är det stranden som gäller. Tsambika har inga hotell då all mark här ägs av kyrkan, som inte vill sälja. Så utöver ett pärlband av enkla serveringar, kiosker, solstolar och affärer med badprylar finns bara den drygt kilometerlånga stranden. Och lugnast och vackrast är det i strandens båda ändar. I söder trivs nakenbadarna, i norr behåller man kläderna på och ”bestiger” så klart den närmare 20 meter höga sanddynen som blåst upp mot bergssidan från havet.

Tsambikastranden är Rhodos finaste sandstrand. Sanden från havet har blåst högt upp på bergssidan. Foto: JOHAN ÖBERG

Vill man äta finns några tavernor halvvägs mellan stranden och den nord-sydgående landsvägen. Här finns gott om vatten, så de bjuder på svalkande skön grönska till lunchen hela sommaren.

LÄS MER: Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini 

Lindos – vackraste staden

Lindos är absolut öns vackraste stad, där den ligger inkilade mellan två kullar med badstränder på båda sidor. Hit reser främst britter, och mellan klockan 10 och 16 på dagen ockuperas Lindos av turister på dagsutflykt. Den pyttelilla Saint Paul's Beach i söder är mysigast av Lindos stränder. Den ligger i en vik skyddad av en vass klippkam – en naturlig hamn under antiken, som i dag lockar en del seglare och desto fler badsugna.

Lindos är Rhodos vackraste stad, med över 2 000 år gamla tempelruiner. Foto: SHUTTERSTOCK

Fortsätter man söderut blir det lugnare och lugnare, även om den sömniga lilla byn Kiotári de senaste tio åren har förvandlats till en ny semesterort med flera fina – och väldigt stora – all inclusive-ställen.

Från Kiotári och söderut är kusten en flera mil lång grus- och klapperstensstrand med lockande klart hav och få badgäster även i juli om man förflyttar sig en bit från parasolluthyrarna. 

Men nära byn finns också ännu en superb sandstrand. Glystra Beach ligger strax intill landsvägen, har en enkel taverna och 400 meter perfekt halvmånformad sandstrand i en långgrund vik omgiven av röda klippor.

Rhodos tre bästa sandstränder

Om Agía Agathí, Tsambika och Glystra är Rhodos tre bästa sandstränder, så väntar den mest imponerande allra längst ner i söder. Här hittar man vind- och kitesurfarparadiset Prasonisi, med en flera hundra meter bred sandstrand och bad både i Egeiska havet och Medelhavet. Tyvärr är det alltid blåsigt här, så är det inte riktig högsommar är bad inte att tänka på – men vackert är det.

Blåsiga stranden vid Prasonisi, ett mecka för vind- och kitesurfare. Foto: SHUTTERSTOCK

RESFAKTA: RHODOS

Resa hit: Tåg Stockholm-Aten, cirka sex byten. Färja Aten-Naxos, Naxos-Rhodos,directferries.se. Charterflyg dominerar och alla stora charterbolag har Rhodosresor från en lång rad svenska städer från norr till söder. Sommartid flyger dessutom Norwegian och SAS hit från de skandinaviska huvudstäderna. Det finns färjor till Marmaris i Turkiet, Aten och en lång rad grekiska öar.

Bästa tiden: Maj–oktober.

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Grekiska, men turistfolk kan engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: 80 procent av den svenska.

Ta dig runt: Landsvägsbuss är billigt och turtätheten hög mellan de större orterna – som Rhodos stad–Lindos för 50 kronor. Många hyr bil – räkna med närmare 500 kronor för en dag i högsäsong, hälften av det priset i början och slutet av säsongen. Moped kostar 100–150 kronor/dag.

Bra att veta: Kranvattnet är säkert och gott – drick det och spar en slant. Transkriberingen av ortsnamn från det grekiska till det latinska alfabetet gör att många orter stavas på flera olika sätt.

Läs mer: rhodes.gr

GUIDE: 9 TIPS PÅ RHODOS

SE & GÖRA

1. Se stormästarens palats och Ippoton

Johanniterriddarnas imponerande borg ligger vid den övre änden av den berömda medeltida gatan Ippoton, där riddare från hela Europa levde förr. Invändigt är Stormästarens palats också fint, men ett mischmasch av stilar från olika århundraden. Kanske inte så konstigt då borgen flög i luften på 1800-talet och italienarna sedan renoverade efter eget huvud. 

odysseus.culture.gr

2. Kamíros

Gå på antika gator. Kamíros var tillsammans med Ialysos och Lindos de tre stadsstater som för över 2 000 år sedan styrde på ön, som då hade en nyckelposition för handeln i östra Medelhavet. Ruinerna har grävts ut och besökare på antika gator njuter av lugnet, doften av rosmarin och utsikten över havet och öarna.

odysseus.culture.gr

ÄTA & DRICKA

3. Memphis

Burgare eller souvlaki. Sugen på burgare? Memphis är rätta stället, men här äts också grekiska specialiteter som souvlaki och annat gott från grillen.

Adress: George Papanikolaou 21, Rhodos stad

memphisrestaurant.gr

4. Taverna Old Monolithos

Klassisk taverna. Manolis och hans familj har drivit sin taverna i decennier och den är berömda bland öborna som gärna far långväga för att njuta av tavernans traditionella mat. 

Adress: Epar. Od. Monolinthou-Frourio, Monolithos

SHOPPING & NÖJEN

5. Salustånden längs landsvägarna

Åker man bil eller moped ser man med jämna mellanrum små bodar eller stånd där lokala bönder säljer sin egenproducerade honung, olivolja, marmelader, nötter, godis med mera – stanna och köp med hem! 

6. Bargatan Orfanidou 

Orfanidou är den skandinaviskdominerade, minst sagt livliga bargatan i Rhodos stad. Folk drar från bar till bar under högljudda nätter. Riktig partypuls från midnatt. 

7. La Scala

Ut på dansgolvet. Hett disko med drag från midnatt. Nås enklast med taxi om man bor i Rhodos stad.

Adress: Iliadon 12, Ixia

BO BRA

8. Casa Cook Rhodes

Hippaste hotellet. Lika mycket hipp designbutik som hotell. Den supertrevliga personalen tycks ha fått jobb på sin sköna hipsterstil och alla rum har swim out. Maten håller inte lika hög klass – men drinkarna är goda! Chartervecka för 11 200 kronor per person i dubbelrum i slutet av augusti.

Adress: European Union Street, Kolýmbia 

casacook.com/rhodes

9. Cactus Beach Hotel

Centralt men lugnt. Badhotell med perfekt läge vid de två huvudstränderna i Rhodos stad. Lugnt trots närhet bargatorna. Både Tui och Apollo har hotellet. Apollo tar 6 700 kronor per person i dubbelrum sent i augusti.

Adress: Kos Street 14, Rhodos stad

cactus-hotel.gr

LÄS MER: Upptäck Greklands vilda och vackra ö Ikaria